Last news in Fakti

20 Август, 2021 17:39 2 883 34

Хаджигенов сезира Кьовеши във връзка с прокурор Вероника Трифонова

  • вероника трифонова-
  • николай хаджигенов-
  • полицейско насилие

Председателят на временната парламентарна комисия за полицейското насилие е несъгласен с решението на Трифонова да прекрати преписката за боя над протестиращи под колоните на Министерския съвет

Хаджигенов сезира Кьовеши във връзка с прокурор Вероника Трифонова - 1
Кадър: NOVA

Председателят на временната парламентарна комисия за полицейското насилие Николай Хаджигенов е сезирал европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, председателя на комисията ЛИБЕ и други европейски институции и правозащитни организации, във връзка с прокурор Вероника Трифонова, понастоящем делегиран европейски прокурор от квотата на България. Причината е решението ѝ да прекрати преписката за насилието под колоните на Министерския съвет.

„Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието“, смята Хаджигенов, който е и адвокат на част от пострадалите при насилието.

Ето и пълния текст на писмата:

„Уважаеми госпожи и господа,

Като председател на временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употреба на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията, имам мандат да Ви представя създадената изключително неприятна ситуация за България.

През последната седмица, в петък 13 август 2021 г., във временната комисия бяха предоставени от НСО записите на камери от едни от най-срамните побои над млади хора, мирно протестиращи, които бяха бити и унижавани от полицаи.

Това, което е още по-обезпокояващо е, че записите от камерите на НСО не ни бяха предоставени в продължение на 13 месеца, въпреки многократните опити, които направих, за да ги получа. Началникът на НСО – ген. Емил Тонев е излъгал два различни съдебни състава, когато те са поискали записите от камерите, като отговаря, че такива не съществуват. С оглед на събитията, съдът постановява всички арести на пострадалите от полицейския произвол за незаконосъобразни.

На 17 август 2021 г. се проведе извънредно пленарно заседание на Народното събрание, с изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. От него стана ясно, че Вероника Трифонова, която към момента е избрана за европейски делегиран прокурор, в качеството си на наблюдаващ прокурор в Софийска районна прокуратура е постановила отказ от образуване на досъдебно производство, като по този начин е съпричастна с изключително лошата практика на българската прокуратура, представлявана от Иван Гешев. Г-жа Трифонова е прекратила преписка на случая за насилие, поради липса на престъпление, което е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието.

Считам, че това умишлено деяние не е професионално изпълнение на задълженията, а по-скоро показва обвързаност с практиките на правителството на бившия премиер Бойко Борисов и неговите силови органи. Това се разминава драстично с представата за независимо обвинение и разделението на властите. Присъствието на Вероника Трифонова като делегиран европейски прокурор поставя под съмнение репутацията на Европейската комисия по правосъдие (ЕК - Правосъдие) , тъй като е в пряко противоречие с разпоредбите на Регламента на Съвета 2017/1939, относно Европейската прокуратура. В частност, прокурор Трифонова е несъвместима с основните принципи на Европейската прокуратура, като се създават основателни съмнения за способността ѝ да работи безпристрастно, съгласно дейността на ЕК - Правосъдие да защитава върховенството на закона, спрямо член 5(2). В допълнение, това е в разрез със способността на ЕК - Правосъдие да защити основните принципи на Европейската конвенция за човешки права, спрямо член 4: „Никой не може да бъде подложен на изтезания, на нечовешко или унизително отношение или наказание“ и член 12 (1): „Всеки има право на свобода на мирни събрания и на свободно сдружаване, на всяко равнище, по-специално в областите на политическото, профсъюзното или гражданското сдружаване, включително правото да образува и членува в професионални съюзи за защита на своите интереси“.

За мен, като председател на временната парламентарна комисия, дългогодишен наказателен адвокат, активен гражданин, водещ битки за човешки права, е напълно нелогично един репутационен проблем за българската прокуратура да се превърне в такъв за ЕК - Правосъдие, на която всички разчитаме да изпълни толкова важната си мисия, като независим орган на Европейския съюз, отговорен за издигането и защитата на всички човешки права.

Вярвам, че Вашата безпристрастност и силно чувство за защита на човешките права ще подкрепи битката на българските граждани за правова държава и европейско бъдеще, чрез институции с високо доверие.

За всякаква допълнителна информация,

Оставам на разположение,

С уважение,

Николай Хаджигенов".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 14 Отговор
    Гешеф е Позор! Оставка, съд, затвор!

    Коментиран от #5

  • 2 КОТарАК

    26 3 Отговор
    Кьовеши е като папата вече - има само символична власт. всичко зависи от краварите , дето си обраха партакешите от Афганистан. затова я сложиха на тоя пост да я озаптят

    Коментиран от #6, #18

  • 3 И тя

    30 2 Отговор
    ще му каже "Оправяйте си цялостно съдебната система" .
  • 4 Пич

    18 45 Отговор
    Този Хаджиментов , като е некадърен да спечели едно дело като юрист , и го кара на " - моля , другарко... "

    Коментиран от #15

  • 5 Фершел

    19 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти нали в закусвалня нещо работеше бели си картофи и не се занимавай
  • 6 Фершел

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Мунчо мунчоо
  • 7 Мислещ

    20 9 Отговор
    Тя тая е европейския Гешев. Показа достатъчно ясно, че няма какво да очакваме и от нея. Никой няма да сложи независима. Та нали ако почнат да съдят тиквата и гешев, евро-комунягите ще са в небрано лозе предвид досегашната им подкрепа за мафиотския режим у нас. Няма никога да се допусне нищо срещу тиквата или гешев.
  • 8 гост

    6 1 Отговор
    Завръщането на Маймуната!
  • 9 реш

    19 4 Отговор
    Хаджигенов, за съжаление Кьовеши се занимава със злоупотреба на средства в големи размери в ЕС. Нашите лични вътрешни борби за власт не я касаят. Можеше по-кратко и жсно да заявиш, че въпросната прокурорка не е достойна за европейски прокурор, тъй като не е действала безпристрастно в случая с битите момчета.
  • 10 пипи

    9 24 Отговор
    Хаджигенов милия, почна яко да издиша.
    Кьовеши като разбере кой е, най-много да си направи хартиено самолетче с писмото му.

    Коментиран от #17

  • 11 БОЛШЕВИК 🌟

    25 6 Отговор
    Тая да я хващат за перчема и да я тикат директно в килията. Цялата ни съдебна система е пълен гнилоч.

    Коментиран от #13

  • 12 Gen Gurko

    24 8 Отговор
    Браво на Хаджигенов.
  • 13 С два

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    пръста чело !
  • 14 нннн

    9 5 Отговор
    Кьоврши.вече се снима с Гешев. Сега ще си направи снимка и с Трифонова...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Това е добре

    19 3 Отговор
    Кьовеши да си провери хората, предложени от Гешев!
  • 17 Жоро

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "пипи":

    Издишаш ти пипи, като спукана кукла от шопа някой ром хубаво те е.

    Коментиран от #19

  • 18 оляяя

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Сега ще дойдат братята ти талибани и ще те освободят от краварите, а теб ще те назначат за главен кравар в харема им.
  • 19 пипи

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Жоро":

    ааааууууу, че ме "обиди".
    Поеми си дълбоко въздух и го издишай.
    Поеми си нормално въздух и кажи.
    ХАДЖИТО ОТТЕЧЕ. ИБГНИ ПРИКЛЮЧИХА.
  • 20 Правилно Хаджигенов!! Тази прокурорка

    6 5 Отговор
    Е за дисциплинарно уволнение и повече никога да не работи в Прокоратура, съдебна система или подобно Държавно учреждение или служба!!!

    Коментиран от #26

  • 21 Кьовеши, че сее снимала с Гешев не

    1 5 Отговор
    Означава нищо!! Ще му вземе каскета заедно с главата!! Примери от Румъния много!!
  • 22 Лош ход

    5 6 Отговор
    Трябваше да допълниш след името си:"Аз кoйтo бях ocнoвeн oргaнизaтoр нa прoтecтитe и метежа, нa нaпaдeниятa нaд пoлицaитe c кaмъни, кoктeйли „Мoлoтoв“, шишeтa c уринa, мeтaлни прътoвe, умрялa рибa, яйцa, дoмaти, пирoтeхникa и дoри взривни вeщecтвa".
  • 23 Има надежда

    6 2 Отговор
    Европейската прокуратура не се занимава с това.Подобен казус в Румъния като нашия не може да има.Просто Хаджигенов щеше да е осъден за хулиганство.Тяхната полиция винаги е пипала много по твърдо от нашата.А прокурорката се мотивира защо . Защото такова е законодателството.Вместо да пишат писма да променят закона така че за шамар да се влиза в затвора а не за кражба на телефон например
  • 24 Хаджипростаков

    3 7 Отговор
    Дано, Кьовеши се самосъзнание и прегледа всички записи за бити български граждани на протестите. Надявам се да обяви Хаджипростак, Бабоян и Минакян за истински биячи, каквито бяха всъщност и да ги прибере заедно с техния вожд и спонсора. Жал ми е за народа, какво го чака и колко лесно се манипулира. Искам Мутрите на Мая и ДБ на Пинокио да направят кабинет. Пожелавам им го от сърце. После да им покажа как се бие с павета и камъни. Не аз. Народа да им покаже бой. Алчни и арогантни същества. Не хора. Изроди.
  • 25 БОБА

    5 3 Отговор
    ХДЖИГЕНОВ ГЕШЕВ ТЕ НАПРАВИ СМЕШЕН А КЬОВЕШИ ДОРИ НЯМА ДА СЕ ИЗ..КНЕ ВЪРХУ ТЕБЕ /МАМО МАМО АПЪК ГЕШЕВ МИ ВИКА БОКЛУК И ДАЖЕ ГО ДОКАЗА
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 РЕАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Калинка малинка, малинка мая.
  • 28 Мъка мъка

    4 0 Отговор
    Радой Ралин имаше едно стихче в рими:
    Абе моме ...,
    кой ти даде поста?
    Даде ми го вожда,
    дето ме ...!

    Коментиран от #30

  • 29 Слаб юрист

    5 0 Отговор
    Не запомни, че Кьовуши не се занимава с дела под 10 млн евро.
  • 30 РЕАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Мъка мъка":

    Така в човек. Това момче нямало акъл да кандидатства и стане студентка по реда си, а станало сътрудник на някой си чичко, както и уредил да учи право и сега не щеш ли това създание е в европейската институция.
  • 31 Мнение

    2 0 Отговор
    Политиката не трябва да отмъщава за случилото се, а да гарантира, че това няма да с се случва отново.
  • 32 Прашката

    1 1 Отговор
    кьовеши да подпука хаджиментов за подстрекателство и конфликт на интереси, адвокат на битите които насъска с/у полицаите !!
  • 33 блаблабла

    0 0 Отговор
    абе кво я занимавате кьовеши тя вече с 20 бона заплата в евро кво и дреме отиде приония най корумпираните а Трифонова треа да си я оправиме тук като си идва от време на време да я оправиме
  • 34 БожеОпази

    0 0 Отговор
    Няма ли психодиспансери в България да го приберат този изтрещеляк, че станахме за резил?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове