Last news in Fakti

22 Август, 2021 13:50 1 928 30

Държавата може да плаща изследвания и лекарства

  • изследвания-
  • лекарства-
  • лични лекари

Личните лекари поставят условия

Държавата може да плаща изследвания и лекарства - 1
Снимка: Shutterstock

Разнопосочни реакции след новината, че по-леките случаи на коронавирус ще се лекуват у дома. Пациенти приветстват идеята, а личните лекари поставят условия, съобщи бТВ.

Семейството на Галя Гильова се заразява с коронавирус през март. Всички се лекуват у дома. Тя е в най-тежко състояние: 12 дни температура, антибиотици, кортикостероиди, минерали.

„Само антибиотичната терапия беше над 100 лв., отделно нужните витамини и минерали и те около 50. Ако сметна грубо - 250-300 лв. излиза на член от семейството. И както бяхме в нашия случай тримата членове, достига може би 1000 лв.“, разказва Галя.

Тя непрекъснато поддържала връзка със своя личен лекар, но от разстояние. Д-р Гергана Николова отказва категорично да отиде в дома на заразения, дори това да я лиши от допълнителни средства.

„Аз ще се превърна в биологично оръжие, което ще ходи от адрес на адрес и всички 40 човека тук стават контактни. Ние такива хора ли сме? Да вземем някакви пари да поставим всички пациенти под риск, няма как да се случи“, казва Николова.

От здравното министерство отговарят кратко: Лекарите не могат да отказват лечение на пациентите си.

Властите планират да покрият разходите на пациентите, които останат у дома за лекарства по Здравна каса без рецептурна книжка, както и до три прегледа, включително снимки и изследвания.

Каква сума ще се отпуска на всеки още не изяснено.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 цербер

    11 1 Отговор
    "Д-р Гергана Николова отказва категорично да отиде в дома на заразената." НАЛИ СТАВА ДУМА ЗА ПРЕБОЛЕДУВАЛА ЖЕНА?

    Коментиран от #16

  • 3 ГОСТ

    4 0 Отговор
    ЩЕ СТАНЕ НЯКОГА НО НЕ СЕГА.
  • 4 САТЪР

    9 1 Отговор
    Лъжат, нищо няма съвсем скоро да може. Скоростно ще напълнят България с афгански примати и всичко що е пара, там ще се налее. В ход е така наречената заместваща миграция, обявена още през 2000г. от ООН. САТЪР ЗА ЕВРО ПЕДАЛИТЕ!!!!!!
  • 5 реване

    10 1 Отговор
    Ще плаща бабината им! Не са актуализирали бюджета още ония в Парламента. Откъде пари да се намерят? От новото бельо на Майчето Маноловата ли?
  • 6 срм

    15 0 Отговор
    ЛЕКАРИТЕ НЕ МОЖЕЛИ ДА ОТКАЗВАТ ЛЕЧЕНИЕ ЛИ?
    Лекарите системно отказват лечение под формата на прибиране на направлението, не чуват оплакванията на пациента и препращат към друг кабинет. Там също прибират направлението от предния лекар и препращат към друг лекар... с месеци си подават направления без изследвания, без лечение, най- много да изпишат гел или билкови таблетки, докато пациентът се откаже и се влоши. ЛЕКАРИТЕ СТОПИРАТ ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИ ЧРЕЗ БЕЗДЕЙСТВИЕ И ПРЕПРАЩАНЕ.
  • 7 Патки.Бг

    19 4 Отговор
    Преди 18 месеца изкарах ковида и ми излезна около 300 лева за витамини и противогрипни . Няма по-добър начин за придобиване на имунитет от преболедуването ! Ваксините са фейк !

    Коментиран от #14

  • 8 БСП на Бунището

    4 10 Отговор
    Категорично ОТКАЗВАТ да се Ваксинират,а после Държавата да им плаща лечението????Вие Луди ли сте бе???Държавата плати Милиони ваксини,които Не ползвате...Да се постави Срок за изпълнение - например края на Септември,който не е ваксиниран ,а е Заразен и болен - да си плаща - прегледи,скенери,лечение,медикаменти,престой в болничното заведение в дни,храна,заплати на лекарите - всичко!!!И загубите и щетите на Онези,които е заразил с ината си и коравата си глава,че не иска Ваксина!!!И да видиш как веднага Всички ще поискат Ваксина....

    Коментиран от #15

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    От тези бюроклатите нито съм искал,нито ще им искам!да си живеят както си знаят,а парите дето крадат от ковид и вземат от ЕС ,за свещи и други атрибути да ги дават!витамините,които пиете и си купувате,са вредни!Те както и месото вече се правят от отпадъчни нефто продукти....
  • 10 толупа

    0 5 Отговор
    Ако отново ме удостойте да ви водя, всичко това ще направя - Всичко за хората Безплатно.
  • 11 1122

    7 0 Отговор
    За ваксините:гледайте предаването на проф.Минчо Христов за ваксините по Евроком.Прочетете книгата на проф.Бхакди и профКарино Райс -"Корона!" Фалшива тревога" Лакардиите на Ива Николова, на Кантарджиев няма да помогнат.17% от лекарите в България са се вксинирали,другите 83% не са се ваксинирали.Защо ??? Отговорете си сами.Българските цигани не се ваксинират.Д-р Кацаров от телевизионните апарати каза, че ваксинирането е ДОБРОВОЛНО!!!Никой от работодателите ,няма право да насилва /със заплаха ,за уволнение/,служителите си.Колкото до ЧИПИРАНЕТО от евреина Бил Гейтс има истина.Има материали ,които веднага се блокират и изтриват по повод ЧИПИРАНЕТО на негри от Африка/поставената ваксина предизвиква безплодие, у жените/От Евреи и т престъпните сащ ,знаем ,че идва само зло и никога добро.Четете българи!Ние сме най-просветената и най-недоверчива нация!Има защо!
  • 12 Добре де,

    6 0 Отговор
    лекарката казва: „Аз ще се превърна в биологично оръжие, което ще ходи от адрес на адрес и всички 40 човека тук стават контактни.". Да питам: в такъв случай, лекари и персонал, работещи в CoviD-отделение, не са ли също контактни и съответно - подлежащи на карантина?

    Коментиран от #22

  • 13 попара

    4 0 Отговор
    От нефт правят маргарина.
  • 14 Питам от любопитство

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Патки.Бг":

    Правил ли си си тест за антитела, за да проследиш нивото им? Би било добре, ако някой е преболедувал и е правил такъв тест, да сподели.

    Коментиран от #24

  • 15 За овце

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "БСП на Бунището":

    А бе овен, нали и твоята "ваксина" е платена от джоба ни, на тези, който не желаят да се бодат, понеже сме мнозинство. Както се разболееш, въпреки измислената си "ваксина", пак ние ще плащаме, така че по-добре се затъкни.
  • 16 В случая е жена,

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "цербер":

    но мисля, че става въпрос за "дома на заразения ЧОВЕК" което би обхванало и мъже, и жени - т.е. по принцип в такива случаи.
  • 17 По Мутафчийски

    7 0 Отговор
    "Държавата" нищо не плаща. Плащат го работещите хора, които остават все по-малко, благодарение на ковид религията.
  • 18 Патки.Бг

    4 0 Отговор
    Тест не съм правил , но по цял ден обикалям София и контактувам с хиляди хора . Преди около месец изкарах новата модификация като леко респираторно неразположение за 3-4 дена .

    Коментиран от #19

  • 19 Благодаря за отговора!

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Патки.Бг":

    Какво имаш предвид с "новата модификация"? Повторно си се заразил, този път с друг вариант, но си го карал леко ли? Питам, защото има много противоречиви мнения за имунитета след преболедуване - дали е дълготраен? Както и дали, ако си преболедувал един вариант, си защитен от заразяване и преболедуване на друг.
  • 20 Патки.Бг

    2 1 Отговор
    Убеден съм ,че имунитета при естествено преболедуване е а цял живот ! Затова и се справих с последната модификация като с лека хрема . Не може да се научиш да караш самолет от опит от симулатор ! Ваксина=симулатор .

    Коментиран от #21

  • 21 Е да де,

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Патки.Бг":

    но в такъв случай не си имал имунитет, а просто си повторил, но по-леко. Това го казват и за ваксините.
  • 22 Права е лекарката. Трябва да сменя

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Добре де,":

    защитно облекло след посещение във всяка къща със заразен ли? Особено щом Делта е по-заразен от предишните варианти. И дори да е ваксинирана преди няколко месеца може да се зарази и да стане преносител и после, докато го разбере да изпозарази още хора, които преглежда в кабинета си. Какъв е смисълът от домашно посещение? Да мери сатурацията на кислород ли? Какво ще помогне посещението у дома на болния? Пак недомислици ала Мангъров. Трябва да има някакви доброволци (може и да са платени), които в случай на нужда да разнасят лекарства по домовете без да влизат в тях естествено. В Китай удържат нова вълна с изключително сериозни мерки. Ако се появи един заразен при тестване някъде се изолира и тества целия квартал и им се забранява да напускат домовете си. На хора от райони с ръст на случаи не се позволява да пътуват извън границите на региона без сеиозна уважителна причина, а и тогава е нужен PCR тест. Там също отчитат заразени и измежду ваксинираните с техните ваксини.които изначално показваха по-ниска ефективност от западните.В началото на юли са си вкарали вариант Делта с полет от Русия(не се постарах да запомня до кой китайски град е бил полетът със заразен на борда. Заразили са се хора от почистващата фирма. Това показва колко е заразен този вариант. А тука всичко за майтап го приемаме... Щом даже ваксините не са ефективни трябва да има по-строг контрол. Сега се кефим, че ресторантите и плажовете са пълни, ама после като се напълнят болниците ще е късно

    Коментиран от #23

  • 23 Е, добре де

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Права е лекарката. Трябва да сменя":

    Какъв е смисълът от личен лекар тогава. Как ще ти предпише лекарства, без да знае точното ти състояние. Ако беше така...Има онлайн-аптеки - лекарката става излишна. Ти какво си мислиш, че хората в "CoviD-отделенията се дезинфицират, както трябва ли? Ами преди няколко месеца една мед. сестра беше казала в интервю, че цял ден карат с една маска и два чифта ръкавици. Ами тези хора би трябвало да са в постоянна карантина - 1 ден работа, 10-дена карантина като контактна. Ако пък е и с положителен тест - 14-дни карантина. И после пак - 1 ден работа в CoviD-отделение - минимум 10 дена карантина...И кой ще се грижи за пациентите? Личните лекари, щом могат да лекуват по телефона, значи могат да "лекуват" по телефона и докато са карантинирани вкъщи.

    Коментиран от #28, #30

  • 24 Вируслав

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Питам от любопитство":

    От 4ти ноември до 26ти ноември миналата година. Тихомълком, вкъщи. Грип, като всеки един друг с по-дълга продължителност на втрисане - при мен 11 дни, адско главоболие, тотална липса на обоняние и сериозни телесни болки, които се причиняват от микросъсиреци заради вируса (има го и при стандартната инфлуенца), доказана пневмония, след 14 ден, която още "ми убива ентусиазма по баира"! Да - по телефона с джипито и в предвид на това, че съм астматик, и пулмолог. Не мога да препоръчам (не ми е работа), но мисля, че леките кортикостероиди в помпичките на астматиците се оказва, че се разправят до голяма степен сигурно с вируса - гепват го още на вход при бронхите! След петият месец от преболедуването, началото на май, ходих да ми вземат кръв не помня за какво та така и така ги помолих(срещу 30 допълнителни лв. разбира се) да преточат още малко за антитела. 2880 броя, след 5ия месец от преболедуване при минимално ниво за среща 50 и 1000 протективно! Т. е. никой не е в състояние да ме убеди, че това нещо от тук нататък ще го карам тежко!!! Не че не можеш пак да се заразиш, но е вече в графа инфлуенца. Апропо и от известните стари грипни щамове някои индивиди правели тромби! Така че... Може и да се ваксинираме превантивно за в бъдеще, но най-рано към 2025та го виждам. Да изръчкат добре опитният полигон! Ако това, което е замислил проф. Чорбанов (допуснат) се осъществи, мисля че маските ще паднат до голяма степен: всенародно тестване за сметка на бюджета на т. нар. Т

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 25 Вируслав

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Вируслав":

    ... Т - клетки! Само че едни хора са на печалба 10 милиарда в зелено само за 8 - 9 месеца, та...
  • 26 Благодаря

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Вируслав":

    за отговора! Ако по някаква причина ти се наложи отново да правиш тест за антитела, моля, пиши отново, дали има някаква промяна.
  • 27 А иначе...

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Вируслав":

    Желая на теб и останалите преболедували бързо и максимално възстановяване!
  • 28 БСП на Бунището

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Е, добре де":

    Идеята не е да не се заразяват хората,а да не съдят Получаващите заплата професионалисти епидемиолози и Правителството...Измислено е да мине вируса през всички ,Народа със стаден имунитет,няколко милиона с ваксини и кой оцелее- оцелее.Разходите ги избиват от съкратената бройка на сърдечносъдови ,диабетици,хипертоници и други придружаващи,защото няма да ги има повече,а точно те дават фира при среща с вируса.....Естествен подбор - слабото умира,здравото оцелява и без това са 8 милиарда вече на планетата....

    ..
  • 29 Делта Корект

    1 1 Отговор
    Абсолютно права е лекарката. Който не се е ваксинирал, си е поел риска да го кара тежко. Лекарите и без това не могат да ги спасят такива освен на апаратно дишане и дано оцелее. Няма смисъл от домашни посещения да ти предпише аспирин. Ако почнете да се задушавате, тръгвате към болницата, а ако няма легла заради многото болни антиваксъри, на стълбите.
  • 30 В ковид отделенията не карат определено

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Е, добре де":

    с една маска и чифт ръкавици. По 2 маски на ден даваха на личните лекари преди повече от година. Когато бяха дефицитни. А сега са по 10 стотинки на дребно в аптеките хирургичните. Всеки лекар може да отдели от джоба си и да си купува по 100 маски на месец да речем...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове