Last news in Fakti

23 Август, 2021 15:09 1 381 7

Сметната палата: Агенцията по вписванията не защитава добре личните данни

  • агенция по вписванията-
  • сметна палата

Установено е и че още не е създаден имотен регистър с кадастралните карти

Сметната палата: Агенцията по вписванията не защитава добре личните данни - 1

Агенцията по вписванията не защитава добре личните данни. Това е един от изводите на Сметната палата след извършен одит за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2019 г.
От Сметната палата посочват, че въпреки че Агенцията е администратор на лични данни, не гарантира спазването на принципите и изискванията на Общия регламент за защита на данните. Тя предоставя незаверени преписи на актове на всяко лице, което ги поиска, без заличаване на личните данни, съдържащи се в тях. По този начин личните данни в актовете - за имотно състояние, имена, ЕГН, съпружески и родствени взаимоотношения, подписи и др., могат да станат обект на злоупотреба и да се нарушат правата на субектите на тези данни.

Установено е и че още не е създаден имотен регистър с кадастралните карти съгласно изискванията на Закона за кадастъра и имотния регистър. Въпреки че до края на 2020 г. над 96% от територията на страната вече има одобрени кадастрални карти и регистри, към август 2020 г. министърът на правосъдието е издал заповеди за откриване на производство по създаване на имотен регистър само за 5 съдебни района (Балчик, Асеновград, Благоевград, Каварна и Добрич) от всичките 113 .

От Сметната палата отчитат като съществен проблем, че службите по вписванията са част от структурата на Агенцията, а съдиите по вписванията са на подчинение на председателя на съответния районен съд. Това ограничава възможността ефективно да се организира и контролира работата по създаването, воденето и архивирането на имотния регистър.

Одитът е установил, че не е осигурена връзка на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел със системата BRIS, която осъществява свързване на търговските регистри на страните членки на ЕС и им позволява да обменят трансгранични съобщения относно сливания и клонове на търговци, а на ползвателите на портала за електронно правосъдие - да получават многоезична информация относно дружествата от ЕС. Системата функционира от юни 2017 г., като е определен краен срок за свързване на националните бизнес регистри на държавите членки на ЕС с BRIS - 8 юни 2017 г. Пет месеца след изтичането на срока Агенцията по вписванията сключва договор за надграждане на Търговския регистър в рамките на проект, финансиран със средства от ЕС. Изпълнението на договора е удължено с 6 месеца, след това с още два, а когато приключва, се оказва, че свързването на Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел с платформата на BRIS не може да бъде осъществено. Към 30 ноември 2020 г. България все още не е присъединена към платформата на BRIS и има риск Европейската комисия да отнесе въпроса към Съда на ЕС, предупреждават от Сметната палата.

Констатирано е значително забавяне на процеса по обявяване на годишните финансови отчети в периода 2017 - май 2020 г. въпреки ограничаването на административната тежест за търговците и юридическите лица с нестопанска цел, които не осъществяват дейност, и създадената вътрешна организация за обработване на заявленията;

Относно създаването на публичен регистър на особените залози и прехвърлянето на дейността от Министерството на правосъдието в Агенцията по вписванията, от Сметната палата посочват, че срокът е от 1 януари 2022 г., забавя се издаването на предвидения в Закона за особените залози подзаконов акт, което възпрепятства процеса по прехвърляне дейността по воденето на Централния регистър на особените залози от Министерството на правосъдието към Агенцията по вписванията;


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    9 0 Отговор
    Няма институция в момента която да защитава личните данни.Няма и такава която работи.

    Коментиран от #4

  • 2 djemmil

    2 0 Отговор
    личните дани може да получите много лесно на когото и дае в грат омуртак има известна фигура в града ПОЖАРНАТА ... ВЛИЗА В ОБЩИНАТА ОДЕЛ ГРАОО И МУ СЕ ПОДНАСЯ ДАНИ НА КОГОТО СИ ПОИСКА
  • 3 АМОН

    4 1 Отговор
    В МОМЕНТА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА НАЙ ГОЛЕМИЯТ ГРАБЕЖ НЕ САМО НА ЛИЧНИ ДАННИ , НО И НА ИМОТИ НА ХОРАТА.

    В ОСНОВАТА СТОИ РАЗМИНАВАНЕТО НА ДАННИТЕ ОТ АКТОВЕТЕ ЗА СОБСТВЕНОСТ И ТЕЗИ ВПИСАНИ В КАДАСТРАЛНИТЕ КАРТИ И РЕГИСТРИ

    ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ГРЕШКА" ПРИ ВПИСВАНЕТО НЕ Е НИКАКВА ГРЕШКА , А УМИШЛЕНО ВПИСВАНЕ НА НЕВЕРНИ ДАННИ, КОИТО СПОРЕД КАЛПАВИЯ ЗАКОН ПРИНУЖДАВАТ НЕ СЪЗДАЛИЯТ ПРОБЛЕМА АДМИНИСТРАТИВЕН ОРГАТ , А ПОТЪРПЕВШИЯТ ДА ОТСТРАНЯВА "ГРЕШКАТА" СЪС ЗАСНЕМАНИЯ ОТ "ПРАВИЛНИТЕ" ЛИЦЕНЗИРАНИ ГЕОДЕЗИЧЕСКИ ФИРМИ.

    ТАЗИ МАТЕРИЯ УМИШЛЕНО СЕ ДЪРЖИ БЕЗКОНТРОЛНО ЗА ДА МОЖЕ ИМОТНАТА МАФИЯ В КОЯТО УЧАСТВАТ И ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ Е СЪД И ПРОКУРАТУРА И ПОЛИЦИЯ ДА ДЕЙСТВАТ БЕЗНАКАЗАНО.

    НЯМА КОНТРОЛЕН ОРГАН КОЙТО ДА ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ИЗВЪРШИЛИ "ГРЕШКАТА".

    НЯМА КОЙ ДА ПОВДИГНЕ СРЕЩУ ТЯХ ОБВИНЕНИЕ ЗА ИЗВЪРШЕНО ИМОТНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СВЪРЗАНО СЪС СЪСТАВЯНЕ НА ДОКУМЕНТИ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ В РЕЗУЛТАТ НА КОИТО СЕ СТГА ДО ЗАГУБА НА СОБСТВЕНОСТ НА НИЩО НЕ ПОДОЗИРАЩИ ДОБРОНАМЕРИНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРИЦА.

    ТАЗИ ИМОТНА МАФИЯ НЕ БЪРЗА В ОСРЕБРЯВАНЕ НА ЗАЛОЖЕНАТА "ГРЕШКА".
    ОБЕКТ НА АТАКАТА ОБИКНОВЕНО СА ВЪЗРАСТНИ ХОРА НЕ ПОДОЗИРАЩИ КАК СА ПРОМЕНЕНИ В КАДАСТРАЛНИЯ РЕГИСТЪР ДАННИТЕ НА ОТРАЗЕНИЯТ В АКТОВЕТЕ ЗА СОБСТВЕНОСТ ИМОТ.

    РАЗБИРАТ ГО КЪСНО ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ.

    НА ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ МАРОДЕРИ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА СЛОЖИ КРАЯТ!
  • 4 АМОН

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    ВЪПРОСЪТ Е НЕ В ЛИЧНИТЕ ДАННИ , А В МАНИПУЛАЦИЯТА НА ДАННИТЕ ОТ АКТОВЕТЕ ЗА СОБСТВЕНОСТ ИЗВЪРШВАЩА СЕ ПРИ ВПИСВАНЕТО В КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И РЕГИСТЪР ОТ ДЛЪЖНОСТНИТЕ ЛИЦА ОТ АГЕНЦИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯ.

    ПРИ ВПИСВАНЕТО НА АКТОВЕТЕ ЗА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И РЕГИСТЪР СЕ ПРАВИ ОБИКНОВЕНО "ГРЕШКА", ЗА КОЯТО ПОТЪРПЕВШИЯТ РАЗБИРА В МОМЕНТА В КОЙТО СЕ НАЛОЖИ ДА ИЗВЪРШИ РАЗПОРЕДИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ СЪС СОБСТВЕНОСТТА.

    УЗАКОНЯВАЩИЯТ СДЕЛКАТА КОМПЕТЕНТЕН ОРГАН КОНСТАТИРА НЕСЪОТВЕТСТВИЕТО МЕЖДУ ДАННИТЕ В АКТА ЗА СОБСТВЕНОСТ С ТЕЗИ ОТ ИЗДАДЕНИТЕ ОТ СЛУЖБАТА ПО КАДАСТЪР СХЕМИ С НАНЕСЕНИ ВЪРХУ ТЯХ ДАННИ КОИТО СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ ДАННИТЕ НА АКТА ЗА СОБСТВЕНОСТ.

    ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, ЧЕ ИМОТА ВИ ПО НОТАРИАЛЕН АКТ Е НА ПЪРВИ ЕТАЖ , А ПО ИЗДАДЕНАТА ОТ СЛУЖБА КАДАСТЪР СХЕМА Е НА ВТОРИ ЕТАЖ. Изповядване на подобна сделка с разминаван в данните на двата документа е проблемна.

    Собственика на такъв имот тръгва по една разписана в ЗКИР процедура по създаване на проект от "правилната" геодезическа фирма , извършваща заснемане на данните и която на основание чл. 54 от ЗКИР предлага на Началника на АГКК да издаде заповед за промяна на влезналият в сила узконен кадастралния план.

    МИНАВАЛ ЛИ СИ ПО ПОДОБНА СХЕМА И ЗНАЕШ ЛИ КАКЪВ ИЗВОР НА КОРУПЦИЯ И ИЗМАМИ Е ТЯ?!!

    Разминаването на етажа е проблем умишлено заложен в закона при който етажите преди се брояха от НУЛЕВ и нагоре , а сега са от ПЪРВИ и нагоре.

    ИМОТНАТА МАФИЯ Е В ДЪРЖАВАТА И В СЛУЖБИТЕ ОТРАЗЯВАЩИ ИНФОРМ
  • 5 АМОН

    1 0 Отговор
    МИСЛЕНЕТО И ПРЕДСТАВЯНЕТО НА НЕЩАТА СВЪРЗАНИ С ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ Е ТВЪРДЕ ПРИМИТИВНО.

    КОЛКО ОТ ВАС СА НАЯСНО, ЧЕ С ОБЩИТЕ ЧАСТИ НА ЖИЛИЩЕТО КОЕТО Е ОТРАЗЕНО В АКТА ЗА СОБСТВЕНОСТ УЧАСТВАТ В ЕДНО ЧАСТНО ТКЗС НАРЕЧЕНО ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ, ПРАВА НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОСТ ПО КОЕТО ИМА НЕПОЗНАТО ЗА ТЯХ ЛИЦЕ ИЛИ ФИРМА.

    КОЛКО ОТ ВАС ЗНАЯТ , ЧЕ ТОВА ЛИЦЕ Е ЮРИДИЧЕСКО И ВПИСАНО В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР С ПРАВА НА ПОЛЗВАНЕ НА СГРАДАТА ВКЛЮЧВАЩИ ПОДПИСВАНЕ НА ДОГОВОРИ С "ПРАВИЛНИТЕ" ФИРМИ КОИТО ИЗВЪРШВАТ РАЗПИСАНИТЕ ПО ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ МЕРОПРИЯТИЯ.

    Дори не подозираме и не осъзнаваме, че сме в подобно ТКЗС с подобен недобронамеран управител.

    ТЕПАРВА ПРЕДСТОИ ГЪРМЕНЕТО НА БОМБИ СВЪРЗАНИ ЗАЛОЖЕНИ В ЗАКОНИ В КОИТО ВНОСИТЕЛИ БЯХА ЛИЦАТА РАМАДАН БАЙРАМ АТАЛАЙ И ВОЛЕН СИДЕРОВ!!

    ДА, правилно съм ви посочил имената на вносителите на тези калпави закони!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Актовете са публични

    0 0 Отговор
    Има Правилник за вписванията.Вижте чл.42.Агенцията не е законодателен орган.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове