Last news in Fakti

24 Август, 2021 07:35 14 652 29

Продадоха най-рядката и скъпа българска монета

  • монета-
  • двулевка-
  • цар фердинанд

Става въпрос за сребърна двулевка с лика на цар Фердинанд, изсечена през 1916 г

Продадоха най-рядката и скъпа българска монета - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Най-ценната българска монета бе продадена на търг в САЩ за рекордната сума от 36 000 долара (60 000 лева). Става въпрос за сребърна двулевка с лика на цар Фердинанд, изсечена през 1916 г. Извънредно рядката монета е била продадена на онлайн търг на Американската нумизматична асоциация (АНА), организиран от аукционната къща Stack's Bowers. Софийското нумизматично дружество е информирано за проведения аукцион, но няма представа откъде се е появила монетата, съобщава вестник "Телеграф".

Първоначалната ѝ оценка е за едва 10-15 000 долара (16 700-25 000 лева). Поради големия интерес обаче тя е продадена за цели 36 000 долара (60 000 лева), тоест 2-3 пъти по-скъпо. Не се съобщава кой е новият собственик, който е подал печелившата оферта. В сайта на аукционната къща се продават още около 40 български монети от различни периоди след Освобождението.

В предварителната информация за ценната монета се казва, че тя е изсечена през 1916 г. в словашкия град Кремница или във Виенския монетен двор. Твърди се, че тя е на второ място като най-добре запазена. Двулевката от 1916 г. е изключително рядка, много рядко се появява на пазара с подобно качество и затова е много търсена от колекционерите.

Според "Стандартният каталог на световните монети" монетата от 1916 г. е била изтеглена от обращение и претопена. Не е ясно колко бройки остават в наличност. Според някои източници са оцелели само 10 екземпляра. Други твърдят, че са останали 30 бройки. Макар точният брой на оцелелите екземпляри да не е известен, ясно е, че количеството им е много ограничено, изтъкват от Stack's Bowers.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    78 7 Отговор
    ТЕ продадоха България , че една монета ли 🇧🇬

    Коментиран от #5

  • 2 Силвана

    32 8 Отговор
    Дано не е на Божков.
  • 3 Ха ха ха

    23 13 Отговор
    това на оня патрЕот от дОбай ли е ?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ФАШИСТИ

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    ФАШИСТИТЕ ЛЮБЯТ ТАЧАТ И МИЛЕЯТ СЕБЕ ПОДОБНИТЕ СИ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Алеко

    4 19 Отговор
    През 90-те дядо и баба ми продадоха монети точно с Фердинанд на тях, малко вероятно да са същите, но знае ли човек. Те живееха в Надежда и може би само в София и около София е имало от тях.

    Коментиран от #8

  • 8 Провансалец

    42 7 Отговор

    До коментар #7 от "Алеко":

    Дааа,само в София е имало такива.В прованса по времето на баба ти и дядо ти все още са били в родовообщинния строй и са били на разменна търговия.На ти яйце,дай ми ябълка!Нали?За монета не знам,но кухи лейки като теб ,вярно че само в сОФФия има!

    Коментиран от #12

  • 9 Удавената Риба

    20 5 Отговор
    Не вярваме купувачът да е Борисов например ! Той не разбира от пари , нали ? Той купува къщи и бутици. Това му е приоритета !

    Коментиран от #10, #23

  • 10 предложение

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Удавената Риба":

    Що не започна с "Гешев е позор! Оставка и затвор"?

    Коментиран от #14

  • 11 пешо

    18 3 Отговор
    през миналата година едни служби вършаха из колекции разни... та...
  • 12 Анонимен

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Провансалец":

    Може и да е прав ако бързо е била изтеглена от обръщение и претопена. Значи не е излизала извън София.

    Коментиран от #18

  • 13 Ивелин Михайлов

    13 4 Отговор
    гербарите разпродават историята на България!

    Коментиран от #15, #26

  • 14 7809

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "предложение":

    а ти що не се качиш връз таз дет те е изродила.
  • 15 Историк

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ивелин Михайлов":

    Ег'ти историята - фердинандовски национални катастрофи
  • 16 Нумизмат

    18 2 Отговор
    Глупости. В действителност най-рядката българска монета е единствената златна такава от времето на Иван Асен втори - известни са само два екземпляра, като едната е в Британския музей, втората (продупчена) поне до преди три години си беше в България, сега е неизвестно къде. Хайде ограмотете се малко, а?

    Коментиран от #21

  • 17 7896

    7 1 Отговор
    защо не е в музей какво прави тази монета по търговете къде са ни наследствата кой го открадна държавата е мафия
  • 18 Друг от прованса

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Да те монетите ги пускат в София и софиянци ги разпространяват из страната! Май е прав Провансалеца в коментар 8 за кухите лейки!😂😂🤣😂😂🤣🤣🤣😂🤣🤣😂🤣🤣🤣😂😂

    Коментиран от #20

  • 19 колориметър

    3 0 Отговор
    В Америка всичко българско продават.
  • 20 Търново

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Друг от прованса":

    Говорим само за тази рядка монета и в статията пише, че е изтеглена веднага, тоест не е изминала голямо разстояние. Стига с вашия комплекс за малоценност. Чорбаджиите може и да са имали повече пари по това време, но останалата прослойка е разполага с най-дребните монети. По това време всичко е било с много ниска себестойност-цена.
  • 21 Bai Nudals

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Нумизмат":

    Умнико говори се за монети след освобождението...
  • 22 Лев

    11 0 Отговор
    А защо няма аукциони търгове в Бегето ? Защо всичко което имаш не е твое а " държавно" и в всеки момент могат да ти го вземат под предлог , че е историческа ценност ?
  • 23 Уйке

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Удавената Риба":

    Борисов разбира от евра и златни кюлчета, но е най-силен във фукнята и лъжата!
  • 24 наско

    2 0 Отговор
    Рядка,рядка ама българска.Само с местен интерес.

    Коментиран от #25

  • 25 Joro

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "наско":

    Тази монета е била изпратена за войниците на фронта. Но е била нещо объркана , не помня какво, така че са я изтеглили от обращение. Затова са останали колкото са се усетили да си я запазят. За 100 г. кобко да са останали в известност. Монетата има страшно много фалшификати. Пускат чат-пат във форумите в интернет за продажба, естествено фалшиви, или копия, за доста големи суми. И естествено никой не ги купува, защото трябва да има история, откъде е, какво е ставало с нея във времето. Не става - на един таван в една стара селска къща, една баба я намерила. С такава версия бяха пуснали обява за турска монета 100 куруша, златна, като го питах продавача за размерите и теглото, изчислих обема и плътността отговаряше на стоманата, а не на златото.
  • 26 стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ивелин Михайлов":

    До 13 ком -другарю -че кои живеят в Америка освен кумунистически синчета и дъщери и един от тях е на Курнела сина -тая монета не е паднала от небето там-кумунягите окрадоха на богатите и умни българи навремето парите и сега разпродават
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Това е монета на човек,който е напуснал бг преди 44г....след това вси иманяри и нумизматици бяха хора на държавна сигурност.тогава е много трудно да скриеш нещо!Сложно ли ви е да проникнете в ходовете на дс....и бюроклати бг...Сега с тази заповед до банките да извадят срочните депозити,първо ги облагат с данък 0,6% върху сумата,а тези ,които ги оставят на""Сметка""..Разплащателна,тоест на течение..... Няма да видят и петаче от тях...Това са последни опити да опазят бюрокрацията преди да фалира бг за н-ти път!КТБ бе началото!Парите отидоха в държавни служители.
  • 28 Желяз каменноjff

    1 0 Отговор
    Азь имам всички монети ое Фердинанд и борис3 без златните.колко ше струват Тея монети че съм в затруднено положение едвам свързвам двата края
  • 29 Turnovska oblast

    2 0 Отговор
    И аз имам 1 лев от 1910 с Фердинанд и с Борис навремето се искаха да ме прецакат за 130монети за 10 лева
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове