Last news in Fakti

24 Август, 2021 14:54 4 977 40

Манолова: Правите се на „дръж ми шапката“ и се изкарвате невинни за цената на тока

  • мая манолова-
  • комисия по ревизията-
  • енергетика-
  • електроенергия-
  • ток-
  • индустриален ток

В Комисията по ревизията бяха изслушани над 30 представители на институции и потърпевши

Манолова: Правите се на „дръж ми шапката“ и се изкарвате невинни за цената на тока - 1

От 11 май 2021 г. до началото на месец август 2021 г., след обединението на Българската независима енергийна борса с гръцкия енергиен пазар в сегмента „Ден напред“, увеличението на цената на електроенергията за бизнеса е 108 %. Според работодателските организации само за времето от 27 юли до 5 август 2021 г. от бизнеса са взети 53 млн. лв. повече заради скока на цената на тока. Това заяви председателят на Комисията по ревизията Мая Манолова днес, на заседание на комисията, на което беше изслушана Българската независима енергийна борса във връзка с високите цени на електроенергията за периода 27 юли – 5 август 2021 г. На заседанието бяха извикани над 30 представители на институции и потърпевши от аномалиите с цените на тока.

След отговора от четирите институции – КЕВР чрез Александър Йорданов, Министерството на енергетиката чрез зам.-министъра Мирослав Дамянов, ЕСО чрез изпълнителния си директор Ангелин Цачев и Българската енергийна борса чрез директора си Константин Константинов, че нямат отношение към повишаването на цената на тока, в залата се надигна вълна от възмущение.

Възмущавам се! Правите се на „дръж ми шапката“ и всички се изкарвате невинни. Цените отиват нагоре, бизнесът фалира, цената на водата се качва, цената на тока е непосилна за бизнеса и домакинствата, а вие сте невинни, обърна се Манолова към представителите на КЕВР. Реакцията ѝ беше, след като стана ясно, че нито Министерството на енергетиката, нито КЕВР, нито енергийната борса, нито ЕСО поемат отговорността или са разрешили обединението на енергийните борси на България и Гърция, след което цената на тока у нас се качва със 108 %.

Отговор на въпроса „Кой взе решението?“ няма да получим сега. От целия този хаос има едни частни субекти, които добре са спечелили от високите цени на енергийната борса, а загубите са за бизнеса и за българските граждани. Всички сме наясно, че след вдигането на цената на тока на енергийната борса ще последва и увеличаване на цената на тока за битовите потребители, на водата и на другите стоки и услуги, каза Манолова.

Тя цитира официалната позиция на работодателските организации, че цената от 158 лв. на мегаватчас стига до 330 лв. на мегаватчас в началото на м. август. Те посочват още, че причина за скока на цената на тока е обединението на българската и гръцката енергийни борси в сегмента „Ден напред“, което не е направено едновременно с обединението с румънската борса за електроенергия. Изпълнителният директор на ЕСО поясни, че обединението е закъсняло с шест години, но членове на Комисията по ревизията изразиха остри критики, че то е направено без необходимите разчети за въздействието на цената на електроенергията върху българската икономика и индустрия.

Манолова се позова на официалната позиция на бизнеса, че причина за увеличаването на цената на тока е и изкуственият дефицит в ликвидността от непазарното поведение на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на Националната електрическа компания, а от Комисията посочиха, че има съмнения за картелиране между държавните ТЕЦ „Марица Изток 2“, АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК, които са можели да предотвратят скока на цената, като се намесят на борсата по-навреме.

Ако ТЕЦ „Марица Изток 2“ беше излязла с едно по-сериозно предложение на пазара, това със сигурност би стопило загубата за миналата година от 341 млн. лв. Общата загуба на дружеството е 1,150 млрд. лв. Бизнесът вижда, а то и така изглежда, че ограничаването на продаването води до изкуствен дефицит и това довежда до по-висока цена на тока, каза още Манолова.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    60 0 Отговор
    Всички правят пари на гърба на народа,няма никакъв контрол.

    Коментиран от #3

  • 2 КРАДЦИТЕ

    37 48 Отговор
    ...НА ПРОТЕСТА СЕ ИЗПОКАРАХА ...ЗАРАДИ ТЯХ И ТЕХНИТЕ ДАЛАВЕРИ ТОКА ПОСКЪПНА ...МУТРИ ВЪНКА ...КЪДЕ СА МИЛИЯРДИТЕ ОСТАВЕНИ ОТ БОЙКО ...КЪДЕ КРАДЛИВИ СВ*РАКИ...??????????????????????????

    Коментиран от #13, #19, #25

  • 3 Политкабаре

    10 31 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    След като обединените ляво десни креатури на БКП в НС,
    саботираха постоянно предлаганите правителства на ИТН,
    абсурдно е сега да искат подкрепата им !
    Перверзно е в един глас
    обединените ляво десни креатури на БКП в НС,
    да обвиняват ИТН в провала на третия мандат!

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Последния Софиянец

    30 20 Отговор
    Мачкай Майче!

    Коментиран от #12, #14

  • 5 МАНОЛОВА

    33 10 Отговор

    До коментар #3 от "Политкабаре":

    МУТРАТА Е ПОЕЛА КОНТРОЛА В СВОИ РЪЦЕ ...ГОРКО НА БЪЛГАРИТЕ ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Пич

    24 32 Отговор
    Истината , която Мая знае , но не смее да каже , е че това беше некадърната визия за пълнене на бюджета и събиране на пари от Радевистите... Особено чужбинските " специалисти " ... Идва видов ден обаче...
  • 7 Българка

    46 5 Отговор
    "Възмущaвaм ce! Прaвитe ce нa „дръж ми шaпкaтa“ и вcички ce изкaрвaтe нeвинни. Цeнитe oтивaт нaгoрe, бизнecът фaлирa, цeнaтa нa вoдaтa ce кaчвa, цeнaтa нa тoкa e нeпocилнa зa бизнeca и дoмaкинcтвaтa, a виe cтe нeвинни, oбърнa ce Мaнoлoвa към прeдcтaвитeлитe нa КEВР. "
    И аз се възмущавам. Но се възмущавам повече от депутатите. Защо още не са уволнени всички от КЕВР? Мандатът им е изтекъл! Защо в НС няма предложения за оставки и търсене на наказателна отговорност? Още преди 2 месеца писах и то не веднъж, че енергийният министър мишкува или умишлено пасува, но той си получава заплатата!

    Коментиран от #9

  • 8 Майна

    37 6 Отговор
    Хубаво, ама какво става след това, което се изнася в тези комисии...Какво стана с Иван Пилето , с нарушенията с АВТОмагистрали...ДОКОГА ЩЕ ИМА НЯКАКВИ ПОЛУВИНЧАТИ...МЕРКИ? ДРУГИТЕ ИЗБОРИ ЛИ ЧАКАМЕ, ГЕШЕВ СИ СТОИ..
    КАКВА Е ТАЗИ БЕЗПОМОЩНОСТ КОЯТО СЕ ДЕМОНСТРИРА?!
  • 9 Майна

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    А, де??
  • 10 Миновач

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "Политкабаре":

    Аре стига си копи пействал с тия чалгари .Видяхме им капацитета .

    Коментиран от #20

  • 11 Не е смешно

    18 2 Отговор
    Като се сетя за кого напираха гинки и калинки, да налапат енергетиката и веднага става ясно, кой е взел решението, а гинкоподобните палячовци представители на, са винаги непричом!
  • 12 ПЕНЦИОНЕР

    21 11 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    ....АЛО ПОСЛЕДЕН СОФИЯНЕЦ ,МОЙ ЧОВЕК КО СТАНА НАЛИ СИЧКО БЕШЕ НАРЕД А...?????? ....ОТ ГРОБИЩАТТА ТИ СЕ ОБАЖДАМ ....ТЕЗ КРАДЦИ ТВОИТЕ КО ША ГИ ПРАИМ ,А????????????
  • 13 Българка

    27 10 Отговор

    До коментар #2 от "КРАДЦИТЕ":

    Про.так! Партиите на протеста в НС са две- ДБ и ИСБГНИ и те не са се изпокарали. ИТН си приписаха чужда слава и се държаха в стил "Ала Бойко". И не НС вдига цените на тока и гориваята, а мутрите на сараите!

    Коментиран от #16, #22, #23

  • 14 0808

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    .... за последния софиянец +++++++++++++++++++++++++++
    ДКЕВР - уволнете ги всичките! Те от дума не разбират!!
  • 15 Деса поетеса от Дулово

    4 6 Отговор
    Ситуацийката е барай си фара през мойо джоб, пази стопчето на заден ход и се пази оти пускаме воловете по инерция.
  • 16 ЕИИИ

    8 11 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    ...М8 ШО ..ЦЪКАЙ МИНУСИТЕ ТАМ И НЕ СЕ ПРАИ НА УМНА ,НЕ СЪМ ТЕ ПИТАЛ !!!!!

    Коментиран от #24

  • 17 Доцента

    16 16 Отговор
    Тази не беше ли сестра Галева и не молеше ли Божков за пари,че да плаща на протестиращите по 20 лв.Май беше и зам министър от Бсп и управляваше заедно с Дпс на Доган.Да,да бързо забравяме
  • 18 Българка

    15 14 Отговор
    Галева ,както винаги плещи простотии. На нея и е ясно ,че тези приказки са Пунта Мара но важното е 80 процентовите да кълват. Защото на следващите избори съвсем не е сигурно, че ще мине 4 те процента.
  • 19 гост

    15 8 Отговор

    До коментар #2 от "КРАДЦИТЕ":

    ....една лъжа повторена 100 пъти накрая се приема като истина ...това целят тук гейберистките тролове-мутри!
  • 20 LOSHIA

    11 17 Отговор

    До коментар #10 от "Миновач":

    РИСТЬО, ДОНЧЕВА, МАЯ ,ХAДЖИГEНOВ ,ВИE УДЪЛЖИХТE AГOНИЯТA НA БЪЛГAРИЯ! ВИE УДЪЛЖИХТE И РAХAТA НA БOРИCOВ. CЛAВИ ВИ ИЗКAРA МРЪCOТИЯТA И КИРЛИВИТE РИЗИ НA ПOКAЗ.ЦЯЛA БЪЛГAРИЯ ГИ ВИДЯ И РAЗБРA КOИ CТE И КAКВИ CТE!!КAКВO И ДA КAЖEТЕ НE CТРУВAAAAAAAA..

    Коментиран от #30

  • 21 Вела Пискова

    6 6 Отговор
    В момента толко ударно източват язовир Искър, че Гешев трябва да събира материали за новия екоминистър!
  • 22 LOSHIA

    5 18 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Щом всички ляво десни креатури на БКП
    се нахвърлиха срещу Слави,
    значи на изборите правилният избор
    е ИТН!

    Коментиран от #28

  • 23 LOSHIA

    7 15 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Кирил Петков е новото политическо творение на задкулисието,монтирано в Служебното правителство от Иво Прокопиев и кръга"Капитал".Те смятат че ДБ в негово лице ще има по ново,по модерно и по приемливо представителство,отколкото Христо Иванов с неговото комунистическо минало!
  • 24 Неанонимен

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "ЕИИИ":

    Бойко, глупаче селско, ти ли си тролът, дето пише полуграмотно и само с главни букви (понеже не виждаш добре на 10-годишното телефонче)? Милият ми той, отчаяно търсещ внимание...
  • 25 виж снимките

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "КРАДЦИТЕ":

    Не видя ли къде са ??? - в чекмеджето му. И сега от далаверата с тока пак чрез гербавите фирми отиват в чекмеджето му.
  • 26 хаха

    10 10 Отговор
    Костинброд Манолова си прави предизборна кампания
  • 27 4545

    8 11 Отговор
    Къдeтo ce пoяви МaяМ cлeдвa плaщaнe нa cкъпo и прecкъпo. Прeди прeцaкa хoрaтa c уврeждaния, зa дa угoди нa мaйкитe, и принуди бeднитe пeнcиoнeри и бeзрaбoтнитe дa плaщaт зa пoмoщни cрeдcтвa. Ceгa щe нaмaлят цeнaтa нa тoкa зa бизнeca, пък щe увeличaт цeнaтa зa грaждaнитe. Cтoйтe и глeдaйтe! Oткъдeтo e минaлa МaяМ, трeвa нe никнe. ММ нe ce интeрecувa oт хoрaтa, тя cлeдвa лoбиcтки интeрecи.
  • 28 друго виждаме

    2 8 Отговор

    До коментар #22 от "LOSHIA":

    Къде видя , че всички ляво -десни креатури са против ИТН.
    Преди малко четох, че Георги Марков ( ГЕРБ) пише ПОХВАЛНИ СЛОВА за ИТН, ДПС и ИТН си подават топката непрекъснато в Парламента, Нинова много добре преговаряла с ИТН ( немой се изхвали) и всички тези слуги на Сарая имат един единствен враг - ДБългария. ГЕРБ=ДПС=ИТН=БСП - всички са проектирани от един задкулисен център.
    Това е единствената партия , която е стойностна и се бори за демократичния живот и европейски стандарт на българите.

    Коментиран от #32

  • 29 пешо

    11 0 Отговор
    "има съмнения за картелиране между държавните ТЕЦ „Марица Изток 2“, АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК"

    глупости. на търкалета. и да е имало картелиране, то не е било в интерес на посочените централи, а в интерес на другиго. на онези, които работят на max лятно време. централите на едно доверено на всички политици лице. от трети картофен пояс.
    те така, те.
  • 30 Че Гевара

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "LOSHIA":

    Кога слави е изобличава бойко и доган!!?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Къде

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "друго виждаме":

    Е решението? Няма партия на излъганите протестиращи.
  • 33 chi

    11 1 Отговор
    На това му се вика спекула и ако имаше държава виновните щяха да са задържани!
  • 34 UYU EU

    4 6 Отговор
    Ми те виновните дирижират обсъждането на проблема , трябва да се арестуват сами.
  • 35 UYU EU

    0 1 Отговор
    минусчетата имат време да си събират клечки за зимата
  • 36 vlado157

    2 2 Отговор
    Какво да чакаш от гербаджийски боклуци?Да вдигнат цената на тока и да изровят пътищата и да кажат после-не знам,не мога.
  • 37 Бомбето

    0 0 Отговор
    Щом комисията не изисква данните от проверката на ДАНС е ясно , че ще търси телето под вола.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Лего

    0 0 Отговор
    Баце: Дръж ми волана на жипа,да разправя някой виц на министър Ненкив,дето е на задната седялка!
  • 40 8747

    0 0 Отговор
    Абе не ви разбирам, софийската десница как се казваше - Демократична България. И не не харесвам нито бойко, нито гойко, нито слави, нито манолова и сие. Един дол дренки са, какво се карате и обсъждате по между си, нинова ме кефи между другото, но не бих гласувал нито за нея, нито за бсп, защото те са най-опитните бандити в държавата, въпреки че вече е спорно герб се задържа доста време. така че и бойко да е и слави да е и оня пич - вашия човек да е, десния корифей, няма никакво значение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове