Last news in Fakti

4 Септември, 2021 10:16 1 816 19

Денков: Има много възможности за гъвкава организация в училищата при влошаване на ситуацията

  • николай денков-
  • училища-
  • коронавирус-
  • пандемия

При рязко покачване на процента на заразени ученици в дадено училище, тогава то ще бъде затваряно

Денков: Има много възможности за гъвкава организация в училищата при влошаване на ситуацията - 1
Снимка: БГНЕС

„Ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка, учебната година ще започне навсякъде на 15 септември присъствено. При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата”. Това заяви министърът на образованието Николай Денков, цитиран от Нова телевизия. „Има директори, които могат да решат, ако има възможност, обучението да бъде на 2 смени - сутрин и следобед, като 50% от децата да са вкъщи. Има директори, които казаха, че са готови и на хибридна форма – 50% - в клас, 50% – вкъщи и да се сменят през седмица. Директорите ще имат свобода да решават”, каза още той.

„Това, което сме поставил като условие, е при електронно обучение, ако не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в училище”, добави Денков.

Когато децата имат някакви симптоми, те ще бъдат веднага тествани и ако се окаже, че са заразени с COVID-19 - ще бъдат изолирани, посочи още министърът на образованието.

„Ако имаме рязко покачване на процента на заразени ученици в дадено училище, тогава то ще бъде затваряно. Нашата задача е да има максимално присъствено обучение, но без да подлагаме на риск здравето на учениците и учителите”, категоричен бе той.

Запитан дали ще има тържества за първия учебен ден, Николай Денков отговори: „Ако нещата изглеждат така, както са днес – ще има навсякъде”. И добави: „Не ме притеснява откриването – то се прави на открито, на дворовете, може различните випуски да не се засичат. Това не е проблем. Проблемът е след като децата влязат в клас как ще се развият нещата – ще се спазват ли мерките, каква е ситуацията в конкретния град”.

„С експертите в здравното министерство имаме консенсус, че можем да освободим малко мерките за малките деца от 1 до 4 клас. Обсъждаме дали маските за тях да бъдат само в междучасията”, посочи министърът на образованието.

Ако има влошаване на ситуацията, допоследно в присъствена форма ще останат да учат най-малките. „Тези, които имат важни изпити - 7-ми и 12-ти клас ще ги задържим по-дълго в училище”, каза Денков.

„Ако в училището има масова нагласа на родителите за това децата да се тестват, в момента границата е 90%, тогава децата ще се тестват, за да имаме ясна индикация, че училището е безопасно. Ако съгласните родители са по-малко, става безсмислено. Децата ще се тестват ежеседмично. Обсъждаме варианти как точно ще става това”, посочи още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рая трябва

    15 7 Отговор
    Не е важно с какви идиотски мерки, но е важно образованието да бъде съсипано. В комбинация с резкият спад в издаването на книги и контролиран интернет, права и прочие, скоро достъпът до образование ще е лукс.
  • 2 БГ светлина

    12 25 Отговор
    Какво повече трябва да се влоши. България е почервеняла, болниците са бълни, в интензивните отделения няма места и не приемат хора, а страхливците от протести не смеят да вземат решителни мерки и ще правят експеримент със здравето и живота на учениците и семействата им. И като ги пуснат присъствени и пламне още повече страната кой ще понесе отговорността

    Коментиран от #5, #6

  • 3 1984

    21 2 Отговор
    Има-няма - те нещата са спуснати и от глобалните сатанисти още преди 2 месеца! И не му се види края - пета вълна . шеста вълна... и боцкане, докато не ви се облещят очите!
  • 4 Тъп

    8 2 Отговор
    Мъдри решения на правителство от аматьори, не очаквам.
  • 5 Зомбясали

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "БГ светлина":

    Каква светлина си ти, бе мракобесник? Плюскалата в бели престилки са напълнили болниците ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, защото има далавера. Журнаглистчетата само за това пишат, защото се поощрява. Овцете, уплашени се крият у дома и гледат тв, а там се бълва от отровата пропаганда, платена естествено. Светът ви е измислен, страхът ви е без база, вие вече не сте хора, не сте мислещи същества.
  • 6 Кочо

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "БГ светлина":

    Какви мерки трябва да се наложат? Някой да ти е забранил да се ваксинираш и да те задължава да ходиш на училище! Изкопай си една изба, ако нямаш и стой при компоти, билки, ракии и туршии! Искаш мерки, а вчера затвори пътя, че кафенето ти нямало да работи както трябва и искаш пари! земеделците били покосени от вируса - пари! Фармацевтите и те били на първа линия, предната вълна гонеха клиентите, че им писна от работа, сега и на тях 600 лева, че са бедни.
  • 7 0000

    2 0 Отговор
    Що сте спрели коментарите под вресливия дядо кЪРОЛЕВ ве.нещо френд ли ви е
  • 8 ЛиЛи

    18 2 Отговор
    За последната 1,5 година официално няма нито един хванал обикновен грип! (?)
    В Афганистан пък няма мерки, няма ваксине, и явно няма и ковид...
    Не съм чула някой да умре от ковид, когато си го кара у тях...
    Ваксърите защо не искат да коментират факта, че ваксините не предпазват от това да хванеш ковид и да го предадеш на друг.. и от там отпада лозунга "спасете живота на хората около вас" ! даже става обратното - ваксинираните ги пускат навсякъде
  • 9 1984

    0 1 Отговор
    Има един много добър канал - Георги Лазаров - се казва. Ще ви хареса!
  • 10 Дончо

    4 5 Отговор
    Зaтягaй дo дупкa мерките! Бългaринът e cвикнaл дa гo дoят,
    дa гo cтригaт и дa гo e.aт! Нaкрaя дaжe мoжe и дa
    гo кoлнaт - тoй пaк щe мълчи и щe викa - тaкa e
    прaвилнo, тaкa кaзaхa "cпeциaлиcтитe" и пoлитицитe
    , чe тoвa e дoбрe зa мoeтo здрaвe.. и вceки, кoйтo
    нe e cъглaceн, e кoнcпирaтoр,
    кoмуниcт и тeр0риcт!
  • 11 като на фронта

    7 5 Отговор
    Голяма част от учениците не обръщат внимание на симптомите Стремежа непременно да се учи присъствено ще доведе до много заразени учители. Сега оправданието е , че има ваксини. Но, виждаме, че и ваксините не са достатъчно ефективни за новите варианти .Колко учители починаха до сега от КОВИД 19, г-н министър? Станата ни и без това е шампион по брой смъртни случаи в света.
  • 12 хаха

    5 0 Отговор
    Кви мерки бе за комунистомутрите е важно пари да падат ,кога са мислили за обикновения човек, кога ?
  • 13 Студопор

    0 0 Отговор
    Е то езикознание като до сега. Кое е толкова гъвкаво? Ние се в гърдите, все едно той ги е измислил тия мерки. Те така си бяха.
  • 14 123

    5 1 Отговор
    Варианти за ликвидиране на децата много. Платен помияp e този.
  • 15 Онлайн простотия

    7 1 Отговор
    Ситуацията, епидемичната обстановка и онлайн обучението нямат нищо общо, образователната система и преди си беше пълен леш, "експертите" и образователните министри на герб я докараха до там, че абитуриентите излизат напълно неграмотни и едвам могат да броят до 12, но затова пък са чели "Винету" или поне са гледали филма.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НаукатаЕслънце

    3 1 Отговор
    Приказките на министъра са точно това" "приказки под шипковия храст". Има взето решение за затваряне на училищата и т.н. поетапно. Обещана е една сума от СЗО за борба с К-19, при високи бройки заразени... Сещайте се.
    Никой не писа за инициативата на учители и родители, за тяхната среща с министъра и петицията, която те изпратиха. И има защо: ако учителите се огънат, после ще им е по-лесно и с другите... Не трябва да го допускаме!
    Вижте повече на ...otizvora.com/intervyu-s-d-r-yana-shishkova-za-meditsinskiya-fashizum-i-noviya-totalitarizum/
  • 18 Новый Болгар

    2 0 Отговор
    Когда я выросту я буду принимать наркотики xDDDD Я буду колбасится, что есть силы!!! Я буду колбасится, что у меня есть сил!!! =))))) туц туц туц................Когда я буду большим я буду жрать спиды......я буду жрать спиды....туц туц бам бам я буду колбасится, что есть сил.......ааааааааа......там там там там.... Я буду жрать спиды, спиды!!!.....Когда я выросту я буду принимать наркотики...........я буду колбасится, что есть сил!!! Когда я буду большим я буду жрать спиды!!!!!!!!!!!! Я буду жрать спиды!!! Я буду колбасится, что есть силы....я буду жрать спиды!!!! SPEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEED!!!
  • 19 Анонимен

    2 0 Отговор
    "Ако", "може", пък да решават "директорите", "притеснявам се", същото като миналата година. Трябва в началото да са ДО, а не да чака да се разболеят децата и тогава да минат на ДО!! Сега много от хората ще се върнат от почивки из чужбина и летни отпуски, по-добре е да се изчака около месец и тогава вече да започнат присъствено. Сега рискът е голям.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове