Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 15:37 2 977 29

Царят опроверга публикацията, че има претенции за 22 тона бг-злато, прибрано от СССР

  • симеон ii-
  • опроверга-
  • публикация-
  • претенции-
  • 22 тона-
  • бг злато-
  • прибрано-
  • ссср

Той никога не е имал друго гражданство, освен българско, казват от секретариата на Симеон II

Царят опроверга публикацията, че има претенции за 22 тона бг-злато, прибрано от СССР - 1
Снимка: БГНЕС

Секретариатът на Негово Величество Цар Симеон ІІ изпрати до медиите опровержение във връзка с публикуваната в руското издание „Аргументи и факти” статия и препубликувана в редица български медии, касаеща претенция на България към Руската федерация за тонове злато, където е намесено и името му.
Във въпросния материал се твърди, че Негово Величество е бил с гражданство от САЩ. Царят никога не е имал друго гражданство, освен българско. Това е проверявано многократно и във връзка с предишни лъжовни публикации по темата. Делото в Съда за правата на човека, което Негово Величество бе принуден да заведе, за да защити собствеността си от неправомерното посегателство, е изцяло насочено върху незаконния мораториум и собствеността на имотите. Там думата злато дори не се споменава. В статията се пише за някакъв външен дълг на Цар Симеон ІІ. Какъв е този дълг, не става ясно, но това е поредната лъжа, която по-скоро има характер на фалшива новина, изфабрикувана в България.
В статията се създава илюзията, че комунистическата власт е обезщетила Царското семейство с финансови средства след конфискацията на имотите им през 1946г. и тези дългове били платени с въпросното злато, което било собственост на Царя. Трудно е да се повярва, че някой наистина твърди, че Царското семейство е разполагало с 22 тона злато и 50 тона сребро. Единственото обезщетение, което Царското семейство получава за откраднатото имущество е общо 800 щатски долара ( по 200 долара на човек).
Доколкото ни е известно, България не е предявявала претенция злато и сребро да бъдат върнати от Руската федерация. Претенция има за архивите, които СССР открадва от България през годините след 1944 г. – Царските лични и държавни архиви и които Русия
днес отказва да върне. В действителност от България през времето на комунистическия режим е изнесен Държавния златен резерв в посока СССР, за да се погаси българския „дълг” към СССР. Умишлено или поради незнание, разпространени са множество лъжи и манипулации. Недопустимо е сериозни медии да препубликуват подобни статии, без да се направи предварителна проверка на всички елементарни факти


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 3 Отговор
    Той няма,ама царистите имат.
  • 2 сила

    24 5 Отговор
    царя на какво,на комара .....продавач на бяла техника,как му се вързаха инфантилните кратунковци
  • 3 КОНТРАТА

    14 4 Отговор
    И да иска не може да претендира за българско Злато платено от Кремъл преди 70 години!
  • 4 Лъжлив дедо

    17 5 Отговор
    Този видя среден пръст и дръпна отбой, но щом съдът е присъдил нещо, значи за него е имало иск.
  • 5 Цар царица краставица

    24 5 Отговор
    Кви царе кво злато на народа български му се обещава на тоя комарджия с корени от Австрия?
  • 6 Псевдоним

    19 4 Отговор
    100% Симо се е опитал да отхапе от баницата.
  • 7 Сатана

    24 3 Отговор
    По времето на Симо Смока Милен Велчев предаде златния резерв на България в Лондон.Мислля,че някъде към 8тона, което го пишете бегАло.
  • 8 гадно

    22 3 Отговор
    Той така разправяше и в онова интервю пред Кеворк, че няма да има претенции към нищо, но се видя, че е дърт лъжец така, че вяра не може да му се има.

    Коментиран от #10

  • 9 хитро

    8 4 Отговор
    С 22 тона злато отново би станал Цар на България.
  • 10 монархист

    4 19 Отговор

    До коментар #8 от "гадно":

    Той няма претенции към държавата. Ти като искаш да получиш наследство от родителите си, това имуществени претенции към държавата ли са?

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гадно

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "монархист":

    Оди се гръмни някъде бе лакей двореца Врана е на интенданството тоест на държавата, а не на старото моше. Това което е негово му беше върнато, но е зинал да лапа дъртака.

    Коментиран от #28

  • 13 Както беше в Русия

    16 3 Отговор
    да беше отишъл на Кремълската стена.До гроба на чичко Сталин.Да поднесеш букет.Че ако не беше той,да мръдне с мустака,и да отсече: Царското семейство ,да не се пипа! Да им се подсигури безпроблемно отпътуване до Истанбул. От там- където те решат"-.И Г.Димитров изпълнява.Със специална композиция, с четири вагона- ВИП пътнически за фамилията ти,и другите с имущество,безценни картини,сервизи,килими,мебели,дрехи,- почти са опразнили двореца,стигат до Истанбул.Под специална охрана на полковник от ДС.Ако не беше Мустака,да сте намазали куршума до един,в онези мътни води! Руснаците лъжат,а? И за златото,и за щатския паспорт.Ще си хвърлят думите на вятъра.
  • 14 ала бала

    10 2 Отговор
    Американците, които щяха да правят Симеончо легално техен гражданин малко са избързали с претенциите си и не са му казали, че искат българското злато. Затова се получава и разминаването от двете страни и мнението на "световния лидер" и българския "владетел" са противоположни.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 бастун

    8 2 Отговор
    Ама моля Ви се, ако може малко по културно - жив чики.джия...
  • 17 ООООО

    4 2 Отговор
    Негово величество царя се завръща! Бързо пригответе му трона на тиквите в затвора
  • 18 пешо

    4 3 Отговор
    откъде ще ги има и ако ги има те са български на народа и държавата
  • 19 1234

    5 6 Отговор
    Към ссср има два транша злато 46г и 63 г, платили сме си Освобождението/имперските амбиции на ссср/

    Коментиран от #23

  • 20 мдда

    13 3 Отговор
    Какъв "цар е този стар нещастник??
  • 21 Мексо

    3 7 Отговор
    Моля ви не наричайте повече това нищожество " Негово Величество" както и ватниците нашите "славянски братя". И едното и другото са си просто чиста проба крадци и престъпници.
  • 22 дърт даскал

    7 2 Отговор
    Жал да го ожалиш! Дядо му е изгонен от България и на 3.10. 1918 г. си тръгва само с ръчния си багаж НАТОВАРЕН НА 2/ДВЕ/ ВЛАКОВИ КОМПОЗИЦИИ!
  • 23 познат

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "1234":

    А 50 000 лв. кога ще ми ги върнеш?
  • 24 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    7 2 Отговор
    Този крадлив мишок не може
    и НЯМА да бъде цар, България е РЕПУБЛИКА...
  • 25 SDEЧЕВ

    4 6 Отговор
    ДО ВСИЧКИ НЕУКИ И АНОНИМНИ ТРОЛОВЕ ТУК ОТВОРЕТЕ WIKIPEDIA ВИЖТЕ В КОЙ ПЕРИОД СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ Е БИЛ ЦАР НА БЪЛГАРИЯ. ВЕДНЪЖ КОЙТО Е БИЛ ЦАР ПОСЛЕ ТИТЛАТА МУ ОСТАВА ДО ЖИВОТ. СИНОВЕТЕ МУ ВЕЧЕ НЯМА ДА СА ЦАРЕ ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧЕ РЕПУБЛИКА. ЦЯЛАТА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ ПРИДОБИВА ЕВРОПЕЙСКИ ОБЛИК ПОД ИМЕТО ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ. СЛЕД ТОВА САМО СРАМ И ПОЗОР
  • 26 Горски

    6 3 Отговор
    Гражданството на Симеон се възстановява едва през 90.те години! - Пита се в задачата как е завършил Военната Акедемия в САЩ след като не е имал нито Български паспорт, нито ЕГН и т.н. Той завършва университет, управлява фирма, но се пита в задачата с какъв документ? - Пиша това защото хората около Царя продължават да лъжат, че той е нямал двойно гражданство, което нормалната логика без усилия може да оспори. Симеончо, е имал осигуровки, здравни застраховки и т.н. и това не става без документи за самоличност! - До 90те няма български документ, тогава с какъв върши онова, за което говоря?
  • 27 ТОЧКАТА

    0 4 Отговор
    този КАЗУВА , че ЕСПЧ/европейският съд за правата на чиляка/....ЛЪЖЕ!!!????????И руснаците бадева го клепат!!!!!!ааадиде!!!!!и на СУДЪТ ВЕРУВАМ И НА РУСНАЦИТЕ!!!НА нашите НЕ.ннна кого...на ДАНС,ПРОКУРОРО,съд,адвокати!!!!!
  • 28 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "гадно":

    Двореца Врана благодарение на царското семейство в момента не е съборен, а напротив даже се реставрира... Чакай ако беше държавно
  • 29 Антикомунист

    1 0 Отговор
    На царя не дължат, но руснаците дължат на България много повече от 22 тона злато!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол