Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 11:00 1 850 10

Галъп: Ще бъде ли ноември май или ни чака банална кампания

  • кампания-
  • избори 2 в 1

„Галъп интернешънъл болкан“ чества 30-годишен юбилей и започна да пита изявените политически изследователи до 30-годишна възраст

Галъп: Ще бъде ли ноември май или ни чака банална кампания - 1
Снимка: БГНЕС

От началото на 2021 г., ние сме в перманентна кампания, която се надявам с предстоящите избори да приключи. Очаква ни една объркваща кампания за кого и какво гласуваме, слоганите на някой партии бяха иззети от държавния глава – не умишлено, разбира се. Със служебния кабинет или с ПП ГЕРБ свързвате слогана „Ред в хаоса“, ще си проличи на предстоящите избори. Бих казал, че не кампанията ще определи избора на хората, тъй като изборът беше направен още през юли 2020 г. Ще видим дали тази центристка, пропрезидентска и пропротестна вълна ще създаде политически залог, който да е така убедителен, че да активизира българския избирател.

Атанас Радев, политолог, зам.-председател на Студентския клуб на политолога към СУ “Св. Климент Охридски”

Днес по-скоро чувстваме искрен възторг към самите избори, отколкото ни вълнува техният резултат. Те са игра, която превръща предизборните кампании в прелюдия към несигурно удовлетворение. Очаквам предизборният месец да бъде изпълнен с непорочни свалки, опитващи се да прикрият хедонизма в българската политика. Властта се изразява в самата борба, а нейните плодове са сладки. Кампанията ще напомня на гладиаторска битка, в поредния опит да се спечели уважението на цезаря, който е там само за зрелището.

Дария-Лора Дачева, IV курс, специалност “Политология”. Председател на Студентския клуб на политолога към СУ “Св. Климент Охридски”.

Предстоят ни поредните избори, при които за слабите оценки на политиците, поправителен изпит ще трябва да държат гражданите. Тази злощастна размяна на ролите, диктувана от неадекватността на повечето партийни сили, е основният генератор за отчуждаването и отегчаването на избирателите от политическия процес у нас. А когато доскорошният автентичен обществен заряд спрямо бъдещото развитие на България, бъде насилствено притъпен, важните теми отстъпват пред елементарното противопоставяне, а семплите, кухи и лишени от смисъл борби между партиите, вземат връх. Това е знакът, под който ще премине настоящата банална кампания, като дори наличието на нови участници на политическата сцена, както и форматът на съчетани президентски и парламентарни избори, не са в състояние да произведат интерес. Победителят в тази игра ще бъде този, който спре изтичането на гражданската енергия в канала и съумее да постави проблемите и стремленията на българите, в основата на управленската си стратегия.

Иван-Асен Иванов, политолог, завършил с отличие специалност „Политология“, СУ „Св. Климент Охридски“

Кампанията ще се води спрямо целеполагането на различните участници в нея. На президентският фронт, подкрепата на ГЕРБ към кандидат като проф. Герджиков цели по-скоро да приложи Фабианова тактика срещу Радев, и желае да избегне челен сблъсък, който би завършил със сериозни щети за ГЕРБ. „Демократична България“, с подкрепата си за Панов, ясно играе за засилване на позициите си в парламента и залага на силната за тях тема, касаеща съдебната реформа. Парламентарната кампания трябва да даде отговор на няколко въпроса – дали ще могат опозиционните сили да сформират единен фронт срещу ГЕРБ, и дали ГЕРБ се е втвърдила или се рони?

Илия Елияс, политолог, магистър по политическа социология, СУ “Св. Климент Охридски”

Очаква ни надпревара за наследник на Борисов. Тя ще се води както в кампанията за парламентарните, така и в кампанията за президентските избори, където Радев ще се опитва да игнорира своите преки опоненти и ще направи опит отново да оглави недоволството към бившия премиер. Но какъвто и да е изходът от изборите, нито Радев, нито Борисов ще ни управляват.

Калоян Велчев, докторант в катедра „Политология“, СУ “Св. Климент Охридски”

Предпоставки: (1) поради изостреното политическо противопоставяне, което продължава вече над една година, политическите участници вече са заели определени позиции на конфронтация и солидарност, които не позволяват лавиране или промяна на поетия курс без риск от загуба на доверието; (2) съвпадането на двата избора в рамките на кампанията не дава възможност за тактически прегрупирания, а напротив, усилва заложените в борбата на партиите линии на конфликт и солидарност. Извод: (1) от страна на ПП, ДБ, Изправи се, Бг. и ИТН кампанията ще бъде смесица от продължаващи обещания за ревизия/наказание на досега управляващите от ГЕРБ, но и на реформи и ускорено развитие на страната. Въпреки вътрешните им конфликти в тази група от партии, ще липсват атаки помежду им; (2) другата ключова линия сред „новите партии“ ще бъде подготвянето на предпоставки за формиране на управление след изборите, което ще стимулира конструктивния диалог с БСП.

Кристиан Стефанов, докторант в катедра „Политология“, СУ “Св. Климент Охридски”

Очаквам да бъдем свидетели на най-яростната предизборна кампания от всички, провели се през тази година. Залозите са твърде високи и всяка политическа сила ще мобилизира редиците си до краен предел. Видя се (за съжаление), че компроматната война не е отживелица, така че ще наблюдаваме отново престрелки по този фронт, вместо градивен дебат за идеи и политики. Що се касае до парламентарните избори – има шанс някои от досегашните ключовите играчи да отпаднат за сметка на нови, набиращи популярност политически проекти. Последните се оказват с много по-големи претенции за следизборен диалог за разлика от други, които неглижираха доверието, предоставено им от българския избирател до момента. Това не е добра новина и за партиите на статуквото, които дори да възстановят позициите си на предстоящите избори, по всяка вероятност отново ще влязат в ролята на нежелан партньор в преговорите за бъдещ кабинет.

Лидия Даскалова, юрист, завършила „Право“ в СУ “Св. Климент Охридски”. Учи втора специалност – „Политология“

Тази кампания ще бъде доста по-трудна от гледна точка на балансирането между парламентарните и президентските избори в публичния дискурс. Ако кандидатите за президентска двойка продължат да бъдат изцяло на медиен фокус, партиите няма да могат да поддържат тезата за независимите инициативни комитети. Силно се надявам този път да станем свидетели на качествени дебати от страна на онези, които искат да получат гласовете ни. Струва ми се обаче, че отново ще се залага на добре познатата ни индиректна конфронтация.

Марая Цветкова, политолог

Предстоят две кампании: кампания на уморените кандидат-депутати и кампанията на кандидат-държавните глави. Първата – тази за парламент, се води от хора, които за трети път в рамките на една година трябва да се впуснат и да ангажират финансов (къде личен, къде партиен) и времеви ресурс за надпревара за парламент, чийто срок на годност варира от десетина дни до четири години (макар че по-реалистичното в тази турбулентна обстановка е да се мисли в хоризонт от няколко месеца). Апропо, тази кампания ще е сива и тягостна и ще се води с неохота. Тя ще падне в сянката на надпреварата за президент.

С оглед на новопостъпилите заявки, последната ще е значително по-активна и ярка. Горещо се надявам да се случи дебат между претендентите за първото място, нещо, което видяхме твърде късно на предходните президентски избори.

Марио Русинов, политолог

От доскоро предизвестена, кампанията рязко придоби нов облик. С включването на проф. Герджиков и Лозан Панов вече ще видим смислени тези и реална конкуренция. Проф. Герджиков и Румен Радев са два коренно различни свята. Аз бих определила кампанията като „майска битка“. Гражданите ще избират между 24-ти май и 6-ти май.
Залогът на парламентарните избори пък е какъв процент ще постигне формацията на Василев и Петков. Те могат да се окажат в позицията на king makers.

Теодора Йовчева, доктор по политология от СУ “Св. Климент Охридски”

През следващите няколко седмици предстои да видим дали политическите партии ще впрегнат всички възможни и останали им средства и усилия към запазване и затвърждаване на досегашното си представяне или провеждането на три парламентарни избора в рамките на година ще даде своето отражение в лицето на една по-вяла и скромна откъм послания предизборна кампания. От една страна, при наличието на почти същите субекти, с леки размествания на политическия терен, би било трудно за партиите да синтезират съвършено нови послания към избирателите си. Цената на вота на тези избори обаче ще бъде по-висока и за двата своеобразни „лагера“. За „партиите на промяната“, които според обществените нагласи носят основната политическа отговорност за несъставянето на правителство, тази кампания ще бъде опит да обърнат наратива за себе си и да запазят доверието, което им бе гласувано. За „партиите на статуквото“ обаче, тази кампания предоставя уникалния шанс да дадат ответна гледна точка, тъй като на последните два парламентарни избора, техните послания бяха почти изцяло игнорирани от обществото, заряди тежкия политически багаж на съответните, който започва да изглежда все по-далечен на фона на разрастващите се кризи.

Флора Стратиева, влогър, студент по журналистика, Нов български университет

Струва ми се, че ще сме свидетели на една „срамежлива“ кампания, доколкото претендентите в надпреварата за власт, ще демонстрират пълна незаинтересованост от придобиването ѝ, както в много други досега. В тази, обаче, очаквам да се чува повече „ние“, отколкото „аз“. Очаквам и сарказъм, който е присъщ на срамежливостта, от една страна, но и доза нервност – от друга.

И на финала – освен всичко останало, тази кампания си е поредната за годината!

Юлиана Гальова, социолог

1. Всички участници ще твърдят, че ще водят по-скоро положителна кампания. 2. Всички участници ще водят отрицателна кампания. 3. Отделна кампания за парламентарните избори няма да има, тъй като основните партии ще разчитат на личността на независимите кандидати, които подкрепят, да им осигурят гласове. 4. Следователно няма да има и реален диалог между партиите и обсъждане на политики, визии, идеи, предизборни програми и предложения. 5.В крайна сметка ще имаме една кампания – „битка между личности“ на първи план и на компромати и обвинения – на втори.

Яница Петкова, докторант в катедра „Политология“, СУ “Св. Климент Охридски”


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирен преход

    4 4 Отговор
    Саво за едно нещо се сещам....КОМУНИЗМА ПРОДЪЛЖАВА.....
  • 2 Абе

    10 12 Отговор
    каква объркваща кампания? Нещата са ясни! Ако искаш да гласуваш за доказано достоен Президент, гласуваш за Радев! Ако искаш да гласуваш за партия мислеща за България и такава която не се бори за постове и власт, гласуваш за ИТН! За всички останали партии, избора ти е да избираш между Доган и Прокопиев! Между кръга на единият и на другият! Та кое е объркващото?

    Коментиран от #8

  • 3 ОТИДЕТЕ И ПИТАЙТЕ

    5 6 Отговор
    ШОФЕРИТЕ И ДЮЛГЕРИТЕ ДОШЛИ В СТУДА ДА СИ ИСКАТ ПРАВАТА👌👌👌ЕЙ ТАМ ДО ШАДРАВАНА С ЙО ЙО МРУЧЕТО✊
  • 4 какво мислите

    11 8 Отговор
    Погледнете анкета за кой ще гласувате! Това са горе-долу резултатите. БСП и ИТН имат гласоподаватели, които не са посещават такива сайтове и може да качат малко. Но ГЕРБ има реален шанс да отиде на трето място. А ПП всимат около 60 места. От другите партии все ще се намрят още 60 за да има равителство, нов ВСС, нов главен прокурор и ГЕРБ заедно с ДПС поемат към следствения арест!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Тази

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "какво мислите":

    анкета е далеч от реалността! Когато манипулираш резултатите на един, то променя и на останалите! А тук има манипулация на повече от един! Та анкетата вместо да е от полза, се превърна в пародия!
  • 6 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "какво мислите":

    Още си младо и зелено. Анализа ти може да го впишеш спокойно в графа ,,Научна фантастика" .Запомни си го и го коментирай около Нова Година,по-рано няма смисъл
  • 7 Бананова кампания

    6 1 Отговор
    Гугутка интернешънъл буркан - 30 години, лъжи, манипулации и простотии.
  • 8 То е ясно

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Много точен коментар!
  • 9 Лост

    2 2 Отговор
    Не знам колко ще е банална, но от 11:07 днес прекъснаха Домус ТвНюз и още предават пресконференцията на Герб в Пловдив. Все още продължава 11:41.Монологът на Борисов.
  • 10 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Прогнозите на Галъп са не по малко банални,но какво да правим,така е в държавата на беззаконието,корупцията и тиквите от ГЕРБ. Социологията е със същите характеристики.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове