Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 12:13 3 019 51

Атанас Пеканов обясни как няма да останем без ток

  • ток-
  • електроенергия-
  • атанас пеканов

Ако направим правилните стъпки и имаме правилните политики

Атанас Пеканов обясни как няма да останем без ток - 1
Снимка: Нова ТВ

Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и имаме правилните политики. За съжаление съм казвал неведнъж, такива политики, дългосрочни стратегии, визии как да се случи това, до момента са липсвали. Именно защото темата е трудна, хората се притесняват, казват, че никой няма да се погрижи за тях.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов.

Той допълни, че са надградили новата версия на Плана за възстановяване спрямо априлската с 13 нови реформи, една от които е за насърчаване на ВЕИ, т.е. за присъединяване, затова потребителите да бъдат активни потребители.

"Ние надградихме много сериозно сферата на декарбонизацията чрез проекти в сферата на енергетиката за възобновяеми ВЕИ-та, също така надградихме финансовите средства, които са за ВЕИ-та за собствени нужди за бизнесите от 20 млн. на 220 млн. - 11 пъти увеличени в програмата за икономическа трансформация. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите на 140 млн. Това са стъпките, които можем да направим, когато пристъпим към излизане, да имаме и други възможности", коментира още Пеканов.

Планът за възстановяване и устойчивост беше предаден, той е една дългосрочна програма за реформи и инвестиции. Според Атанас Пеканов декарбонизацията на икономиката е един неизбежен процес в дългосрочен план, но дълги години темата е избягвана в България.

"В тази сфера ЕК, европейските институции заложиха доста голям приоритет на т. нар.- Зелена сделка, т.е., стъпки към декарбонизация на икономиката. И в този смисъл върви целият дебат за затваряне на въглищните мощности. Глобалният дебат върви в тази посока. Едни процеси, които са неизбежни в дългосрочен план. Ние поставихме този дебат като индикативна дата, крайна дата - 2038 година, за да започнем този дебат. Той дълги години е бил избягван в България, защото темата е трудна, никой не иска да говори за това, защото има рискове", обясни вицепремиерът.

Този преход по думите му може да се случи успешно само ако е плавен и справедлив, т.е., ако сме взели стъпките, така че да се осигурят други работни места на хората в региона.

"Работихме добре в последните месеци, от една страна, да подобрим Плана, работи се също така по активиране на другите средства от фонда за справедлив преход, които са именно за социално-икономически мерки. Далеч в бъдещето, когато се случат тези стъпки за декарбонизация, затваряне, излизане от въглищната енергия, да имаме други работни места с високо добавена стойност, които да дадат бъдеще на региона", допълни той.

Пеканов каза още, че това не е нещо специфично към нас, а всички страни правят тези стъпки и то не само в ЕС. Това са глобални процеси - в САЩ, Великобритания, но също вече и Китай индикира, че до 2060 г. иска да излезе от въглищата и спира да инвестира във въглищни централи.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горски

    41 5 Отговор
    Без ток няма да останем, но без работа със сигурност. - Вече съм разочарован от абсолютно всички в политиката. - Не остана нито един, на който мога да имам повече от 30% доверие.
    Тези хора не само не мислят, те нямат и практика, а това както е видно е катастрофално за нас.

    Коментиран от #38

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 12 години грабене от ГЕРБ и др.

    22 10 Отговор
    Сега ще е трудно.
  • 4 гост

    16 6 Отговор
    Навременно, също като плана за развитие

    Коментиран от #9

  • 5 Много ясно как

    22 5 Отговор
    Като направите тока лев киловата и ток ще има мноооого
  • 6 попара

    17 4 Отговор
    Ако останем без ток,няма да можем да си запечем запеканката.
  • 7 въпросче

    14 4 Отговор
    В Канадата колко струва токът за поребители обикновенни?

    Коментиран от #39

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Грета Тунберг

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Скъпи,спря ми тока.Докрай Теслата да я включим в домашната електрическа система да се топлим.
  • 10 Българка

    21 6 Отговор
    Дoри ceгa бeз интeркoнeктoрa, a чрeз държaвнaтa гaзoпрeнocнa cиcтeмa мoжeм дa внeceм aзeрcки гaз. Бългaрия имa пoдпиcaн дoгoвoр зa пoлучaвaнe нa 1000 гк aзeрcки гaз, a Булгaргaз e внecлa вeчe caмo 200.Излиза, че високите цени на енергията са абсолютно спекулативни и обслужват шепа олигарси и Русия. Aкo ниe cи пoлучим дoгoвoрирaнoтo кoличecтвo дo крaя нa гoдинaтa, цeнaтa нa eнeргиятa мoжe дa пaднe нaй-мaлкo c 20% твърдят eкcпeрти. Ocвeн тoвa прeди 2 гoдини държaвнaтa Булгaргaз e пoдпиcaлa дoгoвoр c Руcия, чe цeнaтa нa руcкaтa гaз ce oпрeдeлa 30 cрeщу 70% cъoтнoшeниe нa твърдa цeнa и цeнa нa пaзaрa.Това не е било възможно без знанието и решението на Борисов и КО. В мoмeнтa ниe пoлучaвaмe нaй-cкъпия в Eврoпa гaз! И зa тoвa e винoвeн Бoриcoв и шaйкaтa, кaктo и КEВР. Това е огромно ощетяване и кражба от джоба на всички българи. Не зная какво чака прокуратурата и защо няма разследване с повдигнати обвинения. Потърпевш е цял един народ

    Коментиран от #41

  • 11 танкист

    6 5 Отговор
    Ток ще ни трябва за да си зареждаме разните електронни щуротии и колата ми в гаража. Ще го ударим на Тесли.
  • 12 Роки

    23 8 Отговор
    91 набор, масонче с огромно самочувствие...
  • 13 факт

    26 6 Отговор
    Аец няма алтернатива.
    Нивото на технологично развитие на панелите и перките е почти достигнат а тяхното кпд е ниско.Тоест те никога няма да са алтернатива на въглищата газа и Аец.А газът ще се изчерпа все някога защото е невъзобновяем както и въглищата.Самото копане на въглища е безсмислено ако калоричността им е ниска и така стигаме до единствената възможност и тя е Аец.
  • 14 глоги

    30 2 Отговор
    В мoмeнтa ниe пoлучaвaмe нaй-cкъпия в Eврoпa гaз! ПРАВА СТЕ ГОСПОЖО. Не само най-скъпите ток и газ,а и най-скъпата храна,лекарства и горива,а и имаме и най-ниските доходи в Европа. Населението в България твърдо е застаряло,умира и територията се обезлюдява но на управниците това не им прави впечатление. Дами и господа в "НС",утре като няма хора в тая България,Вие кого ще управлявате и откъде ще си тъпчете джобовете с народни пари?!

    Коментиран от #40

  • 15 123

    27 8 Отговор
    Соросоидната пасмина погреба България! Този не прави изключение! Държавата България съществуваше до 1989 г.

    Коментиран от #32

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Стас

    14 1 Отговор
    В Бългерията не стига че няма държава,но няма ред и Закон. Затова всеки си ходи по хавата и си прави каквото си ще. Не могат да осъдят престъпници,пускат ги,после те осъждат всички данъкоплатци ,за да им плащат глобите,които налагат от Брюксел. Толкова сме затънали в калта,че вече и дон Кихот не може да ни издърпа с коня си.
  • 18 Джаба

    6 7 Отговор
    Няма да останиш ли, каквото каже Брюксел това ще стане и гащите ще ти вземат. Това е ес и нато. Вечен роб.
  • 19 Разочарован съм

    9 5 Отговор
    Явно е че ЕС иска да завърти парите, които ЕЦБ напечата пролетта и заради които стана инфлацията, да ги завърти така че пак да се върнат при тях под формата пари за възтановяване, с които да "инвестираме" в същите им неефективни ВЕИ технологии, заради които сега ревем от скъп ток и газ. Пеканов не зам до колко е длъжен да ив угоди, но не обели и дума за НАШАТА политика в енергетиката. Щото ВЕИ лудостта не изключва строежа на нови ядрени мощности. Второ, те били заложили къв 2038 да затваряме ТЕЦовете и до тогава да се мисли за заетостта на работещите там. Но можело и 2025 заради икономическа невъзможност да спрат работа. И не каза нищо по впроса какво ще направят за да има по-евтин ток, да работят ТЕЦовете, да имат сигурност работещите там... Излиза че 2038 е крайния срок, ама може и още 2025 да спрат.
  • 20 Разочарован съм

    14 0 Отговор
    Най-вече ме разочарова заради това, че не обели и дума в средствата по плана за възстановяане да има нещо за помишлеността. Единствено някакви глупави стартъпи, които практиката показва, че се развиват до едно ниво с цел да се продаде идеята, а не да премине в реално производство.
  • 21 нннн

    16 0 Отговор
    Какви ВЕИ- та по покривите, бе! И този, като Кирчо и Кокорчо не ще ядрени блокове. Искаме евтин ток! Хора, мислете като о гласувате!
  • 22 Хайдеее

    22 0 Отговор
    И този,като онези.Плюли са си в устата с тези ВЕИ.Там е голямото лапане.Да сме станели активни потребители.А сега какви сме- пасивни? Ей,вашта сащистанска закваска д,@ .И поведливия,наивен хелекторат ви вярва от раз.Ами целта ви са притока от милиарди,през грантове,програми,. Законни схеми за уреждане на нови играчи от Вашата клика.Вейтата щели да ни оправят доставките на евтина ел.енергия.Кого успиваш,бе сащистански ученик? Досега им усетихме " Огромните плюсове" на перки и волтаци.Със пак измъдрения от умни глави,като теб през т.н Микс.От АЕЦ-56 лв,от перките и волтаците-186 лв.Много е изгодно,а? Ти ядеш мръвките,аз зелето.Това е Микс. Три пъти по скъпо.Изпратиха ви,като Троянски кон.Да смачкате всеки опит за АЕЦ- Белене.И разни- мазни ,смесени " инвеститори" да ни унищожат хиляди дка плодородна земя ( става на печена тухла от волтаците,за стотици години). За нас съсипана ,уникална почва,за теб и онези от вън милиарди за няколко години.Дали ще ви намажат здраво човките,а? Избери само един бе,българино? Само един- но не разни пришълци.Само един,да няма коалиция,и да си прехвърлят топката.Един да носи цялата отговорност.Ако не става,му биеш шута още в началото.Ние от 30 г, все коалиции.И си подават черпака един на друг.За нас- дръжката!

    Коментиран от #26

  • 23 Кокорчо

    13 2 Отговор
    Пеканов е от групата на кокорчовците, но излезе малко по-умен от тях и реши да изчака и да види как ще потръгне новия проект, а после евентуално да скочи и той на влака.

    Коментиран от #29

  • 24 въпросче

    19 0 Отговор
    Я ми кажете нещо,че май не разбирам,г-н Пеканов! Като няма пек и е облачно,като е спокойно времето и няма вятър,как ще работят перките и соларните клетки? Защото АЕЦ-ът може да работи 24/7 дори и буря да хвърчи наоколо.

    Коментиран от #27

  • 25 юрист

    15 0 Отговор
    Пеканов, за огромно мое съжаление, София не е Варна по отношение на климат и географско разположение. Можеш да напълниш Варна със соларни панели на всяка сграда, но основното е, че КЛИМАТЪТ й е сходен със средиземноморския, за разлика от висококотловинното поле, в което е разположена София и ясно изразеният умереноконтинентален климат на София и което не предпоставя същата ефективност на работата на соларните панели и на ветрогенераторите край Шабла. Каварна и Калиакра...Много ми се ще София да има варненския климат, но тези неща не стават само с искане;-0
  • 26 Кокорчо

    17 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хайдеее":

    Нали това е целта на цялото занятие - да се пласират в управлението за да заграбят десетките милиарди от Европа. Затова и кендидатите им са предимно бизнесмени, а някой и ги финансира здраво.
    Това, което стана с Фонда на фондовете е показателно - Кирчо махна надзора и повери всичко в ръцете на шепа "бизнесмени". С други думи, вкара вълка в кошарата за да пази овцете. Това е само първата му "вноска" от която ще очаква дивиденти. А овцете да гласуват за тях и после да не се оплакват, че им било скъпо това и онова и че гладували и мръзнели.
  • 27 Крокодила Гена

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "въпросче":

    А бе той не е казал, че тези неща трябва да работят. Важното е да се вземат парите и да носят печалба. После ще се измисли друга схема за да осигурява ток за хората. Пак с наши хора.
  • 28 Хаджи Генчо

    18 0 Отговор
    Със зелената сделка ще ядем зелена трева! Не може да има промишленост от фотоволтаици и перки. А както се разбира, трудно ще има и топли къщи от фотоволтаици и перки. Бъдещето е в атома, дори и да са мини-централи, капсуловани с определени години експлоатация.
  • 29 Анонимен

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кокорчо":

    Ако проследиш произхода на Наско Пеканов до едно от селата около Пловдив ще разбереш къде Яким Донев /изигран навремето от бат Стефко/ е скрил ключа от бараката! Факт е, че Наско Пеканов разбира от енергетика колкото покойната ми баба беше космонавт!
  • 30 Павел пенев

    14 1 Отговор
    Според нашите умни управници,за да имаме ток-трябва да си го внасяме. Тази стратегия бе начертана от престъпника от Банкя и сега се продължава. Този Пеканов всъщност изобщо не е допечен, след като преписа плана до ЕК със същите панелки за саниране. Парите които очакваме са подготвени за ново крадене. Вместо да защити проектите за два реактора на Белене,вече закупени от нас,два реактора на Козлодуй и газ за Марица изток,той се занимава със същите глупости както Боко тиквата. Засрамете се простаци.
  • 31 vasik atanasova

    9 1 Отговор
    тази фейа от къде дойде и кой е доведи
  • 32 Сесесере

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    То за тва до 89-та България фалира 3 пъти! Ай, бегай комунист!

    Коментиран от #33, #36, #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ТОК ЩЕ ИМА ЗА ВСЕКИ ОТ СЪРЦЕ

    3 6 Отговор
    .....НА ВСЯКА КРУШКА НА ВСЕКИ ЕЛ.УРЕД НА ВСЯКА МАШИНКА.....ДВЕ ПЛОСКИ БАТЕРИИ „НИКОПОЛ”👌👌👌
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Не бързай,

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Горски":

    и без ток ще останем ! И без енергетика ще останем . Ако такива, като този хора на олигарсите ни управляват.
  • 39 1222

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "въпросче":

    12 стотинки (наши пари) киловата.
  • 40 Нямат проблем,

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "глоги":

    ще останат само те и ще се самоизбират за депутати и министри !
  • 41 Истината

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Каква Русия, който има дългосрочни договори обвързани с цена петрол купува евтин газ.
    Австрия за 50 години, Унгария и Турция за 15 г.
    България Теменужка Петкова ГЕРБ, промениха ценообразуване газ Русия и ги обвързаха с БОРСАТА.
    Ето защо поскъпва газ, ЗАРАДИ ГЕРБ И ЕС.
    Миналата година, заради ниските цени на борсата, газ намаля с 48%.
    Не подменяйте истината.
    И не е вярно, че газ от Азербайджан е била много евтина, Турция купуваща газ от азерите е с ДЕСЕТ процента по-евтина от руската.
    Все Русия ви е виновна, а не ЕС.
  • 42 Възраждане

    10 2 Отговор
    Пеканов соросоиден, Зелената Сделка 2015 е подписана от ГЕРБ, и ни съсипа-вредни емисии ЦЕНИ, прогнозата е СТО ЕВРО КВОТИ, сега е 50 ЕВРО. Колегите ти соросоиди ПП с План за Възстановяване закриват ТЕЦ-овете, 46% евтин ток е държавни ТЕЦ-ове 2 и атомна енергия към 36% и държавни ВЕЦОВЕ.
    Като закриете атомната енергия и Тецовете от ПП-затривате БГ икономика и потребители.
    Защото цена мегават ток Козлодуй 55 лева.
    Цена мегават държавни ТЕЦ-ове и вецове 78 лева.
    Цена мегават фотоволтоици-500 лева.
    Тази разлика от 450% кой ще я плати?
    ГЕРБ-Борисов се е скрил като мишка и се подхилква, вместо да дава обяснения защо ПОДПИСА ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА, Петков и ВАСИЛЕВ другите смешници обричат България на глад, мизерия и студ-План Възстановяване.
    200 000 миняори остават БЕЗРАБОТНИ.
  • 43 Хаха

    5 7 Отговор
    21-век сме тоя смешник ни обяснява какво трябва
    Да стане да имаме ток,боже боже
    Върни се Бойко по скоро че тези ни смазаха хорицата
  • 44 Сорос Подлец

    11 0 Отговор
    800 милиона отпуска ЕС за фотоволтаици.
    Пеканов соросоиден ти ли ще плащаш разликата омежду тока на Козлодуй 44 лева и фотоволтаици 500 лева-разликата ПРОДАЖНИКО е 450%. Ти лице плаща разлика цени ТЕЦ2 78 мева мегават и фотоволтаици 500 лева-420%?
    Ти ли ще плащаш обезщетения Соросоиден ..., на 200 000 миньори, проклета соросоидна ...!
    Народът трябва да се вдигне още при новите цени от КЕВР тази година, които ще обяват.
    Политиците се надупват на ЕК, ПОТРЕБИТЕЛИТЕ и БГ икономиката им плащат ГЕНОЦИДЪТ.
    Потресен-защо мълчат ГЕРБ, ВМРО, ДПС, Атака, НФСБ, БСП-че 2015 г. ПОДЛЕЦЪТ Борисов подписа Зелената сделка и обрече България на студ и мизерия.
    Защо мълчите, че Петков и Василев продължават да продават България за шепа милиарди, с които ще обогатят собствените си кръгове. Офшорката на Василев вече е открита.
    Защо мълчите, че ИТН съсипа 2 кабинета, за да дойде кохортата продажници на Плевенлиев -Василев, Петков, Пеканов.
  • 45 Мошеници

    12 0 Отговор
    Лъжец.
    Като закриеш Козлодуй, ТЕЦ2 с духане на перки лище ни топлиш, как ще допълниш 70-80% ТОК ЗИМАТА БЕЗ СЛЪНЦЕ И ВЯТЪР.
    Зимата слънце и вятър откъде бре МОЗЪК лоботомитски.
    А дори да имате ток, което е изключено след 2030, той ще е непосилен за българите и родната икономика лятото като ЦЕНА.
    Стотици хиляди безработни на улицата соросоиден Лилит.
  • 46 Шаран БГ

    7 5 Отговор
    Политиците ни най-старателно затриват Държавата. Явно се следва сериозен и задълбочен план, наченът от Ран и Ът. За 32 години населението намаля близо с една четвърт, промишлеността - тежка, лека - е разсипана, за селско стопанство и продукция от там да не говорим. Дори да има пшеница, царевица и слънчоглед, хлябът и олиото поскъпват жестоко. И понеже имаме най-евтиния ел.ток в Европа, сега ще покачат цената му "леко", с 20-30 % и на всеки 6 /шест/ месеца отново. Идва 01.01.24 -та година - като награбим онова ти ми евро / не Катето/ - да имаме прилични цени - зер сме европейци, я . Пенсията ми е увеличена с 14.00 лева, плюс три пъти по 120 лева........уха , може да хартиса някой лев и за кило кашкавал.
    Аз съм убеден, че г.н А.Пеканов, винаги ще има електричество !!!
  • 47 @оклук

    8 0 Отговор
    Въпроса е кой ще го плаща този ток от 0.60 или 0.70лв за киловат?
  • 48 Има един план на САЩ

    4 5 Отговор
    Да изчезнат всички всички българи и на тяхно място да дойдат едни хорица с едни малки шапчиции добре върви
  • 49 Чики

    0 6 Отговор
    Факти всички знаем че мразите Бойко Борисов
  • 50 Marinov

    1 0 Отговор
    И този Свирчо слугува на Дивия комерсиализъм и Европейските КОЛОНИЗАТОРИ за СМЕТКА на Бедния ни и измъчен Народ!

    ВЕИ енергията е от 5 до 8 ПЪТИ по скъпа от тази на АЕЦ и ТЕЦ и ЦЯЛАТА тази СКЪПОТИЯ ще ПАДНЕ на ГЪРБА на Бедния ни Народ!

    ВЕИ инсталации НЯМАТ постоянни ефективни Мощности и Абсилютно НЕ могат да ЗАМЕНЯТ АЕЦ и ТЕЦ!!!!
    ЕДУЩИНА и ДИВ КОМЕРСАЛИЗАМ за Сметка на НАРОДА и РЕАЛНАТА Промишленост!!
  • 51 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    АБЕ КОМУНИС - КУПИ СИ СВЕЩИ БЕ ЦЪРВУЛ ............
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове