Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 18:37 3 385 53

Даниел Смилов: При втори тур ще е трудна прогнозата на президентските избори

  • даниел смилов-
  • президент-
  • избори

Политологът изрази надежда „здравият разум да надделее“ в 47-ия парламент

Даниел Смилов: При втори тур ще е трудна прогнозата на президентските избори - 1
Снимка: БГНЕС

„Дълго време Радев беше безалтернативен, нямаше друг кандидат. Сега нещата са по-различни. Последните социологически проучвания показват, че състезание ще има. Трима са основните кандидати – Румен Радев, който има голяма преднина, но след него са проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов, които също имат своите шансове. Кампанията ще реши дали ще стигнем до втори тур. Веднъж стигне ли се до него, нещата стават трудно прогнозируеми“.

Това каза в интервю за БГНЕС политологът Даниел Смилов.

„Сложна е ситуацията, има два избора. Някои партии имат свой кандидат за президент, други нямат, а всичко това има влияние. Не означава обаче, че това ще обърка избирателите. Все пак може да очаква, че партиите, които имат силни кандидати за президент, могат да очакват и някакъв електорален бонус“, коментира той за изборите „2в1“, които предстоят на 14 ноември.

За решението на ДПС да издигнат партиен кандидат за първи път в 30-годишната си история – лидерът Мустафа Карадайъ, политологът заяви: „ДПС са партия на хора с различен етнос. От една страна регионална партия, а друг – представител на българските турци. През годините те последователно преследват тази позиция. Тук играят много позитивна роля в българската политика като цяло, защитават правата на малцинствата. Ходът с издигане на етнически турчин е ход в тази посока. Имат и други такива ходове в тази посока, например въпроса за водене на кампания на майчин език. Като европейска държава това все някога трябва да го позволим. Към този момент обаче, поради различни настроения, това не става. Водейки политика по такъв тип защита на правата, според мен играят позитивна роля в политическия процес. От друга страна ДПС се капсулира като партия на икономическо представителство около Делян Пеевски, но не само. Самият Ахмед Доган от лидер се превърна във фигура, която колкото е политическа, толкова е и корпоративна. Той колкото е политик, толкова е и бизнесмен, собственик на електроцентрала“.

С решенията си да сложат попадналия по ударите на закона „Магнитски“ Делян Пеевски като водач на две листи, според Смилов, ДПС все повече се превръща в партия, защитаваща конкретни икономически интереси. „Сдвояването с фигурата на Пеевски обрича ДПС на изолация и в следващия парламент“, прогнозира той.

Даниел Смилов посочи още, че въпреки все по-набиращата популярност нова политическа формация на бившите министри Петков-Василев, не бива „извън сметката“ да се оставя формацията на популярния телевизионен водещ Слави Трифонов – „Има такъв народ“.

„Виждам, че някои социолози дават нисък резултат, около 10%, а други около 15%, но аз мисля, че той има своя електорат. Очаквам обаче този електорат леко да се смени. Той ще загуби голяма част от центристкия си избирател, но има възможност да обере по-радикално настроени избиратели. В този смисъл за партията има потенциал. Трифонов и формацията не са особено активни, което им губи гласове. Поведението им в предходния парламент го смятам за стратегическа грешка, защото с 65 депутата решиха, че могат сами да управляват и да съставят правителство на малцинството, каквото и да става това. Де факто те отвориха врата за подкрепа от всички – ГЕРБ, БСП, ДПС, а накрая не получиха подкрепа от никого. Отливът на гласове от „Има такъв народ“, който е видим, както и да го мерим, е в резултат на тази грешка. Предполагам, че те ще компенсират част от нея, но няма да са във водещата позиция, в която бяха на предходните избори“, коментира Смилов.

Българите харесват нови формации, смята той за прогнозирания висок резултат на „Продължаваме промяната“.

„Интересното тук е, че ще се окажем с две либерални по своя характер демократични формации. От една страна е малко по-дясната „Демократична България“, а от друга „Продължаваме промяната“. Това би била значителна промяна, в сравнение с всички предишни парламенти. Ако тези партии заедно имат една трета от вота, това би било добре и би било съдържателна промяна в българската политика“, обясни политологът.

Даниел Смилов коментира и конфликта в „Демократична България“, в който остри критики към ръководството отправи столичният общински съветник Методи Лалов. „ДБ е коалиция, в която има трима партньори. Различните интереси понякога предизвикват такъв вид вътрешни конфликти. Аз не мисля, че този конфликт е екзистенциален, не мисля, че вреди, но привлича внимание. Не съм в кухнята, но на мен ми изглежда, че при реденето на листите винаги ще има недоволни. Може би има някакво изнервяне, защото на този терен се появиха конкуренти в лицето на „Продължаваме промяната“, смята той. ДБ е партия със специфичен електорат и специфично политическо представителство. Обикновено това са хора по-образовани, с по-големи амбиции и всеки си мисли, че е малко повече от всички останали“, допълни още той.

Политологът изрази надежда „здравият разум да надделее“ в 47-ия парламент и формациите в него най-накрая да успеят да излъчат редовно правителство. „Хората искат тази промяна. Пращат партии в парламента, които да я реализират, тези партии трябва да се разберат“, посочи той.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоа па...

    4 11 Отговор
    ...откри топлата вода...?!
  • 2 Българка

    34 12 Отговор
    ДПС е проклятието за България, дори за собствения им трудолюбив и беден електорат.
    Нека на 14.11. масово подкрепим и изберем още на първи тур Румен Радев. И да гласуваме масов за партиите от протестите за върховенство на закона и по-добър ,справедлив живот- ДБ, ПП, ИБГНИ

    Коментиран от #23, #27, #33, #36

  • 3 българин

    40 14 Отговор
    Радев ще ги изяде с парцалите , защото само той застана срещу шайката и боко и ги разби , а народа неистово мрази тези анти4овеци -грабители

    Коментиран от #9

  • 4 Centyrion

    31 15 Отговор
    Честно казано,аз не виждам друг победител освен Радев.Съмнявам се ,че ще е на първи тур,но на втори със сигурност ще спечели.
  • 5 Тълпа

    22 8 Отговор
    Дълго време Радев бил безалтернативен, но дошли трима смешници и той станал алтернативен. Палячовци, продаващи междустоповото си пространство, да ти види окото, майно льо!
  • 6 розово

    23 6 Отговор
    Тука става въпрос не за кандидат президента Герджиков а за кандидат президента Герджиков подкрепен от ДПС. Заради такива които не могат да намерят разликата прехода ще продължава без край.
  • 7 ВСЕКО ЕДНО РЕДОВНО ПРО-ФАТМАШКО

    11 30 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ЛЪЖЦИ, ПРЕСТЪПНИЦИ, ЧАЛГАРИ И ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ Е...ПЪТНИК ДО ПРОЛЕТТА!!!
    ФАТМАШКИТЕ 2 ПРАВИТЕЛСТВА ТАКОВА..НАСЛЕДСТВО ЩЕ ИМ ОСТАВИ, ЧЕ...ЯНУАРИ ЩЕ ГИ МЛАТИМ СЪС ТРЪБИТЕ! .... ФАТМАКА ОЩЕ НОЕМВРИ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ПРАВИ, ЧЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С НЕГОВАТА ПАРТИЯ И КИКИ ЛЪЖЕЦА, КАКТО И С..."УСПЕХИТЕ" НА СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ!! НАЙ-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ ЗА БЪЛГАРИЯ Е...ДА СИ ОСТАНЕ ТОВА ФАТМАКА И ДА СИ ПОНЕСЕ...НАРОДНАТА ЛЮБОВ

    Коментиран от #13, #45

  • 8 Само Радев

    25 9 Отговор
    Другите с хлъзгав нищожества ортаци на еднокнижника прост.

    Коментиран от #41

  • 9 ХАХАХА

    8 30 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    Как точно ги..."разби", бе Г-ей?!?
    Баце си изкара 3-я мандат и го подаде на Фатмака. От зимата до сега Фатмака УСРА всичко а правителство...нема.
    Фатмака е ОБРЕЧЕН, защото е Малоумен шапкар и Г-ей

    Коментиран от #10, #12

  • 10 СМЕХ

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    Голем "умник" си и за това сме на това дередже !
  • 11 Чочо

    19 5 Отговор
    Няма да има втори тур, всичкото бокл.... Заедно с дпс ще загуби
  • 12 ТАКА Е,..

    5 18 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    Не случайно БАЦИ ИЗТРЕСКА Фатмаковица и Бобоковица, и тия булки най-сетне се видеа у... Маж!
  • 13 Hoho Boho

    5 18 Отговор

    До коментар #7 от "ВСЕКО ЕДНО РЕДОВНО ПРО-ФАТМАШКО":

    Ако бях симпатизант на ГЕРБ, щях да гласувам за Панов, а не за Герджиков, защото ако някой има шанс срещу Радев - това е Панов..

    Коментиран от #18, #20

  • 14 Гай Турий

    12 3 Отговор
    Гнида фабрикувана!!! Че няма да има втори тур, бе, дрогиран келешар!
  • 15 САНДОКАН

    15 3 Отговор
    То и с цецкА беше трудна прогнозата ХА ХА ,това професор че няма да може и половината гласове на майката да хване
  • 16 Д Смилов?? Тука се Излагаш вече!!

    18 6 Отговор
    Ако има втори тур на Президенските избори, втория след Радев ще бъде далече след него, така че ще Участва формално във Втория тур! Направо си в много грешна прогноза!! Може и Умишлено даго пишеш??
  • 17 име

    13 6 Отговор
    Не разбрахте ли че втори тур няма да има, какво го мислите?

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ВРЕМЕ Е ЗА ПРАЗНУВАНЕ КАКТО ПРАВЯТ

    9 14 Отговор
    ПОБЕДИТЕЛИТЕ:БОРИСОВ ЧЕТВЪРТИ И ПРЕЗИДЕНТ ГЕРДЖИКОВ👋👋

    Коментиран от #26, #28

  • 20 така е

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Hoho Boho":

    Само Панов може да задмине Гербджиков... по плювни срещу Радев!

    Коментиран от #25

  • 21 ТаУмВзе

    7 4 Отговор
    Герберастията го играйка, че има балотаж! Ако няма? И радев, спечели. Бухаххаха

    Коментиран от #24

  • 22 Пепо Хазарта

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "име":

    Залози от 5 към 1 ,че ще има Балотаж.
    Залагай смело
  • 23 LOSHIA

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Публикувано във факти.бг: ДБ и ИБГНИ са РЕТРОГРАДНИ,МУХЛЯСАЛИ и ПЛЕСЕНЯСАЛИ КРЕАТУРИ на БКП! ТЕ И ГЕРБ са ЕДНИ и СЪЩИ!!
  • 24 Очевидец

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "ТаУмВзе":

    Ами ако Радев загуби?
  • 25 Hoho Boho

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "така е":

    Прочети коментар 19 и виж в чия мелница наливаш вода!
  • 26 Подкрепа за Борисов

    7 5 Отговор

    До коментар #19 от "ВРЕМЕ Е ЗА ПРАЗНУВАНЕ КАКТО ПРАВЯТ":

    Борисов 4 ще управлява ръчна количка на стоителните обекти, ползващи затворничуски труд! А Гербджиков ще стане президент на футболния отбор на ЦСЗ
  • 27 изрод от ГЕРБ

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    ДБ са почти разтурени,а ИБГНИ са вън от Парламента!За мъртви партии няма да гласуваме!!
  • 28 LOSHIA

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "ВРЕМЕ Е ЗА ПРАЗНУВАНЕ КАКТО ПРАВЯТ":

    ЩЕ ПРАЗНУВАТЕ КОГА БОР РОДИ СЛИВИ!!!!!
  • 29 ЛЮБОПИТНО

    7 6 Отговор
    Едно евентуално "ново" Чалгаро-Канадско Ком ПРАВИТЕЛСТВО на ДС/ БКП/БСП,... С... какво...наследство ще се оправдава ,..след Две ПРАВИТЕЛСТВА на Фатмака и Цени като в Швейцария?!?
    Пак ли виновен ще е Бойко и СВЕТОВНИЯТ ИМПЕРИАЛИЗЪМ ?!?✊ 😂
  • 30 Факт

    8 10 Отговор
    Забравихме Жан Виденовата зима. Сега ще я повторим с президента на БСП и неговото правителство.

    Коментиран от #38

  • 31 Бай Коко

    7 7 Отговор
    Никой няма да му се ходи на балотаж. Победа да Президент Радев.
  • 32 Вируса с корона

    5 1 Отговор
    Мисирка, скрий се
  • 33 И ОТНОВО8434

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Вече си задминал(а) проклятието на ДПС!
  • 34 bul

    6 5 Отговор
    ВЪН МУТРАТА РАДЕВ от ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ! ВИЖТЕ ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ : РАШКОВ - ДС , КИР> ПЕТКОВ - ИЗМАМНИК , АСЕ. ВАСИЛЕВ - ОФШОРКАДЖИЯ, мутресата мая - СМЕНИ НЯКОЛКО ПАРТИИ, СВЪРЗАНА С ГАЛЕВИТЕ, ПОПУЛИСТКА ОТ ВСЯКЪДЕ ! ЗА ПРЕЗИДЕНСТВОТО ДА НЕГОВОРИМ - ПЪЛНО С АГЕНТИ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Голем смях

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    А аз искам тати да ми купи колело.Радев е изпята песен.
  • 37 феса

    4 4 Отговор
    Карадайь ще новия президент.Аллах да наспори годините на Сокол Бея !
  • 38 изрод от ГЕРБ

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "Факт":

    Споко,ще я има Жан Виденовата зима,но само за отбрани от ГЕРБ!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 да да

    4 5 Отговор
    Генерал Гумен Фатмаков ще види зор още на 1-ви тур. Конкуренцията на един доказан смотаняк ще му дойде в повече..
  • 41 Факт

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Само Радев":

    Точно твоят човек е най-вреден за държавата. Не е взел отношение по нито един важен въпрос само коментира теми за имиджа му. В началото го канеха насам натам но бързо го разбраха че е празна шапка.

    Коментиран от #43

  • 42 КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПОЗДРАВИМ

    3 6 Отговор
    СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ С 27 ПОРЕД ИЗБОРНА ПОБЕДА!!!
    ЧЕСТИТА ПОБЕДА, ДЪРЖАВНИКО, ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И СВЕТА СМЕ С ТЕБ!!!
    ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА И ОЩЕ ...3 МАНДАТА!!
    БОГ С НАМИ.....
  • 43 Само Радев моя човек

    4 4 Отговор

    До коментар #41 от "Факт":

    Другите с хлъзгав нищожества ортаци на еднокнижника прост. Моя човек Радев е вреден за герб и дпс които заедно убиха и украдоха България.
  • 44 Да идгоним злобата, злъчта, омразата

    4 7 Отговор
    Радев е пълен провал, разби държавата, потопи я в блатото. Идва ужасна радева зима. Радев като младенов ще извика танковете. Нека се спасим сега. Да гласуваме за разума, проф. Герджиков. Нека той изчисти и върне доверието в Президентството.

    Коментиран от #49

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Шопо

    2 1 Отговор
    Нема да има втори тур! Дженерало РАДЕВ печели от първи тур !!! Венсеремос БСП!!! Венсеремос РАДЕВ! Венсеремос КОМУНИЗЪМ!!¡
  • 47 Професор

    7 1 Отговор
    От всички коментатори пишман-политолози, които списват по българските медии, Смилов е безспорно най-некомпетентния. Смешно некомпетентен. Флагрантно некомпетентен. Вопиющо некомпетентен. Потресаващо некомпетентен. НО -- най-вероятно -- най-високо платеният. Как така? Защо? Не трябва ли материалното възнаграждение да отговаря на качествата? НЕ и в неомарксистката централа Дойче Веле! Там колкото си по-некомпетентен, толкова повече ти плащат...
  • 48 Жан Клод ( с двата ножа)

    1 0 Отговор
    Що пък?
  • 49 Едеее

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Да идгоним злобата, злъчта, омразата":

    Я Да видим зениците!
  • 50 АЛООУ!

    4 0 Отговор
    Втори тур?!?! С кого бре с герджика турчина?!?! Или с герджика гробокопач български!!!
  • 51 ами

    3 1 Отговор
    Мисля, че няма да има втори тур.
  • 52 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Радев е безалтернативен не само при 24 а при 50 двойки кандидати полуидиоти появили се по поръчка на Боко за да разпръснат вота.
  • 53 Епидем

    1 0 Отговор
    Смилов е чуждестранен агент. Получава пари и работи за чужди правителства, това трябва да се има предвид, когато някой чете неговите коментари. Дойче веле, Свободна европа и т.н. и т.п.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове