Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 11:33 3 163 134

Филип Димитров: Вредата от комунизма не подлежи на съмнение

  • филип димитров-
  • вреда-
  • комунизма-
  • не подлежи-
  • съмнение

Недостойно е да се говори за политически натиск по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, смята бившият премиер на България 

Филип Димитров: Вредата от комунизма не подлежи на съмнение - 1
Снимка: БГНЕС

Недостойно е да се говори за политически натиск по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. По-тъжното е, че тези, които хулят Конституционния съд явно си представят гражданството само като форма на келепир – какво да вземеш от съответната държава. За почтения човек гражданството създава и морални задължения. Обърнахме посоката на България и направихме възможно за нея да се мисли като западна държава. Вредата от комунизма не подлежи на съмнение.

Наистина съм стреснат от злобата, която наблюдавам през последната година и половина. Злобата ражда не просто противопоставяне, а и – както е в случая с пандемията – и смърт.

Това каза в интервю за БГНЕС настоящият конституционен съдия Филип Димитров, бивш премиер на България (8 ноември 1991 – 31 декември 1992 г.) и председател на Координационния съвет на СДС (декември 1990 – края на 1994 г.).

На 8 ноември 2021 г. се навършват 30 години от съставянето на първото демократично правителство на България, на което той бе министър-председател. Ето и част от интервюто с него, цитирано от burgas24.bg:

- Защо в България толкова трудно се правят реформи?

- Това никъде не е лесно. Българският принос е предимно в това, че когато констатираме недъзи, ние не гледаме на тях като на аномалии, а ги обявяваме за принцип (демек: "Всичко ни е такова").

Ако има корупция, то всичко е корупция, следователно ние сме най-корумпирани, за нищо не ставаме. Убеждаваме света, че за нищо не ставаме и крещим: "Давайте да почваме отначало“. Най-гласовитите обаче идея си нямат откъде да започнат, правят нещо уж впечатляващо и после се оказва, че не то ни трябвало. Слава Богу, държавите са жилаво нещо и преживяват подобни ентусиазми.

- Тази година се навършват 30 години от сформирането на първото демократично правителство, на което Вие бяхте министър-председател. Кое е най-голямото постижение на вашето управление?

- Обърнахме посоката на България. Направихме възможно да се мисли за нея като бъдеща западна държава. И тя стана такава. Разбира се, благодарение на това, което направиха и тези след нас. На някому е съдено да постави началото.

- Когато дойдохте на власт беше много популярна фразата "с малко, но завинаги“. Нямате ли усещането, че всъщност комунизмът и неговите наследници се оказаха победителите завинаги?

- Това беше една от любимите глупости, каквито се измислят и до днес и съм доволен, че никога не съм я изговарял. Подобни глупости заливат медиите сега.

Комунизмът като система си отиде. Комунистическото мислене обаче далеч не е привилегия на ничии наследници. Чувате го всеки ден да кънти от телевизионния екран. Да не говорим за Фейсбук. И не само в България.

- За една демокрация е важно кого избират хората. Политиците обвиняват гласоподавателите, но не са ли проблем именно политиците с тази примитивна, вулгарна и агресивна реторика, която използват?

- Наистина съм стреснат от злобата, която наблюдавам през последната година и половина. Ние сваляхме комунизма – режим, световно признат за престъпен и не говорехме с толкова злоба, колкото се бълва сега срещу опонента.

Няма никакъв друг критерий за политически успех, освен избора на хората. И най-вече изборът отново. Избирателят може да е неблагодарен и това е в реда на нещата. Затова след войната не преизбраха Чърчил. Но ако те преизбере, значи ти вярва.

- 9 септември 1944 г. ли е в основата на разпада на българското общество, на който сме свидетели днес?

- Трудно ми е да кажа. Вредата от комунизма не подлежи на съмнение. Факт е, че и в другите бивши комунистически страни и днес споделят подобни на нашите проблеми – и в мисленето, и в делата.

От друга страна, ако четете, например, Бердяев ще срещнете същото абсурдно отношение към собствената страна, която хем била най-прекрасната, но всичко в нея е отвратително, народът ѝ хем бил най-великият, хем всички лица в него са маскари и недостойни.

Това го чуваме всеки ден. С чисто българската добавка, че всичко ни е наопаки, не сме като европейците, че не сме за Европа. От което естествено някой евразиец доволно потрива ръце.

- Решението Ви по казуса с гражданството на Кирил Петков политически мотивирано ли е? Оказван ли Ви е политически натиск при вземането на това решение?

- Недостойно е да се говори за политически натиск, когато и предходните решения по такива казуси са същите. По-тъжното е, че тези, които хулят Конституционния съд явно си представят гражданството само като форма на келепир – какво да вземеш от съответната държава.

За почтения човек гражданството създава и морални задължения. Би било безчестно един български министър, който е да речем и полски гражданин, да не се съобразява с интересите и на Полша, а в определени моменти те могат сериозно да се различават от българските.

Моралният дълг не се отменя с махване на ръка. Затова и за брака, и за гражданството, и в други подобни случаи, се изисква участие и на другата страна.

Не е въпросът, че българската държава се съобразявала с чужд акт. Почтеният гражданин урежда своите отношения с държавата, на която също дължи лоялност. Затова виковете за изменение на Конституцията показват липса на чувствителност към тази форма на почтеност.

- Какви ще са последиците от решението на Конституционния съд по казуса "Петков"?

- В България има разделение на властите. Конституционният съд се произнася по конституционността на акта. Не коментираме действията и лицата, които са я предизвикали.

Това е работа на друг съд. На този етап не е работа на КС да изследва и кой какво е знаел. Що се отнася до валидността или нищожността на актовете на министъра, по тях ще се произнасят съдът в административни и търговски дела.

- Какви ще са последиците за нашето общество от неуважението към институциите, което наблюдаваме в момента?

- Ние ги виждаме в неадекватното отношение към пандемията. Злобата ражда недоверие, недоверието – подозрение, подозрението – желание да се живее напук.

- Каква според Вас може да бъде идеята/целта около, която можем да се обединим като общество? Въобще възможно ли е подобно обединение около такава идея или наистина "Съединението прави силата" не важи за нас като нация?

- Нямаме нужда от фалшива реторика. Трябва първо да признаем всекиму доброто, което е сторил. Да признаем на себе си, че сме извървели дълъг път и сме постигнали много, а не сме пропаднали, провалени и тем подобни.

Едва тогава може да се работи и каквото не е наред да се оправя. Иначе злобата ражда не просто противопоставяне, а и – както е в случая с пандемията – и смърт.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    134 13 Отговор
    Кой, кой разсипа модерното за времето си българско селско стопанство? Ти не беше ли българския Кенеди! Аман от искуфелдаци наврели се в политиката защото НИЩО ДРУГО НЕ МОГАТ!

    Коментиран от #7, #53

  • 2 Факт

    116 9 Отговор
    Вредата от последните 12 години скрита замаскирана управляваща коалиция ГЕРБ-ДПС, не подлежи на съмнение! Вредата, която Филип Димитров нанесе над България, не подлежи на съмнение. Това е човекът, съсипал селското стопанство на България... Човекът дал началото и на съсипването на икономиката.... Сега служи вярно на ГЕРБ и ДПС... Предателят си е предател цял живот.

    Коментиран от #104

  • 3 Няма как

    13 108 Отговор
    В територията живее предимно русофилистично дебилно население. Няма как да стане.

    Коментиран от #78

  • 4 БСП...ТЪПО КОМУНДЕ

    12 89 Отговор
    ТО ЗАТОВА ПО СВЕТА НЕМА КОМУНИЗЪМ, А Е САМО В ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ НА БСП КОМУНЯГИТЕ
  • 5 5577

    62 2 Отговор
    Те днешние са парашутисти. Тия работи нито са ги изживяли, нито могат да ги разберат. Келепира му е майката. Идеялите останаха в предишните поколения.
  • 6 сила

    78 1 Отговор
    А ВРЕДАТА ОТ ЦИКЛОФРЕНИК С МАНИЯ ЗА МЕСИЯ.....АПРОПО,КЪДЕ СЕ СКРИ КОСЬО МИ
  • 7 БСП...ТЪПО КОМУНДЕ

    6 63 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    И КЪДЕ ПО СВЕТА ИМА ДЪРЖАВНИ.....ТКЗСта.....

    Коментиран от #26

  • 8 Шпиони

    5 78 Отговор
    Навсякъде по света шпионите русофили и националните предатели се разстрелват. Само тук в тази територия, те са кандидати за ПРЕЗИДЕНТИ и учстват в дебати по национална телевизия

    Коментиран от #28, #64

  • 9 Пич

    72 3 Отговор
    Когато си соросид , при това модерен ляв , не бързай да даваш акъл , само защото си бил назначен " да папкаш , и да слушкаш " ... Умен с ояждане не се става...
  • 10 Даа

    73 5 Отговор
    Долу мафията ГЕРБ- ДПС и техните маши, като Филип Димитров и Росен Плевнелиев...

    Коментиран от #17

  • 11 Последния Софиянец

    31 12 Отговор
    Младите хора не се интересуват от история.Искат да живеят като европейци в България.Те са прагматични и това ми дава надежда.

    Коментиран от #80

  • 12 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    5 54 Отговор
    ДЪРЖАВНОТО....КУЧЕТА ГО ЯЛИ....ДЪРЖАВНОТО...РАЙ ЗА КОМУНИСТИТЕ

    Коментиран от #122

  • 13 Беги беги

    49 5 Отговор
    Те ни ограбиха всичко сега да им вярваме, че се загрижили за здравето ни с безплатни ваксини и смърт часовници.
  • 14 Бисер

    63 2 Отговор
    Аре стига с тия стари дъвки.Минаха 32г. в демокрация,и кво стана?Ще изминат още 13г. в демокрация!И ще стане 45г.комунизъм и 45г. демокрация,но ще си бъдем същите ганьовци,на същото дереже, ако не и по зле
  • 15 Дългият

    61 4 Отговор
    Вредата от комунизма как да е преодоляхме но вредата от бойковизма няма скоро да преодолеем.
  • 16 por vashliv

    66 1 Отговор
    вредата от теб още я усещаме мръсен боклук такъв безспорна е само тя!!!
  • 17 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    5 55 Отговор

    До коментар #10 от "Даа":

    НИКОГА ВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ...НИКОГА БСП КОМУНЯГИ НА ВЛАСТ

    Коментиран от #40

  • 18 Славчу

    46 1 Отговор
    Слави доказа че има такъв народ (от тъпанари) и че няма такава държава (България).
  • 19 офицер

    64 1 Отговор
    А вредата нанесена от теб и СДС върху националната ни сигурност и независимост, подлежи на разследване за извършено национално предателство. Срам, срам за КС на България е твоето присъствие там. Ти и твойте седесарски дружки сте за затвора.

    Коментиран от #31

  • 20 БОРУНА ЛОМ

    55 1 Отговор
    ТИ СИ ВРЕДНО МЕКОТЕЛО!
  • 21 Трън

    55 2 Отговор
    От комунизма не знам, още не е имало комунизъм някъде, но от глупостта вредата е ужасяваща.
  • 22 ФАШИЗЪМ = КОМУНИЗЪМ

    4 31 Отговор
    ЗАБРАНЕНИ СА И ДВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ...ЩО ЛИ

    Коментиран от #106

  • 23 Boxer EZ 3.0

    62 2 Отговор
    Демокрацията, която ни натресохте все едно оправдава чистките след 9 септември. Точно от това има нужда България сега!
    Всички като тебе, приватизатори, предатели и спекуланти - до стената!
    Всите политици, за последните 30г сте за разстрел!!!
  • 24 СССР

    10 20 Отговор
    В Бългaрия упрaвлявa пocткoмуниcтичecкaтa oлигaрхия. Прeз 90-тe гoдини нa минaлия вeк тя зaгрaби нaциoнaлнoтo бoгaтcтвo, влeзe в дълбинитe нa държaвaтa, пocлe пo врeмeтo нa кaбинeтa Бeрoв зaпoчнa дa излизa нa cвeтлo, мaлкo бeшe притecнeнa пo врeмeтo нa Ивaн Кocтoв и oт пoбeдaтa нa Cимeoн Caкcкoбурггoтcки тя пoe cвoятa рoля кaтo eшeлoнирa дълбoкo в икoнoмикaтa, инcтитуциитe и прaвocъдиeтo
  • 25 Смешник

    40 3 Отговор
    Аз бях върл антикомунист,подхранва го факта че комунистите са унили дядо ми,но заради такива този дето съсипаха държавата ни последните 30 години,съсипаха образованието,икономиката и направиха народа ни по беден и от църковни мишки,облаготелстваха се само такива като този на снимката съм антиевропейски съюз,антиНато и антиСащ.Ако някой обърне България към Русия отново ще са точно крадците на прехода и хора като този дето 30 години единственото което правят е да богатеят те и да съсипват всичко в България.

    Коментиран от #67

  • 26 Саса

    60 1 Отговор

    До коментар #7 от "БСП...ТЪПО КОМУНДЕ":

    Държавни ТКЗС може да няма, но хората в Полша, Чехия, Унгария, Сърбия и прочие си запазиха и развиха селското стопанство, като преструктурираха кооперациите... Без Ликвидационни Съвети ! Затова днес внасяме плодове и зеленчуци, вместо да храним цяла Европа!

    Коментиран от #38, #41

  • 27 Ха ха ха

    28 2 Отговор
    И ти си комунистическо изчадие като банкяра
  • 28 Хайде

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "Шпиони":

    започна се с разстрелите!Стрелецът ми той!
  • 29 Българин

    41 2 Отговор
    Димитров, ти си един предател и маша на ДС-арите, който срина мечтите на милиони българи за нормален живот в България, много от които сме в чужбина.
  • 30 Тhe wiper

    14 0 Отговор
    В Министерски Съвет имало едно огледало,казва чистачката.Там се оглеждали.И Боздуганов.напет мустакатко.Младост,радост,кеф.Да не си подавал оставка.Язък за огледалото.
  • 31 КОМУНИЗМА

    1 23 Отговор

    До коментар #19 от "офицер":

    Е ЗАБРАНЕН С РЕШЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА...ДРУГАРИ

    Коментиран от #62

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 **&€£

    40 2 Отговор
    Вредата от седесизма не подлежи на съмнение!
  • 34 Павел пенев

    39 2 Отговор
    Вредите на българския народ от демократи идиоти също не подлежат на съмнение.
  • 35 Извод

    35 1 Отговор
    Е от такива психодемекрати не можем да се оправим и повече от 30 години се занимаваме с глупостите им. Сигурно го заслужаваме.
  • 36 3.14К

    36 1 Отговор
    30 години му плащаме на този нещастник, а освен злини, друго не е сътворил.
  • 37 Проблясък

    34 0 Отговор
    Спрете Атомната централа в Козлодуй,защото е дело на вредния социализъм. Карайте само на ,,новобратските" задокеански централи:,,Марица-1 и Марица-3".Те тогава реалността ще ви отрезви като парен чук.
  • 38 БСП...ТЪПО КОМУНДЕ

    4 29 Отговор

    До коментар #26 от "Саса":

    И В БЪЛГАРИЯ Е СЪЩОТО.....ТКЗСтста СЕ ПРЕСТРУКТОРИРАХА В ЧАСТНИ ТАКИВА...И САМО СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯ РАШАВАТ КВО ДА ПРАВЯТ, А НЕ ДРУГАРИ С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ....

    Коментиран от #44

  • 39 Айде Бегай

    22 1 Отговор
    Ф.Дим. ти си най-яркото доказателство за вредата от комунизма.
  • 40 Факт

    31 0 Отговор

    До коментар #17 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    Луд за връзване си ти! Заради такива демокради като теб сме на това дередже. От водеща страна в света, днес сме на дъното на всички класации. Аман от предатели и родоотстъпници!

    Коментиран от #46

  • 41 БСП...ТЪПО КОМУНДЕ

    2 25 Отговор

    До коментар #26 от "Саса":

    КОМУНИСТИТЕ ВЗЕХА ЗЕМЯТА НА ДЯДО МИ НА СИЛА ДА ПРАВЯТ ...ТКЗС....НАСИЛСТВЕНО...НЕ Я ЛИ ДАДЕШ ТИ ТЕГЛЯТ КУРШУМА
  • 42 Помним

    17 0 Отговор
    Така е № 26, Саса, така обърнаха държавата това недоразумение "Кенеди" и другите разбойници, че и хляба ще го внасяме след време!!!
  • 43 Не политик

    22 1 Отговор
    По-големи вредители от сдсарски и соро.соидни плужеци няма.
  • 44 Факт

    27 1 Отговор

    До коментар #38 от "БСП...ТЪПО КОМУНДЕ":

    Пълна лъжа... Всичко беше ликвидирано, сринато, изклано... Днес само шепа едри земевладелци владеят всичко и трупат милиарди, а селата се обезлюдиха....

    Коментиран от #47, #50, #63

  • 45 бегай бе

    26 2 Отговор
    А вредата от тоя бивш примерен комунист и настоящ демократ не може да бъде поправена десетилетия напред.Филип Димитров започна реалното изпълнение на българоубийствения Ран-ът,като първо ликвидира най-важното нещо за суверенитета на една държава,а именно армията.После започна ликвидацията на селското стопанство и подготви за същото индустрията.Жан Виденов се опита да спаси страната,но вместо това стана черната овца на прехода,защото беше сам сред вълци.Останалото довърши Костов.

    Коментиран от #54, #87

  • 46 БСП...ТЪПО КОМУНДЕ

    4 24 Отговор

    До коментар #40 от "Факт":

    КОГА СМЕ БИЛИ ВОДЕЩА ДЪРЖАВА...СЛЕД ПАДАНЕТО НА ТОШО 1.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ИЗБЯГАХА В ЗАГНИВАЩИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ...ЩО ЛИ

    Коментиран от #85

  • 47 БСП...ТЪПО КОМУНДЕ

    3 22 Отговор

    До коментар #44 от "Факт":

    АМИ СТАНИ ТИ ЕДЪР ЗЕМЕВЛАДЕЛЕЦ, ДА СЕ СПУКАШ ОТ БАЧКАНЕ.......
  • 48 БСП...ТЪПО КОМУНДЕ

    1 16 Отговор
    И ЩО ПО СВЕТА НЕМА ДЪРЖАВНИ ТКЗСта...А ДРУГАРИ

    Коментиран от #101

  • 49 Centyrion ч

    22 3 Отговор
    За вредата от и комунизма не зная,но за вредата от неолиберализма съм сигурен.Нв зная какво щеше да продава Иван Костов ако не бяха комунистите и социалистическа България.Към 1945 България разполага с 5 милиарда производствени ресурси,а,1989 са 110 милиарда .За 45 г са изградени 3000 язовира,и 8000 предприятия от които 3000 със републиканско значение.Колко училища,болници,колко пътища,плюс електрификацията на страната.30 години разграбвате наследството на Живков.Два факта,от 9 милиона сега сме 6 милиона,от енергиен колос на балканите сега сме енергийно джудже.Това е достатъчен барометър за преценка на вредите.Та оценката на един психично болен,който стои гол с вратовръзка пред огледалото нв могат да бъдат критерии и трезва оценка на ситуацията!

    Коментиран от #51

  • 50 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Факт":

    ТАКИВА КАТО МЕН ЛИ ?????
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ха, ха

    16 3 Отговор
    От комунизма не се знае, ама виж от хомосексуализъм вредата е ясна, днеш ните либерасти я развиха до такива висоти, до 32 пола стигнаха, че комунистите ряпа да ядат:)))
  • 53 Българин

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    Председателите на ТКЗС-ета и семействата им, както и началниците на МТС, които изкупиха техниката и работилниците, след като ги бракуваха. Това е истината. Двама мои чичовци се оборудваха с техника на смешни цени, защото бяха група с началника на работилницата. Единият си купи подвижната работилница за 700 лева!!! ("Бракуван" камион с инструменти, с който започна да прави ремонти на машините по полето по време на жътва, култивация, сеитба и печели много, защото техниката беше скапана и стара.) Другият си купи трактор за 180 лева ("бракуван" и продаден като старо желязо). Това бяха членовете на партията... И това са само два случая в малко село.

    Коментиран от #56

  • 54 БСП...ТЪПО КОМУНДЕ

    1 14 Отговор

    До коментар #45 от "бегай бе":

    И КЪДЕ ПО СВЕТА ИМА ДЪРЖАВНИ ....ТКЗСта...БСП КОМУНДЕТА

    Коментиран от #93

  • 55 Филип Ейджи

    10 0 Отговор
    Този е доказателството!
  • 56 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 8 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    НИЕ НАЙ МНОГО СЕ НАГУШИХМЕ ОТ...ТКЗСто.....ЯКО СА НАЛАПАХМЕ....И СЪС ЗЕМЯ И С ТЕХНИКА
  • 57 Вредата

    16 1 Отговор
    от така наречената "демокрация" е очевидна след 32 години държава
    без иконокика, култура, образование, наука, спорт и т.н.
    Население от почти 9 млн. сега реално почти 5 млн. е никой не бяга от хубавото.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Как какво

    14 0 Отговор

    До коментар #51 от "БСП...ТЪПО КОМУНДЕ":

    Смениха си генофонда на половин Европа с афро арабски и стигнаха до 32 пола:)))

    Коментиран от #117

  • 60 Скакауец

    16 1 Отговор
    На тоя не му ли викаха Фил Кенеди едно време? Не подлежи на съмнение изключителната деструктивна роля, която изигра тоя тип изигра за почти всички отрасли на българската икономика и най-вече за българското селско стопанство! Само за последното би трябвало да го обесят на площада...
  • 61 Историк

    18 1 Отговор
    Най-неадекватния политик, който познавам за последните 30 години!От време на време го вадят от нафталина!
  • 62 Северозапад

    10 4 Отговор

    До коментар #31 от "КОМУНИЗМА":

    КомунизЪмЪт е забранен, но комунистите - НЕ! Ако ги бяха забранили преди 30 години, другарят Тулуп още щеше да е пазач на паркинг, а не премиер! Както впрочем и 2/3 от ОПГ Герп...
  • 63 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "Факт":

    Единият от тези е виден БСПар комунист, известен като гергов свинара.
  • 64 Народен юмрук

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Шпиони":

    Я, по-кротко, че който нож вади, от нож умира!
  • 65 Сатъра на Хана

    5 0 Отговор
    Младен Михалев Панов
    .....
    ще откачаи докато минат изборите
    ....
    ...... На мутрите почна да им мирише на въже и са пратили Гнома да изрови всички трупове за да смъдряд по медиите :))
  • 66 Варна

    11 1 Отговор
    Много са ми смешни всичките, които бяха Десни. - Крещяха по улиците и вдигаха стачки, прокламираха за свободната инициатива и пазар, а всичките от тогава насам са все наврени в държавни институции - на държавна заплата!
    Филип Димитров е единият от всичките след 89 години, който е виновен за практическият ни фалит през 97 година и девалвацията.
    Ако някой все пак си спомни какви ги свърши като премиер, то сигурно ще се сети, че не плати нито 1 лев от външният ни дълг и се изниза като ХХХХ по терлици. - Беше голям само на приказки и видимо неспособен в действията си. Сега цока от държавната служба и както стана ясно всяка година си раздават тлъсти бонуси, някои от които са в размер на един апартамент.
  • 67 Хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Смешник":

    За малко и да ти повярвам, смешник. Ей такива "антикомунисти"-бспари, най-много ме разсмиват... Предполагам, че и си вярваш...
  • 68 Майчице

    9 1 Отговор
    Този зомбиран човек още го вълнува комунизма. А нещо мисли ли за вредата от фашизма? А от днешните безчовечни системи и способи на управление? Ко? Не! Ние гледаме в миналото.
  • 69 Куку Бенд

    5 1 Отговор
    Фил Димитров на строеж си играл тихо дошъл един самусвал, нямало писаци нямало стон само ботушки стърчат от бетон.
    Боса варвяла Херо Мусака, бола настъпила друга змея, в кратката схватка едната измря, другата жива коя ли е тя
  • 70 ааааааа

    11 1 Отговор
    Имал съм нещастието да го слушам два часа. Няма да си причиня дори едно негово интервю.

    Ф.Д. е ненормален.
  • 71 Констатация

    6 0 Отговор
    Ми с боклуци като вас всичко е под съмнение.
  • 72 Съдията Дред

    7 1 Отговор
    Прав си Фил, признавам ти го. Но защо спираш, защо не се разкритикуваш за разсипията, която ти започна?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 kopekteH

    2 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Мъртвият комунист е най добрият комунист

  • 75 Иво

    8 1 Отговор
    Да не забравяме все пак че КС в огромното си мнозинство (без минималната Президентска квота) е назначен от мафята ГЕРБ-ДПС и лично от Борисов и Доган. Няма как да не се съобразяват с господарите си. Иначе ще се наложи да се простят с тлъстите си 20-хилядни месечни заплати + 150-хиляди годишни бонуси.
  • 76 Мазньо

    8 0 Отговор
    Сътруднк на ДС-явочник,как имаш очи да излизаш пред хората и да даваш оценки?Наглост и безочие,и това е конституционен съдия,м/у другото назначен от Борисов.
  • 77 big

    10 1 Отговор
    Аз пък си мисля, че това, което дойде след него е много по-вредно довело до: цялостно обедняване на народа; над 2 млн. емигранти; но пък имаме целогодишно банани и невероятно глупави управляващи!
  • 78 Някой

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Няма как":

    На територията живее все още , образовано мислещо ,и находчиво население , което може да прави все още взаимно -следствените връзки , поне три класи по -кадърно от всеки западен аналог . За съжаление намалява катастрофално , и навярно това е целта на новите господари , важна е само територията.
  • 79 мyхльо

    3 0 Отговор
    Задраж малкочка да оценим вредата от " демокроцията " , та да можем да ги сравним .
  • 80 гфххт

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Не, искаме да живеем с европйски стандарт в Бълагрското общество. Ако исках да живея като европеец щях да си остана там след униврситета... Върнах се тук защото ми се ГАДИ от лицемерието и "загрижения фашизъм" на западна Европа.
  • 81 Хммм

    13 2 Отговор
    Комунизма умря в момента в който държавните средства за производство стават частни. В който държавният капитал става частен .Тоест комунизма умря преди 32 години . Последвалото разбойничество е ваше творение.
  • 82 другарят

    11 1 Отговор
    Истината е в сравнението! При "КОМУНИСТИТЕ" България от 6 милиона население нараства до 9 милиона. При "десните" талибани, като този боклук намаля от 9 милиона население до под 6 милиона. Един милион ликвидираха тези изроди чрез социален,здравен,криминален и тн..геноцид и два милиона прогониха от страната, защото просто унищожиха икономиката и средствата за препитание на хората. Правете си изводите сами!
  • 83 един от многото

    6 1 Отговор
    Тоя с кривата муцуна , къде го криха до сега?
  • 84 chi

    5 2 Отговор
    Така е, но вредата от демокрацията е в пъти по-голяма!
  • 85 Някой

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "БСП...ТЪПО КОМУНДЕ":

    Защото това бяха българи със знания и способности , изградени професионалисти , дялани камъни , в много области , и за тях не е проблем да си намерят на запад добре платена работа , сред морето от некадърници , които могат да правят само едно две неща. Все едно Стоичков , Наим Сюлейманов , или някой лекар , и специалист да не се реализират . Но държавата ни е давала средства за това.

    Коментиран от #118

  • 86 сдс отпадък

    6 1 Отговор
    Един от най-големите червени боклуци, Бай Филип!
  • 87 стоян

    0 5 Отговор

    До коментар #45 от "бегай бе":

    До 45 ком -другарю -по полека защото ние помним как 1990 гд вие кумунягите фалирахте държавата а това означава и текезесетата -Така че Филип няма вина за вашата некадърност както и сега да управлявате

    Коментиран от #94

  • 88 Хаах

    6 1 Отговор
    На Филип някой трябва да му каже, че в момента ТОЙ и колегите му са са ОПАСНИ за Обществото ТИПОВЕ.И той като ББ трябва да отговаря за това как, защо и за колко, продадоха Б-я на МАФИЯТА.
  • 89 Бамбука

    3 0 Отговор
    И двамата познаваме хора, които биха се срамували от твоята двойственост към днешна дата. Жокер - коридор номер 8 и проекта АМБО.
  • 90 Брабинеца

    7 1 Отговор
    Вие хора забелязахте ли колко хомосексуалисти има в съставна Конституционният съд, това са елементи които са особенно чувствителни на вербален натиск, те са опасни чрез своите решения за обществото, защото са податливи на изнудване
  • 91 Мухаа,хаа!

    5 1 Отговор
    .....Егати държавата,щом аз съм и,вицепремиер! Така се изказа преди години един от същата л.м п.нска категория.Та - егати държавата,щом този е в Конституционен съд.От него тръгнахме яко копане в блатото,за да стигнем до три метра тиня.Шест милиона надолу с главата,и няма измъкване.Абе лъоло,от 30 г,определена клика седите на държавна софра,само с тази мантра.От седесар црън Ванчо,през теб,Беровци,стефчо усмихнатия,оправяча" -Цар без царство,Серго- " социалиста" и бочко.За вас навсякъде ви се привиждат комунисти.Защото е най удобния ви параван- зад него да крадете милиарди.Или другата песен- Комунизъм- руснаци.Знаеш ли бе,ши,зо ,че в Русия от десетилетия е по див, капитализъм,отколкото традиционния на запад?И след век пак ще дъвчете,тази разложена дъвка.Защото друго не умеете.
  • 92 Филипе?? Вредата от Крадците, лъжците и

    7 1 Отговор
    Шушомигите също не подлежи на съмнение!! А ти си отдавна в този Отбор!!
  • 93 Абе,

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "БСП...ТЪПО КОМУНДЕ":

    тъпак,изпий си хапчетата и стига повтаря едно и също !
  • 94 Стояне,

    6 1 Отговор

    До коментар #87 от "стоян":

    Текезесетата ги закопа циганина Костов, както и цялата държава ! Ние скачахме,пък те лапаха...
  • 95 Активист на БКП

    4 0 Отговор
    СДС=Стани Да Седнем🎃🇱🇷
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Историк

    4 1 Отговор
    Бай Филип вече е забравил, че го бяха фраснали по-главата, щом отново започна да се показва публично.
  • 98 Българин

    4 1 Отговор
    Всички днешни върли капиталисти - бившки комунисти по партийни книжки, а не по убеждение, които дерибействат 32 години все говорят за вината на комунизма като цяло, а не за винита на самите тях като бивши комунисти, но нека посочат примери и съпоставят със същите неща сега. Да не се окаже само, че вината на капитализма е безспорна и е истински геноцид, спрямо грижата за гражданите по времето на социализма. А за икономика какво да говорим - тогава бяхме на 25-о място в света по БВП на глава от населението и америанци и японци ни завиждаха и се плашеха от нас заради успехите ни в науката и постиженията ни в индустрията. А къде сме сега???
    Българомразци и предатели винаги е имало в българската история, но като днешните изчадия не е имало и няма никъде из Вселената.
  • 99 Механик

    5 1 Отговор
    Чакай малко евреино! Не бос през лука! Все още има хора в България, които помнят безплатното здравеопазване, развитото земеделие, оборудванта и обучена Българска Армия. Помним времето в което на никой не бяха описвани и продавани имотите. Помним, когато нямаше клошари, а възрстните хора дори не заключваха вратите си нощем. Помним когато не бяхме чували, че има био-храни, понеже то нямаше други. Помним, когато зимно време ходехме по потници из къщи, без да ни е страх, че ще дойде някой съдия-изпълнител. Помим пътищата по които се придвижвахме без винетки. Не знаехме какво е "гражданска отговорност" и ДДС.
    НИЕ ПОМНИМ Фильо! Ние още помним!
    Помним и кой разби и разпродаде всичко това!

    Коментиран от #113

  • 100 taka e

    1 0 Отговор
    Но то и вредата от фашизма, и вреди от капитализма, и от ваксинизма има. Вреда винаги може да се намери. Важното е кой какво е надградил и построил. А не кой какво е разрушил, г-н Филипе.
  • 101 Механик

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "БСП...ТЪПО КОМУНДЕ":

    Омръзна ми да ти чета дивотиите! За дядо ти, дето му взели земята също. За избягалите на запад 1.5 милиона разбрахме.
    Кажи ти сега, що не избяга назапад и какво направи със земята на дядо си след като ти я върнаха!
    п.п.
    И да, има държави с ТКЗС-та. Ще ти спомена една таква. Казва се Израел, а ТКЗС-тата им се казват КИБУ-ци.

    Коментиран от #112, #114, #121

  • 102 ЛГБТ

    1 0 Отговор
    Кой? Кой? Тоя ли?Добър е. Става още.
  • 103 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    От тук - от там прочетох по някоя фраза написана от Ф.Димитров.
    ОЛИЦИТВОРЕНИЕ НА ЦЯЛАТА НИ ПОЛИТИЧЕСКА ГИЛДИЯ В СТРАНАТА !!!
    Много е учил, много знае, още по-много говори и пише но е НЕКАДЪРНИК - АБСОЛЮТЕН Той се пише и голям антикомунист - без грам мозък и мисъл по темата.
    Защо всички "седесари " са посланици, консули и шефове разни - на държавна "ясла". На политиците ни им харесват точно такива некадърници- крадци като А. Йорданов, Над.Анадолска, Ф.Димитров, Р.Плевнелиев - като самите тях !!
    Тези, които имаха чисти помисли и вярваха в създаването на честна и почтена социална демокрация, бяха нежно изтикани встрани и оставени в забвение......
  • 104 Дедо

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Тоя боклук ми идва в повече!!!
  • 105 ШиШиШиШи

    5 1 Отговор
    Това е 1 от националните предатели, УНИЩОЖИЛИ българското селско стопанство
  • 106 Според мен

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ФАШИЗЪМ = КОМУНИЗЪМ":

    Отговорът е ясен. Сам ти го пишеш из постовете си. И той е -Защото България се управлява от тъпанари, Назначени от престъпници и подкрепяни от критична маса още по големи тъпанари. Но не и от всички българи. Има и умни, но без подкрепа и влияние, българи.
  • 107 Оф оф оф

    3 0 Отговор
    И тоя изкочи от нафталина.Съсипахте държавата с вашата криворазбрана демокрация.Преди заводи фабрики производство сега се молете за домати и то пласмасови.СРАМ.
  • 108 Посетител

    2 2 Отговор
    Лелеее....Колко много носталгици и защитници на комунизма имало в коментарите на този форум...?!! А пък сега същите тези защитници на комунизма които пишат тук, най яростно мразят и плюят по Бойко Борисов обвинявайки го че е комунист !!!
  • 109 Ром ама кубински

    3 0 Отговор
    Ти па кой беше?Май един от тези които плюейки по комунизма,в тайни съглашателства с "другарите " омаяхте народа и се нагушихте яко.Ако имаш поне капка останало достойнство,не се показвай по медиите и не давай съвети!
  • 110 ууу

    3 0 Отговор
    ТИ СИ ЗНАЕШ , ЧЕ СИ гулемпиндиеаст !!!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 гоуем си

    1 2 Отговор

    До коментар #101 от "Механик":

    Само, където земите в кибуците са частна собственост, а ТКЗС-тата бяха държавни, ама ти си иначе компетентен, щото си механик!
  • 113 гоуем си

    1 2 Отговор

    До коментар #99 от "Механик":

    Помниш, ама файда няма, щом още не си разбрал, че безплатни неща няма!
    То за това и мизерният ти соц ФАЛИРА!!!!!!!!!!!!!
    Аз пък помня други неща: помня Корекомите, помня опашките, помня как се даваха неща "под щанда" и "с връзки", помня, че чакахме по 15-20 години за автомобил Лада, помня магазините с полу-празните рафтове, помня, че зъболекарите не почистваха каналите на зъбите и слагаха пломбите едно към гьотире, помня мизерията и беднотията, всички бяха еднакво бедни, помня, че не можеше да пътуваме другаде освен в страните от СИВ, помня, че милиони българи избягаха от комунистическия ти Рай след 1989 г. Нещо да кажеш старче?
  • 114 гоуем си

    1 1 Отговор

    До коментар #101 от "Механик":

    Личи ти, че не си пътувал на Запад, отиди в някоя западна държава да видиш, какво са построили ония лошите капиталисти!
    Излиза, че те са строили комунизъм, а твоите комунета са строили капитализъм, при това най-дивия!
    В началото на 90-те години си мълчахте, като бити ге, щото бяхте супер наси, сега надигате глави и се надявате, че повечето хора са забравили!
    Тия ги разправяй на някой алкаж от твоята компания.
  • 115 А вредата

    3 1 Отговор
    От тебе и тия като тебе дето 32г. само крадете е ОГРОМНА .И имаш наглостта да се показваш мишок такъв
  • 116 Тоя РЪБ

    3 0 Отговор
    От дека се появи .Поне малко срама няма ли , че що заводи и фабрики съсипаха а за селското стопанство да не говорим.Мръсни продажни боклуци.Седнал да плюе комунизма.Долен нещастник
  • 117 БСП...ТЪПО КОМУНДЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "Как какво":

    ДРУГИЯТ ПЪТ ШЕ ТЕ ПИТАТ ТЕБ КАК ДА ЖИВЕЯТ НА ЗАПАД....ДРУГАРЮ
  • 118 БСП...ТЪПО КОМУНДЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #85 от "Някой":

    ЩО НЕ СЕ РЕАЛИЗИРАХА В РУСИЯ ИЛИ СЕВЕРНА КОРЕЯ
  • 119 БСП...ТЪПО КОМУНДЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #96 от "Centyrion":

    И КАТО Е ТОЛКОВА ХУБАВ ПРИ КОМУНИЗМА.. ЩО ИЗЧЕЗНА ОТ НРБ ...И ОТ СВЕТА....ДРУГАРЮ
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #101 от "Механик":

    КИБУЦИТЕ...ТКЗСта...ХА,ХА,ХА.......ТОВА СА ПОЧТИ ПАРАВОЕННИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ГРАНИЦИТЕ...РАЗВИВАТ СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ...НО СА ФРАШКАНИ С ОРЪЖИЕ....
  • 122 Курнелия

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    Ето до какво ни доведе капитализЪмът и " демокрацията"!! Сега капиталистите - експлоататори се на наричат РАБОТОДАТЕЛИ!! Ха ха ха!!

    Коментиран от #123

  • 123 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #122 от "Курнелия":

    НЕ ГОВОРИ ТАКА ЗА НАС....ХА,ХА,ХА
  • 124 Нетърпимо

    4 1 Отговор
    АНтибългарин,чудовище,унищожител на България! Това е тоя плъх.Господ да те накаже за вечни времена!

    Коментиран от #125

  • 125 ТАКА ДЕ

    0 3 Отговор

    До коментар #124 от "Нетърпимо":

    УНИЩОЖИТЕЛ НА КОМУНИЗМА В БЪЛГАРИЯ.........ЕВАЛА
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Комунист

    2 2 Отговор
    Говориш глупости.
  • 128 сноу

    1 0 Отговор
    То пък от тебе вредата е толкова огромна ,че не смеем да я пресметнем..
  • 129 ВРАГ НА НАРОДА

    2 0 Отговор
    ТОЗИ П$ИХИЧ€$КИ Н€ЗДРАВ ХОМО$€К$УАЛИ$Т Б€Ш€ ПО$ТАВ€Н ЗА
    ПР€МИ€Р ОТ (БКП и КД$) И НАН€$€ ОГРОМНИ Щ€ТИ НА БЪЛГАРИЯ!

    КОМУНИЗМЪТ ОЩ€ Н€ $И € ТРЪГНАЛ-
    Ч€РВ€НAТA МAФИЯ (БКП и КД$)- БКП1(Б$П+ ДП$) И БКП2-Г€РБ)!

    Н€ $ЛУЧАЙНО $М€ НАЙ-Б€ДНАТА "държавица" в €$!

    РБ-колониална "държавица" ПОД КОНТРОЛА НА нато(u$a)!

    CПEШНO ТРЯБВA AНТИКOМУНИ$ТИЧ€$КA РEВOЛЮЦИЯ!
    ЛУCТРAЦИЯ!
    НOВ НAРOДEН CЪД И НOВA КOНCТИТУЦИЯ!
  • 130 моше

    2 0 Отговор
    нищо не каза за вредата от ционизма...
  • 131 дедо ви

    1 1 Отговор
    вредата от анархията наречена демокрация още повече
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 ПРИВЕТ

    1 0 Отговор
    БЪЛГАРИ, не се правете на луди за връзване, не се правете на малоумници! Ако аз, или някой от вас бяхме престъпили Конституцията като "почтения" Кирил Петков - как мислите, дали щеше да ни се размине само с глоба която е поредния прах хвърлен в очите ни, или ще попаднем под ударите на закона на РБ. За какво равенство пред закона ни говорят "умните" ни политици, коя по ред приспивна песничка ни пеят и за каква правова държава бълнуват, след като защитават Петков, извършил престъпление по Чл. 113 от Наказателния ни кодекс, и то от държавна величина. Вместо да се явява този хубавец, и нагло да говори пред ТВ студия, отдавна трябваше да бъде зад решетките - но как нашите политици ще изгубят готови предизборни гласове - затварят си очите, пред закона и Конституцията. Магистрати, преподаватели по конституционно право щедро ни обясняват на нас "невежите" - едва ли не, какво пък толкова се е случило?! Нарушителя ще го накажем, имаме вратички в закона, ще го глобим, дори ще го "наградим" за това, че е дошъл чак от далечна Канада "жертвайки" се да "спасява" потънала в блатото ни родината, а закона и Конституцията те са си на мястото! Браво! Какво пък толкова е направило момчето - нали е наше момче?! ХЕЙ, БЪЛГАРИ, това се казва правова държава - ако бях аз, или някой от вас, така щяха да ни приложат закона, че чак щяха да ни се опънат вратните жили, свят щеше да ни се завие! Ако Кирил Петков, беше нарушил законите и Конституцията на Канада, какви щяха да бъдат
  • 134 ПРИВЕТ

    1 0 Отговор
    ... последствията за него - сигурно както при нас, 100% глоба...?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол