Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 09:31 3 133 34

Искат забрана на каруците в София от юни 2022 г.

  • каруца-
  • софия-
  • мерки

Контролът по спазването на наредбата ще се осъществява от Столичния инспекторат, от дирекция "Аварийна помощ и превенция" и от Общинска полиция

Искат забрана на каруците в София от юни 2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Oт юни 2022 г. дa ce зaбрaни движeниeтo нa кaруци в Coфия. Тoвa прeдлoжeниe е внeceнo в Cтoличния oбщинcки cъвeт. На сайта на София вече е качено за обществено обсъждане предложението на общинските съветници Карлос Контрера от ВМРО и Борислав Иванов от „Атака“ за промени в ресорната Наредба за организацията на движението в града. Те предвиждат от юни 2022 г. пълна забрана за придвижването на пътни превозни средства с животинска тяга. При неспазване на забраната ще се задържа не само на каруцата, но и ще се прилага временен арест на животните, които я дърпат. За тях ще отговаря общинската фирма "Екоравновесие", която през годините доста спорно се справяше с грижата за бездомните кучета, пише в-к "Сега".

Контролът по спазването на наредбата ще се осъществява от Столичния инспекторат, от дирекция "Аварийна помощ и превенция" и от Общинска полиция. Животното ще се връща на собственика му, след като той покрие разходите по неговия престой в "Екоравновесие". Предвидено е конете да пребивават в района на кв. „Требич“, като за изграждане на инфраструктура ще се похарчат 200 000 лева. Според вносителите така ще се предотврати практиката животни да бъдат връзвани пред полицейски управления.

„Мотивите могат да бъдат обособени в две направления – с оглед подобряване на пътната безопастност в града и с оглед намаляване на нарушенията при отглеждане на животни – коне, с цел придвижване на ППС с животинска тяга. Считаме, че след въвеждането на забраната и налагане на контрол икономическият интерес да се ползват ППС с животинска тяга ще спадне, което ще доведе де факто до съзнателен отказ да се ползват подобни ППС за придвижване в града, както и за отглеждане на коне с тези цели“, се казва в поясненията към внесения доклад.

Предложението каруци с животинска тяга да не влизат изобщо на територията на Столична община ВМРО и "Атака" направиха и през пролетта на м.г. Тогава то бе насочено към зам.кмета по транспорта на София. Мотивите бяха въведената извънредна епидемиологична обстановка и КПП-тата, които полицията устрои на изходите на кварталите "Факултета" и "Христо Ботев". До промени в ресорната наредба обаче през 2020 г. така и не се стигна.

Според сега действащата Наредба за организация на движението на територията на Столична община движението на ППС с впрегатна тяга е разрешено след регистрация на превозното средство в районното кметство. Все пак наредбата забранява влизането на такива ППС в зона "Първа" на София, включително и по граничните ѝ улици и булеварди - ул. "Константин Величков", ул. "Габрово", ул. "Скопие", надлез "Надежда", ул. "202", ул. "Каменоделска", ул. "Малашевска", ул. "Първа българска армия", ул. "Резбарска", ул. "Васил Кънчев", ул. "Река Велека", ул. "Александър Екзарх", бул. "Мадрид", бул. "Ситняково", бул. "Пейо Яворов", бул. "Никола Й. Вапцаров", бул. "Черни връх", ул. "Сребърна", бул. "Гоце Делчев", ул. "Житница", бул. "Никола Мушанов", бул. "Възкресение" и бул. "Константин Величков".
Забраната важи и за движение по Околовръстен път, бул. "Цар Борис III", бул. "Царица Йоанна", бул. "Сливница", бул. "Ломско шосе", бул. "Рожен", бул. "Ген. Владимир Вазов", бул. "Ботевградско шосе", бул. "Цариградско шосе", ул. "Самоковско шосе", бул. "Александър Малинов", бул. "Драган Цанков", бул. "Св. Кл. Охридски", ул. "Симеоновско шосе", бул. "Черни връх", бул. "България", бул. "Брюксел".


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 11 Отговор
    Има и много каруци с ДВГ за забрана.

    Коментиран от #3

  • 2 Тролил1ви

    39 0 Отговор
    Хахаха, това го слушам от 16+ години - още преди да влезем във ЕвроТолерасткия.
    Ама как ще пипнат с перо дори хелектората?
    А защо организациите за защита на животните също не ги погват - конете им са изстрадали, болни, нахапани от всякакви гадове всмърдени животинки които изглеждат като че ли всеки момент ще дадат фира - но НИКОЙ не ПИПА поцинкованите ЗА НИЩО
  • 3 КАРУЦА

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ВИЕ нямате елементаро възпитание
  • 4 русенец

    14 8 Отговор
    Няма как да забраните каруците и да оставите коренното население на София без транспорт.:)

    Коментиран от #23

  • 5 СУУУПЕР!

    20 3 Отговор
    НЕ ЗНАМ КОЙ ИСКА ЗАБРАНАТА ЗА КАРУЦИТЕ, НООО МУ ЦЕЛУВАМ И ДВЕТЕ РЪЦЕ! БРАВО, ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ МНООООГО ОТДАВНА, НО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ И В ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ НА ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРИЯ !!!!!

    Коментиран от #17

  • 6 шоп

    16 2 Отговор
    А конете? А конярите? Кога?
  • 7 агент07

    9 2 Отговор
    Още ли са тия каруци по софийските улици бе.....22 век ли чакате да стане?
  • 8 Братчеда от махалата

    9 2 Отговор
    Ми ние с ко ша си берем тухли❓
  • 9 Ники

    10 1 Отговор
    Дайте да не се лъжем … абсурдно е особенно в София да има каруци , смеят ни се хората ОБАЧЕ никой не желае да поеме отрицателния вот на изборите след това
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 питам

    8 1 Отговор
    И кой ще храни шведите !!!
  • 12 Най лесно е

    5 9 Отговор
    Най лесното е да забраниш нещо ! След като не можете да контролирате забранявайте. Като че ли сега е заринато с каруци из София и пречат денонощно ?
    Не забрана, а строг контрол трябва !!! В 90% от случаите тези каруци прибират боклуци за които има строги изисквания да не се изхвърлят/оставят на улицата и да се информира столичния инспекторат. Верно че каруцарите не са в час с правилника за движение, но тия които са на МПС са "каруцари" не по малко от тях!
  • 13 игиш

    7 0 Отговор
    в пловдив са забранени отдавна но приматите пак и ползват
  • 14 Асан Кьоравия

    2 3 Отговор
    Противоромскоконституционно е!
  • 15 мечо

    6 1 Отговор
    куто забарни куруцити ши яздимо кониете само без куруцити.
  • 16 цербер

    4 1 Отговор
    Правилно. Трябва да се забранят каруците по градските улици. В западните уредени държави има файтони за превоз на гости на градовете,файтони с рекламна цел,но не и каруци. България трябва да излезе от 20-тия век вече.
  • 17 бл.134 в Зап. парк

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "СУУУПЕР!":

    Да, бе !
  • 18 франт

    3 9 Отговор
    Какво пречат 4-5 каруци на София , така се изхранват семейства . Но да ги задължат да се грижат за конете . Ако им забранят каруците , тия ще пратят конете в кланницата.

    Коментиран от #27

  • 19 Да попитам

    6 1 Отговор
    А защо не ги забранят веднага?
  • 20 Ей баткооо

    3 3 Отговор
    Не мой ма спрете, тъпаци, ши режем дървета и ше си ги карам през булевардо и никой не може ме пипне...дискриминация
  • 21 Батей

    1 1 Отговор
    До 2022 ще ги прим българите да умиргат всички. Ни един ас нема да остане след ковида да знаеш.
  • 22 СССС

    7 0 Отговор
    Такава цигания с каруци в градовете няма и в Индия и Китай, дори там вече са моторизирани със скутери! Ако не вярвате разгледайте с гугъл мапс или в Ютуб автомобилни катастрофи
  • 23 София

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Те дойдоха от Русе и други села и паланки тук,да идвате да си ги прибирате.
  • 24 кокоДжъмбо

    3 0 Отговор
    За всяка спряна каруца от движение, стопанино ще се компенсира с чисто нова Тесла, за да е екоФрендли. А коньо, който ще се пенсионира принудително, ще има абонамент за безплатно сено до живот, за да не стане на кюфтета. НАЛИ?
  • 25 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    4 0 Отговор
    Че тогава електората на ББ няма с какво да пътува...
  • 26 мюмюн

    3 0 Отговор
    не искьм да ми спирати карусата. тургал съм нови гуми зимни. имам одзаде да свети. кво ши ядем десата и жената бе

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 💨💨💨💨

    1 2 Отговор
    А така най после . Мине каруца и после по пътя тор от коня и смръдня .
  • 29 Бойку до Мюмюн

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "мюмюн":

    Пудкрепиъм своя илекторат! Как ша додат да гласуват за мен без каруса? Пък и транспорта си е екологичен - ни мърси кат онез таралясници по на 10+ годин, фнос ут Еуропата!
  • 30 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор
    Я свиквайте, че със "зелената" сделка това ви чака.
  • 31 ЕКОЛОГ

    4 0 Отговор
    😀Забрана на каруците е в разрез с препоръките на Зелената сделка.
    Да се забрани традиционен екологичен товарен транспорт с мощност само една или две конски сили е политическо късогледство.

    😀Напротив, на всяка софийска улица трябва да се обособи ВЕЛОАЛЕЯ, а до нея по ЕДНА ЛЕНТА в двете посоки предназначена за ЕКОЛОГИЧНИТЕ КАРУЦИ.

    😀 За подобряване на ВЪЗДУХА, да се забранят ДИЗЕЛОВИТЕ АВТОМОБИЛИ и да се заменят с велосипеди, каруци, дилиджанси и други подобни.
    😛ПОДКРЕПЕТЕ СВЕТЛОТО ЕКОЛОГИЧНО БЪДЕЩЕ!😛
  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Ако се опитат да ме задължат да карам ел.кола предпочитам да си купя коне и да се движа с тях!
  • 33 Горски

    0 0 Отговор
    Е хайде сега! - Ние отдавна знаем, че са селяни
  • 34 Паразит

    2 1 Отговор
    Абсолутно нелогично рещение... Напротив, борбата за "зелено", светло бъдеще изисква броят на каруците в София значително да нарастне. Ние еврогейове ли ще ставаме или не? Ако да, трябва да намалим броят на колите и да увеличим броят на "зеления" екологичен превоз. Точка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове