Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 08:46 4 343 48

Илхан Андай: В Турция е задействана перфектна изборна машина

  • мустафа карадайъ-
  • дпс-
  • избори

Според мен шансът на ДПС е още утре да спре войната, която води с Румен Радев

Илхан Андай: В Турция е задействана перфектна изборна машина - 1
Снимка: БГНЕС

Журналистът Илхан Андай от сайта "24 Родопи" коментира по БНР трикратния ръст на гласовете на ДПС в Турция, благодарение на което партията печели изборите в чужбина.

Мой близък, който живее в Турция от 1989 г., разказа: Никога досега така не се е работило за изборите в България. Сега е било много масирано - с есемеси, създадени платформи за изборите в България, с активно участие на валийства, със задължение на бизнесмените да дадат почивка в понеделник на хората, които са гласували.

Задействали са оная перфектна изборна машина, която притежава управляващата партия в Турция, и то в комбина с всички опозиционни. За това говорихме за изборите през юли, когато лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ беше на кафе при Ердоган. Тогава го имаше това очакване, но Ердоган изчака и всичко се случи в последните 10 дни от кампанията.

Така че много добрият резултат на ДПС се дължи на тези близо 90 хиляди гласа, които идват от Турция. Лошата новина за ДПС е, че какво като има 35-36 мандата, тя върви в една опозиционна каруца с ГЕРБ. И единственото спасение за ДПС е или новите да се провалят мигновено, или ДПС час по-скоро да слезе от тази каруца. Иначе язък за задействането на тази перфектна изборна машина в Турция, която втори път едва ли ще бъде допусната от другите партии в България...

Според мен шансът на ДПС е още утре да спре войната, която води с Румен Радев, и да остави Бойко Борисов сам да се сгромоляса. И ДПС да го направи така, че пред обществото да се откаже от обявената подкрепа на втори тур за Анастас Герджиков. Името Мустафа носи много на такъв тип избори (президентски - бел. ред.), затова един от лозунгите в Турция беше "Гласът на турчина - за турчин". Не се знае кой е направил тази стратегия, но тя е много добра, печеливша е. Но файдата за етноса не е толкова, освен еуфорията, която е обзела изселническата общност, включително и тамошните политически формации. Турция се оказа най-големият и най-успешният избирателен район за ДПС.

Избирателният списък в Кърджали е раздут и бумагите малко подвеждат. ДПС спечелиха, но цената на тези 35-36 депутати е никаква, докато вървят в един опозиционен пакет с ГЕРБ. Това командирско поведение на Борисов вреди на ДПС и те трябва да се освободят от този амбалаж. Ако отдръпването, което усещаме, се случва, то това е далновидната промяна в поведението на Доган и Карадайъ и можем да очакваме голяма политическа новина - да оставят Герджиков сам срещу Радев. Няма смисъл ДПС да се хаби и да настройва обществото срещу ръководството на партията.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 машинария

    32 1 Отговор
    Пълно натъкмяване - уйдурдисване.

    Коментиран от #19

  • 2 българин

    78 7 Отговор
    Гласовете от Турция трябва вси4ките да са касирани

    Коментиран от #9

  • 3 Бай Иван

    48 1 Отговор
    Това го постигна Слави Трифонов !!!!!!!!!!!!
  • 4 оня с магарето

    41 1 Отговор
    Къде са протестиращите против статуквото, ако бяха гласували ДПС щеше да има по малко спечелени проценти...
  • 5 Мунчо юмручето

    7 41 Отговор
    Сега да му мисли зеления чорап тия под строй в неделя ще идат пак да гласуват и ще му се развали мерака на мунчо юмручето

    Коментиран от #10

  • 6 Гост

    45 1 Отговор
    Тия там гласуваха по петима на куп, накачурили се на една машина! Страшна работа....
  • 7 Бай Ганьо

    34 5 Отговор
    Българите ги мързи да гласуват и после все някой друг ни е виновен
  • 8 Илхане

    51 6 Отговор
    Май бъркаш причина и повод? Причината ДПС да са в изолация не е достлука им с ГЕРБ, а измекярското и крадливо поведение на Ахмед Доган и обслужващите го мъжки секретарки. Тоя човек е основната причина България да е на това положение в мимента. Този човек, не защитава интересите на мюсулманското малцинство в България! Точно обратното! Иска ги необразовани, бедни и зависими с отпускани от него дажби/порции! Докато не се прекрати съществуването на ДПС като противоконституционна партия и Ахмед Доган не влезе в затвора аз лично няма да се примиря! И много хора сс на същото мнение!

    Коментиран от #17

  • 9 Сюннетчията на тикви

    7 19 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    А ти да бъдеш обрязан. Всичко си върви по план. Днес Кирчо,Утре Сев.Македония други ден Източна Румелия те тъй..
  • 10 Ха ха

    6 8 Отговор

    До коментар #5 от "Мунчо юмручето":

    Ти си по зле от Турците ( помаците).
  • 11 Ако продължава така!

    22 2 Отговор
    Ще свършат и парите на ДПС! Вече са спрени достъпите им до обществена пара! ГЕРБ също е останала без пари!
  • 12 Милена

    41 3 Отговор
    Не България, а турската държава направи изборите ни в Турция. Без никакъв контрол от българска страна!! Кой договори и направи това?
    Ние, още под турско ли сме..??!?
  • 13 Мария

    24 2 Отговор
    Ако българите гласуваме всички ДПС ще са последните нооооооооо........
  • 14 Милена

    34 2 Отговор
    Недоумявам, защо трябва от турция ни избират парламент??
    Къде по света го има такова нещо??
    Защо нашите прародители са се борили за свобода и независимост??

    Коментиран от #23

  • 15 чалма тв

    30 1 Отговор
    преди малко пак гледах по 1 канал..как мина гласуване в Турция ..ЦИРК... стои един млад човек пред машинатат а от комисия една жена натиска копчета...Пита я журналиста какво правите ..а тя отговаря че само насочва човека..и такова насочване е масово, като агитация не спря и за миг..Това ли демокрация по турски...или все пак ни сме нормална държава и такива манипулирани избори не може да приемем..А ко има закон тези избори трябва да се касират..Турция не е място за едни бъдещи избори, това го знае дори и ББ...

    Коментиран от #32

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сюннетчията на тикви

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Илхане":

    Прав си до някъде само.. А и вероятно ще те погребат с отворени очи

    Коментиран от #22

  • 18 Шопо

    10 1 Отговор
    Абе при 90% активност отиват мусульманите на мадъра във фризера 🇹🇷
  • 19 чекмедже 2

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "машинария":

    Карагъзъ от ДуПе Се..смешник..Трябва да се забрани със закон избори в Турция ,една пропаднала дължава,където действат феодални закони и се нарушават права на др.нации освен на чалмосани и с шалввари..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Активист на БКП

    24 0 Отговор
    САЩ имат ли изборна секция в Гуантанамо???🇱🇷А Турция в Кюрдистан???🇹🇷
  • 22 чалма тв

    3 10 Отговор

    До коментар #17 от "Сюннетчията на тикви":

    само ДуПеСе..

    Коментиран от #34

  • 23 сороснерес

    23 1 Отговор

    До коментар #14 от "Милена":

    защото така наредено от Европа...либерална демокрация..лъжи и измами..Касирани на избори..само сляп може да каже че в Турция избори бяха проведени без нарушение..защото 99% в нарушение..Антибългарско гласуване..врагове..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 добро утро

    19 1 Отговор
    20 г. турците ни рекетират..... всяко правителство не формално е подложено на етнически рекет от страна на дпс като залагат етническия мир на масата и в замяна получават солидни корупционни схеми в почти всяка една сфера...реално погледното целия бг народ робува на дпс------и въпреки тази осъзната реалност вместо с една силна изборна активност да оставим в парламента 20 турски депутата ние продължаваме да не гласуваме и да овластяваме турците и с нашето не гласуване да ги правим все по силни.....това се казва робска психика!

    Коментиран от #28

  • 26 Ххххх

    8 1 Отговор
    Наглец!!!!!! АЛО БЪЛГАРИ ОСПОРЕТЕ ГАВРАТА !!!!!
  • 27 гост

    21 1 Отговор
    Изводи:
    1. Спешно трябва да се промени законът за двойното гражданство.
    2. В България да гласуват само хора по настоящ адрес в България.
    3. В чужбина трябва да се гласува само в официалните български представителства и то граждани с настоящ адрес в България, но по някаква причина са временно извън нея.
    В противен случай ща имаме македонския модел: македонски и албански партии, в случая български и чужди/турски, македонски, руски и др./
  • 28 Гост

    12 5 Отговор

    До коментар #25 от "добро утро":

    Стига сте обвинявали други за провала си!Вие не можете да носите на отговорност,миналите избори го доказаха! Спрете се, оревахте света, че една партия е виновна за всички несгоди в България, дали някой ви вярва е друг въпрос!
  • 29 доган

    16 7 Отговор
    Мръсно и продажно племе са турците,ползват благата на България а майка им е Турция. За автономия се борят а не знаят че ги чака отново изселване ако продължават так!

    Коментиран от #39

  • 30 Перо

    17 2 Отговор
    Просто е нужно да се промени изборния кодекс и да се забрани гласуването,извън ЕС и при влизане в страната на лица от там, постоянно пребиваващи за повече от 6 месеца, да се информира районното управление на МВР,от ГКПП за заличаване от избирателния списък по регистрация! Не може да бъдат питани гласоподавателите,говорят ли български и те да ти отговарят ЙОК и такива хора да ти определят съдбата!
  • 31 Ася

    11 3 Отговор
    КАСИРАНЕееее!!!!!!!
  • 32 Така беше

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "чалма тв":

    Ама сега Киро и Гешев ще се правят че не са гледали телевизия. А това си е намеса във вътрешните работи на България.
  • 33 Тъмен субект

    12 1 Отговор
    Всички са фокусирани в победителя и неговите планове и действия. Обаче това което направи ДПС е изключително сериозно, знаково и изобщо не е за подценяване. "Туррските гласове за турския кандидат" е бил гърмащия мотив в Турция. Т.е. етнически вот за етническа партия, силно подкрепян от чьжда държава!!!!!!!!
  • 34 Сюннетчията на тикви

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "чалма тв":

    Майстора го може и прав
  • 35 По скоро е задействана

    9 2 Отговор
    Идеална и невиждана фалшификация до сега...
    Турците в турция не се идиоти.Те много добре знаят "тяхната"партия как ги държи в мизерия вече 30 години...
  • 36 По скоро е задействана

    6 1 Отговор
    Идеална и невиждана фалшификация до сега...
    Турците в турция не се идиоти.Те много добре знаят "тяхната"партия как ги държи в мизерия вече 30 години...
  • 37 естнафи

    7 2 Отговор
    за мен са национални предатели всички които-не знаят български , а били българи, плащат данъци в турция или другаде пък им била мила България,
  • 38 ЖОРО

    4 3 Отговор
    Ами като гласуват за ТУРЧИНА дали одит у Турция..Ама не искат щото Ердоганчо ще им направи втори СЮНЕТ..Де живеете бе..От де вземате помощи и пенсии..С дърва от Турция ли се топлите..НЕБЛАГОДАРНИЦИ..Подкрепяте мафията на ДОГАНЧО и ШИШИ..НЕКА СЕГА НОВИТЕ ДА СЕ САМОСЕЗИРАТ ЗА ПЕНСИИТЕ ВИ ПО БОЛЕСТ--ТЕЛК..ДАЛИ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИ КАТО СИ ГЛЕДАТЕ НИВЯТА И КРАВИТЕ..ВИЕ ВСЕ ОЩЕ СТЕ РОБИ И ЗАТОВА СЕ СЛАГАТЕ НА ДПС..СРАМ СТЕ..КАК ЩЕ ГЛЕДАТЕ ДЕЦАТА СИ ДЕТО НЕ ИСКАТ ДА ГЛЕДАТ КРАВИ И ТЮТЮН..
  • 39 песимист

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "доган":

    Много сме смели на клавиатурата!
    Огледайте се какво представлява днес България!
    В сравнение с 1989г е разграден двор!
    Ако преди сме чувствали някаква сигурност, че СССР може да ни подкрепи-сега такова нещо няма! Че сме в НАТО е добре от една страна, но това не е абсолютен гарант за нац. сигурност!
    Почни да говориш за изселване и ще установиш, кой ще те подкрепи и кой не / в международен план/. Освен това бай Тошо никого не е изселвал! Той просто отвори границата!
  • 40 питам

    5 0 Отговор
    По отношение на РОДИНАТА! Има една английска приказка: "МОЯТА РОДИНА Е ТАМ КЪДЕТО Е МОЯТ БИЗНЕС"! Та коя е родината на турците, които живеят в България и на българите, които живеят в чужбина?
  • 41 неКомунист

    4 1 Отговор
    А не трябва ли партиите да почерпят опит от ДПС и да се опитат поне да организират партийния живот по този перфектен начин, както го прави ДПС откакто я има като партия?
  • 42 Очевидец

    5 1 Отговор
    Това се получи поради промените в изборния закон.
    Благодарение на:
    1.Слави Трифонов
    2.Христо Иванов
    3.Мая Манолова
    Затова хората ги наказаха на изборите.
  • 43 Истината само

    6 2 Отговор
    Не съм привърженик на ДПС,но не можем да не им признаем,че са единствената партия,която е много добре организирана и има подем на тия избори!
  • 44 Ужас

    1 1 Отговор
    По-важно е България да се отърве от ДПС.
  • 45 Пппп

    0 0 Отговор
    ДПЕ Е НОМЕР "1"
  • 46 Бойко Борисов

    0 1 Отговор
    Тоз селянин пък какво разбира от политика. Пратете го да си бере тютюна
  • 47 Българин

    1 0 Отговор
    В Кърджали градският часовник пее възрожденски песни на всеки час от доста години.
  • 48 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Прав е. Турци има реват от Борисов, защото ги замени с мюсюлмани и днес турците са притеснени, че им отнемат земя животни, придошли от села и паланки. Но така ще е, хвана се с пожарникаря състудент и му ехаха мамата на боци. И който и да дойде вече, тъгата си остава на българи и турци. Поне за украшение да бе назнащил някой турчин или българин, но той ги прогони далеч от България, за да си играят игрите, да ги местят от дпс в герб. Знае къде са парите. Не е прост. И затова резултатите са на лице. Хората обидени и не излязоха да си дадат гласа за герб Проф. Герджиков, родом от село Райково, смолян
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове