Last news in Fakti

6 Май, 2024 19:58 1 311 5

Как да намалим солта в храната?

  • сол-
  • натрий-
  • морска сол-
  • хималайска сол-
  • количество-
  • ограничение

Добре знаем, че натрият е важен за тялото, но не бива да прекаляваме с него

Как да намалим солта в храната? - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки човек се нуждае от сол за нормалното функциониране на тялото му. Солта не само придава вкус на ястията ни, но тя съдържа важен минерал, натрий, който регулира баланса на течностите, функцията на нервите и мускулите и усвояването на хранителните вещества. Въпреки че е невъзможно напълно да изключим солта от ежедневието си, важно е да се контролира нейната консумация.

Диетологът Ели Брехер Анут предоставя полезни съвети, които ще помогнат за намаляване на количеството сол в диетата и балансиране на храненето.

Използвайте билки и подправки като черен пипер, чесън, люти чушки, мащерка и червен пипер като вкусна и здравословна алтернатива на солта, за да добавите вкус към вашите ястия.

Лимоновият сок може да добави свеж вкус и да замени солта във вашата диета.

Избягвайте солените сосове, тъй като много от тях са с високо съдържание на сол. Изберете по-малко солени алтернативи или направете домашни сосове.

Проверете състава на продуктите за съдържание на сол и изберете по-малко солени варианти.

Заменете солените закуски с плодове и зеленчуци, които са здравословни алтернативи и ще помогнат за намаляване на приема на сол.

Контролирайте размера на порциите, за да избегнете превишаване на препоръчителното количество сол.

Изберете висококачествена морска сол вместо йодираната сол и обогатете диетата си със зеленчуци, богати на калий и магнезий.

Тези съвети ще ви помогнат да намалите приема на сол и да подобрите здравето си, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашийник

    4 0 Отговор
    За пореден път статията ме изненадва с нещо, което не знаех. Натрият бил МИНЕРАЛ. За съжаление, когато се преписва, преписвачът ВИНАГИ допуска същите грешки като източника...
  • 2 Ръмпези

    9 0 Отговор
    КАК ЩЕ НАМАЛИТЕ СОЛТА..ВСЕКИ ОРГАНИЗЪМ ИМА НУЖДА ОТ РАЗЛИЧНО КОЛИЧЕСТВО СОЛ..СТИГА С ТЕЗИ НЕНУЖНИ ДРАСКАНИЦИ..

    Коментиран от #3

  • 3 Лост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ръмпези":

    И всеки различно се изпотява.
  • 4 ХАХАХА

    4 1 Отговор
    При безвкусните храни / зеленчуци /от които си приготвяме ядене как да намалим солта ,единствено тя предава някакъв вкус .?
  • 5 Аууу, какви

    4 0 Отговор
    Ценни и оригинални съвети - чувам ги само за 1243-ти път!