Last news in Fakti

26 Септември, 2023 16:29 4 900 11

Кои храни съдържат "тихия убиец" на мозъка?

  • msg-
  • мононатриев глутамат-
  • сол-
  • натрий-
  • полуфабрикати-
  • мозък-
  • нервна система-
  • храна-
  • вредна храна

Когато глутаминовата киселина е в излишък в организма, невроните започват да умират

Кои храни съдържат "тихия убиец" на мозъка? - 1
Снимки: Shutterstock

Мононатриевият глутамат е много често срещана хранителна добавка. След неговото консумиране, особено в големи количество, хората се оплакват, че ги боли глава, лицето може да се зачерви и да се подуе, сърдечният ритъм се ускорява и се появява гадене и слабост.

Кои храни съдържат мононатриев глутамат и как влияе на организма ни?

Мононатриевият глутамат е сол на глутаминова киселина. Влага се в чипсове, юфка, китайска храна, соев сос, гъби и пилешки бульон. Именно глутаматът подобрява вкуса и миризмата на тези храни, с което расте и желанието ни да ги ядем. Глутаматът присъства естествено в традиционните азиатски ястия и на него се приписва вкусът на богатата, ароматна храна, петия вкус, различен от сладкото, соленото, киселото и горчивото, пише zdrave.to.

Кои храни съдържат "тихия убиец" на мозъка?

Многобройните проучвания показват, че на някои хора наистина може да им стане лошо от него, но само при тези, които са чувствителни към глутамата. Като цяло е безопасен в достатъчно високи дози, тъй като самият ни организъм произвежда глутаминова киселина.

Глутаминовата киселина е един от най-разпространените невротрансмитери в мозъка. Невроните ни я освобождават, когато комуникират помежду си. Но големите количества глутаминова киселина не са полезни за мозъка. Проучванията показват, че когато е в излишък, невроните започват да умират. Това не означава, че храните с глутамат могат потенциално да навредят на мозъка.

Води до пристрастяване мононатриевият глутамат?

В крайна сметка глутаминовата киселина, консумирана с храната, не отива към мозъка. Можем да ядем много храни с глутамат, но той няма да навлезе в централната нервна система, защото не може да премине кръвно-мозъчната бариера. Мозъкът сам формира този невротрансмитер в правилното количество.

Как прекомерната консумация на мононатриев глутамат уврежда здравето ни?

Мононатриевият глутамат, по-конкретно прекомерната му консумация, може да навреди на здравето. Той се съдържа в така наречената „нездравословна храна“ – в чипсове, крутони, разтворими супи. Такава храна не съдържа фибри, витамини или хранителни вещества, от които се нуждаем. Всичко, което получаваме от нея, са калории и интензивен вкус, който стимулира желанието да се яде такава храна.

Мононатриевият глутамат в храната е свободен глутамат, който не е свързан с протеини. Той прониква в кръвта по-бързо, така че концентрацията му се увеличава драстично. Поради тези пикове чувствителните хора могат да се разболеят.

В същото време естественият хранителен глутамат, който се съдържа в доматите, гъбите или пилето, се свързва с протеините. Той навлиза в кръвообращението постепенно, без рязко нарастване. Друга опасност е съдържанието на натрий.

Излишъкът му повишава налягането, уврежда бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове. Ето защо хората със сърдечносъдови заболявания трябва да избягват не само солени храни, но и всичко, което съдържа много натрий, включително мононатриев глутамат.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 усещане

    27 0 Отговор
    в хепи го има във всяка манджа

    Коментиран от #11

  • 4 Хмм

    22 1 Отговор
    мисля че веганската храна се прави от това
  • 5 Феникс

    17 0 Отговор
    Въпросът трябваше да е кой храни не го съдържат ! :)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 само питам

    13 2 Отговор
    симонче, що не идеш да надуеш масуря на шефа си ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 да се затворят

    7 1 Отговор
    заведенията с китайска храна,да се спре производството и продажбата на домати,гъби,пиле,чипс и др. посочени в статията,нощо вредно да не се продава.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хепи клиент

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "усещане":

    Абсолютно!