Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 08:42 3 117 26

Сдружение "Зограф": Новият министър на културата поне да е грамотен

  • азбука-
  • грамотност-
  • министър на културата

Подготвеният от екип анонимни чиновници в Министерство на културата стратегически документ е обида за всички, които милеят за българския език и грамотността

Сдружение "Зограф": Новият министър на културата поне да е грамотен - 1
Снимка: Shutterstock

Бъдещият министър на културата на Република България, който ще бъде избран от депутатите от 47-ото Народно събрание, е желателно да има поне елементарна езикова подготовка. Той трябва да познава правилата за употреба на пълен и кратък член, както и основните пунктуационни правила, за да не допуска скандални правописни грешки, когато пуска например статуси във фейсбук профила си, изпраща поздравителни адреси до културни институти или награждава с почетни грамоти дейци на изкуството. За това настояват от сдружение „Зограф” в писмо до медиите.

Разбира се, изискването за добро ниво на езикова култура трябва да важи с пълна сила и за всички членове на Политическия кабинет на новия министър на културата, името на когото ще научим след броени дни, категорични са в сдружение „Зограф”.

От неправителствената организация отбелязват, че за съжаление от години голяма част и от чиновниците на бул. „Стамболийски“ 17 имат проблем с овладяването и прилагането на книжовните норми на българския език, а това логично все по-често води и до конфузни ситуации. В тази връзка, от културното министерство и до днес още не са поели отговорността за неграмотно написаната Стратегия за развитие на българската култура 2019-2029 г., която през пролетта на 2019 година бе качена с десетки груби правописни и пунктуационни грешки и редица други недомислия в Портала за обществени консултации на Министерски съвет, както и на официалния сайт на Министерството на културата, напомнят от „Зограф”.

Подготвеният от екип анонимни чиновници в Министерство на културата стратегически документ е обида за всички, които милеят за българския език и грамотността и държат на съхраняването на културната ни идентичност, а поради това е крайно време виновните за въпросните недопустими и срамни грешки в Стратегията да понесат административна отговорност за проявеното безхаберие и некомпетентност, заявяват още от гражданското сдружение. Авторите на въпросната Стратегия за развитие на българската култура – очевидно хора с ниска правописна култура и със сериозни празноти в познанията за пунктуацията, е редно и да върнат изплатените им хонoрари за така неграмотно написаните текстове, настояват от сдружение „Зограф”.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирчо Канадски

    11 18 Отговор
    Споко, най-грамотния в ПП ще е - Ицо Пфайзера.
  • 2 Поназнайващ

    32 1 Отговор
    Много точна и ясна позиция! Подкрепям!
  • 3 ТаУмВзе

    8 5 Отговор
    Тия лаят за едни кинти повече, но каква Култура има не е ясно. Тук гледах някакви трейлъри на иж бг филми и се Ужасих, защото Ние ги плащаме!
  • 4 цербер

    20 1 Отговор
    И да престанат да си измислят правила в писането на български. Да престанат с думата "огромен",забравяйки думата "голям". Да пишат тирета,да слагат кавички,където трябва и да престанат да слагат женски прилагателни и съществителни имена в мъжки род.

    Коментиран от #10

  • 5 Пишман

    28 2 Отговор
    Ми вижте си ректорите на вузовете и "преподавателите"в тях!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 шегичка

    16 4 Отговор
    Така като се замисля по-грамотен от тиквата за този пост не виждам да го назначават ще оправи сите културтрегери.
  • 8 Сър Ник коуч и инфлуенсър

    17 6 Отговор
    Алоо, " Зограф" , а защо преди година не поискахте министър председателя до говори и чужд език ?? Мълчание!?!?
  • 9 Тредстоун

    8 15 Отговор
    Ееееее , няма начин да е по объл и гладък пъпеш от орка на зеления чорап , единицата за тъпня , и вид на труфел - минеков , всичките времянки на фатмака са куци коне , като почнеш от лъжливото кацарче , минеш през неадекватната комитова и стигнеш до червената маймуна , деребея на чорапа , чашков
  • 10 Огромен и голям не са точно

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "цербер":

    синоними. Огромен означава много по-голям от обичайното. Защо трябва да се лишаваме от богатството на езика си според теб?За да се изразяваме всички с 200 думи като най-големите малограмотници. В предното изречение не може да се каже "най-огромен". Богатството на езика не вреди, но всяка дума трябва да се употребява грамотно, а не да се използва както ти дойде. Пълно е с неграмотници и сред политиците. Не бих се учудил ако Ицо Хазарта е по-грамотен от много други.
  • 11 Behemoth

    3 0 Отговор
    То ако ставаше само с пълни членове...с мед да го намажеш!
  • 12 етикет

    6 0 Отговор
    Огромно е Слънцето. Голям е локомотивът на влаковата композиция. Да се използват и двете думи,но по предназначение.

    Коментиран от #24

  • 13 дедо Флашко

    2 1 Отговор
    Ако мажеш с мед пълните членове,трябва някоя представителка на нежната половина да им оказва устно влияние.
  • 14 гост

    8 0 Отговор
    В България трябва да има ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК. Всички фирмени надписи, указателни табели, реклами трябва да са на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, а под тях може да има надписи и на занзибарски в размер 1/3 от официалния надпис!
  • 15 лоза

    2 1 Отговор
    Айде,не крокъдайлствайте,де!
  • 16 6633

    10 0 Отговор
    Защо не скачахте срещу Плевньо,срещу ПКП,срещу медиите,водещите.Мисля че министъра сам не пише и печата грамотите.Всеки ден слушаме разни простотии по телевизии,реклами.Рабирам че отчитате дейност,отчитайти си я,но нас не ни занимавайте с вашите глупости.
  • 17 щъркел

    4 0 Отговор
    Гостувам. Съгласен съм,но виж в центровете на български градове как със стъклени, цветни, големи букви са изписани имената им. Тая идея кой я даде? Дали в другите държави има такива надписи на кирилица? Съмнявам се дълбочинно.
  • 18 Сдружение Зограф! Аман от Образовани

    1 0 Отговор
    Крадци и мошеници!! Има един разказ на Вазов за един неграмотен Хайдутин, Поборник, който назначили за Митничар на някакъв граничен път на Южната ни граница,!! Ще се сетите за името на разказа!! Аман от Грамотни Крадци по важно да си почтен човек, дали е с кратък или пълен член думата, НЕЕ толкова голям проблем!! Проблем са Крадците и лъжците, не всички са завършили Българска филология, човешко е да се сгреши при писане, голям грях е да крадеш и лъжеш постоянно!!
  • 19 консерва

    3 0 Отговор
    Не може вместо ЩЕ да пишеш ШЪ или ЖЪ. Каща вместо къща,прая,вм.правя,Виште мъ,вместо Вижте ме!

    Коментиран от #20

  • 20 Страшавел

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "консерва":

    Може, може, българският език е ДЕМОКРАТИЧЕН И ЖИВ ЕЗИК! Това което се изговаря, това се пише. Ние трябва да приемаме всяка нова форма и дума, ако ще да е от ПРАВЕШКИЯ ИЛИ БАНКЯНСКИЯ ДИАЛЕКТ!
  • 21 Весела

    5 6 Отговор
    Киро Язовиро да спре с това МЕ,което слага зад всеки глагол.Толкова е досадно.Освен това произношението му на Английски е ужасно.Да езика не е задължителен,но ако го говориш от трибуни,пред събирания и т.н трябва да е перфектен.Същото се отнася и до шофьорчето на самолет.Хъкане,паузи и ужасен акцент-това е и причината световните лидери да не говорят публично на друг език.Винаги ползвайте преводач ,когато говорите пред хора,иначе е гротескно!
  • 22 Просто човек

    1 0 Отговор
    Ех, пак обиждате Веждичката...
  • 23 Аз съм българче

    9 0 Отговор
    Българинът е единственото сухоземно същество което винаги без изключение първо отрича и оплюва всичко предложено и след това млъква или се отрича и се покрива, той никога не е правил правилен избор затова и 32 г. демокрация ги прекара в излагация да подменя българските думи с чуждици и трагично стигна дори българското възклицание АУУ да замени с чуждото УАУ, докога само ще копираме без да разсъждаваме ? Журналистите са най-грешните в "популялизирането" на чуждиците смятайки , че демонстрират интелект с това и водещите на ТВ предавания и новини ! Българският език изчезва първо от екраните на телевизорите и от радиата и после от "улицата". В България все повече се говори на някакво незнайно ЕСПЕРАНТО вместо на родния български !

    Коментиран от #25

  • 24 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "етикет":

    Слънцето според астрономите е "Жълто джудже", т.е. е малка звезда в сравнение с много други.
  • 25 pbdan

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Аз съм българче":

    Ами такива сме си. По турско е било модерно да говориш френски - оттам е думата "мерси" залегнала дълбоко в езика ни. След това с Фердинанд и Хитлер навлиза немския - "луфт", "контакт". След 09.09.1944 навлиза руския, а сега английския. Кажи баба "тенкю".
  • 26 До ЗОГРАФ

    0 0 Отговор
    По -подходящ от Бойко няма. Белким сте доволни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове