Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 21:32 2 575 36

Проф. Александрова успокои: Това, че Омикрон може да се разпространява по-лесно, не го прави по-опасен

  • проф. радостина александрова-
  • омикрон-
  • зараза-
  • смъртност

Списъкът на страните, в които е открит новия вариант, най-вероятно ще се увеличи, прогнозира тя

Проф. Александрова успокои: Това, че Омикрон може да се разпространява по-лесно, не го прави по-опасен - 1

Появата на новия вариант на коронавируса Омикрон е притеснителен, но в никакъв случай не е повод за паника. По-голямата част от мутациите на новия вариант са в механизма, чрез който вирусът се свърза с човешките клетки, което може да окаже влияние как имунната система реагира на вируса. Докато вирусът се предава от хора на хора, ще възникват нови варианти, но за момента вирусът не е толкова изменен, че да се говори за напълно нов щам, за който ваксините може да не са толкова ефективни. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология при БАН в ефира на БНТ.

Списъкът на страните, в които е открит новия вариант, най-вероятно ще се увеличи, прогнозира тя.

"Една част от тези мутации са ни познати от други варианти. Притеснително за специалистите бе, че за някои от тях вече се знае, че могат да направят вируса по-лесно предаваем от човек на човек и да му помагат да избягва до някаква степен имунния отговор, създаден към предишни варианти или от ваксините, с които разполагаме“, обясни вирусологът.

Това, че вариантът може да се разпространява по-лесно, не го прави по-опасен – за момента нямаме подобна информация, уточни Александрова. Бета вариантът на коронавируса се справяше най-добре с човешката имунна система, но не успя да се разпространи особено извън Южна Африка, където бе първоначално установен, припомни тя. Въпреки че боледуват по-леко, децата могат да се разболеят много сериозно, предупреди тя и добави, че те са особено уязвими, ако имат съпътстващи заболявания, подчерта проф. Александрова.

Потвърдените случаи на Омикрон нарастват. Лекарите от Южна Африка, които имат опит с новия вариант от първа ръка, споделят, че най-много от заразените са млади хора (20-30г.), предимно мъже, от които около 60% не са били ваксинирани, каза проф. Александрова.

Много е рано да се правят заключения, смята проф. Александрова. Тя подчерта, че може да се наложи поставянето на повече от три дози.

Не бива да се бавите, ако сте ваксинирани и е време за поставяне на подсилваща доза, призова специалистът и добави, че трябва да се спазват мерките.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патка..заспала 😜

    24 1 Отговор
    Вчера каза че яко ще се мре
  • 2 истина е

    21 1 Отговор
    Спрете да подлудявате народа ,защото на гръцката азбука и свършиха буквите !!
  • 3 Поп Алигорко

    14 1 Отговор
    ,, План Калерги,, !¡ Прочетете!!!
  • 4 Колко

    15 0 Отговор
    време го изследва и от къде стигна до това заключение , госпожа ?

    Коментиран от #23

  • 5 Майна

    22 3 Отговор
    През последните две години глобалистите потвърдиха, че СТРАХът, а не „науката“ е техният краен механизъм за контрол над човечеството
    Спомняте ли си, когато на всички ни казаха през 2020 г., че ако само 60 – 70% от страната се съгласи да направи две инжекции, всичко ще се върне към нормалното си и Covid ще свърши? Всичко беше пресметната лъжа от самото начало .

    Лъжата обещаваше свобода, ако хората просто се съобразят, но това, което донесе, беше тирания и страх... заедно с безкрайното подчинение на принуденото от правителството спазване на ваксината.

    Това, което 2020 и 2021 г. сега изчерпателно доказаха на глобалистите, е, че страхът е тяхното крайно оръжие срещу човечеството. Чрез използването на координиран страх, те могат да убедят около половината от населението на света да бъде инжектирано със смъртоносни инжекции с генна терапия с шипове протеини, които ще ги убият с течение на времето. Удобно е, че всички тези смъртни случаи могат да бъдат обвинени в нещо друго - като рак - като по този начин се избягва всяка вина да се фокусира върху ваксините
  • 6 Всеки ден нов

    9 0 Отговор
    Глупец
  • 7 Мда

    21 1 Отговор
    След като ефективността на ковид ваксините взе да виси, се появи Омикрон. Най-вакс държавите продължават да вдигат бройката, затварят, налагат максимални ограничения. Омикрон измести вниманието от този факт.
  • 8 Антимилиционер

    10 3 Отговор
    Цялата държава, цялото насление и експертите й са като от ерата Фред Флинтстоун
  • 9 Display

    11 3 Отговор
    Абе аз не разбрах тоя Мегатрон сега опасен ли е, не е ли, предава ли се по електропреносната мрежа или само по лайфай.......или да си го чакаме да дойде и като предните варианти, ще ги оправяме с ракия.......
  • 10 Елисавета

    15 4 Отговор
    НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ !
    а тая професорка да ходи да слага киселото зеле и да спре да са праи на доктор! И няма как да сме спокойни и търпеиви от това , че ни разиграват и мачкат вече втора година. СКРИТЕ СЕ И НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ!

    Коментиран от #17

  • 11 ВАПЦАРОВ

    16 1 Отговор
    Не бойте се , деца за утрешния ден!А се бойте от днешния и докторите-слуги на САТАНАТА!!!
  • 12 САНДОКАН

    18 0 Отговор
    Ай стига бе ,много професори и все умни . Чудя се от изявления по медиите кога им остава време да професорстват
  • 13 Абее

    14 0 Отговор
    Ачката кога ще се изкажи по въпроса ?
  • 14 Да,бе

    18 0 Отговор
    За туй си бийте по една ваксина три пъти на ден на гладно и бутайте камъка на пещерата вечер,че да не ви докопа поредния мутирал вирус.И ще умрете здрави ,но от страх.Важното е да има печалба.
  • 15 Майна

    16 4 Отговор
    Сценаристите са ГЛОБАЛИСТИТЕ и ще видим кой,от четирите възможни сценария ще наложат...ТОВА НА СНИМКАТА е човекоподобно на вид същество, на което не трябва в момента да се ядосвате, на нея ще и бъде потърсена СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ...И ТОВА ЩЕ СТАНЕ!!!
  • 16 Игор

    16 2 Отговор
    Абе теа "симпатични" лелки (вчера беше кака Радка) Кога успяха да смогнат с експертизата?...,, той новият вир0с още не е и3мислен, а те разтягат локума и обясняват в детайли всичките му характеристики... Жалко че бсе още има ба лъ ци да вярват
  • 17 ХА ХА

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Елисавета":

    Два бидоня к.зеле + 200 кила прасе .
  • 18 Анонимен

    20 2 Отговор
    Ако имах тази визия, намаше да се показвам по телевизията, щях да си работя в кабинета и толкова.
  • 19 Анонимен

    5 2 Отговор
    Ако имах тази визия, намаше да се показвам по телевизията, щях да си работя в кабинета и толкова.
  • 20 БАЙ Х@Й‼

    11 1 Отговор
    Опит за съчинение по картинка, ама без картинка ‼️‼️‼️
  • 21 Госあ

    9 0 Отговор
    Аве, високия вирусен товар който всъщност влияе на разпространението ако не е опасен , какво му е опасното на ковида тогава ?
  • 22 MERS

    4 1 Отговор
    Я, вирус който не хапи? :)
  • 23 време разделно

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Колко":

    Тя пoдчeртa, чe мoжe дa ce нaлoжи пocтaвянeтo нa пoвeчe oт три дoзи.

    Нe бивa дa ce бaвитe, aкo cтe вaкcинирaни и e врeмe зa пocтaвянe нa пoдcилвaщa дoзa, призoвa "cпeциaлиcтът" и дoбaви, чe трябвa дa ce cпaзвaт мeркитe.......Това всъщност беше най-важното в цялата статия.......ах само как ще й се израдват на тая тлъста дебелана прасетата в Белене, някой ден......

    Коментиран от #34

  • 24 Памперс Панц

    6 0 Отговор
    Абе, къде е Гломб бе?!?
  • 25 професор

    8 0 Отговор
    математик, професор - математик...

    Коментиран от #26

  • 26 Седларов

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "професор":

    Забрави "милиционер" и най-вече Бай Ставри .
  • 27 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Тако и Вако ли бре, кукумицин! Брао.
  • 28 ТАЗИ БАБИЧКА

    3 0 Отговор
    НАПРАВО СЕКВЕНЦИРА ЛИ БЕШЕ ДУМАТА ВИРУСУ И РАЗБРА КАКВО Е СКРИТО ВЪТРЕ В ТОРБАТА

    Коментиран от #29

  • 29 НЕГОЕТАКОВАЛА

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "ТАЗИ БАБИЧКА":

    ----ВИРУСУ ЧЕРВЕНА БАБИЧКА Е ОТ ДЕСНИТЕ
  • 30 РРРР

    7 2 Отговор
    В интензивното където работя на ваксинирани и положителни с ковид пациенти вече не се пише че са били ваксинирани а се пише че няма информация за това. Много удобни инструкции вече се прилагат за да се избегне факта че вакса няма нищо с предпазването ви от зарази. Няма да ви пиша държавата защото е без знаяение в момента.
  • 31 Иванов

    1 7 Отговор
    Заради Банкянския крадлив и похотлив Еднокнижник и Щабът му от лакеи, които объркаха медицината с политика, българите не искаха да се ваксинират. Сега ваксинацията потръгна
  • 32 MGewehr

    2 0 Отговор
    То професори, до доцентори, то мъдреци-всезнайковци на териториятa а простотията безкрайна! Даже и купонна система да се очаква!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "време разделно":

    За съжаление не разбират че като участват в сценария ковид след време и то не много късно ще трябва да плащат. Сега имат привилегии, защото поддържат терор и дискриминацията но явно не знаят, че същото е било през ВСВ. Когато намалят населението до определеното количество и хора и преразпределят финансите , после ще трябва да се търси нов враг на човечеството и ще отворят народнен съд и ще започне нов цикъл. Старата песен на нов глас но в по - модерна форма.
  • 35 Някой

    2 5 Отговор
    Днec имaмe нoви 224 бългaри пoчинaли oт кoвид-19!

    Oт нaчaлoтo нa мeceц нoeмври дo днec ca зaгинaли oт кoвид-19 oбщo 5 007 бългaри!Тoвa ca нaд 20 грaдoвe гoлeми кoлкoтo грaд Мeлник,oблacт Блaгoeвгрaд.

    Тoвa e блaгoдaрeниe нa нeвeжecтвoтo и бeздeйcтвиeтo нa рaдeвoтo cрутищe в лицeтo нa янeв и здрaвния миниcтър кaцaрoв!

    За тези български граждани траур не трябва ли да има?!
  • 36 Сети

    0 0 Отговор
    Значи, 40% ваксинирани да го карали . В юар, дето ваксинирани са сигурно 30% макс.... А сега де
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове