Last news in Fakti

21 Декември, 2023 11:49 936 29

Александър Симидчиев: До 15 хиляди българи годишно умират заради мръсния въздух

  • алексдандър симидчиев-
  • замърсяване-
  • въздух-
  • смъртност

Нивата на замърсяване не налагат ходене с противогази, заяви депутатът пулмолог

Александър Симидчиев: До 15 хиляди българи годишно умират заради мръсния въздух - 1
Снимка: БГНЕС

"Въздушното замърсяване е обществен проблем. Той трябва да се реши в партньорство с всички заинтересовани страни - и държавни, и общински, и индивидуални подходи".

Това заяви пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП-ДБ и зам.-председател на здравната комисия в парламента.

Въздухът става все по-чист - това е научно доказан факт, подчерта той и обясни:

"Въздухът става лека полека малко по-чист и по-малко вреден отколкото в миналото, но това не означава, че той не е вреден. През 2021 г. бяха приети новите стандарти за въздух на СЗО и те буквално бяха наполовина от това, което са били преди. Всяка година събираме все повече и повече данни, че нивата, с които преди сме се примирявали, имат измерим здравен ефект върху населението".

Фините прахови частици могат да проникнат в кръвта ни през белия дроб и оттам се разнасят из цялото тяло и увреждат всеки орган или система, дори и костите могат да бъдат увредени, отбеляза д-р Симидчиев. По думите му последиците са множество.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" той изтъкна, че смъртността в България в следствие на въздушно замърсяване се изчислява между 12 до 15 хил. човека на годишна база. Това е не по-малко от 1000 души на месец, които загиват в следствие на въздушно замърсяване в България, изчисли специалистът.

Според него е необходимо по-добро взаимодействие между здравното и екоминистерството. Въздухът не е отговорност само на едно министерство, а е отговорност на всички, категоричен е д-р Симидчиев и подчерта, че има много работа по темата. Депутатът апелира МОСВ да има по-активно отношение към всички други.

Нивата на замърсяване у нас не налагат ходене с противогази, увери д-р Симидчиев.

"Това не е проблем, който може да решаваме на индивидуално равнище. Това е проблем, който можем да решим само като общност".

Той отбеляза, че всеки един от нас може да направи много неща, за да бъде въздухът по-чист. Според него 40% от проблема може да се реши с индивидуална промяна на поведението.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    25 2 Отговор
    В България годишно умират по 150 000 души половината от които заради лошо здравеопазване. Парите за здравеопазването отиват в посолството което в замяна предлага скрап на рисунки.

    Коментиран от #8

  • 2 Възмутен

    6 2 Отговор
    В Бургас въздуха е мръсен от Нефтозавода, всещи ден мирише на нефт, не се трае! Индексът за качество на въздуха в Бургас днес е 103 - Нездравословно за чувствителни групи хора!!!!!!
  • 3 Наблюдател

    5 9 Отговор
    Ами спрете частните автомобили да се движат в София и нещата рязко ще се подобрят. Имаме много добър градски транспорт, метро и т.н. Много пъти съм писал това по форумите и до тук.
  • 4 И до 50 000

    5 1 Отговор
    Заради ГЕРБ , ППДБ и ДПС.
  • 5 Долу

    9 1 Отговор
    Такива сглобаджии и престъпници като вас унищожават и унищожиха много повече българи последните 34 години от глад, мизерия,безработица и болести.
  • 6 не са много ,

    5 0 Отговор
    а хвърлени в пространството стряскащи данни и анализи с изводи не водят до нищо . въглищарите тровят , парнаджиите помпат цените и източват джобовете .
  • 7 Инкогнито

    10 0 Отговор
    Престъпната сглобка на посолството дава милиарди за вехта военна техника и стотинки за българското здравеопазване и култура
  • 8 Наблюдател

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Ще умрат разбира се. Ввв Варна, Бургас и Пловдив също частните автомобили не трябва да се движат в градът. Ползване само на гр.транспорт
  • 9 Професора

    5 0 Отговор
    От яд и злоба соросите отделят серендиоксид във въздуха
  • 10 Абсурдистан

    5 0 Отговор
    Мръсотията е навсякъде в градовете ни. Крайни квартали и не толкова крайни приличат на кочини, непочистени, неуредени като гета. И за това не ни е виновен никой отвън.
  • 11 Ветеринарен психолог

    6 0 Отговор
    Много интересно, къде отива акциза от цигарите и парите от екостикерите? Те би трябвало да се ползват за лечение на болестите на мръсният въздух.
  • 12 Гост

    9 0 Отговор
    На кой, от вас, гадни политичета, му дреме за това?!!!
  • 13 Не разбирам

    5 1 Отговор
    Нямаме нито една сериозна фабрика в България, откъде се замърсява толкова този въздух, изключвам София, там всички са се самоосъдили да се тровят.

    Коментиран от #24

  • 14 да беее

    12 1 Отговор
    алчна лъжлива утайка - нищо повече
  • 15 Айде бе

    6 0 Отговор
    Нали от 1-ви този месец спряхте колите с първа еко категория! Какво стана? Май въздухът в центъра, точно където тези коли имат забрана да се движат беше най-мръсен тези дни и все още е мръсен! Абсолютна дискриминация. Не може да гледате градския транспорт и да казвате, че ако купите повече автобуси, трамвай, тролей, то линиите щели да се задръстят, ама да искате хората в пиковите часове да се бутат като все едно сме в японското метро, там в град с близо 40 млн. население. Това е абсолютно безобразие и не ви пука за хората изобщо. Не се правете на много загрижени!
  • 16 Коко

    10 0 Отговор
    Много си е добър въздуха това е поредната пропаганда на евро атлантиците за манипулиране на обществено мнение.А целта не е здравето на хората а ограничаване на тяхната свобода.Можещите да мислят разбират как ще стане това.
  • 17 Тра-ла-ла

    5 0 Отговор
    Аз пък за момент си помислих, че като нарязахме паметника на съветската армия, ще дишаме вече чист въздух. Ама явно и за това не допренесе тоя акт на народната воля.
  • 18 Тиква

    7 0 Отговор
    Умират да, и от недохранване, стрес и какво ли не! И защо? Защото Държавата избяга на друг адрес още при цар Мюмюн Кобурготски!
  • 19 Пак зелена пропаганда

    8 0 Отговор
    Писна ми от тези климатични опорки. Симидчиев пък винаги е "в крак с модата" и кряка с основната група, особено по време на прословутата пандемия. Сега пък се налива в мелницата на зелените истерици!
  • 20 Сатана Z

    6 0 Отговор
    Стига глупости бе,Симидчиев.При социализма в България имаше хиляди заводи и фабрики,които опушваха като за последно.Тецовете горяха кюмур на макс.И не само,че не умряха българите ,но и се размножаваха
  • 21 Хахаха

    2 1 Отговор
    Ах стига бе точно и 15000 умират от замарсения въздух във България точно във България
  • 22 Така е

    4 1 Отговор
    Преди две години му викаха Ковид-19
  • 23 Боруна Лом

    1 0 Отговор
    ЯВНО ,ПАК ПАРИ ЗА КРАДЕНЕ! КАКВО НАПРАВИХТЕ С ПОРЕДНИТЕ МИЛИОНИ
  • 24 Напротив!

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Не разбирам":

    А Лукойл Нефтохим Бургас?
  • 25 Ал Симидчиев!! Поредния лъжец от ПП-ДБ

    6 0 Отговор
    Какво, сте намислили в Кочината, та "измряха" 15 000 от мръсен въздух на Година??? Какви данъци ще вдигните, каква забрана ще Спретнете!! Откъде е изсмука, тая бройка 15000умрели на Година!! Лъжци, та лъжци!!
  • 26 На тоя

    3 0 Отговор
    Изявил се през пландемията и на другите, като него ....
  • 27 Пешо

    1 0 Отговор
    Живко Тодоров в С.Загора помогна на гражданите да вдишват прашния въздух в града ,създаден от изпълнението на водният проект ,и никога не измити улици.
  • 28 ха ха

    0 0 Отговор
    а от удар с чук колко са умрели ? е толкова са и тия заради "мръсния " въздух
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. След като установих бързото замърсяване на ризите, започнах да се оглеждам и видях, че по автомобилите на откритите им служебни паркинги, можеш да пишеш с пръсти. Също и при всяко неволно допиране до някаква ограда се изцапваш от полепналата мръсотия. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове