Last news in Fakti

10 Декември, 2021 09:29 5 893 39

"Спаси София": Нова скандална обществена поръчка за 143 млн. лв

  • спаси софия-
  • обществена поръчка-
  • дългосрочен договор

Градските активисти са убедени, че софиянци стават свидетели на поредния етап на източване на публичен ресурс с неизгодни дългосрочни договори, които са в полза на частни фирми

"Спаси София": Нова скандална обществена поръчка за 143 млн. лв - 1
Колаж: Спаси София

Градските активисти съобщиха днес, че Столичната община е обявила поръчка към частни фирми за почистване на няколко столични района, която е на почти двойна цена от предишната поръчка. “Отново има огромно повишение на цената, която столичани ще трябва да платим на фирми за сметопочистване. Идентичният договор, подписан преди четири години бе на стойност от 79 млн. лв., докато сегашният е за над 144 млн. лв. или увеличение от 80%. Не са дадени никакви аргументи за това поскъпване, което поражда сериозни съмнения за скрити намерения и източване на бюджета на Столична община!” - казва независимият общински съветник Борис Бонев.

Според "Спаси София", именно договорите за сметопочистване се източникът на голяма корупцията на управляващите, тъй като всички сегашни договори са сключени с фирми, свързани с близки до ГЕРБ хора. Според медийни публикации, почистването в столицата е раздадено на фирми на Вълка и братя Домусчиеви.

“София не става по-чиста след постоянното увеличение на парите, които даваме всяка година за почистване. Напротив, столицата отдавна не е била толкова мръсна и занемарена, като постоянно виждаме препълнени контейнери във всички квартали. Софиянци виждат бутафорното миене, метене и почистване на улиците, което не е нищо повече от фиктивно отчитане на дейност, която безропотно се плаща от парите на данъкоплатците. Хаосът и мръсотията не са в резултат на липса на пари за фирмите, а защото управляващите толерират, вместо да санкционират, бездействието им. Сега ги награждават с двойно повече пари.” - споделя мнението си Борис Бонев.

Градските активисти са убедени, че софиянци стават свидетели на поредния етап на източване на публичен ресурс с неизгодни дългосрочни договори, които са в полза на частни фирми. “Нямаме никакво доверие на кмета Фандъкова и назначените от нея зам.-кметове. Контрол и глоби няма, тъй като над фирмите е опънат чадър от страна на Столичен инспекторат, който е на пряко подчинение на кмета на София. Все по-ясно ни става истинското намерение Ивайло Иванов от МВР да бъде назначен лично от г-жа Фандъкова за шеф на Инспектората - източването да продължава!” - казва Андрей Зографски от Спаси София.

От организацията припомнят, че по време на управлението на ГЕРБ беше унищожено и източено общинското предприятие за сметопочистване, което работеше на далеч по-ниски цени спрямо частните фирми. “Очевидно е защо Чистота Искър беше унищожено - за да се осигури бизнес за частните фирми на неслучайни собственици. Става дума за огромни суми, като само в тази поръчка разликата е над 60 млн. лв. Докато Фандъкова непрестанно се оправдава с липса на пари, се дават стотици милиони на фирми чрез съмнителни търгове и фиктивна дейност, която никой не контролира. Замислете се колко десетки нови детски градини или квартални улици и паркинги могат да се построят с 60 млн. лв.!” - пита Борис Бонев.

От "Спаси София" настояват за незабавно прекратяване на скандалната поръчка и оставките на отговорните лица, допуснали толкова високи цени. “Управлението потъна в корупция! Оставка трябва да даде не само ресорния зам.-кмет! В крайна сметка кметът Фандъкова е лично отговорна за изразходването на парите на софиянци, а те се източват във всякакви посоки. Вече на всички е ясно, че управлението на ГЕРБ в София е изчерпано и корумпирано и трябва да бъде демонтирано! В противен случай ще оставят София в огромни дългове и с неизгодни дългосрочни договори, което ще блокира развитието на града за следващото десетилетие!” - категоричен е съветникът от Спаси София, Борис Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монтекарлов

    11 67 Отговор
    Кметичката си знае работа, оставете я да си върши задълженията, стига плюене по всичко.

    Коментиран от #12

  • 2 гадно

    61 9 Отговор
    Софиянци нямат право да негодуват по време на изборите си стояха в къщи сега да си сърбат гербавата попара.
  • 3 Пич

    17 63 Отговор
    Егати смотаните... Тези , знаят ли , колко струваше на една почистваща фирма , да си зареди камионите с гориво преди четири години , и колко е сега , при Радевистите , и техните цени...!!! Ами , тока , който плаща фирмата...!!!??? И въобще , всички ресурси , които ползва , са напомпани от инфлацията... Е , кой нормален , ще ви върши тази работа , за същите пари...!!!???

    Коментиран от #8, #10, #17

  • 4 Перо

    56 5 Отговор
    Мутренската партия трябва да бъде унищожена и забранена,а виновните лица,подписали такива измислени обществени,корупционни обществени поръчки,вкарани в затвора! Столицата от година на година става все по мръсна. Хората от Спаси София са абсолютно прави и трябва да се вземат незабавни мерки! Толупът е взел курс,след него и потоп и не бива да да пускаме един луд човек да унищожава нашето бъдеще!
  • 5 детенце

    50 3 Отговор
    Ще доживея ли времето , когато някой кмет влезе в затвора !
  • 6 Аз си мислех

    40 1 Отговор
    че само в Плевен е така, с бутафорното чистене и източване. Явно, се учат един от друг.
  • 7 шумчо

    7 19 Отговор
    Това комуне Борисчо да каже защо е против премахването на монумент Братска могила от Борисова градина!

    Коментиран от #32

  • 8 Перо

    41 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    А ти знаеш ли,че 70% от работата на смето и снегопочистващите фирми се отчита само по документи и нищо не се прави! Това е най-мафиотския бизнес,защото контрола е частичен. Например кой ще докаже,дали снега е изчистен на всякъде или разтопен от времето или дали е мито от фирмата или от дъжда. Аз не съм виждал една не главна почистена от сняг улица, а сигурно са отчетени хиляди километри! Така че не ми говори за цените на горивата,които са много по-ниски от тези на редовия потребител по бензиностанциите.

    Коментиран от #15

  • 9 Работа на ГЕРБ

    30 5 Отговор
    Бойко продължава да пълни шкафчета чрез източване на София.
  • 10 Незнаещ

    28 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Само да те питам .ич :Това,че слънцето залязва,че зимата настъпва-пак ли са виновни Радевистите?
  • 11 Боко щедрия

    8 3 Отговор
    Раааздавайййй

    Коментиран от #14

  • 12 Фандъкова гледа фандъка

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Монтекарлов":

    Това си е чиста кражба.
  • 13 Русенец

    22 1 Отговор
    С новите контейнери в Русе, край всеки контейнер стана сметище. Че и нови камиони-кранове им накупуваха. И ги вдигат нависоко без предпазни заграждения, над тротоарите, където минават хора. А предната седмица един беше обърнал контейнера на една страна, насред улицата.
    Да не говорим, че на половината са им счупени механизмите и капаците се затварят рязко. На много хора им прищипаха ръце и пръсти. Това е като гилотина. Старите контейнери си бяха много по-практични, удобни и безопасни, ама имало едни пари за харчене.
  • 14 Коледа е

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Боко щедрия":

    Време е за щедрост!
  • 15 Може

    10 8 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    Да е както казваш , но не вярвам , защото , когато преди години , почистващите фирми предприеха ефективни стачни действия , София се зарина в боклуци , за два дни... Тогава се видя , че работата която вършат , не е за подценяване.

    Коментиран от #21

  • 16 Мащабни

    16 2 Отговор
    грабежи и далавери ! Престъпници !!!
  • 17 Русенец

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Преди 4 години, викаш. По статистика, през декември 2017 дизелът в България е бил със средна цена 2,40лв/л, докато за октомври 2021 е 2,67лв/л. Но през 2017 МРЗ е била 460 лв, а сега е 650 лв. Излиза, че с една МРЗ през 2017 г си можел да заредиш 192 л дизел, а днес можеш 243 л.
  • 18 Данче Данче

    11 5 Отговор
    Време е да се отречеш от покварата. Все ще е останала мъничко почтеност!
  • 19 НАУМ

    19 3 Отговор
    ХИЛЯДИ ПЪТИ СЪМ КАЗВАЛ ,ЧЕ НЯМА ПО-ГОЛЕМИ ДЕРИБЕЙ ОТ КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИ.РАЗПОЛАГАТ С ОГРОМЕН ФИНАНСОВ РЕСУРС, КРИЯТ СЕ ЗАД ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ И СЕ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО. СЛЕД КАТО ГЕРБ ИЗПАДНАХА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО,СЕГА ЕДИНСТВЕНИТЕ ДОНОРИ СА ТЕХНИТЕ КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ.МАХНАТ ЛИ ГИ И ТЯХ/КМЕТОВЕТЕ/ ГЕРБ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ КАТО ПАРТИЯ.
  • 20 веднага

    16 5 Отговор
    Фандъкова да се маха час по-скоро. До края на януари да е освободила мястото си.
  • 21 Русенец

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Може":

    Те, работниците си вършат работата, но не те усвояват парите. За тях са трохите.

    Коментиран от #28

  • 22 данъкоплатец

    12 5 Отговор
    Единственото спасение е час по-скоро Шайката и Каскета,който и пази сенкЯ да бъде разследвана,осъдена и изпратена при Бай Ставри или при неговата съпруга,но трябва да се бърза,защото времето минава и ще се заметат следите.
  • 23 Край

    6 5 Отговор
    В цял свят боклука е бизнес на мафията. Свиквайте.
  • 24 Бай Благой

    1 2 Отговор
    Инфлация - ко да прайш.
  • 25 Войникът

    8 1 Отговор
    Така е ! Безкруполни са и когато им пуснах мейл със снимка на преливащи 3 бр контейнера в София ,а бе почти обяд, те ми пратиха файл документ с печат даже в който договореното извозване на отпадъците е подписано до към 15,00ч.! Това е нагло,брутално и безумно да ми смърди безумно почти целият ден под прозореца! А парите ,за нищо ги нямат! Ето и документа и дано Факти го публикуват :
  • 26 Еми

    5 1 Отговор
    80 процента у сакове щот не остана от де
  • 27 Язе

    6 2 Отговор
    Спрях да плащам данъци дорде е фандуна. Ще платя после накуп
  • 28 Остави

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Русенец":

    Всеки ден се карам с камиона за боклук щото влиза в час пик на място де две коли не могат се размина. Толкова няма кой да смени графика за преди 7 или след 9. Всичката им такава
  • 29 Недейте

    9 3 Отговор
    Не спирайте парите към бат Киро Домуса. Той така стана голям бизнесмен. Велик съвременник, работодател, индустриалец и дарител! Бог да пази България и нейния измъчен народ!
  • 30 Тенденциозно

    4 10 Отговор
    Може всичко да е,но напоследък прозира НЕИСТОВОТО желание на тези да завземат всичко,каквото могат.Това е чиста ПРОПАГАНДА.Когато,хора,които нищо не са направили,искат само да разрушават,да махат,да сменят и само критикуват,на мен ми светва червена лампичка. Нещо много нередно има,когато насилствено се сменя законна власт.Фандъкова само метрото да е направила,пак е достатъчно.Ама аз живея в София и от 10 години градът е променен.Даже, в нашия квартал кошовете за боклук си отваряме с крак.Автобусите са нови.Около НДК, Витоша,Лъвов мост,Женския пазар е съвременно .По бул."България" се садят постоянно цветя...И т.н.Нали в общинския съвет има квоти от всички партии.Ей,много АЛЧНИ ХОРА има .

    Коментиран от #35

  • 31 Аватар

    3 2 Отговор
    Този модел на управление на публичните финанси Пол Крейг Робъртс нарича гангстерски държавен капитализъм.
  • 32 Ангел

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "шумчо":

    Защото само тъпаците събарят паметници и искат това.
  • 33 Тривиално

    4 0 Отговор
    Кой е тоз милиардер който се занимава с фармация със..марина и със сметоизвозване
    наясно ли сте каква част от бвп е подхвърлена
    на разни хора без елементарен стил
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Враг

    3 3 Отговор
    Това скапано "момченце" от Спаси София си е едно завистливо, злобно, некадърно дребно човече. И кой знае от къде е реално. Ако такова човече някога застане на чело на София то тогава софиянци ще трябва с шутове и шамари да го изритаме от Столична и от самия град по най-позорния начин. Защото той ще направи само глупости и нищо друго освен това. Нищо с което да е полезен на общината. Освен да вреди друго не може. Слава Бого няма да има тоя шанс. На това дребно нещо наричано момченце му е много да е общинар и е време да си отиде вече от този пост.
  • 37 АЗ КАЗАХ

    2 0 Отговор
    И КОЕ Е ТОЛКОВА СКАНДАЛНО ТАКА И НЕ РАЗБРАХ.?
  • 38 Бай Гошо

    1 4 Отговор
    Глупости на търкалета. Колко са дълговете на София в момента, че нещо не се сещам да има такива? Затова пък правителството на резидента ни натовари яко за години напред. Много ми се иска Бонев да стане кмет, та да го видя как ще мие улиците. Така като го гледам, не може на две магарета да раздели храната, ама устата му не спира да плещи тъпотии.
  • 39 Емзеперикс-братче мило обади се.

    2 0 Отговор
    Е,браво-60млн.лв.от София,60млн.лв от М-ла Хемус,може би,незнам,20-30млн.лв.от ремонта на НДК-а,още 20-30млн.от ремонта на Центр.гара,още 20-30млн.от 19км.М-Ла София-Перник,още 70-80млн.лв.от 6-те км от Околвр.път,Царигр.шосе-Мл-4,+ още 20-30млн.лв.от Северната тангента и т.н.,и т.н.Е,колко станаха-незнам...и това,само за София..УЖАС..Е,а спрете се,бе,гадове...за кокошка-няма прошка,а,за милиони,няма закони..но,ще има,Видов ден и ще си платите с лихвите..и,дано да съм жив да го видя...и,още.аз съм чист Софиянец,от 1905г.,ми е родата.не само столичанин,но такава,разсипия и кражби,не е имало..и една молба,към всички столичани и към фандъкова..утре е събота,та като си затръгвате към своите родни места и Самоков,Моля Ви,вземете си пликченцата с боклуците и си ги хвърлете,там от където сте дошли,а не пред блока или през балкона.Благодаря Ви...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове