Last news in Fakti

12 Декември, 2021 20:20 9 929 28

Бъдещото правителство маха таксите за детските градини още от януари

  • првителство-
  • такси-
  • детска градина

Това става ясно от законодателната програма

Бъдещото правителство маха таксите за детските градини още от януари - 1
Снимка: БГНЕС

Още от януари месец 2022 година ще бъде отменена таксите за детски градини и ясли. Това става ясно от законодателната програма на бъдещото правителство, която беше публикувана днес на сайта на "Продължаваме промяната". Припомняме, че вчера излъченият за бъдещ премиер лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков получи от президента Румен Радев проучвателен мандат за съставяне на правителство и веднага го върна изпълнен. В проектокабинета ще има петима вицепремиери и 19 министерства.

Публикуваната законодателна програма съдържа 73 точки, като много от тях са със срок на изпълнение "незабавно", а други имат определена дата като краен срок. Именно според това разпределение измененията на Закона за местните данъци и такси, с които ще бъдат отменени таксите за ползване на детски ясли и градини, трябва да бъдат приети до края на януари. За януари се предвиждат и промени в закона за социалното подпомагане – "въвеждане на месечна социална помощ за пенсионерите, чиято пенсия е по-малка от размера на линията на бедност за страната – в размер на разликата между получаваната пенсия и линията на бедност". За януари като законодателна задача в областта на енергетиката е записано и "полагане на усилия битовите потребители да не бъдат извеждани на регулирания пазара от 01.01.2022 г.".

Като "незабавни", но в хоризонт от 3 или 6 месеца, са посочени и промените в закони, касаещи съдебната система. Сред тях е разделяне и реформиране на КПКОНПИ. Антикорупционното звено/комисия трябва да получи разследващи функции - незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на Народното събрание. Разписани са и промени в Закона за съдебната власт (ЗВС) с цел трансформиране на ВСС с цел магистратите да продължат да упражняват ефективно професията си по време на мандата - незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на НС. Бъдещите управляващи ще инициират и промени в НПК и ЗСВ с цел закриване на специализираните наказателен съд и прокуратура, които също трябва да се приемат незабавно. Като огромен приоритет е посочено и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добър ден

    26 47 Отговор
    В град Елхово детските градини са безплатни от 8 години. И да,кмета е от ГЕРБ.

    Коментиран от #28

  • 2 СвръхАз

    57 5 Отговор
    БРАВО!!! България над всичко!!!
  • 3 Комунист

    34 21 Отговор
    Комунизма се завръща.
  • 4 Паисий е жив

    59 11 Отговор
    Браво, за 12 год. ГЕРБ не успя да вдигне пенсиите достатъчно, за да се првхвърли прага на бедността. Говориха за справяне с демографския проблем, но класиранията в детските градини бяха кошмар. Дано тези се справят с редицата им завещани проблеми.

    Коментиран от #8

  • 5 истина е

    54 15 Отговор
    Това са хората , а не крадливата шайка ,която изгони младите на запад ! Боко в затвора , а всичко друго е му е награда !
  • 6 буце толкоз се труди

    15 26 Отговор
    Е то така е лесно , Баце им ги настрои , нали така разправяше той , даже беше се зафанал с Мата Харитата и питомци да им прави , нали така цикълът трябва да е завършен , та те сега тия наготово , всеки знае така .
  • 7 Бирлибан

    43 5 Отговор
    Прекрасно решение!
  • 8 Чакай малко

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "Паисий е жив":

    Догодина пенсията ти ще е поне 2 хиляди. Може и повече но 2 хиляди сигурно.
  • 9 777

    27 11 Отговор
    Няма безплатен обяд. Безплатната детска градина ще се плати в бъдеще от самите деца!
  • 10 Иван Грозни

    37 3 Отговор
    Това, че кмета на Елхово е от ГЕРБ не е задължително да е пън и крадец като повечето от тази партия. Въпреки всичко съм убеден, че не е случайно членството му.
  • 11 Миризлив пор

    15 26 Отговор
    При 30% инфлация 60 лева за детска градина на младо семейство са "капка у водна чаша" да знаете, много бие на популизъм тази мярка.

    Коментиран от #13, #16, #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Миро

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    А като не класират детето и от там в частната детска градина и минимум 600 лв на месец. И това ли е капка в морето или си пишеме тук лаф да става?! 60 лв са 60 лв и е помощ колкото и да е малко това.

    Коментиран от #17, #27

  • 14 Децка градина заклано зайче

    2 8 Отговор
    И ясла застреляно еленче😂😂😂
  • 15 123

    33 2 Отговор

    До коментар #12 от "Дада":

    Трябва да е обвързано с плащането на осигоровки и минимално образование на родителите.Иначе ще храним беделници и кърлежи с тъмен цвят.

    Коментиран от #19

  • 16 полужив пор

    13 5 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    Популистко е да обвиняваш някой в популизъм. Като нямаш ясни и конкретни доводи против, най- лесно е да излаеш "популизъм"! Ако си толкова против, ти пак си плащай таксата за твоите деца.
  • 17 Миризлив пор

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "Миро":

    Това дали има детски градини е друг въпрос, аз съм от поколението което искаше да си запише детето на градина а Софиянски ги разпродаде за жълти стотинки и ги даде за други цели, та 12 години Боко не можа да навакса. та на 1000 лева доход с 30% инфлация 60 лева икономия нещо ми се губят къде 240? Ако имаш дете, ако нямаш си 300 назад.
  • 18 ????

    9 3 Отговор
    Идеално, от чавета с предимство сега места в детското градини хич няма да има! Ядене на корем на по 2, 3 такива. За зарази те, които ще пренасят не ми се говори, защото ще ходят сополи ви и кашлящи.
  • 19 Нема да храниш нищо

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Диваците си пращат изчадията да крадът и да пласират дрога и да се размножават на 10😂😂😂😂
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Верно си смръдльо

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    Пак е по-добре от това, тиквата да каже, че ще има детски за всички деца и на другият ден да каже,ами няма да има!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ми щото съм страхливец

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Не думай":

    С моето жалко съществуване не преча на никой

    Коментиран от #24

  • 24 Аааа

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ми щото съм страхливец":

    пречи, пречи замърсява околната среда, отделяйки много метан.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Румен Христов

    2 0 Отговор
    Откъде пари ?? Ние и без това издържаме една мургава част от народа сега ще плащаме градини и ясли, а те ще продължават да живеят като търтеи!
  • 27 дано

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Миро":

    всичко това е много хубаво...дано бюджетът да издържи всички промени които се гласят защото ние не сме САЩ и няма как да печатаме долари
  • 28 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Добър ден":

    И това е начин за купуване на гласове
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове