Last news in Fakti

20 Декември, 2021 08:48 7 496 13

Ученик от Пловдив е най-младият българин в класация на "Форбс"

  • форбс-
  • класация-
  • софтуерно инженерство

Той се занимава със софтуерно инженерство

Ученик от Пловдив е най-младият българин в класация на "Форбс" - 1
Кадър бТВ

Десетокласник от пловдивската математическа гимназия е най-младият българин, попаднал в престижната класация на списание "Форбс" - "Топ 30 под 30". На 15 г. Радостин Чолаков създава софтуер, който озвучава учебници и прави граматичен и синтактичен анализ на български.

Радостин обясни пред бТВ, че софтуерът има за цел да подобри поддръжката на българския език в интернет пространството като предоставя лингвистичи инструменти за обработка на езика.

"Изкуствен интелект за българския език – това е най-престижното нещо в момента", добави учителят по информатика от ОМГ "Акад. Кирил Попов" – Пловдив Мария Василева.

Всичко започва, когато момчето е едва на 9 г. и само разработва софтуерно приложение – игра на шах.

"Това беше нещо като магия – много интересно ми беше как се пишат кодове, числа и се получават интересни приложения", добави Радостин.

Днес младият програмист е в годишната класация на „Форбс“ - "Топ 30 под 30".

"Наистина ме вдъхновява. Това е една доста висока оценка", каза още той. Сега Радостин разработва нова платформа, при която се опитва с помощта на изкуствен интелект да предвижда как ще се движат криптопазарите напред.

Ученикът мечтае да създаде собствена софтуерна компания и да изгражда продукти, полезни за хората.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    46 0 Отговор
    Много е радостно за България от една страна,а от друга е за някой софтуерен гигант,който ще го вземе на работа и България ще изгуби момчето. Но..... Нека е радост!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Display

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    При всички положения ще напусне родината, тук гледат само как да те стачката, нищо да не правиш, ако не е за някой от нашите.......

    Коментиран от #4

  • 4 Display

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Display":

    Смачкат имах в предвид, ама пусти редактор......

    Коментиран от #10

  • 5 Една от малкото

    22 0 Отговор
    Хубави новини! Браво на детето. До 3-4 години обаче, няма да е в България! Да е много здрав!
  • 6 123

    13 0 Отговор
    Браво , това е хувбава новина .
  • 7 КРАВАРИТЕ ЩЕ ГО ВЗЕМАТ ДО 3 ГОДИНИ

    9 1 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН БЛЕСТЯЩ УМ ЩЕ НАПУСНЕ
    БЪЛГАРИЯ!!! 32 ГОДИНИ НЕ СТИГНАХА
    НА АЛЧНИТЕ ПОЛИТИЦИ ,НЕ СЕ НАКРАДОХА!!!
  • 8 Братчет

    14 0 Отговор
    Ето такива хора ни трябват, а не чукани като плодовия зеленчук! Живо и здраво да е момчето и да осъществи мечтите си! Нека да върви да се изучи навън, но му пожелавам после да помисли и за родината си! А също така и родината да помисли за него и още много такива като него...
  • 9 стоян георгиев

    6 1 Отговор
    в българия такива не ги обичат.момчето дето се справя добре е проблем за масовката дето пие и хеити.щеше да е радостно ако поне беше болно от тежка болест или е наркоман или геи,но такова едно успяло и нормално ....много дразнещо!та подобно на хиляди други успели българи и това момче в един момент ще разбере кво е да живееш в страна доминирана от соцносталгици и ще я напусне.после е лесно.местните хеитъри ще могат да го хранят къв б....к е щотот не е останал тук!примери бол за подобни българи изоставили българия именно заради родната обич!и да добавя само тук е така.тоя синдром го няма в гърция или сърбия или в македония...
  • 10 Ал Тъпоне

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Display":

    Ами да ще отиде в чужбина, но аз някак си се радвам за тези хора. Животът е кратък и според мен е голяма грешка да остане в тази държава, особено пък ако има такъв талант и явно е започнал да го развива в правилната посока. Изпитал съм го върху себе си, като разбира се аз не мисля, че съм имал талант, като неговия или дори и да съм имал не съм успял да го развия в правилната посока, но остане ли тук ще получи илюзорно признание, а когато поиска възнаграждение, което му се полага ще рекат "Абе то това , което ти го вършиш,работа ли е? Не струва!" и ще остане да се занимава с дребни задачки, чието решение макар и непосилно за тези, които му ги възлагат наистина не струват кой знае колко, а така ще бъде удавен поредният талантлив младеж и докато се усети ще стане на 50 и ще разбере грешката, която е допуснал, оставайки в страната на неизвестните невъзможности. Затова аз подкрепям хората, които напускат и смятам , че това все пак е риск, но такъв който не само си заслужава да поеме човек, но и какъвто е задължително да бъде поеман!
  • 11 stan40

    8 0 Отговор
    Политиците да направят така, че талантливите българи и техните поколения да изберат да останат в България. Но се съмнявам, че политиците ни са толкова умни.
  • 12 Ангелина

    1 0 Отговор
    Нека да се пише и говори повече за такива млади и умни деца ,като това момче.Хубавите примери трябва непрекъснато да се казват ,а лошите те сами се показват и за съжаление ги има в изобилие в нашето общество и то не само сред младото поколение!
  • 13 Ххи

    0 0 Отговор
    Хубаво е да си умен ама като гледам тоя свят накъде върви с тия технологии няма кой да произвежда храна вече компютри и програми ли ще се ядът Западът живее във фантазии нека поне Българина слезе на земята дане витае в облаците като тези на запад
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове