Last news in Fakti

5 Декември, 2023 14:06 1 979 78

Учениците ни на последно място по математика в ЕС, и предпоследни по четене

  • ученици-
  • математика-
  • четене-
  • класация-
  • ес

Най-добри в света по математика и четене отново са учениците от Сингапур

Учениците ни на последно място по математика в ЕС, и предпоследни по четене - 1
Снимка: shutterstock

България е на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно. Това сочат новите резултати от международния тест PISA, който проверява умения на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика, съобщава БНТ.

Най-добри в света по математика и четене отново са учениците от Сингапур, но пандемията сваля нивото на образованието навсякъде по света, сочат резултатите на PISA.

Българските ученици имат драстично по-ниски резултати по математика и четене в сравнение с последните години. През 2022 г. те се връщат до най-слабото си представяне от 2006 г. Това показва, че нивото на българското образование е същото като отпреди 16 години.

България обаче следва световните тенденции, където нивото на образованост като цяло спада.

По математика България има 417 точки, което е с 19 точки по-малко от 2018 г. По четене точките са 404, със спад от 16 точки. По природни науки нивото на учениците е стабилно, с три точки по-малко от 2018 г.

В глобален план влошаването на резултатите е също толкова значимо като това в България.

„Стръмният спад в постиженията, който се наблюдава между 2018 и 2022 г., е безпрецедентен. В сравнение с 2018 г. точките са паднали средно с 15 по математика и 10 по четене за държавите членки на ОИСР“, съобщава международната организация в доклада си.

Това се случва за първи път в историята на PISA – обикновено разликата между годините е около четири точки по математика и пет по четене.

Отличници по математика, както през изминалите години и този път са Сингапур, Китай, Япония, Корея, Естония.

При четенето - първенец отново е Сингапур, следван от Ирландия и Япония.

България остава под средното ниво на държавите - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това ни нарежда на последно място в Европейския Съюз по математика и на предпоследно по четене и природни науки (преди Кипър).

На Балканите Косово, Албания и Северна Македония са с по-ниски резултати от нас.

Интересно е, че Перу, Колумбия и Катар показват напредък в образованието.

Като основна причина за общите резултати се посочва пандемията от Covid-19. Според доклада на PISA обаче затварянето на училища и преминаването към онлайн образование е само един от факторите за ниските резултати. Както ясно се вижда на графиката, спадът в България е още от 2015 г. насам.

В световен мащаб се наблюдава подобна тенденция още от 2012 г., което предполага, че има други структурни причини за влошаването, допълват от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Липсата на дисциплина и внимание става все по-голям проблем. Деветокласниците в България споделят, че им е трудно да учат и внимават в час по математика. 48% от запитаните не слушат какво казва учителят (за ОИСР този дял е 30% средно). Близо всеки втори ученик в България се разсейва от дигиталното си устройство.

„Смятам, че твърде много млади хора в България са станали почти зависими от телефоните си и се чувстват неспокойни, ако телефоните им не са близо до тях. Това влошава резултатите им на теста PISA, но и можем да видим как това е свързано и с по-малко удовлетворение от живота, от социалните им контакти и повече безпокойство“, каза специално за БНТ Андреас Шлайхер, директор на дирекция „Образование и умения“ в ОИСР.

Според него, училищата у нас трябва да приветстват технологиите в класните стаи за работа и следене на прогреса на всеки ученик, но и да лимитират употребата на телефони за забавление от учениците.

Като позитиви Шлайхер откроява интереса и грижата на българските учители към учениците и активното участие на родителите в учебния процес. За разлика от другите държави, родителите в България са останали заинтересовани от образованието на децата си включително по време на пандемията.

„Учителите биха могли да подобрят педагогическите си умения, инструкциите и дисциплината“, добавя Шлайхер.

Изследването PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) оценява уменията на 15-годишните ученици да осмислят и прилагат наученото по математика, четене и природни науки в ежедневието.

През 2022 г. проучването е проведено сред 690 000 ученици от 81 държави.

В България са участвали 6107 деца от 202 училища. Тестът през 2022 г. е с основен фокус върху математиката. Задачите включват реални ситуации като пресмятане на валути, избиране на слушалки спрямо отзиви в интернет, движение в града, спестяване на пари.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДО ТОВА ДОВЕДЕ

    74 6 Отговор
    ТЪЙ НАРЕЧАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ А БЯХМЕ НА ПЪРВИТЕ МЕСТА ПО ОБРАЗОВАНИЕ

    Коментиран от #12

  • 2 Млад българин

    70 4 Отговор
    Е това е светлото бъдеще за което постоянно ни говорят евроатлантиците...
  • 3 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    62 3 Отговор
    Телефоните нали са им в ръцете на учениците.
    За чистене на мръсотии в ЕС и бране на ягоди ,как-то Каза Хампарцумян ,няма нужда да си образован.

    Коментиран от #8, #17

  • 4 родител

    52 8 Отговор
    Направете заплатите на учителите по 5 хил. лв. ,защото заслужават 10 дори ,а мед. сестри да не вземат повече от 500 лв. ,защото спасяват и се грижат за човешки животи ,а от учителите излизат само апанари !!!

    Коментиран от #73, #76

  • 5 Планът

    53 3 Отговор
    Не се притеснявайте, това е част от Планът, който от 30тина години си се изпълнява с пълна сила. Това е само едно тънко перце от пипалата на октопода, който убива държавата ни от 89та насам. Ако не знаете - има план за унищожаването на България, по който всичките мисирки в парламента усърдно работят от много години насам.

    Коментиран от #9

  • 6 Орел

    25 1 Отговор
    Не е лесно да си тиква!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    За строител в СССР трябваше да знаеш да броиш и четеш.Сега Има телефони и ЕС.Няма нужда от нищо
  • 9 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "Планът":

    Така е .Всички православным страни и страни съюзници на Русия и потенциале съюзници бяха разглобени
  • 10 123456

    38 4 Отговор
    Да са ви честити и бананите и демокрацията ! Ближете си ги !
  • 11 Хахаха

    43 3 Отговор
    Как да не са прости отрочетата , като си спомням купища простакеси , които идваха на родителските срещи ! Направо ни умопомрачаваха с въпросите , които задаваха на преподавателите !

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анонимен

    35 6 Отговор
    Но пък за сметка на това, учителите са първи по рев за по-високи заплати!
    А резултатите от тяхната работа са очевАдни!
    Пак им ги увеличите, че от два -три месеца не са вдигани!

    Коментиран от #61

  • 14 Слава на Евроатлантическа България

    50 2 Отговор
    В НРБ грамотността достигна 94%, сега демократично е на половина от това.
    По онова време училището не беше само място, където се получава образование, но също така и възпитание ...Имахме семейства, в които имаше разбирателство и обич и труд... Подготвяхме се за живота според способностите си... Учеха ни да бъдем честни,отговорни и добри. Имаше много радостни дни в живота ни... Обичахме хората ...радвахме се на хубавата българска природа. ..И дойде демокрацията... дойде краят...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Асен

    30 2 Отговор
    Честито на бездарните !! А бяхме народ достоен за уважение,сега оглавяваме последните места във всяко отношение ,но имаме собственици на имоти в Гърция над 1200 чорбаджии с "честно изпрани пари", а по света Сигорни са хиляди!! Честито бедняци!сглобката работи!!!
  • 17 Бот от Москва

    14 24 Отговор

    До коментар #3 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Прав си ... Ако 1944-та бяхме посрещнали американската армия , а не руската , сега немци и австрийци щяха да работят в България , както през 30-те години на миналият век.

    Коментиран от #74

  • 18 пълно безхаберие

    27 2 Отговор
    Винаги сме били на първо място на всякакви олимпиади по математика, физика, химия и прочие ! Винаги ! А сега какво стана ПП ДБ ГЕРБ ДПС и другата пасмина какво направиха ? Виждате ли какво направиха. Дотука бяхме, останахме тука само отрепки и си заминаваме като държава.

    Коментиран от #57, #68

  • 19 Ами

    7 27 Отговор
    Образователната система в България е архаична и няма принципна промяна за последните 150 години. Та тук още се ползват хартиени учебници като в последните няколко държави от третия свят.
  • 20 така демик

    37 4 Отговор
    За 35 години демокрация, резултата е тотално оглупяване на цяло едно поколение, а това е най-лошото, което може да се случи на една нация. Прoст народ - слаба държава... Факт
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ????

    22 3 Отговор
    В Сингапур колко им тежат ученическите чанти, защото на нашия третокласник е към 15 кила?

    Коментиран от #77

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 мунчо

    31 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    моят син не е добър по химия, дори никак не му се отдава (между другото не малка част от класа им са с 2 и 3), когато помолил (по мой съвет) в час учителката да обясни нещо, което не е разбрал отговорът бил - ще си го научите вкъщи. Та.. простаците са от двете страни. Да не забравяме, че оценките не са само отражение на ученика и семейството, но и на така нареченият учител. Не оспорвам, че и сред родителите има огромни простаци.

    Коментиран от #42

  • 25 бай Бончо

    28 2 Отговор
    Средното при соца , сега му викате магистратура .Разлика от земята до небето , ама тогава ни учиха да сме мултифункционални и ни пишеха истински оценки .Гордея се че съм учил през соца

    Коментиран от #28

  • 26 Работодател

    22 0 Отговор
    После що нямало инженери
  • 27 Германец

    14 6 Отговор
    Сега разбрахте ли що са ви ниски заплатите 😉
  • 28 божкей

    11 4 Отговор

    До коментар #25 от "бай Бончо":

    "Магистратура" е съдебната власт и всеки с честно изкарано средно образование го знае и не нарича "магистърската програма" "магистратура". Капиш?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    20 2 Отговор
    Бас ловя, че никой от кибиците тука не си е правил труда да провери знанията на отрочето си.. сега на всички им пишат 6 и не знаеш кой е умен и кой е прос
  • 31 Анонимен

    20 0 Отговор
    Някой очаквал ли е нещо различно?Само да видим кой и как ни управлява и нещата са ясни!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Американофил

    5 2 Отговор
    Тия дето знаят математика ги правим еничари и ги вземаме при нас хехе 😉😘
  • 34 До 19ката

    26 2 Отговор
    пич, предпочитам си стария учебник , където пише истината за робството, за кланетата Батак и Безбог, защо ми е нов учебник в който пише лъжи - мирно османско присъствие ? Нямало робство ? Нямало десятък ? Чакай за какво ми е нов учебник, извинявай HTML документ в който вместо патриотични песни има чалга и циганскипесни ? Това ли ти е обучението ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Буден

    13 2 Отговор
    ПЪРВИ НА ОЛИМПИАДИ,ФИЗИКА ,ШАХМАТ И т.н. ???
  • 37 Ветеринарен психолог

    14 3 Отговор
    Казва се нация от барабанчици.То пък за какво ли им е на децата да учат. На който татко му е гепил достатъчно пари ,ще стане лекар,правист,ай ти специалист.Останалите бегом марш да се гърбят за 1000 лева по фирмички и мега заводи.
  • 38 Чудо голямо !

    16 1 Отговор
    Това си го знаем отдавна.Училището в България отдавна е цирк и кръчма.
  • 39 Опа

    19 2 Отговор
    Като гледаме учителите от 1 до 4 клас и какво представляват и сё чудя, чё въобще могат да четат. Не ги интересува нищо, освен клюките и интригите, а получават големи заплати и отпуски. Трябва да има атестация на учителите за да се види нивото им и мотивацията им.
  • 40 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    ПРОСТ НАРОД , СИЛНИ МУТРИ, БЕЙОВЕ
    .....
    НА ПЛАНТАТИРА НЕ МУ ТРЯБВА РАБОТНИЦИТЕ ДА УЧАТ МАТЕМАТИКА И КНИГИ
    ....
    А ДА РЕЖАТ ТРЪСТИКАТА :))
  • 41 Име

    13 0 Отговор
    Положението е много по-трагично - в скъпите училища имат самочувствие на принцеси - самите ученици са надути, а - учителите - страх, да не ги уволнят, влизал съм в частно училище - ми то - пародия.

    Навремето - в най-забутаното училище имаше библиотека, колкото и да е - но имаше, а и селата имаха библиотеки, читалища, това също е полезно.

    Обикновените училища - доста е изоставено, учителите нямат самочувствие, не са ентусиазирани, работата е формална, но все пак е нещо, на фона на пълна неграмотност.

    А отделно - всеки не му пука и - самите родители пък нямат културни навици.
  • 42 И от мен до хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "мунчо":

    И от кого са образовани тия простакеси, родители на простите си отрочета?????

    Коментиран от #72

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Любопитен

    17 2 Отговор
    Децата последни по всичко в Европа, а учителите у нас първи по искане на по-високи заплати. Сами виждате колко е заслужено исканото повишение.

    Коментиран от #55

  • 45 Алоо

    14 3 Отговор
    Факти , Турция е в петицата по математика и в десятката по четене .
  • 46 българина

    12 1 Отговор
    чакам оправданията на седесари, гербери и дпс ари, които след всичкия атлантизъм безценности демокрация русофобия джендаризъм и лакейство пред посолството, О обшество нато и ес, постигнаха този резултат! това е личен резултат на гореизброените заедно с 3 млн души по малко. Но пък проззтото племе си ги избира...
  • 47 Леля Гошо

    16 3 Отговор
    Подготвяхме се за олимпиадите по математика като решавахме някакви ужасно трудни задачи от руски сборници. Сигурен съм че повечето от днешните даскали по математика няма да могат да се справят.
  • 48 българина

    9 4 Отговор
    това което не е измерено, е че племето е най щастливо, когато се похвали пред съседите, че децата му учат и работят в чужбина и няма да се върнат.... Дори Палестинците след всичките кланета казват, ще го построим отново и пак ще имаме деца.... българите са генетичен от падък, това е факт!!!
  • 49 Мдаа

    5 4 Отговор
    Всеки си носи кръста, учебни материали в интернет бол.

    Коментиран от #62

  • 50 защо ги спасихме?

    5 1 Отговор
    След развода с Веселина Георгиева до сетния си час Едмон де Ротшилд остава смъртен враг на България. “През 2030 година няма да има нито държава България, нито живи българи!” Тази зловеща прогноза той изрича през лятото на 1997 г.
  • 51 Гост

    10 2 Отговор
    Министъра на образованието веднага да си ходи!!!

    Коментиран от #71

  • 52 Редник

    13 1 Отговор
    Сега подготвят нова реформа в средното образование. След всяка децата стават все по зле. Мръсни долни соросоидни боклуци. Всичко българско ще унищожат.
  • 53 Факт

    9 0 Отговор
    Сега да изследват защо най-образованите не са в ,,развитите демокрации" с по 5 психолога,10 социални работника в училище с разюздани ученици и толерастни ръководители?
  • 54 българина

    7 0 Отговор
    мон и бфс да се закрият веднага, когато има резултати тогава ще се финансират. Сега имат финансиране а няма резултати!! явно тоягата трябва да се обърне!
  • 55 Няма такава държава !

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "Любопитен":

    Тия като полицията.Само лапане ,а всеки ден ставаме свидетели на престъпления от различен характер.Очаквам да се появи и некой канибал,като тоя от Милуоки.Държавата България приключи през 1989г.
  • 56 Резултат от дългогодишното

    1 10 Отговор
    Управление на бесепарите 🤭
  • 57 българина

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "пълно безхаберие":

    ами за това гласува племето, и точно това ще получи. За празниците ще получи и други неща, за които е гласувал, но се прави че е гласувал някой друг
  • 58 Варната

    6 0 Отговор
    Във Варна все повече са подрастващите със специални образователни потребности .
  • 59 Учителка по математика

    3 4 Отговор
    Всички трябва да ходят на частни уроци, непрекъснато им казвам,ей!
  • 60 Няма драма

    5 5 Отговор
    Българинът никога не се е славил с някаква любов към четенето и математиката. Дори се е наложило византийците със сила да му наложат някаква опростена азбука, че поне поповете да могат да сричат по библията на нововнедрената им религия. Ученолюбивостта на българите е просто един мит.

    Коментиран от #65

  • 61 хаха

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Учителите са принудени да преподават каквото им се подаде от министерството, където властват чужди НПО-та. Не виждам нищо по техен адрес да си писал. Учителите виждаш, а тия от министерството на образованието защо ги забравяш?
    Не е както през Възраждането когато родителските комитети са определяли заплащане според резултатите. Сега шепа наудачници се разпореждат с парите от нашите данъци по инструкции отвън. От друга страна говеждия манталитет още си стои: "На говедаря - 100 пари, защото той е навънка, а даскала е под керемида - на него по-малко." Не заплатите са проблема - учителя трябва да има достойно заплащане - а кога, какво и как се преподава. С Булонската им система цялото образование стана СПТУ - серийно производство на т!пи ученици. "Бюджета следва ученика" е един голям провал. Учителя да няма право да наказва ученика също е доказан провал. Главата е проблема, при учителите и учениците е следствието.
  • 62 информативно

    10 0 Отговор

    До коментар #49 от "Мдаа":

    Ако с учебни материали ставаше по света нямаше да има училища и университети, щеше да има само библиотеки. Нищо не може да замени качествения учител.
  • 63 УдоМача

    8 0 Отговор
    Прост народ лесно се управлява. И не мислете, че е само у нас. Ние просто избързваме защото сме най-послушните и безпрекословни изпълнители на всички политически поръчки.
  • 64 флипп

    0 1 Отговор
    Добре, че падна комунизма а, образованието е поредния аспект на бивша държава България, който сега е в цветущо състояние.
  • 65 хаха

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "Няма драма":

    Антибългарино, през 19 век, в неосвободена още България е имало система от 1500 училища, докато в съседна свободна Сърбия е имало само 100. Азбуките ни - множествено число - са дело на БЪЛГАРИ. Пише си го в житията им. Солун е български град, това е името му. Гърчолята го наричат Тесалоники. Не само азбуките са си наши ами сме и развили култура, дето сме дали на целия славянски свят. Какви попове, какви 5 лева? Няма как да управляваш не само страна, а ако щеш и фирма или ферма без да разбираш от математика, четене и писане.

    Коментиран от #66

  • 66 Интересно как при 1500 "училища"

    1 4 Отговор

    До коментар #65 от "хаха":

    Преди освобождението няколко години след него, през 1880г само 4% от населението са можели да четат, а да пишат-1,4%. Както ти казах ученолюбивостта на българите е мит. Глупостите за братята "измислили" азбуката, които уж били българи няма да коментирам.

    Коментиран от #70

  • 67 Сега

    7 0 Отговор
    Е време учителите да искат още пари
  • 68 Това

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "пълно безхаберие":

    не е така!
    България има един или два златни медала от международната математическа илимпиада и може би един златен медал по физика.

    Тия дето ги дават с медали по телевизията, ходят на някави местни турнири, които съвсем не са на нивото на Международната Математическа Олимпиада.
  • 69 мхааа

    3 3 Отговор
    За това пък по копейки, лъжци и крадци сме на първо място.
  • 70 хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "Интересно как при 1500 "училища"":

    Защото тези 1500 училища не са със съвременните капацитети, затова са само 4% и защото голяма част от населението е била бедна и не е имала възможностите. Затова е престъпление днес при финансови и организационни възможности да се съсипва образованието умишлено. Ученолюбивостта на българина е факт. Преди 10 ноември ни бяха признали за втори по ум в света след евреите - и то това проучване се правеше в САЩ - най еврейската след Израел държава. Щом от толкова високо място сме слезнали толкова ниско това единствено показва вредата от промените в образованието в организационно отношение. Достатъчно беше да отпаднат комунистическите идеологически неща и останалото да не се пипа, но не - Анка поска да стане мадама. Е, сега стана мадама - с всички възможни последствия. Само че за разлика от произведението на Войников го няма доблестния Митю да я спаси и тя си отнася дървото по пълна програма.
  • 71 Съгласна съм

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Ама ти кАжи кой да доДИ. Сещам се за един юрист, който като министЕр въведе делегираните бюджети и от тогава всички отличници, даже и починали деца изпитват и оценки им пишат.
  • 72 Как

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "И от мен до хахаха":

    От кой ?! От майките си ! Проблема с опростачването на децата , винаги идва от майките ! Те се надпикват с другите майки , как ще облекат децата , какви телефони ще им купят , и т.н. , без да карат децата си да положат никакви усилия. Просто викат бащата - Иване , Пенка и Ганка имат Айфони , само нашата Минка няма ! Я да и купиш ! А правилният начин е - Я бе , дъще майчина , дай си бележника ! За срока , всички четворки да станат на петици , а всички петици , на шестици ! Тогава Айфон !
  • 73 Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "родител":

    Не са ти проблема учителите и заплатата им ,а ти самият ,имам предвид родителите и концепцията парите следват ученика "В основата на образованието е самообразованието " Ленин
  • 74 Исторически парк

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бот от Москва":

    Ако това беше станало, сега Пловдив щеше да е гръцки, а Бургас турски 😉
  • 75 Свобода

    2 0 Отговор
    До коментар 4
    На това ли те научиха твоите учители, защото мен ме научиха на всичко, което е трябвало. Сестрите в болниците не спасяват животи, а лекарите го правят.
    Сестрите учат 2 или 3 години, лекарите учат 10 години и цял живот. Но явно си далеч от всичко това, но ръсиш бисери.
  • 76 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "родител":

    Не са виновни учителите а не разглезените и нежелаещи да учат деца на които учителя неможе нищо да им направи защото ще го уволнят
  • 77 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "????":

    Ми да носи само тетрадки бе!
  • 78 Българските ученици:

    1 0 Отговор
    Най-големите тъпунгери !? Жалко...
    ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове