Last news in Fakti

20 Декември, 2021 09:05 9 744 31

Надя Чолакова: Иде новата смяна в престъпния свят

  • лустрация в бизнеса-
  • групировки

Новите заемат териториите от босовете на 90-те, които се оттеглят в Дубай и ЮАР, каза тя

Надя Чолакова: Иде новата смяна в престъпния свят - 1
Кадър бТВ

Надя Чолакова е разследващ журналист и майстор на криминалния репортаж. Специализира разследваща журналистика в няколко големи европейски столици. Текстовете ѝ за подземния свят са нестандартни и различни. В своите разследвания тя проследява българската мафия в контекста на международната престъпност. Поредицата „Живей бързо“ започва да излиза от 2007 г. и до този момент от нея са издадени четири части в над 200 000 тираж. В най-новата книга „Живей бързо 5. Залезът на босовете" Надя Чолакова описва краят на едно пожертвано поколение, което скача в престъпността.

„Новината от последната седмица е, че премиерът Кирил Петков заговори за лустрация на бизнеса. Това може да разкрие истината за създателите на групировките. Всички знаят как са създадени. Добре е да се изчисти този преход, защото това е, което го направи толкова кървав“, коментира Чолакова в „120 минути“ по bTV.

По думите ѝ „всичко живо от босовете, което не е предало богу дух заминава на топло по екзотични дестинации като Дубай и Доминиканската република“.

„Идва новата смяна в престъпния свят, която не е толкова атрактивна. Залезът носи красота, тържественост, има величественост. Босовете наистина бяха трагични фигури, които бяха пожертвани“, каза Чолакова.

„Всички са знаели, че са спуснати да извършат преразпределението на едни червени пари. Впоследствие те стават силни, започват да финансират всички партийни централи“, каза разследващият журналист.

Според нея „всяка власт подкрепя една групировка“: „Има легенда, че СИК са по-близки до червените. ВИС започват възхода си след „Виденовата зима“.

Според свидетелите, с които тя е говорила, „по времето на царя е било най-либерално“ за престъпните групировки.

„Има теория, че Илия Павлов е върнал царя в България. Тогава казваха като жаргон „Този е министър на Васил Божков, тоя - на Илия Павлов“. Партитата на Илия Павлов приютяваха целия елит. Той беше като Великия Гетсби. Всички искат да се доближат до него. След това започва една спирала от дългове и краят е трагичен“, коментира Чолакова.

По думите ѝ повечето от старите босове като „Маджо и Маргините са легализирали своя бизнес и притежават хотели на Слънчев бряг“. Децата на Таки пък следват в Дубай и са приближени към един от шейховете в ОАЕ.

„Сега идва друго поколение. При предишните имаше дисциплина, авторитет. Трябваше да бъдат видими фигури и фасада. Мето Илиенски казваше „Ние сме цаци за пържене в медиите“. До всеки от тях е имало по един генерал. Те също имат своите поколения“, казва Чолакова.

Според нея членовете на старите групировки са били своеобразни патриоти: „Те са им промивали мозъците, че се борят с чуждите мафии“.

Един от новите играчи в криминалния свят е Ради Ланчето. „В Люлин го помнят като добро дете. Започна да се развива през 2014 г., когато старите босове отиват в Дубай и ЮАР, заема освободената ниша. Прави организация с интегрирано разпространение и производство“, разказа Чолакова.

„Укрива се до 2019 г., когато сам се предава заедно с още трима души. Пропяват срещу шефове на ГДБОП и тях ги хващат през 2020 г. После пак го пускат и той изчезва“, казва Чолакова.

По думите ѝ делото на Ланчето ще се точи с години, защото има над 40 обвиняеми, а мантрата „ние ги хващаме, те ги пускат“ ще продължи да действа, докато не се създаде синхрон между прокуратура и МВР.

Случаят с изтеглените средства за строежа на магистрала „Хемус“ показва някакъв „ренесанс на 90-те, когато се трупаха пари в сакове и гардероби“, коментира Чолакова.

„Въпросът е къде са парите и кой е мозъкът на цялата тази схема. Тоз клетник, куриер, е бушон. той не е защитен свидетел в момента и ако го пуснат под домашен арест, ще има опасност за него“, каза журналистката.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    19 8 Отговор
    Надя Чолакова е разследваща журналистка и майсторка на криминалния репортаж.
  • 2 Това е ясно за всички!

    50 11 Отговор
    Когато вземеш кокала на куче, то започва да хапе, такива са сега шайката на Боко, стават като зли кучета, започнаха да го показват. Много мутренца ще се навъдят, те без лапане не могат!?
  • 3 Алфа Вълкът

    14 16 Отговор
    Жоро Стоев за 3г изкара 15 книги, тази за 15г ще има 5
    книги!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Трябва

    9 2 Отговор
    Задържане под стража!
  • 7 Чолакова?? Бъркаш Ради Ланчето, с Ради

    26 4 Отговор
    Братовчеда от Банкя!! А този крими Герой от Люлин е Килията, и е най голямия, строителен предприемач в Люлин!! Пере Пари на Политици и Ченгета през Строителния бизнес!! Коригирай те си Крими Героите, имена, Ланчето е Ланеца,!!
  • 8 Българка

    25 7 Отговор
    Докато Гешев е главен прокурор , не се закрие извънредното правосъдие ,не се направи правосъдна реформа, не се отъстранят от МВТ всички окопали се хищни и зависими калинки, няма да има взаимодействие между прокуратура и МВР. Това означава, че няма да има и правосъфие и справедливост! Обществото очаква справедливо възмездие за грабителите от бойковото управление и връщане на ограбеното на истинските собственици- българския народ
  • 9 Павел пенев

    11 6 Отговор
    Нова смяна със стара и тъпа журналистика. Има ли кой да чете тези глупости с претенции за анализ на разрушителната и крадлива демокрация наложена насилствено от западните психопати и джендъри?

    Коментиран от #26

  • 10 Надя Чолакова?? Пламен(Пацо) е, строител

    31 1 Отговор
    Бос в Люлин, а Ради Ланеца е "бития" братовчед на ББ, син на чичо му Венци!! Все от Банкя!! Пишете Достоверно!!
  • 11 Адолф

    22 8 Отговор
    Ма той Киро само си говори за лустрация както говори и за ред други неща, ама то едно е да говориш друго е да го направиш.Абе Кире, абе Канадецо..... ква лустрация те гони бе?Нали вътрешния ти министър по времето на мутрите беше шеф на следствието.От него ли ще почнеш или той е от нашите?Май сменихме едни изедници с други а?Страшна промяна стана, няма що.
  • 12 опасност

    17 0 Отговор
    Ако не се доведат в България всичките мутрясали хора и не бъдат подведени под отговорност. И не се предотврати заемането на местата ѝм от други мутрясали хора. Ако не се създаде изцяло нова съдебна система, чиста от слугите на мутрясалите хора. Ако не се изчистят институциите от тях, България върви към разпад и изчезване.
  • 13 Тошо

    6 1 Отговор
    ЛЕЛЬО СЪБУДИ СЕ МА. ЕЙ ЧЕ СИ СПЕЦ.
  • 14 На кратко

    15 0 Отговор
    Престъпността не може да съществува без защита от държавата.Ако милицията и прокоратурата не следят за правилното разпределение на териториите, групировките ще се избият помежду си.Престъпниците са един вид данъчни служители на на частен принцип, нещо като ЧСИ-та.Бъркат в скъсаното джобче на отрудения българин като продават калпава дрога на потомците му и ги правят зависими до гроб.
  • 15 мдаааа

    13 0 Отговор
    Дубай , Доминикана , ЮАР .... Сърбия тоже ..
  • 16 NeXu s

    17 17 Отговор
    В момента е най-активна червената мафия в лицето на Божков, Ваилев, Бобокови и другите червени олигарси. Сипват щедро пари на Комунистическа България, Подмяната и дори Мунчо, наречен от Божков Фигурант. Най0големият им зор е да махнат Гешев, за да могат да се върнат и да бъдат освободени няколко милиарда запорирани пари. След Подмяната пак ще бъде създаден поредният месия, който да бъде рекламиран и простият Ганьо пак ще гласува за него, отделно е и манипулацията с машините..... Комунистите си раздават пликовете, инфлацията си върви, обикновените хора лапат мухите. Но така е, един колега каза: Нация, която избра казармения идиот пред ректора на СУ, си заслужава съдбата.....
  • 17 гост

    13 0 Отговор
    Класическото определение за мафия е: СЪЮЗ МЕЖДУ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТИ ВЛАСТТА!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 либерална мутра

    13 3 Отговор
    Аз пък помня как по времето на георги петканов (вътрешния министър на цара), бацо тулупа стана гл.секретар и като почна една либерастия.. Хванали две момчета да пушат трева, коросалното коричество завит в салфетка. Присъди, а по медиите гръмки заглавия в стил "МВР разби канал за наркотици" Освен това, помня как всеки месец имаше разстрели на мутри, някои дори се извършваха ог МВР под ръководството на тиквоча! Дали е случайно, че после тулупа стана кмет и премиер и започна да рекетира бъзнеса с помощта на държавните органи?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 боко

    2 0 Отговор
    Тая излезе като писателка веднага щом Чолаков голата глава се появи в редиците на мутрите от герб
  • 23 Ал Тъпоне

    5 0 Отговор
    Дано тези новите не стигнат чак до такива висоти 12 години да управляват държавата!
  • 24 ОФ активист

    2 2 Отговор
    Защо ли правя аналогия с "шумкарите" от БКП изпокрили се след кражби в горите.....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 стоян

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Павел пенев":

    До 9 ком -другарю -грешиш -този вид демокрация ни я наложиха от кгб и се се се ре то
  • 27 Матей

    5 0 Отговор
    Нима киро сериозно ги говори тези работи,или няма представа с какво се захваща?Хемус,той е една бучка лед от огромния айсберг,една частица,цялата страна е преминала на тия релси,мега-престъпни.И който не е в тая пас-мина,дори на най-ниското стъпало,най-малкото винтче,той е винаги прецакан ,ограбван и изтормозен.Затова избягаха толкова милиони свестни хора,за да се запазят от тая нечистотия,да не бъдат цапани и лашкани,да не се помамят от облагите и да им влязат в мафията.А киро нищо няма да направи,може да подмени тоя и оня олигарх със свои,да се награбят и те и толкова.

    Коментиран от #29

  • 28 Анонимен

    1 2 Отговор
    Шумкарите. За тях имаш ли си на идея кои бяха. Идеалисти си бяха и до края на кончината през края на 70та си останаха честни хора. Говорите колкото да се намерите на пазара. Бг е била ок икономически до 1970 и след това разпада. И днес потомците на някои идеалисти живеят скромно, а нагаждачите, знаете как с подмазване, навсякъде са те, с връзки на безценица си купиха недвижими имоти и чакат да я препродават и защо да се мъчат и не бб и никой не ви е виновен, а хората с връзки. Там търсете престъпленията им, нищо че нищо няма да им сторите. Сега промиват мозъците с тока, прокурора, а с тока стават небивали далавери от недосегаемите фирми.
  • 29 За протокола

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Матей":

    Съдейки по някои изказвания на Кирчо, той не се кани да преследва никой, а да предложи на мафията и олигарсите да си откъснат опашките и отсега нататък да започнат да правят легален бизнес. Каквото било-било. Който крал-крал. Резето хлопва и отсега нататък всички да бъдат честни и почтени.
    Това е работило в някои държави, дори е имало и официални амнистии, но се съмнявам да проработи у нас, защото има много олигарси и "бизнесмени", които просто не могат да работят по друг начин и минаването към легален бизнес за тях е смърт.
  • 30 SDEЧЕВ

    3 1 Отговор
    ИВАН ИВАНОВ ОТ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО СИ Е НАПРАВО ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СИК С ТАТКО СИ БАРАБАР . КАКТО ПЕЕ СЪПЪРТИЙНИКА МУ ИЦО ХАЗАРТА- БРАВО ГОСПОДИНЕ. БРАВО ИН ДБ ЧЕ ГЛАСУВАХА ОТНОВО ДЕРИБЕИТЕ ОТ БСП ДА СА В ИГРАТА

    Коментиран от #31

  • 31 Учителка

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "SDEЧЕВ":

    Ицо Хазарта не е съпартиец на Иван Иванов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове