Last news in Fakti

20 Декември, 2021 19:24 1 713 35

Нинова: В бюджета има свръхпечалби, които могат да се ползват за компенсиране на икономиката

  • корнелия нинова-
  • бюджет-
  • свръхпечалби-
  • компенсиране-
  • икономиката

Ще има промени в персоналния състав на КЕВР, тъй като част от членовете му са с изтекли мандати, каза министърът на икономиката

Нинова: В бюджета има свръхпечалби, които могат да се ползват за компенсиране на икономиката - 1
Снимка: БНТ

Днес обсъдихме с работодателските организации възможните мерки за компенсации заради мораториума - те предоставиха своите предложения, заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова в "Още от деня". Тя посочи, че мерките за компенсации на бизнеса заради ковид кризата, които бяха гласувани до края на ноември, ще бъдат в сила и през декември. В Министерския съвет има готовност да бъдат обсъдени компенсации и за работодателите в енергийната сфера.

"Към бюджета има натрупани свръхпечалби от производителите и търговците на ток, които могат да се използват за компенсиране на икономиката - и в АЕЦ "Козлодуй", и в НЕК. Това е практика, която няколко европейски държави вече въведоха - прибраха част от тези свръхпечалби в своите бюджети чрез дивиденти или вдигане на дивидентите. Справедливо е част от тези пари да бъдат върнати на хората и фирмите, от които са взети", каза тя.

Нинова подчерта, че мораториумът трябва да върви и с компенсации за електроразпределителните дружества, ЕСО и ВиК-дружествата.

"Привърженик съм на мораториума на цените и на МС бях една от тези, които настояваха да го има. Знам какви са аргументите против, има и разумни аргументи. Първата грижа са домакинствата, които от 1 януари нямаше да могат да поемат този удар. Втората грижа е компенсациите за икономиката и фирмите - третата за за електроразпределителните, ЕСО и ВиК-дружествата и четвъртата мярка, която мисля, че трябва да се вземе, е увеличаване на доходите", каза тя.

Трябва да използваме времето, в което мораториумът е в сила, за промени в Закона за енергетиката, категорична е Нинова. Освен това ще има промени в персоналния състав на КЕВР, тъй като част от членовете му са с изтекли мандати.

"Част от задачата ни през тези три месеца е с помощта на експертите да видим какво може да се промени в тези нормативни актове, по които КЕВР определя цената - как да се намалят разходите да се оптимизират структурите", обясни Нинова.

Завършването на газовата връзка между България и Гърция ще помогне за овладяването на високите цени, но не е единственото решение, смята вицепремиерът.

По темата за язовирите и наводненията - Корнелия Нинова обясни, че през 2018 г. са дадени 500 млн. лв. за спешни ремонти на 93 язовира. Проверката на министерството показва, че от тях са ремонтирани само 10.

"ДНСК ни даде доклад, в който се казва, че и 10-те ремонтирани язовира са незаконно ремонтирани, защото нямат проекти, не са подали документи, не са им одобрени тези документи", заяви Нинова.

Тя увери, че виновните за това ще бъдат разкрити, а цялата информация ще стане публична, след като приключи и проверката на прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    16 3 Отговор
    Внимавайте да не ги окрадете! :D

    Коментиран от #7

  • 2 САНДОКАН

    10 5 Отговор
    Стига с тези новини,кажете нещо за ваксините

    Коментиран от #6

  • 3 само питам

    23 7 Отговор
    А с тиквата какво става , 12 години свръх печалби а ние сме най бедната държава. Къде са парите тикво????

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тази

    20 10 Отговор
    унищожи БСП, сега ще унищожи и България.

    Коментиран от #10

  • 6 Не на Ковид ваксините!

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "САНДОКАН":

    И те са за насилственото ваксиниране, но избягват да се изказват по въпроса, за да избегнат омразата на народа и си крият главите в пясъка като щрауси. Патерица лицемерна са партията Пълен Провал.
  • 7 Съмняваш ли се

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Амчи кък...ти копанарка с влашка жилка да пуснеш в двора си ,все едно гладна лисица у курника ...Глей само ,какво предстои ...
  • 8 оня с коня

    12 6 Отговор
    И да каже нинова:тия "Печалби" в Бюджета ,които на Практика са Данъците на Народа ЗА КОМПЕНСАЦИЯ ли са отредени,или за ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЪЛГОВЕТЕ МИЛИАРДИ,които натрупа Служебното Правителство на РАДЕВ/4 МИЛИАРДА САМО ЗА МЕСЕЦ/?!?Ами изплащане на Стари дългове по падежи?А Коя Икономика ще се Компенсира според Нинова- само и единствено на "Нашите фирми ли"?Щото от последните Милиарди които БГ изтегли Никой и Зъб не обели къде потънаха!
  • 9 само да ти кажа

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Беден":

    Аз питам като цяло за БГ че сме най бедни ,а з работя повече отколкото си чувал думата работа и изкарвам добри пари за труда си работа с ръцете и ума си Питам за онзи калпавия еднокнижник къде дса парите които ограби народа и бизнеса за поледните 12 години ,но това питане не е за хора с малко умствен багаж.

    Коментиран от #13

  • 10 Не тя аз

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тази":

    Гита Манолова.Бях при Волен тогава има 300 хил. сега има 10хил.С Бесепе същото дойдех и те станаха 10%
  • 11 ха ха

    11 0 Отговор
    българския бизнес из начало е унищожител не съзидател , основан с цел поддържане на живот под нивото на бедност той е репресивен апарат на политическата шайка и като такъв е щедро спонсориран от власт ползващите , до тук нищо истинско от ;новото управление ; доближават червената линия на омразата
  • 12 За едни печалба , за други загуби

    9 1 Отговор
    Свръх печалбата за бюджета излиза от джоба на народа.
  • 13 Продължавай

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "само да ти кажа":

    Да работиш и недей да се кОсиш за неща ,които са ти пълна мъгла.

    Коментиран от #17

  • 14 ТаУмВзе

    5 4 Отговор
    Глухо куцата патерица на герберастията, Пак иска да Краде а! Чудесна коалиция е.
  • 15 Дудю

    5 3 Отговор
    Тая червенушка,най после си седна ду....ето!Пълна скръб!🖕😷😷😷😾🖕
  • 16 сла

    1 2 Отговор
    нинова
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кобрети

    7 2 Отговор
    СВРЪХПЕЧАЛБИ ? ТА НЕК И АЕЦ НЕ СА ЛИ ДРЪЖАВНИ КЪДЕ СА ПЕЧАЛБИТЕ ЗА БЛИЗО 13 ГОДИНИ живота в бг е Унизителен затова хората бягат от тук жалко останахме 4,5 милиона
  • 19 Пич

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Продължавам":

    Първо не си наясно ,че Винету е класика и е от 4 тома.Това означава ,че еднокнижника е поне четирикнижник ,за разлика от теб.Щом ,като смяташ ,че се е крало само по времето на еднокнижника а не от 1989 година насам значи ,че или си много тъп или си червенушко.И в двата случая ,такива индивиди ги презирам и няма, как да водя нормален разговор с тях .За това лека вечер и всичко хубаво.

    Коментиран от #24

  • 20 Сатана

    8 2 Отговор
    Другарката Нинова вместо да се бори с “чорбаджиите—изедници”(по Виденов) ,тя тръгнала да ги компенсира с моите и Вашите пари от бюджета.Каква е тази лява партия
  • 21 Как ги надуши....

    5 2 Отговор
    ...като свинкя жълъди. Всичко опоскаха "цоциалистите", за децата само ДЪЛГОВЕ
  • 22 Айде стига

    7 1 Отговор
    Простотии бе коренела. Нищо няма да разпределяш освен бюджета в семейството ти. Нека те да ходят гладни. Има толкова болни и гладни българи на тях да се даде! Да се помогне на младите семейства и пенсионерите. Коренела крайно време е да осъзнаеш какво означава ДОСТОЕН ЖИВОТ на обикновенните българи!
  • 23 питам

    4 1 Отговор
    Докога държавата ще издържа с народни пари едрия капитал? Нинова започна да раздава пари на олигарсите ли? Оправихте социалната политика и пенсии, всичко е наред, така ли?
  • 24 Добрее

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Пич":

    той е чел детската версия на книжката Винету не 4 те тома, накрая се издаде с ника ПИЧ точно грберски трол но поне мислещ. Относно червенушквците ЕЙ ТУКА МЕ ОБИДИ !!!! от 89 година се стремя за ДЕМОКРАЦИЯ в БГ и не защитавам нито червени сини и бенбени искам ДЕМОКРАЦИЯ но еднокнижника преди 12 години дойде с думите че ще се справи КОРУПЦИЯТА ще подпомогне да се развива бизнеса , а какво се оказа снимки с кюлчета и пачки с евро в шкафа, корупцията е развита на ниво което никога не е било в БГ дори и при комунизма. Трябва да знаеш че в БГ "благодарение" на медиите сме в затъмнение не показват реалната действителност за БГ какво мислят другие медии от света за нас. това също е от затъмнението което тиквата си подсигури за тзи 12 години , а истината е че сме най бедната държава в EU и не само по бедни сме от доста държави които не са Европа. И всичко това е от тези 12 години управление. Ок , лека вечер и всичко хубаво.
  • 25 ДаЗдраПерМа

    4 2 Отговор
    в бюджета няма понятие печалба има приходна и разходна част
  • 26 MIG

    1 1 Отговор
    Това заглавие, очевидно базирано на мисълта на др. Нинова,евентуално би имало смисъл в един друг историко-икономически период в нашата окаяна родина. Но и за тези времена щеше да е трудно да се ставане дълбочината на икономическата промисъл, дефинирана по този начин.
  • 27 Принц Даниел

    2 2 Отговор
    Имам сериозен въпрос, не се смейте. Знаете ли, дали Нинова и Фъндъкова някой ги е@бе? Навит съм много на Фънди, мисля че е скрита лимонка т.е. мръсница в леглото. Помагайте!
  • 28 sti

    1 0 Отговор
    Оххх красота щастие Любов - / измама / ДУМИ ИЗМАМЕНИ НА СЛУША ЛИ СЕ БЪЛГАРИТЕ,
    В БЪЛГАРИЯ.
    ТАЗИ ДАМА Е ТОЛКОВА БОГАТА, АКО ИМА ЗАКОН,
    КОЕТО КАНАДЕЦА БЪРКА. /МОЙ МИСЛИ/
    ТАЗИ ДАМА Е ТОЛКОВА БОГАТА /МОЙ МИСЛИ/
    ЧЕ МОЖЕ ДА ПЛАТИ ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ./МОЙ МИСЛИ/

    150.000 ГЛАСА ЕЙ ТВА Е.
    ЗА ТУРИСТИТЕ КОЙТО ЖИВЕЯТ ОТ 5-10-30 ГОДИНИ.
    И НЕ ЖИВЕЯТ ТУК ВЪВ БЪЛГАРИЯ ДА МИ ГЛАСУВАТ.
    ТОВА Е УЖАСНО КОНСТУСТВО.
    ТУРЦИЯ КОГАТО ГЛАСУВА ТУК ИМА ЛИ СЕКЦИИ.
    ПИТАМ КАНАДЕЦА.
    САМО 5 ДЪРЖАВИ ИЗБИВАТ ЧИВИЯ ЗАДДЕН ХОД
    3 СА ЮЖНА АФРИКА.
    БРАВО
    1ООООООО СЕ ДАДОХА ЗА МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ.
    ЗАЩОООО
    ЗАЩОООО ВЗЕХТЕ ХЛЯБА НА ЖИВЕЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ
    И КАЗВАМ НА ТЕЗИ КОЙТО ГЛАСУВАТ,
    ЗЗЗААДДДТТТ ГРАНИЦА .
    МНОГО МНОГО БЛАГОДАРНОЦИ , ЗА ОЛИО 5 .00 ЛВ.
    ОТ ВСИЧКИ РОДНИНННИ И БЪЛГАРИ.
    А ИНАЧЕ ДАЙ ДА ЗАТВАРЯМЕ ЦИРКА И ДА СИ ХОДИМ.
  • 29 sti

    0 0 Отговор
    Оххх красота щастие Любов - / измама / ДУМИ ИЗМАМЕНИ НА СЛУША ЛИ СЕ БЪЛГАРИТЕ,
    В БЪЛГАРИЯ.
    ТАЗИ ДАМА Е ТОЛКОВА БОГАТА, АКО ИМА ЗАКОН,
    КОЕТО КАНАДЕЦА БЪРКА. /МОЙ МИСЛИ/
    ТАЗИ ДАМА Е ТОЛКОВА БОГАТА /МОЙ МИСЛИ/
    ЧЕ МОЖЕ ДА ПЛАТИ ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ./МОЙ МИСЛИ/

    150.000 ГЛАСА ЕЙ ТВА Е.
    ЗА ТУРИСТИТЕ КОЙТО ЖИВЕЯТ ОТ 5-10-30 ГОДИНИ.
    И НЕ ЖИВЕЯТ ТУК ВЪВ БЪЛГАРИЯ ДА МИ ГЛАСУВАТ.
    ТОВА Е УЖАСНО КОНСТУСТВО.
    ТУРЦИЯ КОГАТО ГЛАСУВА ТУК ИМА ЛИ СЕКЦИИ.
    ПИТАМ КАНАДЕЦА.
    САМО 5 ДЪРЖАВИ ИЗБИВАТ ЧИВИЯ ЗАДДЕН ХОД
    3 СА ЮЖНА АФРИКА.
    БРАВО
    1ООООООО СЕ ДАДОХА ЗА МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ.
    ЗАЩОООО
    ЗАЩОООО ВЗЕХТЕ ХЛЯБА НА ЖИВЕЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ
    И КАЗВАМ НА ТЕЗИ КОЙТО ГЛАСУВАТ,
    ЗЗЗААДДДТТТ ГРАНИЦА .
    МНОГО МНОГО БЛАГОДАРНОЦИ , ЗА ОЛИО 5 .00 ЛВ.
    ОТ ВСИЧКИ РОДНИНННИ И БЪЛГАРИ.
    А ИНАЧЕ ДАЙ ДА ЗАТВАРЯМЕ ЦИРКА И ДА СИ ХОДИМ.
  • 30 sst

    1 1 Отговор
    УУУФФ ОХ ОЩЕ 4 МЕСЕЦА ЩЕ ВИ ГЛЕДАМЕ
  • 31 sti

    1 1 Отговор
    УУУФФ ОХАА ОЩЕ ЩЕ ПАДНЕ
    КОЙТО СЕ ЗАМИСЛИ, СЕ БЕ,
    ЗАЩЩО НАЙ БОГАТИТЕ ХОРА СИ ПРОДАХА БИЗНЕСА
    БИЛ ГЕЙЦ ВСИЧКИ.
    ЗА ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА.
    ЗАЩЩОООО
    ЗАЩЩОООО
    НЕЩООО СТАВАА
    ЧЕСТИТО
  • 32 STIVI

    1 1 Отговор
    Оххх красота щастие Любов - / измама / ДУМИ ИЗМАМЕНИ НА СЛУША ЛИ СЕ БЪЛГАРИТЕ,
    В БЪЛГАРИЯ.
    ТАЗИ ДАМА Е ТОЛКОВА БОГАТА, АКО ИМА ЗАКОН,
    КОЕТО КАНАДЕЦА БЪРКА. /МОЙ МИСЛИ/
    ТАЗИ ДАМА Е ТОЛКОВА БОГАТА /МОЙ МИСЛИ/
    ЧЕ МОЖЕ ДА ПЛАТИ ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ./МОЙ МИСЛИ/

    150.000 ГЛАСА ЕЙ ТВА Е.
    ЗА ТУРИСТИТЕ КОЙТО ЖИВЕЯТ ОТ 5-10-30 ГОДИНИ.
    И НЕ ЖИВЕЯТ ТУК ВЪВ БЪЛГАРИЯ ДА МИ ГЛАСУВАТ.
    ТОВА Е УЖАСНО КОНСТУСТВО.
    ТУРЦИЯ КОГАТО ГЛАСУВА ТУК ИМА ЛИ СЕКЦИИ.
    ПИТАМ КАНАДЕЦА.
    САМО 5 ДЪРЖАВИ ИЗБИВАТ ЧИВИЯ ЗАДДЕН ХОД
    3 СА ЮЖНА АФРИКА.
    БРАВО
    1ООООООО СЕ ДАДОХА ЗА МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ.
    ЗАЩОООО
    ЗАЩОООО ВЗЕХТЕ ХЛЯБА НА ЖИВЕЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ
    И КАЗВАМ НА ТЕЗИ КОЙТО ГЛАСУВАТ,
    ЗЗЗААДДДТТТ ГРАНИЦА .
    МНОГО МНОГО БЛАГОДАРНОЦИ , ЗА ОЛИО 5 .00 ЛВ.
    ОТ ВСИЧКИ РОДНИНННИ И БЪЛГАРИ.
    А ИНАЧЕ ДАЙ ДА ЗАТВАРЯМЕ ЦИРКА И ДА СИ ХОДИМ.
  • 33 узуна

    4 0 Отговор
    стига с тая икономика защо искате да компенсирате нещо което го нема грешка е да наливате средства в каца без дъно,моля ви не повтаряйте грешките на герб
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 КАК ЩЕ ВЗЕМЕШ ТЕЗИ ПАРИ ОТ ЧАСТНИЦИТЕ

    0 0 Отговор
    ЩО НИ БУДАЛКАШ ........... ЩЕ ТЕ МАХНЕМЕ ДЕМАГОЖКЕ ! САМО ТЕ ЧАКАМЕ С НОВИТИ ЦЕНИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол