Last news in Fakti

22 Декември, 2021 14:02 2 819 22

Дунчев: Държавната агенция по горите ще е с ранг на министерство

  • инж. александър дунчев-
  • агенция по горите-
  • политически партии

Държавните горски предприятия остават към МЗХГ. Те стопанисват 75 на сто от всички държавни български гори

Дунчев: Държавната агенция по горите ще е с ранг на министерство - 1
Снимка: БГНЕС

"Имаме съдбовен момент с безпрецедентен шанс българската гора да бъде защитена, кражбите и схемите да бъдат спрени", каза пред БНР инж. Александър Дунчев, депутат от "Продължаваме промяната" и бивш директор на ИАГ за изваждането на Агенцията по горите от Министерство на земеделието към МС.

"Така ще се спре с корупционните схеми и политиканстването и всеки го виждаше досега, че не лесовъдът определя правилата в гората, а политици, кметове, областни, силни фирми и това сега ще може да се промени.

Тази стъпка се подкрепя от четирите политически партии в управлението. Така че имаме политическо решение по темата за съдбата на българските гори.

Досега Агенцията е зависима от земеделско лоби в министерството, а специалистите в тази област години наред бяха държани на ниски заплати и най-добрите от тях избягаха, няма един лев за капиталови разходи...", посочи още Дунчев.

"Държавната агенция по горите ще решава политиката в горите, контролът в горите и това я прави с ранг на министерство, а заплатите на инспекторите ще се вдигнат с 20 на сто", каза още инж. Дунчев.

Държавните горски предприятия остават към МЗХГ. Те стопанисват 75 на сто от всички държавни български гори:

"Те остават за известно време към министъра на земеделието. За да се реши дали те ще имат предимно търговски характер или ще се управляват с оглед публичните функции на горите", поясни още Дунчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    11 0 Отговор
    "Имаме съдбовен момент с безпрецедентен шанс българската гора да бъде защитена, кражбите и схемите да бъдат спрени", каза пред БНР инж. Александър Дунчев, депутат от "Продължаваме промяната" и бивш директор на ИАГ за изваждането на Агенцията по горите от Министерство на земеделието към МС. - а дано , ма на да ли ?
  • 2 истина е

    19 0 Отговор
    ДПС съдраха горите ни ,под благият поглед на тиквуня !
  • 3 сигурно

    14 0 Отговор
    Селските кметове и бандити държат целият дърводобив в държавата ,и никой не ги барва , защото се изтърсват с много пари на шайката !
  • 4 Пич

    5 1 Отговор
    Явно не си запознат с сечта в горите.Вземи стани един секач да вземеш да се понаучиш.Говориш пълни глупости.

    Коментиран от #15

  • 5 📌🇧🇬

    7 2 Отговор
    Дунчев трябваше да бъде Министър на Земеделието!
  • 6 Абе

    9 1 Отговор
    това изваждане на Агенцията ми прилича на прехвърляне от единия крачол в другия...с извинение. То ако така се спираха корупционни схеми или въобще корупцията в една система, добре щеше да е, ама...Ключът от бараката е заровен в законодателството, което определя правилата на играта. В случая това са текстове от закона за горите, разпоредби, процедури и начините за провеждането им, което са си чисто юридически казуси. Как става така че на някои дърводобивни фирми им се позволява негласно да нарушават правилата за водене на сечите и да извършват нарушения? Как става така, че законово, по регламент горските стопанства са поставени във финансова зависимост от дърводобивните фирми, а отттам и контрола, който трябва са упражняват върху същите тези фирми, отива по дяволите? Вместо дърводобивните фирми да козируват на лесовъдите, лесовъдите козируват на дърводобивните фирми...Ето до това доведе пазарната икономика в горите и предоставянето на дърводобива единствено на частни фирми.

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тоз

    2 1 Отговор
    екземпляр от къде го изкараха? Много сербез гледа. И той ли е с тъмночервено потекло?
  • 9 А пък

    1 1 Отговор
    тези т.нар. ГОРСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ - 6 на брой - са едни бюрократични шапки, които са абсолютно ИЗЛИШНИ от лесовъдска гледна точка. Те обаче бяха създадени от Ге(р)П с цел заинтересованите политически кръгове да контролират и усвояват по-лесно финансовите средства в системата. Така че най-добре ще е предприятията да бъдат закрити, а т.нар. професионалисти, които работят в тях да отидат на терен да упражняват контрол в горите.

    Коментиран от #12, #17

  • 10 чико

    3 0 Отговор
    На това младо и амбиционно момче трябва да му стане ясно че , Дървесината се краде още от гората . Там има троен контрол но не вършат нищо , защото шефовете трябва да се отчитат и дебелеят . Само у нас контрола е там където се преработва дървесината ,/ за всяка дъска/ . Все едно в магазина да доказват всяка пържола от къде е . Отговорност за крадена дървесина трябва да носи тези контролни органи , които имат техника и получават пари за това .. Тогава всичко ще си дойде на мястото . Но там са се ОКОПАЛИ богатите ДУМБАЗИ на прехода . МЛАДИТЕ трябва да докажат че М О Г А Т . Умни са , силни са , само да искат Ще го направят не много бързо .
  • 11 Не е вярно

    1 0 Отговор
    "Държавните горски предприятия остават към МЗХГ. Те стопанисват 75 на сто от всички държавни български гори"
    Това твърдение съвсем не отговаря на истината. Държавните гори се стопанисват от ГОРСКИТЕ СТОПАНСТВА, а предприятията са едни бюрократични шапки, които формално упражняват контрол върху ГОРСКИТЕ СТОПАНСТВА. Освен предприятията има и РДГ (Регионални дирекции по горите), които също са "шапки" на ГОРСКИТЕ СТОПАНСТВА и също ги контролират отгоре, а най-отгоре е ИАГ - Изпълнителната агенция по горите, която е "шапка на шапките" - и за РДГ и за ГОРСКИТЕ СТОПАНСТВА. Предприятията пък са отделно от ИАГ ниво "шапки" за ГОРСКИТЕ СТОПАНСТВА. Цялата тази раздута бюрократична структура на практика се изхранва от дейността на ГОРСКИТЕ СТОПАНСТВА и дърводобивните фирми.
  • 12 чико

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "А пък":

    Много точно , явно сте наясно с далаверите на измислените СТОПАНСТВА , но ние знаем за кого работеха ТЕ .

    Коментиран от #13

  • 13 Грешите

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "чико":

    Не СТОПАНСТВА, а ПРЕДПРИЯТИЯ. Нали правите разлика между двете?
  • 14 stan40

    0 0 Отговор
    Това е така, защото всички до един действащи директори в системата са в схемата за кражби. Лустрация за всички тях. Има млади и честни лесовъди, но те се подтискат, защото са неудобни. Кризата с дървата и в резултат на не добро планиране, облагодетелстващо приближените до директорите фирми.
  • 15 stan40

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Бил съм повече от секач, така че пич съм запознат с нещата.
  • 16 syan4o

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    Въпросите си ге задайте към автора на ЗГ и ППЗГ госпожа Меглена П лугчиева. При лустрация на всички директори на стопанства и РДГ с правилните хора нещата ще се променят в правилната посока. Това за козируването е въпрос на желание и характер.

    Коментиран от #20

  • 17 stan40

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "А пък":

    Измислени са от госпожа М. Плугчиева, а не от ГЕРБ. Тук ГЕРБ няма вина. Вижте кога са направени промените в ЗГ за създаването на ДГП.

    Коментиран от #19

  • 18 Мазник

    0 0 Отговор
    Си ти Дунчев
  • 19 В грешка си, Станчо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "stan40":

    Промените са направени през 2011г , когато на власт е Ге(р)П.
  • 20 Кви ги ръсиш

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "syan4o":

    А стига, няма само да ти поправям грешките, Станчо...Каква Меглена Плугчиева, каква лустрация те гонят...Така няма да се оправят нещата, а когато се променят правилата - с правилни закони недопускащи възможността за корупционни схеми. Не ти ли стига акъла, че без да се отстранят предпоставките за корупция, само със смяната на отделни лица ефектът ще е малък и до време.
  • 21 Нашия

    0 0 Отговор
    За всяко отсечено дърво трябва да имаш подписа и печат министъра на земеделието И нито клечка за износ Хората треперят от студ защото нямат дърва за огрев Парите не стигат за храна Сто лева за кубик дърва след като има износ на дървесина Дървата за огрев трябва да са безплатни ли се
  • 22 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Какво знае за състоянието на горите у нас многоуважавания инж. Александър Дунчев, като седи на топлия стол в София.? Нищичко ! Тя гора не остана - той - "Има достатъчно гора !?"
    Не знам как е в цялата страна състоянието на горите. От всякъде хората плачат - "Изсякоха гората". Нека се поразходи до другия край на Републиката и да пообиколи "имението" на ДГС - село Старо Оряхово.. Камионите със прясно изсечен дървен метров материал намаляха в последно време, но 10-12 години не спряха - ни денем - ни нощем, ни в делник - ни в празник. Не признават хората ни Великден - ни Коледа.!! Вървяха под моя прозорец........
    И ако, след обиколката из дъбовите гори по Черноморието този господин каже същото, просто е за разстрел заедно с ония , които унищожиха гората !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове