Last news in Fakti

23 Декември, 2021 16:31 11 840 24

Гечев: Да спрем наливането на пари от българите в джоба на спекулантите

  • проф. румен гечев-
  • бсп-
  • тец-
  • въглища

Той обясни, че към момента трудно някой може да каже как ще се движат цените

Гечев: Да спрем наливането на пари от българите в джоба на спекулантите - 1
Снимка: БГНЕС

Днес Народното събрание дава за първи път съгласие от 10-12 години бюджетните излишъци да бъдат разпределени по начин, който потвърди парламента. Това несъмнено е позитивна стъпка и сме сигурни, че в бъдеще така ще продължава. Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По думите му на този етап правителството може да отдели 1,5 млрд. за подпомагане на българските фирми на нерегулирания пазар и тази сума, ако се наложи след края на март, може да бъде увеличена при евентуална промяна на цените. „Ние трябва да подкрепим това предложение на правителството, тъй като е в интерес на всички български фирми“, категоричен бе социалистът.

Проф. Гечев обясни, че към момента трудно някой може да каже как ще се движат цените. „Ние трябва да поръчаме на съответните държавни органи много внимателно да проследят процесите на т.нар. свободна борса за електричество. Ние можем да увеличаваме помощите от бюджета, но възниква един въпрос – те добре, че отиват в българските фирми, но от българските фирми значителна част от тези средства отиват в българските спекуланти на борсата“, посочи той, като допълни, че трябва да бъдат взети мерки по възможно най-бързия начин да спре наливането на пари от българския народ в джоба на спекулантите.

„Нали беше прокламирано, че като направим либерализирания пазар на електричество, при увеличена конкуренция цената би трябвало да намалява“, коментира проф. Румен Гечев и обясни, че цените не само не са намалели, но са се увеличили. По думите му причината е, че България разчита ТЕЦ-овете на собствени въглища.

„Ако половината от електричеството и повече се произвежда от нашите ТЕЦ-ове къде са въглищата? Ние имаме минимален внос на въглища, така че какво се е променило в цената на въглищата и какво фактурират производителите на електричество“, попита той от трибуната в Народното събрание. „Обяснението защо растат цените е, защото нарасна износа. Малко повече от 20% от капацитета се използва за износ. Накрая излиза, че България подхранва европейския пазар, а нали трябваше тази конкуренцията също да намали цените“, каза още той.

Гечев обърна внимание, че само в България, на една и съща борса, един и същи купувач може да прави 8 или 10 заявки без да дава капаро, и накрая да си избере най-благоприятната, както и само в България няколко финансови акули купуват огромни количества ток и след това го препродават на по-високи цени.

„Попитах КЕВР имат ли разчети как ще се променят цените на тока и количествата на покупко-продажбите и отговора беше, че нямат. Така че държавните органи на България преди последните месеци не са си свършили работата и сега трябва да кажем, че съответните органи са длъжни да влязат на борсата, да установят нарушението на правилата на конкуренцията“, категоричен бе социалистът. По думите му разходите на българските производители на електричество не са се променили, така че трябва да има пълен контрол върху борсата и разходите на производителите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 65 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виденовата зима

    39 42 Отговор
    Този ПРЕСТЪПНИК ли е промяната???
  • 2 Заплатите само намаляват

    31 39 Отговор
    Целия свят печата пари, тоя измисления икономист не може да каже накъде ще отидат цените...
  • 3 Скрий се

    35 24 Отговор
    С Мето Андреев и Оги Герджиков и Гумен Овчаров колко направихте?Не те ли е срам бе църяуль?
  • 4 питам

    41 23 Отговор
    Да каже кой предизвика ХИПЕР ИНФЛАЦИЯТА И КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ! ВСикчо което казва е МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ, ама по БСПарски!

    Коментиран от #23

  • 5 Тодор Правешки

    35 29 Отговор
    Ама товарищ Гечев , това означава БСП да се саморазпусне!!!
  • 6 ха ха хааа

    37 31 Отговор
    Румбата Фалита че ми дава акъл ...
  • 7 Hess

    62 1 Отговор
    Хаос и безконтролна спекула с нечувани мащаби се вихри на енергийния пазар и аз мисля че държавата,ако разбира се има такава е длъжна да се намеси светкавично в предвид факта че енергетиката е обект от националната сигурност и за него всякакви лостове за въздействие са оправдани-в противен случай посред зима не е ясно мръзнещия и гладуващ български народ на какво е способен !

    Коментиран от #11

  • 8 Чук и Гек

    56 1 Отговор
    Зелените токове най много точат от вас! Да не би слънцето и вятъра да са поскъпнали?
  • 9 Тити

    29 18 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца.
  • 10 Мунчо юмручето

    24 22 Отговор
    Ето тоя ли ще промяната тежко ви горко прости народе румен овчаров и този
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тиква

    36 0 Отговор
    Е айде де. Погни ерп и доставчиците и търгове те на Ел енергия и газовите доставчици също. Но не Ви стиска нали.
  • 13 Я па тоА

    29 11 Отговор
    Румeн Гeчeв Прeз 1987 – 1991 гoдинa e ceкрeтeн cътрудник нa Първo глaвнo упрaвлeниe нa Държaвнa cигурнocт c пceвдoним „Eкoнoмoв“1995–1997 гoдинa Румeн Гeчeв вeчe e вицeпрeмиeр и миниcтър нa икoнoмикaтa в пeчaлнo извecтнoтo прaвитeлcтвo нa Жaн Видeнoв, кoeтo дoкaрa мacoви фaлити нa бaнки и нeвиждaнa инфлaция, кoятo cтoпи пaритe нa хoрaтa. 15 бaнки бяхa oбявeни в нecъcтoятeлнocт зa пoлoвин гoдинa. Зa пo-мaлкo oт двa мeceцa цeнaтa нa eдин дoлaр oт 500 cтaнa 3000 лв., a инфлaциятa cтигнa 300%. Пoгрoм зa държaвa и нaceлeниe.Упрaвлeниятa нa БCП пo прeзумпция ce cвързвaт c бaнкoви фaлити. Прeз 2014 г. при прaвитeлcтвoтo нa Oрeшaрcки, дoминирaнo oт БCП, фaлирa КТБ и тoвa рaзтрece държaвaтa....
  • 14 stan40

    42 1 Отговор
    Вкарването на посредници води винаги до повишаване цената на една стока. Не трябва да си голям специалист за да го знаеш. Това което става в енергетиката се нарича регламентирана мафия, а уж ще я борим.
  • 15 верваи ми

    18 0 Отговор
    По думите на Гечев означава че България върви към банкова политика.
    Разпределяне на дивиденти, но за КОЙ?!?!?!.
    А: За дребният и среден бизнес
    Б: За бизнесът на политическата класа
    Верният отговор винаги е Бе
  • 16 Чипът

    17 11 Отговор
    Този няма право да говори. Добре видяхме как фалира България под неговото вещо ръководство
  • 17 Тоалетна хартия

    7 1 Отговор
    Договори за помощи на дпс-бкп фирмите!!!
  • 18 Гечев, на всякъде се вдигат цените от

    14 0 Отговор
    СПЕКУЛАНТИ!! ТЕЗИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЛЕДЯТ И НЕУТРАЛИЗИРАТ СПЕКУЛАТА НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ЯВНО СА В същото ОПГ!!

    Коментиран от #21

  • 19 Бог

    6 2 Отговор
    Ликвидация на ГЕРБ и Създателя му Доган и всичко се оправя ...Червените Чуми изправени пред Военен Трибунал и Екзекутирана за Разграбването на България !!!
  • 20 Лудката

    7 0 Отговор
    Според мене трябва да се спрат помощите за богатите бизнесмени и да се помага повече на бедните, както и да се намалят глобите, санкциите и регулациите на пазара!
  • 21 Закон за спекула?

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гечев, на всякъде се вдигат цените от":

    България е в тотална криза? Защо не се приеме закон за спекулата? Такъв е имало и вАнглоя, Германия, Франция - все демократични страни! Я виж ти - такъв е имало и в БГ през ВСВ. Е да, ама по този закон при бай Ставри ще бъдат командировани много депутати. Ясно! Няма да има такъв закон!
  • 22 Ай стига ве

    2 0 Отговор
    То тук ли стигна промяната да чака на този дето фалира банките когато беше министър, сега ще ми обяснява какво трябва да правим, ако това е промяната, МЕРСИ
  • 23 АНТИКОМУНИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "питам":

    ЕДИН БИВШ МИНИСТЪР ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЖАН ВИДЕНОВ МИ КАЗА СЛЕДНОТО:
    "НАШИ ХОРА" СИ НИ СВАЛИХА ОТ ВЛАСТ...! ТО€$Т ИКОНОМИЧ€$КИТ€ ГРУПИРОВКИ ПР€ДИЗВИКАЛИ ХИП€РИНФЛАЦИЯТА $И БЯХА КОМУНИ$ТИЧ€$КИ-Ч€РВ€НИ(БКП и КД$),ТО ДРУГИ ТОГАВА НЯМАШЕ!
    ТОВА € ТО ЗАДКУЛИ$И€ТО В "държавата"....,ТО НИ ПРОБУТВА ДА "избираме" ко$тов,"царч€то", разбойкУ,Фатмака р.р. ,кирчо-"пп" и т.н.
    77г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! ВРЕМЕ Е ЗА РЕВОЛЮЦИЯ И НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
  • 24 Истинският

    4 0 Отговор
    Отговорните лица за състоянието на държавата да бъдат осъдени,конфискация на имуществото и връщане на откраднатите пари. Само това ще върне доверието на хората в институциите.Всичко друго е празни приказки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове