Last news in Fakti

9 Януари, 2022 15:12 6 304 43

Сандов: Приливна вълна заплашва Монтана

  • борислав сандов-
  • приливна вълна-
  • яз. огоста-
  • монтана

Министърът има идея пластмасовите бутилки да бъдат връщани във вендинг машина срещу пари

Сандов: Приливна вълна заплашва Монтана - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов се надява магистрала „Струма” да бъде изведена от Кресненското дефиле. „Опитът на предходни правителства да изградят магистрала в тази част на дефилето на практика възпира реализацията на този проект. Според европейските изисквания по отношение на опазването на околната среда е недопустимо на такова място да се изгражда подобен инфраструктурен проект”, посочи той пред Нова тв.

Вицепремиерът допълни още, че разговорът за „Струма” тепърва предстои. Сандов е в комуникация с Гроздан Караджов, за да се намери най-доброто решение по темата. „Последното, което беше предложено от правителството на ГЕРБ, беше с финансиране от страна на държавата да се изгради тази част от трасето. Това мисля, че твърде много би натоварило българските граждани. Ние имаме възможност да финализираме магистралата с европейско финансиране”, каза още Сандов.

В случай че магистралата заобиколи Кресненското дефиле, вицепремиерът по климатичните политики посочи, че евентуално оскъпяване е въпрос на разчети. „Има два варианта. Мисля, че единият вече е изоставен - за прокопаването на дълъг тунел. Но това, което последно е обсъждано, включително по времето на ГЕРБ, е магистралата да минава по склоновете на Пирин. Мисля, че това не би оскъпило много проекта. Освен това, ще има допълнителни ползи за местните хора”, уточни министърът.

Сандов се надява в скоро време да се стигне до яснота и решение относно магистралата. Вече има оценка за въздействие върху околната среда. „След това вече да се тръгне по самата процедура, финансиране и изграждането на тази част от трасето. „Струма” би била полезна за всички”, добави вицепремиерът.

Коментар той направи и за най-застрашените от наводнение райони в страната. „Отговорността в голяма степен е размита, тъй като управлението на язовирите зависи от няколко институции. МОСВ следи водния поток и нивата, за да предотвратим преливане или недостатъчен обем”, заяви Сандов.

Той алармира, че има сериозен проблем със стената на язовир „Огоста”. „Ако се стигне до сериозна ситуация, град Монтана е застрашен от доста сериозна приливна вълна. Премиерът обърна внимание на това и са предприети действия. Надявам се да направим всичко възможно да не се допускат инциденти като този в Бисер. Трябва да имаме разбиране, че добрата координация между институциите ще даде сигурност”, категоричен е екоминистърът.

Относно строежите на 100 метра от морския бряг той каза, че тези, които са с неизрядни документи, ще бъдат спирани. Като пример посочи „подпорната стена” на Алепу, която се оказа проект на хотел. „Той не само ще бъде прекратен, но ще трябва да бъде и рекултивиран. Това е едно от нещата, които съм поставил като задача”, добави той.

От строежите по Черноморието към пластмасата. Министърът има идея пластмасовите бутилки да бъдат връщани във вендинг машина срещу пари. „Ние опитваме в рамките на тази година да започнем поне пилотни проекти. Водим разговори с различни организации и хора. През тази седмица ще трябва да представим план”, каза Сандов. Такъв тип машини ще бъде предложено да се разположат в големи хранителни вериги или на удобни места.

Цената на върната стара бутилка ще се определи от властта. Ако бъде решено, че добавената стойност ще бъде 20 ст., тя може да струва и 20 ст. „Сега като производствена такса е около 0,3 ст. Това на практика задръства депата за отпадъци”, обясни той.

Държавата би могла да стимулира покупката на електроавтомобили. Сандов коментира с колко властта би помогнала на хората за подобна инвестиция. „Заделените средства са в рамките на 30 млн. евро, като индивидуално всеки ще бъде стимулиран, в зависимост от марката, с около 6 140 евро. Това означава около 20% от цената на автомобила”, обяви вицепремиерът.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гласувах за ПП - съжалявам

    31 6 Отговор
    Споделена мусака за нищо не ставаш

    Коментиран от #7, #17, #32

  • 2 майстор

    12 5 Отговор
    "....магистралата да минава по склоновете на Пирин планина. Мисля, че това не би оскъпило много проекта. Освен това, ще има допълнителни ползи за местните хора”, уточни министърът." МИ ГОТ,КВО?! Слизаме от колата и отиваме на ски,да се попързаляме половин час,а после пак в колата и газ с 200. Както правеше Баце со жипо.
  • 3 антрашпиц

    21 0 Отговор
    Ай въвеждайте ги тез вендинг машини, че да предаваме пластмаса...да компенсираме инфлацията де,не за друго...
  • 4 Сатана

    23 0 Отговор
    Помощта на Зеленото човече от Мадан за закопуването на електрическа кола ще бъде цели 20% т.е. държавата ще премахне ДДСто.Това не е помощ,а данъчно облекчение.
  • 5 Един

    38 1 Отговор
    Гн Сандов, искам да питам нещо извън темата....1.когато беше в Русе кое наложи да се срещнеш с гражданите в офиса на частна фирма (екон) !? Защо не го направи в университета, някоя фабрика,ти министър на частна фирма ли си или на българите !......

    2. Кое наложи да се снимаш и срещаш с един представител на мафията -вмро директора на екоинспекцията , вместо да го уволниш с риник ! Какво става гн Петков !????

    Коментиран от #13

  • 6 питам

    34 0 Отговор
    Само като чуя -зелени ,и се хващам за пищова.Защо не разследване дървената мафия на дпс !!
  • 7 ПП Прокопиев Пичели

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гласувах за ПП - съжалявам":

    Това момче Сандов е ПП—Прокопиев Прислужник
  • 8 Емил

    24 7 Отговор
    Целта не е екология - целта е да се спре всичко започнато от Б.Б.! Струма - уж заради екология; Хемус - заради измислени процедури; Шипка - уж за разширяване! Тия не искат инвестиции, а здраво да папкат!!!
  • 9 Вер Вайте ми:

    9 3 Отговор
    $магистралата да минава по склоновете на Пирин. Мисля, че това не би оскъпило много проекта. Освен това, ще има допълнителни ползи за местните хора”, уточни министърът.$
    😛Високо в Пирин НЯМА ПРИРОДА за разлика от Кресненското дефиле и магистралата малко по-скъпа (в пъти) ще стане НЯКОГА но не СЕГА. Автомобилите в дефилето ще убиват и хора и гущерчета малко по-дълго време, но е заварено положение. Нови проекти, нови (не близки) строителни фирми ще се обръщат за ОДОБРЕНИЕ от НОВИТЕ (НЕКОРУМПИРАНИ) управляващи. 😛
  • 10 Мнение

    24 3 Отговор
    Господин министър,не се правете на тапа.......тези проблеми ,за които говорите,ги има,но обърнете внимание на най-важното, Бобоки,Узуни,Ковачки и сие превърнаха Бъргария в боклуджийско кошче.....Или там не може да се бара,да не се размирише Зеленият чорап.Само че,хората не са слепи,както си мислите......
  • 11 Вер Вайте ми:

    3 1 Отговор
    ""Министърът има идея пластмасовите бутилки да бъдат връщани във вендинг машина срещу пари.""
    😛Сега пластмасова бутилка струва 0,3 ст. правителството въвежда АКЦИЗ (?ст.>20iт), а на вендинг машината се редите на опашка пускате годна празна бутилка и получавате 20ст. Далаверата - нов внос (брой като на касовите апарати), допълнителен данък и т.н.... Найлоновите пликчета отделно... 😛

    Коментиран от #16

  • 12 Аноним

    5 2 Отговор
    Значи е тръгнал от Радев
  • 13 Друг идеалист

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Един":

    Човече, голям си идеалист. Виж само всички "назначения" по веригите и ще ти стане ясно какви са "причините" за това което "питаш"! За един месец се видя, че "идеите" им с нищо не се отличават от това което се "прави" 30 години в тая страна - все в услуга на богатите и в оная работа на Народа. Накратко - много приказки, нищо съществено. Ще изпълнят поръчките на довелите ги във властта и после няма и да чуеш за тях. След два ти мандата пак ще ги върнат, от друга "политическа партия". Кръговрат. Също като футболистите и треньорите им по отборите ! :))
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор
    докато има замърсители като ГАЙТАВСКИ вълкът по зле ще става
  • 15 Вер Вайте ми:

    3 1 Отговор
    "„Сега като производствена такса е около 0,3 ст. Това на практика задръства депата за отпадъци"
    😜Внасяш депозит ?>20ст. (вендинг има амортизации и обслужване) от къщи носиш празни бутилки, дебнеш да няма опашка и получаваш 20ст. (по-малко от депозита) НО това няма отношение към ЗАДРЪСТЕНИТЕ депа.
    Бутилката си е само 0,3ст и е по-скъпа само за гражданите. 😛 НЕ! МЕРСИ!👎
  • 16 Много си умен

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Вер Вайте ми:":

    но явно не знаеш, че тази практика - връщане на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета - я има в Европа доста от отдавна. Пример - в Германия връщаш бутилката, която си купил с цена напитката+депозит - и ти се начислява депозитната сума. Там има нова "професия" - събирачи на бутилки ,най-вече - по спирките на обществения транспорт, сред практикуващите тази дейност има и българи, споделяли са ми, че изкарват не по-малко от двайсетина евро на ден... Да не говорим за организацията на разделното събиране на отпадъци - в доста квартали на Берлин контейнерите са оградени ,всяко семейство, живеещо в района, има ключ за тях - и се събират разделно пластмаса, текстил, органични отпадъци... Наби сме европейци - с тези грозни и явно нефункционални цветни контейнери ефектът е чувствително несъществен...

    Коментиран от #21

  • 17 Гласувал си

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гласувах за ПП - съжалявам":

    слещу заплащане - и тъй като знаем кой плаща... както впрочем и пишеш - срещу гербаджийски хонорарец . Явно доста са откраднали, че все още плащат.Но пиарът им е слабичък, много еднообразни са им "посланията" - специално твоето съм го виждал на последните две изборни кампании - парламентарната и президентската.

    Коментиран от #25, #26

  • 18 Онзи

    11 2 Отговор
    Туй същество ,без един ден трудов стаж кой го направи министър?То освен да скача на Орлов мост ,а през лятото да кара 3 месеца на палатка в чужди места друго не знае .И за целта тия места където опъва палатка иска да ги прави защитени зони, измекяри на .Приливна вълна Монтана няма да я отнесе ,ама вас със сигурност
  • 19 Хаха

    3 1 Отговор
    Със браузър съм дето ви филтрира рекламите 😜
  • 20 Сусу Манарата

    11 3 Отговор
    Боже, пази България! Този човек е бакалавър по география!? Не, не може да бъде. Абсолютно невежество!
    Момче, ти знаеш ли какво е “приливна вълна”? Не, няма да ти кажа, оправи се сам. А ако не знаеш как да наречеш стихията, която би възникнала при евентуално скъсване на стената, се обърни към класиците ни, примерно Ангел Каралийчев. Ама ти сигурно не знаеш кой е той.

    Коментиран от #24

  • 21 Вер Вайте ми:

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Много си умен":

    😋Далеч не сме ги измислили, разбира се. НО Тук всичко се прави ПОЛОВИНЧАТО зарад ДАЛАВЕРАТА. Пример апарати КАТО в ЕВРОПА за валидиране в гр.транспорт преди повече от 10 години НЕИЗПОЛЗВАНИ, сега заменени с НОВИ. Опасенията са: ДЕПОЗИТ е ГЛАСУВАН, Вендинга е внесен, но в момента!! НЕ РАБОТИ. Няма ГО ТЕХНИКА! А бутилката ОТНОВО в буклука.😋
  • 22 Кочо

    3 1 Отговор
    Успокои ли уплашените кучета бе пич? И не прекалявай с мусаката!
  • 23 Ташунко Сапа

    4 2 Отговор
    Всичко свърши. Територията на абсурда е в миналото. Всичко приключи. Както при нас,,племето чароки,,.

    Коментиран от #34

  • 24 Къде го търсиш

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сусу Манарата":

    Къде го търсиш !? Това е един човек, който е с единствена цел да седи на стол на министър. Жалкото е, че и експертите му явно не различават нещата за които пишеш. Те не знаят що е язовирна стена, камо ли да са чували за инжекционната и завеса. Тоя по празни лафове засега е взел жълтата фланелка. Борбата обаче за нея е голяма като гледам и другите министри и те май там.

    В предишните фланелката я носеше едно бившеминистърче в МРРБ с очилца от Ловешкия край. :))
  • 25 Моля?

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гласувал си":

    Моля? Никой никакви пари не мине давал да тласувам човеко. Отидох си като нормален човек да си дам гласа наистина за някаква промяна, а то се оказа аматьорска подмяна… Определено Бойко беше много по добре, тия незнаят колко уши имат
  • 26 Т44444478б

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гласувал си":

    Аз гласувах за Путин
  • 27 Кутловица

    5 1 Отговор
    Ако тази стена в Монтана се скъса в Лом който е на 50км ще има 2метра вода а за Монтана не ми се мисли.

    Коментиран от #37

  • 28 Е ?????

    0 2 Отговор
    И !!!!????
  • 29 Вер Вайте ми:

    3 0 Отговор
    ✔Ние имаме възможност да финализираме магистралата с европейско финансиране”, каза още Сандов.✔
    😜За СТРУМА имаше краен срок (мисля 2023г.) и АКО ИЗЦЯЛО НЕ Е ГОТОВА, то ВСИЧКИТЕ изразходвани евросредства се ВРЪЩАТ обратно в Европа. А тия тепърва имат НОВИ идеи за трасе в Пирин (ще обслужва местното население!:) "много" "гъсто" е населена там планитата)😜 Там "по-малко" трупа сняг и вятърът духа по-силно снега и по-лесно ще я почиства.:)😜
  • 30 Навалний

    3 0 Отговор
    В Германия всяка бутилка която купиш пълна има депозит от 0,25 евроцента като кино събереш малко повече отиваш обратно в магазина и в една машина ги пускаш всичките и ти издават касов бон също който може да пазаруваш в магазина не ти дават пари на ръка! Да видите българиите как си запазват всяка бутилка и си я връщат всеки момент когато могат никога не е хвърлен като тука!

    Коментиран от #33, #36, #38

  • 31 Отдавна трябвяше

    0 0 Отговор
    пластмасовите бутилки да бъдат връщани във вендинг машина срещу пари....така е в цивилизованите държави и има възпитателен ефект. В Германия децата още от детската градина се учат как се родила боклук и имат посещения от полицията в които освен подаръци получават и урок за правилата на движение.
  • 32 Споко

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гласувах за ПП - съжалявам":

    Скоро ще може да си коригираш избора - при добро желание разбира се.
  • 33 Вер Вайте ми:

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Навалний":

    Поздравления! Очевидно доста време сте в Германия и нямате представа как се провалят и "побългаряват" повечето неща. 😜Ще се убедите, че ДЕПОЗИТ ще има, но бутилките пак (щете или не) ще са в БУКЛУКА.😋
  • 34 Ф. Джержински

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ташунко Сапа":

    Няма да се предавам. ОГИН.
  • 35 Вендинг човек

    4 0 Отговор
    Това не е работа за министър. Вендинг машини от години има в общините с мислещи кметове. Сандов е от платените еко активисти на WWF и от работата му очаквам само изгодни за него и фирмите около него решения!
  • 36 Да има такива филми, ама те са чужди

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Навалний":

    Видях го с очите си. Някакво забутано немско Лидълче преди границата с Австрия, фрауто пуска платмасови бутилки от 1 лт. в една машина 2м на 2м която ги раздробяваше и като приключи с пускането машината и даде нещо като касов бон, После на касата и го приеха и сметката и беше надолу. Абе европейска му работа.
  • 37 Дрън , дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Кутловица":

    Ако в Лом има 2 метра вода в Монтана требе да е 15
  • 38 ха ха хааа

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Навалний":

    "да видите българите" ... Ти германец ли си вече ? Или от тъмнобелите ..
  • 39 3.14К

    1 3 Отговор
    Сандов, който реално няма и един работен ден преди да стане министър, е поредната прокопиева пешка и заедно с Тома Белев (Остап Бендер), така ще объркат нещата и ще сринат коалицията с 200. Ако до 1-2 седмици не се координира всеки един ход и се пресекат всякакви волни програми. Вторият тест за Киро ще е в Македония. Първият за Белене не го издържа. Трети път няма да има и тогава вече ще се гребе наред! Толупа при всички случаи трябва да е извън играта.

    Коментиран от #42

  • 40 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 0 Отговор
    "магистрала "Струма" да минава по склоновете на Пирин" За мен и ГЕРБ и НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ не мислят. Горе на из склоновете на Питин е студено. Зимата магистралата ще замъзва и ще стават много катастрофи. А вероятно и ще бъде зарваряна заради снеговалежи. По-добре е или тунел или в ниското, където е по-топло да минава магистаралата.
  • 41 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 0 Отговор
    "Сандов: Държавата би могла да стимулира покупката на електроавтомобили. ... Властта би помогнала на хората за подобна инвестиция. „Заделените средства са в рамките на 30 млн. евро, като индивидуално всеки ще бъде стимулиран, в зависимост от марката, с около 6 140 евро. Това означава около 20% от цената на автомобила”"

    Трябва да се подпомагат само покупките на НОВИ автомобили от частните лица. Но не и от фирми, защото фирмите и сега си приспадат ДДС при покупка на автомабил. Ако им се дадат освен 20% ДДС и още 6000 евро. Ще излезе, че фирмите си купуват автомобил на половин цена. Също така, не трябва да се подпомага покупката на скъпи луксозни електромобили. А да се подпомагат само покупките на евтините електромобили и на среден клас автомобили. Примерно да се подпомага само покупката на електромобили с продажна цена до 50 000 или 70 000 лева.

    Тези 30 млн евроро субсидия за електрически автомобили, ако се подпомагат хората с 6000 евро. Ще стигнат едва за 5000 нови автомобили, това е смешно малко. Годишно в България се купуват над 30 000 нови автомобили и още 200-300 хиляди употребявани автомобили. Покупката на употребяван автомобил не трявба да се подполмага със субсидия.
  • 42 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "3.14К":

    Относно мнението ти за Сандов и Тома Белев И АЗ МИСЛЯ КАТО ТЕБ. Но не съм съгласен да се строи АЕЦ Белене. Вместо това съм съглкасен с Асен Василев да се направят още 2 нови реактора в АЕЦ Козлодуй. С вече купеното оборудване за ЮАЕЦ Белене. Относно Северна Македония смятам, че прекалено мнго се политизира въпроса. Най-вече от Шкембе Воевода и другите ВМРО "търтеи". Единствено разправиите с глупистите на македонците, че българите били татари могат да ВЪРНАТ ШКЕМБЕ ПОЛИТИЦИТЕ отново във власта. Какво толкова ви пука за мнението на накакви македонски сърбофили? Те са същите като нашите русофили и бесепари, Продали са се на чужди интереси.
  • 43 Басет

    1 0 Отговор
    Сандов с тези "гениални" идеи скоро ще падне от високо ми се струва хахахах
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове