Last news in Fakti

11 Януари, 2022 08:38 19 508 61

Министър Сандов обясни кой ще има право на 6 200 евро за електромобил

  • борислав сандов-
  • 6200 евро-
  • електромобил

Идеята е на първо място да намалим замърсяването от транспорта, чрез подпомагане на хората с около 20% за закупуването на нов електромобил и така да се намалят драстично емисиите, обясни той

Министър Сандов обясни кой ще има право на 6 200 евро за електромобил - 1
Снимка: Нова телевизия

В рамките на ОП “Околна среда” за следващия програмен период би следвало да има заделени 30 милиона евро, които са за подпомагане с около 6200 евро на човек, който реши да си закупи електромобил.

Това обясни в ефира на bTV Radio вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов. "Говорим за нов електромобил и говорим за хора, които живеят в населени места с превишени нива на фини прахови частици. Идеята е на първо място да намалим замърсяването от транспорта, чрез подпомагане на хората с около 20% за закупуването на нов електромобил и така да се намалят драстично емисиите", обясни той.
Попитан дали ще има изисквания какъв трябва да е старият автомобил, за да се субсидира конкретния шофьор, Сандов обясни:

"Всеки, който реално закупи нов електромобил ще бъде подпомогнат по този начин. На всички ни е ясно, че човек, който има много стар автомобил вероятно не може да си позволи да си закупи чисто нов електромобил. В този смисъл ще бъде абсурдно, ако ние стимулираме хората първо да си закупят стар автомобил, който иначе не ползват само и само да могат да влязат в тази програма", допълни екоминистърът.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Настопроценти

    119 5 Отговор
    Ще стимулираме депутатите и олигарсите да си закупят електроавтомобили.

    Коментиран от #8

  • 2 Пурко

    99 4 Отговор
    На тия с 20- годишните автомобили не им давайте, а им подарявайте ел. мобилни !
  • 3 гадно

    130 6 Отговор
    Демек пари при пари отиват бедните да го ....хат.

    Коментиран от #27

  • 4 бай Иван

    100 5 Отговор
    Тате, колко още трябва да търпим такава бедност?
    - Четиридесет дни.
    - А после?
    - Ще свикнем.

    Коментиран от #30, #36

  • 5 ФЕН

    49 12 Отговор
    На конкретен въпрос ...отговор няма!? Да беха ГЕРБ си знаехме за хората един гол к...р и да си приказват си знаеш МИЗЕРИЯ . Ама сега очакванията са поне за чуваемост на хората...да доживеем пак ще видим.

    Коментиран от #44

  • 6 Ломския

    98 4 Отговор
    Законът е създаден за богатия, а наказанието - за бедния.
  • 7 Селяк

    69 1 Отговор
    Както винаги, условията ще бъдат такива, че НЕ всеки ще може да си закупи такъв автомобил! Същата работа като при 60/40! Ще набутат едни условия, само за богатите олигарси! Чисто нов ел. Автомобил в БГ струва поне €30хил евро, а тази помощ сигурно ще бъде дадена след закупуване и предоставяне на фактура, и няма да е в помощ за закупуване, като първоначална вноска за лизинг да речем! Както винаги работещия честен българин ще бъдеш прецакан!
  • 8 БЕДНЯКА У КАЛТА

    52 3 Отговор

    До коментар #1 от "Настопроценти":

    САМО МАНГИЗЛИИТЕ ЩЕ БЪДАТ СТИМОЛИРАНИ А БЕДНЯЦИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ НОВ СВЕТОВЕН РЕД АГЕНДА 2030 КОРОНА СЕКТА ВСИЧКО БЕШЕ ЗА ДА ВЛЕЗЕТЕ В ТЕХНИЯ ПЛАН
  • 9 психо

    44 3 Отговор
    Пак недоизмислено, като сменяте печките на хората въздуха в София стана ли по чист. Ако не знаете как да се направи вижте в другите държави...

    Коментиран от #16

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    46 10 Отговор
    КИРО И АСЕН СА ОТ ПАРТИЯ КРАЖБАТА ПРОДЪЛЖАВА ..... ...... ЗА 2 МЕСЕЦА СЕ РАЗДАДОХА 1.8 МИЛИАРДА ЛЕВА НА МУТРИ , БЕЙОВЕ И ТРЕТОПОЛОВИ И САМО 200 МИЛИОНА ЛЕВА НА НАРОДА ..... ОТ КОИТО150 МИЛИОНА ЗА ПЕНСИИ

    Коментиран от #21

  • 11 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    44 2 Отговор
    Значи , ЕЛ-ка за 50 , като продадеш старата за 10, като ти върнат 10, ако успееш и да лапнеш от ДДС 10, ще ти излезе 20 ‼️‼️‼️ за едни тарикати питам
  • 12 1234

    50 3 Отговор
    "...населени места с превишени нива на фини прахови частици" - БоклИк, пак транспорта ви виновен, новите сгради никнат като гъби, колата я мия през ден, иначе не мога , да си я позная. Дрехите в никакъв случай не се простират отвън, че пак трябва да се перът. Поредния нещастник популист.
  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    24 4 Отговор
    ХАРВАРДСКИЯ ПВРВВРЗНИК КИРО КАРТОФКИ МАК КВЙН Е ИЗРАСТНАЛ В БУРЖОАЗНО СЕМЕЙСТВО ВЪВ ВАНКУВЪР, КЪДЕТО ВСЕКИ ДЕН УМИРАТ ПО 7 ЧОВЕКА НА ДЕН ОТ СВРЪХДОЗА .....ОБА
  • 14 наблюдател

    33 4 Отговор
    "и така да се намалят драстично емисиите" не знам само дали си вярва зелената калинка. при сегашното социално ниво електрокарчета могат да си позволят около 5 до 10 процента от популантите. богатите, които ще заменят новата си колица, евро 6, с още по-нова. от това ефектът върху качеството на въздуха ще бъде нула, но ефектът върху бюджета - минус в десетки милиони. да ви кажа ли кой внася средства в бюджета?
  • 15 Ядеитн

    23 8 Отговор
    Раята фърли цървулето и са качи на автомобиле. Дигайте даноците на трошките по десет - двайсе бре! Кола и жена без масраф нема. Па кой немой да си плаща - да оди пеша. Ногите и цървулето са без данок. Таман и екологията ша са опрай.

    Коментиран от #42

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ПОЖАРНИКАР БУДА-ла ☭

    5 17 Отговор
    СВИКВАЙТЕ ГЕРБАВИ ДРУГАРе ☭ ТУЛУПИ, ПОЖАРНИКАРa "БУДА"-ла ☭ ИЗТЕЧЕ В КАНАЛА ЗАЕДНО С ФЕНОВЕ СИ.... ИДВА НОВ РЕД, С НОВИ ПРАВИЛА, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ...МУ-ХА-ХА
  • 18 имам стар

    25 4 Отговор
    имам стар автомобил, но не ме кефят новите
  • 19 Боко Бандита

    9 4 Отговор
    Сандов още сега ме пиши ме за кандидат за електромобилна джипка.
  • 20 ran

    39 2 Отговор
    Общо взето няма да стимулират абсолютно нищо, а ще раздадат едни пари на хора, които така или иначе са решили да си купят електромобили и съответно имат такава възможност. А бедните като нас ще си караме 30 годишните таралясници до колкото можем. Поне ако може нас да ни спосорират да си купим нови гуми, че лично аз съм със 16 годишни галоши, и не мога да отделям за нови.

    Коментиран от #23

  • 21 ААААААААААаааааа

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Вярно е! Нямат ДЖИПКА да хвърлят пачки през прозореца с 200. ДА да с две думи лошо! А и са учили, умни са!
  • 22 Поне

    6 1 Отговор
    За кон и каруца ще има
  • 23 стимулант

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "ran":

    ще те стимулираме, първо ще те глобим солено, за дето караш по галоше и след това ти с кредит ще си купиш нови гуми, така сега добре ли е
  • 24 Пълнена чушка

    8 0 Отговор
    Но и така не стана ясно от коя година трябва да е бракмата за субсидията. Моята е от декември 1999
  • 25 Матей преображенски

    20 1 Отговор
    Ккави емисии,стига се правихте на халтави?Навремето горивото беше с оловна присадка и никой не мрънкаше,сега какво слагат ,един дявол ги знае,но горивата са под всякаква критика,някаква пушлива крушова чорба,направена в кустарни рафинерии от контрабанден нефт.Какво са се захванали с тия електрички,че и тротинетки ,които нямат достатъчен пробег с едно зареждане за да са практични,тия може да са на свободна продажба за капризни богаташи и нищо повече.Виж ги ти накъде ги избива,да им дават пари бадевА,да им правят гУсто,айде стига с обществени пари сте кичили тия разбойници и грабители!
  • 26 Харалампи

    18 1 Отговор
    То е ясно,само който има пари за нова кола, другите не трябва да карат.И в този случай фашизъм.
  • 27 Именит

    6 21 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    Електромобилите не са за богатите, а за отговорните и умни хора!
    Какво ти е скъпото на елетрическата дачия за 36 000лв. като приспаднеш 6 000 евро ти стрива 22 000 лева.
    На 5 годишен лизинг ще ти идва по 400 лева на месец! Замисли се колко ти струва стар дизелов автомобил на месец(гориво, ремонти, данъци, синя зона и т.н.)

    Коментиран от #31, #61

  • 28 pbdan

    17 0 Отговор
    У нас само далавери. Някой ще купи по документи 100 коли, ще прибере субсидията, след това пак фиктивно ще ги продаде.
  • 29 5337

    15 2 Отговор
    Министър Сандов обясни кой ще има право на 6 200 евро за електромобил - тези, които имат къща за гости.

    Коментиран от #32

  • 30 гост

    7 18 Отговор

    До коментар #4 от "бай Иван":

    Няма да се уморя да повтарям за такива тъ....ри , никой никъде не е длъжен да подарява автомобили на индивиди дето не заслужават и колело !!! Щом си беден , най-вероятно си го заслужил с мързел и тъпота !! А в западна Европа 50 % от населението НЯМА и НЯМА ДА ИМА ЛИЧЕН АВТОМОБИЛ и това при доход 2-3 000 евро МЕСЕЧНО !! Вденете най-после , че личен автомобил е привилегия , а не право !!

    Коментиран от #39, #50

  • 31 редник

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Именит":

    "Какво ти е скъпото на елетрическата дачия за 36 000лв. като приспаднеш 6 000 евро ти стрива 22 000 лева."

    Хм, тези "държавни" евра явно са по друг курс... ;-)

    Коментиран от #34

  • 32 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "5337":

    Заделената сума покрива между 10 000 (ХИЛЯДИ !!!!) и 12 000 автомобила и ще се увеличава всяка година !! Май проблема по-скоро ще е поне в първите 1-2 години да се попълнят тия бройки с такива тъпири като тук коментиращите !! Добре че са фирмите , които бързо ще осъзнаят , че могат да си купят Дачия Спринг за някакви 16-17 000 ЛЕВА !!!!
  • 33 редник

    3 4 Отговор
    Тези 6 000€ на практика са ДДС-то - тарикатите с фирми знаят как да го спестят...
    Помощ за обикновените хора ще е 6 000€ и без ДДС...

    Коментиран от #35

  • 34 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "редник":

    Забравяш , че фирмите ще си приспаднат и ДДС и данък печалба от тия пари , тоест реално ще им легне на 16-17 000 лева !! А могат и да я вземат на оперативен лизинг , където наема ще е върху въпросните 16-17 000 и се признава 100% за разход автоматично !
  • 35 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "редник":

    Ами на практика дръжки !! Не са ДДС-то , то си се приспада отделно !! И тия 6200 евро си важат и за фирмите , тоест те ще си приспаднат И ТЯХ И ДДС-то , както и данък печалба върху останалата стойност !!
  • 36 гост

    10 11 Отговор

    До коментар #4 от "бай Иван":

    Само за сведение на мрънкачи и оплаквачи !! В България в момента средната заплата в IT сферата е 4000 (ЧЕТИРИ ХИЛЯДИ) лева , а стартовата над 2500 и по-важното има НАД 10 000 места недостиг на кадри , които до 5-6 години се очаква да нараснат на над 20 000 !!!! Стига се дотам , че големите фирми във сферата вече откриха собствени училища за кадри , с осигурена работа след завършването им !!! Та всеки който претендира , че има нещо в главата , да почва !! А който иска да мрънка по форуми , че някой е длъжен да му дава (подарява) по 2-3 бона месечно за черните му очи и мързелив за...ик , не е познал !!

    Коментиран от #59

  • 37 Ал Бунди

    5 0 Отговор
    Хахахахаха..промяна, а...ега му и идиота е този. Значи от данъците ни богаташите в София да си сменят автопарка. Тази държава няма оправия и това си е. Пфу.КЛОАКА СИ БЕШЕ И КЛОАКА СИ ОСТАВА.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тук нещо май

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Бъркаш.В западна Европа не само ,че всеки има автомобил но имат по два ,три ,че и четири на семейство.

    Коментиран от #41

  • 40 1987

    5 1 Отговор
    Моята си е стара и съм доволен,карайте си електричките които запада иска да набута че уж заради околната среда било,аз докато мога ще си кътам своята а не сегашните пластмасови боклуци където произвеждат
  • 41 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Тук нещо май":

    И това защо , щото така ти се ще ??? Ами не ти се урежда щението , има официална статистика по въпроса и тя казва , че в България колите на глава от населението са ПОВЕЧЕ от половината европейски страни !!! И това защото все още се разрешава да се движат дриги , които навсякъде другаде отдавна да са претопени , не ами собствениците им да са платили за претопяването плюс солидна глоба !!

    Коментиран от #51, #52, #53

  • 42 Да бе!

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ядеитн":

    Да оди пеша, ама и да му намалят данъците с частта, която отива за поддръжка на пътища.

    Тази инициатива е глупост! Ще финансира богатите. Трябва да се подпомогнат хора, които пине две години нямат друга кола освен стара и димяща и не ползват фирмена или кола на приятел, роднина и т. н. Съответно за всяка кола трябва да има списък с лицата, които имат право да я карат и ако водапът не е в списъка, колата да се конфискува.

    Може да ви се струва грубо, но всички и бедни и богати сме селски тарикати.
  • 43 1987

    1 0 Отговор
    6000евро??? боклуци че това ви е месечната заплата
  • 44 Бонго

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ФЕН":

    Голия к.р тепърва предстои да го ядеш.
  • 45 непознат

    5 1 Отговор
    Не говори глупости, бе човеко.Един електромобил няма под 60 000 лв.да не кажа и по скъп.На беднотията на българина кой ще подпомогнеш-пак богатите хора, който има пари да си купи без тези 6200 евро.Мислете малко.
  • 46 Джуниър

    4 0 Отговор
    Г-н Борислав нещо тотално е откачил вече. То не бяха приливни вълни. магистрали, субсидии за електромобили. Чудя се коя ще е следващата глупост, която ще измисли.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Един от Народа

    0 0 Отговор
    Пак дескриминация, Данък плащат всички но пая е само за големите градове.Да се хванат за ръка всички министри и барабар с премиера на село с мотиката,
  • 49 Еколог

    3 1 Отговор
    Защо не ги вложите тези пари в разрешаването и премахването на проблема с основния замърсител - отоплението на твърдо гориво?
    Вижте запрашеноста зимата сутрин обед вечер в 02:00 през ноща, няма коли но запрашеноста е голяма. Вижте запрашеността лятото в 17-18 часа, в час пик, много коли малка запрашеност. От тук нататък сами си направете изводите какъв ще е ефекта.....

    Коментиран от #58

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Крали Марко

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    "официалната стъкмистика" ясен си ми щом им вярваш Работил съм над 15 г из западащата Европа и там живял. Всеки пълнолетен член в семейството има МПС! А за милионите им пенсионери кретащи с коли- за разлика от нашите ограбени възрастни!? То лесно плямпаш пред компютъра заучени евролиберастки клишета. По добре тичай да ти бучнат 4та хептен да те зомбират
  • 52 Крали Марко

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    "официалната стъкмистика" -да има много изоставени, счупени, осиротяли и т.н. МПС та НЕСНЕТИ ОТ ОТЧЕТ! Та ни пълнят кухата статистика
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Чопърцила

    0 0 Отговор
    Защо журналистите не питат еко министъра за язовирите, боклуците, незаконните сметища, торове и препарати на земеделските стопанства от соца?
  • 55 Vito

    2 0 Отговор
    Накарайте капиталистите да дават нормални европейски заплати, електромобили сами ще си купим . Кой не иска да кара нова кола . Стига сте подпомагали постоянно ревящите бизнесмени за всичко . Нали са бизнесмени ,да се оправят сами .
  • 56 До господа народните лапачи

    1 0 Отговор
    Дигнете заплатите ние сами ще си ги купим
  • 57 Роко Скиавоне

    0 0 Отговор
    Тия глупави автомобили ги оставете и по 2-3бона да взимаме оак няма да можем да си купим Нека да обърнем внимание и на колелото,спорт,здраве и икономия,най много ше се радвам ако видя машуна за бутилки и кенове.още преди 10 години съм писал на Борисов за този проблем,има ги в цяла европа от много време Но ние си мислехме,че може да изчустим страната за един ден ше стане чисто когато се научим 365 да не хвърляме бутилки а не да разчитаме на единият ден в които събираме пи 1-2чувала с боклуци
  • 58 Роко Скиавоне

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Еколог":

    Когато се горят сухи дърва имаш коминна система дето ги има в цяла европа дири и филтри няма замърсяване.Ела и виж мия комин итвън няма никакъв пушек всичко изгаря на 100%в горивната камера.В цяла германия по села и други има такива системи и хората все още се отопляват на дърва,но не горят гуми и мокри дърва
  • 59 Роко Скиавоне

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Човвк кви са туя it соециалисти те са 0,5 процента от цялото население,говориш ми за неква стартова заплата от 2500лв тива са смешни пари ,ед7н селски майстор стройтел на село взима повече.Направо ме развесели с тази тънка заплата ,но по важното е какво може да купиш с нея,за едун човек в момента трябват повепе ит 1000лв на месец за да миже да преживее за това време и то без да си позволява почти нищо ресторант,почивка,
  • 60 112

    0 1 Отговор
    В германия се отопляват не на дърва, а на газ. А в Лондон са пуснали нови коли с ток за 25000 и на изплащане за 3 години. През тия 3 години продавачите обслужват колата при ремонт. Как е Българиоооо. Скоро няма да ги настигнем Европейците обикновените хора, а само вашите в бг шуробаджанаците от 1944 до днес ще си купуват ит 250000,нио,че са зле разни актьорета, но с връзки на мама, както и в обшини, неверета, нои и къде ли не. Бъдете благословени и дано живеете дълго с придобитите пари от народа изстрадал.
  • 61 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Именит":

    Ми тези дето не я харесваме дачията, а нещо по истинско?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол