Last news in Fakti

30 Януари, 2022 06:49 5 937 52

Гражданската отговорност скача до 60 лева

  • гражданска отговорност-
  • цена-
  • автомобили

Въвеждането на системата "бонус-малус" буксува от години, а сред причините е фактът, че този вид застраховка е обвързан с регистрационния номер на автомобила

Гражданската отговорност скача до 60 лева - 1
Снимка: БГНЕС

Независимо от цената на колата - "Гражданската отговорност" върви нагоре от тази година. Задължителната за всеки шофьор застраховка се покачва средно със сумата от 15 до 60 лева - в зависимост от мощността на автомобила и възрастта на водача, предаде NOVA.

След поскъпването на редица стоки и услуги за всички потребители, качването на цените на гражданската отговорност не е приятна изненада - застрахователните дружества обаче имат своето обяснение. например за автомобил, който е с около 100 конски сили и 1600 кубика, за тази година гражданската отговорност се покачва с около 50 лева - но през 2020 и 2021 година гражданската отговорност е намаляла - с общо около 57 лева.

"В 2019 има най-силно повишаване на цените на застраховката гражданска отговорност - с 80-90 лева. В последствие 2020 се запазва, 2021 цената пада съвсем естествено поради това, че ние през 2020 преживяхме локдаун. Има чувствителен спад - над 35% намалява броя на смъртните случаи и 20% на тежките ПТП - те са основния разход по застраховка гражданска отговорност. 2021 имаме силен спад, който в момента се компенсира с леко завишение - от 16 до 60 лева в зависимост от кубатурата", посочва застрахователният брокер Анелия Ангелова.

Индивидуална оценка и цена за всеки шофьор ще е възможна едва след въвеждането на системата "бонус-малус". Този процес обаче буксува от години, а сред причините е фактът, че този вид застраховка е обвързан с регистрационния номер на автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    69 3 Отговор
    Не скача ДО , а скача СЪС ....
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    92 2 Отговор
    ЩО за наглости кожодерско изнудвачески рекет
  • 3 Тишо

    45 4 Отговор
    Мушунгери
  • 4 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    77 1 Отговор
    Бонус-малус е добра идея, която обаче вече над 20 години .... аха да влезе от утре ! А и в този вид , в който е предложена, си е ГРАБЕЖА НА ВЕКА - повишение с до ЧЕТИРИСТОТИН процент веднага и отстъпка с до ДВАДЕСЕТ процента след няколко години ‼️
  • 5 хаберих

    77 1 Отговор
    Днес съм си забравил фаровете светнати. Намирам бележка на чистачките: "Фаровете ти светеха, счупих ти крушките, за да не ти падне акумулаторът." Имало и добри хора!

    Коментиран от #10, #14

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    46 2 Отговор
    Ако я въведат ще загубят много пари от коректните шофьори и ще лъсне отново....на държавните хитреци.На мвр и другите слуги държавни не се плащат ЗАСТРАХОВКИ с Реални пари ,а всичко е на Книга.Нещо ,като ЦСКА на времето,а сега лъвски!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гадно

    50 1 Отговор
    Според "експертното" обяснение излиза, че намаляването на катастрофите е причина за повишението, що за довод значи ли това, че ако увеличението е с 1000% няма да има катастрофи.
  • 9 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    49 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Грешиш, няма да загубят , а ще спечелят ! Ще спечелят МНООООООГО! Един фиш дори ще ти вдигне веднага "отговорността" с над 50% ! А ще трябва да имаш три години без санкция , за да дочакаш 25% отстъпка ! Освен това , чак сега се сетиха, това за което пиша от години- това е АВТОМОБИЛНА отговорност , а ГРАЖДАНСКАТА отговорност трябва да е НА ГРАЖДАНИТЕ( на водачите - по СУМПС, а не по рег. номер) ‼️

    Коментиран от #12

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "хаберих":

    ДОБРИТЕ ХОРА са малко господине

    Коментиран от #13

  • 11 Кольо

    64 1 Отговор
    Може да си скача колкото си иска щом с лобистки закон държавата подкрепя частен бизнес . За едните мижави проценти става въпрос изразени обаче с много нули в пари. Дори и да не употребяваш за месеци автомобила си ,то пак трябва да им плащаш за да не ти свали репресивния държавен орган регистрационната табела или да ти свали служебно регистрация на МПС. Да отсъстваш от страната или просто да си болен пак трябва да плащаш за нещо което не ползваш и не си опасен за никого защото автомобила стои в собствения ти двор или гараж някъде. Това ако не е държавна протекция на рекетьори ,то не знам кое друго може да е . Монополистките измами на енерготата ,ВиК и парното са ясно ,ама тези фирми на мутри от време оно защо ги оставят така да дерат народа ,не ми е ясно. Трябвя дя се плаща само това което ползваш. Така е и за пътищата , а не на общо основание. Вкарайте таксите към горивото и кой колкото харчи , а най-добре с пунктове на хубавите пътища , а останалото с дупките когато го оправите. Ама тогава ще останат един -два асфалта за плащане и няма кого да окрадете за нищо. А така -давай на дрането щом не знаят да дойдат масово на площада и да смачкат костюмите на едни 240 алчни тиквеника . Не се наядохте ,бре алчници милионерчета.

    Коментиран от #18

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Не могат да спечелят.Ето сега в понеделник отивам за златен талон,такива са повечето.тези,които не спазват правилата и правят повечето ПТП са самите проверяващи и роднините им.Ако въведат трябва да видят досието на всеки,не знам какво ще спечелят от мен и такива ,като мен...Освен един гол....добре гледано бяло садило за хора!

    Коментиран от #15

  • 13 Наблюдател

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    много малко си умен господине...........
  • 14 Следя

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "хаберих":

    Хубав е вица ама стар много.
  • 15 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    22 1 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Чети бе пич! Златният талон е ТВОЙ ! За това , че ТИ нямаш нарушение! Но санкцията ще е заради колата ! Може заради предишният собственик, може заради твоя син или съпруга ....! В Русия има един на когото отказват застраховки заради множество ПТП , при това той НИТО ВЕДНЪЖ НЕ Е БИЛ САНКЦИОНИРАН ! Човекът никога не отстъпвал правото си и все го блъскали нарушители ! Схващаш ли !

    Коментиран от #24, #40

  • 16 Трезвомислещ българин

    52 0 Отговор
    Ако продължаваме да сме смели само по форумите, а не на площада ,това ще ни чака във всички сфери.
  • 17 Osman

    6 0 Отговор
    Хайърлия да е....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха ха

    0 0 Отговор
    пак не съм по темата , а ?
  • 21 зеленчук

    4 2 Отговор
    и така и иначе не я плащам , карам с граната в жабката , за доброжелателите
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЗАБЕЛЯЗЪЛ

    14 1 Отговор
    КОЛКОТО ПРОЦЕНТА СКАЧА ЦЕНАТА - ТОЛОВА ПРОЦЕНТА НАМАЛЯВАТ ПЛАЩАНИЯТА
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    съгласен съм,че трябва да е на шофьора.На колата е неправилно,но точно затова го правят на колата,защото им е ИЗГОДНО!Едно време думата"" ПИЧ" първи официално я въведох още преди 89г....за оня рейгън...Но бях млад,а младоста и глупоста са брат и сестра...Радва ме и благодаря ,че над 63,5 години мен ме наричат Така!Благодаря искрено!даа,духът е същия,опитностите много повече ,но.......косата е оредяла и побеляла яко....

    Коментиран от #27

  • 25 Селяк

    22 0 Отговор
    Трябва да могат да си платят и те тока на офисите в които пребивават - ей за това вдигат и те цените! Нищо ново под слънцето! А иначе за какво ни е тая гражданска отговорност като не служи за нищо?!?! Познат го удариха преди година и още не са му изплатили стотинка! Обяснението от гражданската застраховка било, че не били получили нищо от КАТ, а от КАТ казват, че не могат да намерят шофьора за да му пратят глобата и уведомлението щот се криел, а гражданската на познатия трябвало да се свърже с гражданската на шофьора който го е ударил и така вече година се въртят нещата у допнкте им гащи и говорим за някакви си 300лв обещетение! Системата на всяка организация, всяка администрация, изобщо всичко тук в България е направено с цел лесно да се взимат пари и трудно да се дават! Нищо не работи заедно и не е улеснение с цел лесна корупция! И като гледам нищо не се променя и няма да се промени!
  • 26 един от многото

    22 0 Отговор
    Само си търсят причини за увеличаване на всичко , народа го имат като брашнян чувал , всички го тръскат и все пуща по нещо!
  • 27 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    👍👍👍👍 Мъжът и на 63,5 си е Мъж ‼️ Няма да се даваме, наборе ‼️

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кирето

    7 3 Отговор
    Няма значение цената, важното е, че от ГЕРБ и ДПС нищо не зависи и, че ПРОМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВА!
  • 31 Българка

    28 0 Отговор
    Добре де мисирки, защо не направите проверка на твърденията на тази крадлива пасмина. Вдигнали с 60лв, защото преди това свалили с 57???!!!!!!!! Лесно е, отделно идва малко по-сложната част, но и тя може да се направи. Отидете в НАП и вижте какви печалби са отчели застрахователните дружества за съответните години. О, ЧУДО! Дали няма да се окаже, че чистите печалби се УВЕЛИЧАВАТ ежегодно и че са много по-големи от печалбите на най-големите производители във България. Само че никой не ги пита, защото са все на хора които си плащат на висшите политици. Борба с корупцията , е сега, ама друг път.
  • 32 Михаил

    24 0 Отговор
    То си е чист РЕКЕТ. Както и всички застраховки. Закона за застраховането е дискриминационен за клиента.
    А Гражданската отговорност е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА. Всеки адвокат го знае но не смее да го обяви.
    Знаете кой застраховаше...пък и сега.
  • 33 Само питам

    9 1 Отговор
    Добре де, нали уж все учили в чужбина управляват, защо не вземат от там модел за ГО? Все пак там застрахователно то дело е цяла индустрия и не ми се вярва са има такива мушенгии. Не вярвам и там да плащат ГО не за водача а на колата.
  • 34 морков

    18 0 Отговор
    вече плашат децата по света с живота в българия , ако не слушат , там
  • 35 Лъжат кучетата

    25 0 Отговор
    Пазя си ВСИЧКИ полици на ГО от последните години, точно за автомобил 74kW/100 h.p. Цената винаги е вървяла САМО нагоре.
  • 36 И къде

    22 0 Отговор
    го видяхре тоя спад, след като всяка година сумите, които плащаме се повишават, а бонус-малуса в БГ си е само лакъртия. На нашия милиционер му дай само да продава винетки, да измисля нови екостандарти и да получава, без нищо да прави.
  • 37 SYPO

    25 0 Отговор
    Не ми е известно ГО да е паднала с цели 57 лв.От 6-7 г. плащам за ГО към Лев инс за кола 55 к.с. 1300 км3 248 лв. Имам категориите А, В, С и за 40 г. зад волана нямам нарушения.Власта се смени, но закинете си останаха същите за ограбване на народа със свякакви измислени поводи. Просто отдавна няма държава.
  • 38 Целта е

    14 1 Отговор
    да се изцеди и последната стотинка от хората. Да станат без никаква собственост и доходи. Да бъдат тотално зависими от нечия "милост". Така се постига пълна власт и подчинение. А средствата за постигането му са - пландемията, "грижите" за здравето, "мерките", фалитите, произтичащи от това, отнемане на самостоятелно производство на храна, зелени сделки, екологии и всичко това довеждащо до изкуствено обедняване - ограбване на масите.
  • 39 ха ха

    13 0 Отговор
    всъщност плащаме за некомпентентноста на служителите , увеличението е заради изгорелите шипътъри на магистрала струма , а всички знаем какви са пътищата и кръстовищата у нас , разбити и обрасли с храсталак , видимост никаква , но пък нацвъкани всевъзможни табели и идиотски инженерни решения сякаш умишлено създадени за предизвикване на катастрофи , и по мутренско милиционерски обичай отговорноста се прехвърля на всички плащащи , боклуци
  • 40 Лост

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Сигурно затова вече пишат-"Автомобил блъсна и уби пешеходец."Ами да го пращат в затвора тогава.
  • 41 БСП УПРАВЛЕНИЕ

    8 4 Отговор
    ТАКА НИ УПРАВЛЯВАТ ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ....ИЗСМУКВАТ ЯКО НАРОДНАТА КРЪВЧИЦА. ДОКАТО ТОЯ НАРОД ШАВА
  • 42 Васил

    11 0 Отговор
    Алоооооооооо Нинова къде сиииииииииии?

    Коментиран от #44

  • 43 6Х6

    5 0 Отговор
    В България все нещо буксува и затова не се движим напред! Факт!
  • 44 Нинова

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Васил":

    Ко ми дреме за тебе бе..ай бегай..
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ал Бунди

    9 0 Отговор
    Що ревете сега??? Нали си избрахте Киро Корулатора дави корулира бе!Ха сега, честита ви королация!!!(не пиша с у, щото бота ме трие)
  • 47 Онзи

    8 1 Отговор
    Задължителната застраховка е същото като зеления сертификат. Може да не я искаш но те задължават.
  • 48 Абе

    8 0 Отговор
    Има ли Кой да ги контролира тези нагли застрахователи, че могат да правят каквото си искат защото "Гражданската отговорност" е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА и имат законното право да рекетират и изнудват шофьорите като си измислят най различни поводи и причини за да вдигат цената на застраховката всяка година с 50-60 лв...???
  • 49 Историята

    8 0 Отговор
    Изобщо не е вярно, че 2021 г. застраховката е намаляла, същата е като предходната година, поне за моя автомобил!
  • 50 Мамул

    8 0 Отговор
    Вдигат цената с 20 % колкото е инфлацията,засега. После ще вдигат още. Имаш право да платиш имаш право и да не платиш. Като не платиш ходиш пеша. Имаш право и да умреш. Какво повече искате? Различното се постига с тояги.
  • 51 Всички цени стават скокливи

    4 0 Отговор
    Дори световните шампиони по висок скок едва ли юе ги надскочат!
  • 52 тибелядавидиш

    2 0 Отговор
    Когато нашенецът види жена зад волана, казва:
    - Тая овца не може да кара, не умее да паркира, прецаква съединителя, амортисьорите, натиска без нужда спирачките...
    А като купува кола:
    - Запазена е, жена я е карала. Глей, като нова!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове