Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 11:02 1 242 24

Сметката за ток на Александровска болница е с 330% по-висока

  • александровска болница-
  • сметка за ток-
  • скъп ток

Има оздравителен план, правят се икономии от всичко, което е възможно, каза директорът на лечебното заведение

Сметката за ток на Александровска болница е с 330% по-висока  - 1
Кадър БНТ

"Сметката за ток на Александровска болница за декември в сравнение със същия месец от миналата година е нараснала с 330%", каза в "Денят започва" по БНТ д-р Атанас Атанасов, изпълнителен директор на здравното заведение.

"Докато миналата година болницата е платила около 85 000 лв. за декември, в момента сметката ни за декември е 284 000 лв., което е много сериозен ръст на разходите и голямо предизвикателство пред мениджмънта на болницата", подчерта той.

Сметките за декември вече са платени, но на фона на общото състояние на лечебното заведение това е още едно ново предизвикателство. Трябва да се намерят някакви компенсаторни механизми, за да бъдат осигурени базовите потребности на населението, посочи д-р Атанасов.

Има оздравителен план, правят се икономии от всичко, което е възможно, без да се ощетява основната дейност на болницата - диагностиката и лечението, но възможностите за тези разходи са ограничени.

С кредит от 35 млн. лв. ще се покриват натрупани просрочени задължения в изключително сериозен размер, който е почти 50% от годишния оборот, каза изпълнителният директор на Александровска болница.

"Това състояние няма как да бъде преодоляно без някакви външни механизми, външно финансиране, тъй като обема на дейността и цените, по които се заплаща тази дейност по клиничните пътеки, не се определят на пазарен принцип, а са по една или друга форма фиксирани", отбеляза д-р Атанас Атанасов.

Кредитът за покриване на тези просрочени задължения е при лихва 2.5% , за период от 7 години с шестмесечен гратисен период.

Д-р Атанасов посочи, че причините за финансовото състояние са и обективни, и субективни.

"Нашата цел е да стабилизираме дружеството, да го изведем от това състояние и ако е възможно в обозрим период в бъдещето, да му гарантираме устойчивото развитие", подчерта изпълнителният директор на болницата.

По думите му целият механизъм на финансиране на лечебните заведения и на медицинската помощ се нуждае от сериозни промени.

"В момента тези цени, които се договарят между БЛС и НЗОК, нямат много общо с реалната себестойност, т.е. с разходите, които са необходими, за да може да се предостави такава медицинска помощ", заяви д-р Атанасов.

За ковид вълната в момента той посочи, че има свободни легла в болницата в ковид отделението и в интензивното такова, вариантът Омикрон протича с по-леки симптоми и по-рядко се стига до болнично лечение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 16 Отговор
    Да си искат парите от гейчето Ангелов.
  • 2 хах

    17 15 Отговор
    Оплачете се на еднокнижника, той ви изкара на пазара!!!
  • 3 опг ГЕРБ в затвора

    11 15 Отговор
    боко тиквата е виновна , тя затри проекта Белене и гепа парите за уж санирането

    Коментиран от #23

  • 4 Българка

    11 15 Отговор
    Б.Борисов, Пеевски, Влади Горанов о КО да отварят шкафчета, чекмеджета и сметки, пълни с крадени от нас пари и да компенсират щетите, които причиниха с изваждане болниците от регулирания на свободния пазар
  • 5 Ивайло

    17 2 Отговор
    Ето ви европейски свързан "свободен" пазар за ток, ето ви частни ЕРП-та, ето ви изнасяне на евтин ток за комшиите и продаване на същия у нас, но по-скъп!!! Ето ви я Европата, дето ни накара да си затворим половината АЕЦ!!! Айде да ни е честито!!!
  • 6 2020

    8 16 Отговор
    Защо си мисля че една Тиква измисли пазара на ток!!!!
  • 7 Гост

    9 0 Отговор
    Така ще е когато се правят глупусти на пазара на електро енергия,да печелят разни фирми за сметка на 98% от останалите потребители.Борси и глупусти.Липсва държавата ,която да се намеси и да регулира нещата.
  • 8 доган

    6 0 Отговор
    Те и заплатите и кражбите ви не лъжат!
  • 9 дзверо

    10 3 Отговор
    Чета в българската преса за цените на тока. Най ме учудва обяснението на разни енергийни експерти, че видите ли така било в цяла Европа!? Еми от първо число мога да ви кажа, че в Германия няма никакво увеличение на тока! На знам как е в другите държави, но мисля, че ви лъжат яко!

    Коментиран от #18

  • 10 Румен Крайчев

    15 1 Отговор
    Да се оправят, нали избрахте промяната. Само не знам как ще остиска бизнеса с този буст на цената на тока. Всичко вече поскъпва. Явно целта е да се изчисти пазара от малките конкуренти и да се завладее от наши хора. Народа кучета го яли, той ще плаща за компенсациите на барове и кръчми, истинските стожери на нашата икономика.

    Коментиран от #11

  • 11 Божинов

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Румен Крайчев":

    Скрий се, без образование мога. Без кръчми и леки жени не мога. Трябва да си баровец, веднъж се живее.
  • 12 не се кахъри

    14 1 Отговор
    Дай сметката за тока на кики и кокорчо да я платят, и без това 11 милиарда не знаят къде са ги изхарчили.
  • 13 УСА боклук

    6 0 Отговор
    И моята в офиса е 2 пъти по-висока при положение , че Коледа и Нова Година почивах поне 10 дни. Какво да правя? Да рева, или да се смея, се тая. Платих.
  • 14 ПЕЕВ

    6 1 Отговор
    КИРИЛ ПЕТКОВ ЩЕ Я ПЛАТИ ,НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ,САМО ЧЕ КОГАТО ПРЪДНЕ ГУЩЕР.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тодор Живков

    2 4 Отговор
    Къде са парите в шкафа на Бойко в шкафа или Ангелов другия крадец.
  • 17 Бъди "почтен" докторе!

    4 1 Отговор
    Не може да се оплакваш от цените на тока, горивата и квот се сетиш, защото те са ти подарък от тия, дето те назначиха на мястото на изчегъртания Ангелов! Затова налягай си парцалите и стой мирен и си чакай фалита на Болницата!
  • 18 Ами вчера на Референдум един

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "дзверо":

    "долен гербераст", показа карта с истинските цени в цяла Европа и наистина най-червената зона с най-високите цени на тока бяха Румъния и България! Германците плащат два пъти по-ефтин тока, а дори нямат АЕЦове! Кирчовците и Радевците лъжат най-безочливо!
  • 19 Изгонете престъпниците и мошеннииците

    2 1 Отговор
    от ПП ПП и всичко ще се нареди в пъти по-добре! Такива зловредни некадърници никога не са ни управлявали!
  • 20 Кирчо е новият Виденов

    4 3 Отговор
    Кирчовата зима може да задмине Виденовата!
  • 21 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    2 2 Отговор
    ТАКА Е, КОГАТО УПРАВЛЯВАТ....КОМУНИСТИ ОТ БСП
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хампарцумян

    0 0 Отговор
    Ще фалирате. Какво толкова?! Нали сте търговско дружество. От на де дънакоплаците ще ви спасяват?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове