Last news in Fakti

21 Декември, 2022 11:52 1 074 19

Омбудсманът иска компенсации за домакинствата заради скъпия ток

  • омбудсман-
  • компенсации-
  • домакинства-
  • скъп ток

Диана Ковачева иска също всички битови клиенти да получат подкрепа по еврорегламента за справяне с високите цени на енергията

Омбудсманът иска компенсации за домакинствата заради скъпия ток - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в която поиска справедливи компенсации заради екстремно повишените разходи за природен газ на всички домакинства, които разчитат на това гориво.

"С дълбока загриженост се обръщам към Вас по повод внесеното от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цена на природния газ за м. януари 2023 г. в размер на 204,53 лв./MWh. Това безпрецедентно високо увеличение - с 38,9 %, в сравнение с действащата цена за настоящия месец, се случва по време на отоплителния сезон“, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че при значително по-ниските регулирани цени на природния газ – между 102,33 лв./MWh и 162,57 лв./MWh, в периода от м. декември 2021 г. до м. май 2022 г., се е изпълнявала правителствена Програма за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, които използват като основно гориво природен газ, с подпомагане с фиксирана сума на един MWh.

Тя подчертава, че стръмното нарастване на регулираните цени на природния газ за българските потребители обаче, продължава и през месеците след приключването на Програмата.

„Във връзка с това, както и по повод значителното увеличение на цените и на другите видове енергия за домакинствата, на 01.07.2022 г. се обърнах към правителството с препоръка за спешно приемане на нова програма за компенсиране на част от повишените енергийни разходи на битовите потребители. С притеснение отбелязвам, че до момента не е известно да се предприети стъпки за решаването на този належащ проблем“, изтъква Ковачева.

Омбудсманът обръща внимание, че свръхвисоките цени на природния газ значително увеличават разходите и на топлофикационните дружества, които използват този вид гориво и ако те не получат държавна помощ за покриване на разликите, КЕВР ще трябва да включи тези безпрецедентно високи разходи в цените на топлинната енергия за крайните клиенти от 1 юли 2023 г.

„Категорично е становището ми, че тази финансова тежест не бива да се прехвърля на гърба на битовите потребители на топлинна енергия, като се има предвид, че цените и сметките за топлинна енергия и понастящем са на ръба на социалната поносимост“, подчертава общественият защитник.

Ковачева иска също всички битови клиенти да получат подкрепа по еврорегламента за справяне с високите цени на енергията

По-рано този месец омбудсманът Ковачева изпрати отделно становище до служебния министър-председател Гълъб Донев, в което поиска спешна подкрепа на всички битови клиенти на енергия. Тя подчерта притеснението си, че крайните битови клиенти на енергия са пропуснати изцяло от Проекта на Постановление като възможни получатели на финансови средства от солидарната вноска, дължима от свръхприходите на задължените енергийни дружества.

„Крайните битови клиенти на електроенергия, топлинна енергия, природен газ, автомобилни горива и твърди горива за отопление понасят рекордно високи цени на енергията в продължение на повече от една година. Успоредно с това очаквам да бъде гарантирано, че правителството няма да допусне противопоставяне на компенсациите за домакинствата и тези за стопанските субекти“, пише общественият защитник.

Проф. Ковачева апелира подкрепата за смекчаване на последиците от високите цени на енергията – за крайните битови клиенти и по-специално за уязвимите домакинства, да бъде уредена в Проекта за Постановление. За целта тя предлага три конкретни възможни подхода.

Първият е използването на част от финансовия ресурс, формиран от целевите вноски по регламента за изплащане на държавна подкрепа за всички домакинства във връзка с високия ръст на инфлацията, вследствие екстремните цени на енергийните ресурси.
Вторият е фокусиране на подкрепата към енергийно бедните домакинства.
„Предвид напредъка в изработването на дефиниция за „енергийна бедност“ и на критерии за идентифициране на домакинствата в положение на енергийна бедност, смятам за подходящо те да бъдат въведени в нормативната уредба и да бъдат използвани за определяне на кръга на домакинствата, които ще имат право на подкрепа по Регламент (ЕС) 2022/1854“, посочва омбудсманът.

Третият подход, предлаган от проф. Ковачева, е само в случай че изпълнителната власт няма готовност да предложи за кратко време цялостно решение – да има възможност с решение на Министерски съвет да бъде отпусната еднократна финансова подкрепа за отопление за настоящия зимен сезон 2022-2023 г. на вече определените уязвими групи.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    6 2 Отговор
    И таа ухца-като предидущите..
  • 2 Тъпотии

    14 1 Отговор
    "Омбудсманът иска компенсации за домакинствата заради скъпия ток" - тъпотии, токът не е с променена цена. Токът или газът - хайде уточнете.
  • 3 омбудсуоман - KПД 0%

    12 2 Отговор
    дъртатаклатукурца пак играе епизодичната циркова роля с имитация на нещо като пожелания в полза на стадото
  • 4 Сандо

    10 2 Отговор
    Идиоти,искайте производство на евтин ток и работа за всеки,а не незаслужени подаръци.

    Коментиран от #7

  • 5 Тъпанари!

    14 2 Отговор
    Да, вземете милиарди кредити, за да "помагате"? Колко тъпо!
    С тези пари можете да купите техниката и да пуснем няколко блока в атомната централа Козлудуй или даже да "съживим" Белене?
    И тогава тока за българите ще е 5 стотинки на КВт/час.
    Ама нали фашистите не искат да имаме евтин ток? Или ние бихме могли да го продавеме за доста добри пари на други в Европа?
    НО, не... Скапаният "съюз" се самоубива и искат и нас да ни самоубият!
    Трябва да им теглим една м...а и да се ориентираме вече на това, какво е добре за нас... С този "съюз" е свършено!
    Кредити е най-тъпото. Взел и "изял" парите и какво? Оставаш с дълговете. По-добре за инвестиция да се използват парите.

    Коментиран от #8, #14

  • 6 Сега Русия

    8 0 Отговор
    изгражда атомна централа в Турция!
    Ердоган мисли за страната си и народа си! Какво да му пука за ФАЩ или ЕС?
    Каквото е добре за Турция, това се прави и точка!
    А ние сме оплетени в чужди политически игри и интереси!
    Кога ще започнем да мислим за нас си? КОГА? Може да сме в "съюзи" и "алинаси", но само, когато е в унисон с нашите интереси! Иначе - не ни интересува! Да не мислите, че ФАЩ мисли нещо добро за нас? Тези егоисти... Те вече "ядат" Европа, понеже това ЗА ТЯХ е добре!
    И искат и ние да бъдем "изядени" за тяхно добро!
  • 7 клолк

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Социалната политика не е "незаслужени подаръци". Тая държава трябва да се научи да е социална. А не като ГЕРБ по време на пандемия да кара хората да теглят заеми. Ти в кой век живееш? Светът отива към социални държави, а не вашият жесток капитализъм от 19-ти век. Отива се към 4 дневна раб. седмица, твърда почивка събота и неделя дори за търговските обекти, помощи при плащане на наем, за обществен транспорт, та даже при ниска заплата помощ до определен жизнен минимум. Българинът е на принципа "не е важно аз да съм добре, важното е на Вуте да му е зле".

    Коментиран от #9, #16

  • 8 клолк

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тъпанари!":

    Никога енерго дружествата няма да допуснат евтин ток. Веднъж завинаги трябва да разберете, че Топлофикация, ЕОН, ИВН и пр. паразити няма да свалят цените на каквото и да било. Токът и газта ще минат през 99 фирми и фирмички, накрая ще надуят цените до небесата. Никога работодателите, Велев, Домусчиев и др. няма да увеличат заплатите. Няма да допуснат европейски заплати. Единственият вариант е подкрепа от държавата.

    Коментиран от #12

  • 9 Алоо

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "клолк":

    Тази куха застаряваще вече кукличка е от ГЕРБ. Всъщност няма значение от кои е, те всичките играят по схемите на външнит си господари и против народа!
  • 10 ЕНЕРГОТО

    3 5 Отговор
    КЪДЕ ВИДЯ ТАЗИ ЖЕНА СКЪП ТОК ТОИ СИ Е ТАКА ОТ ГОДИНА
  • 11 безпартиен

    4 1 Отговор
    За да се даде на едни,трябва да се вземе от други!Тези които искат нека кажат от къде ще се вземат парите за едно или друго предложение!Как не се сеща нито един журналист да попита от къде ще дойдат парите!?Ако отново е от заеми взети от частни банки?Кой ще плаща?

    Коментиран от #18

  • 12 Еми то е въпрос

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "клолк":

    на СИСТЕМА!
    Не може в една система, само едни да са добре и то едно малцинство?
    Дали 95% от хората ще са съгласни, една малка група алчни "фирмаджии" и "политици" да ги "доят" и "стрижат" постоянно?
    В края на краищата ВСИЧКИ в една страна МОГАТ да определят, в каква система ще живеят!!!
    Ако има 5%, които се смятат за много "умни", "красиви" и "важни", да ограбват другите, то без СЪГЛАСИЕТО на другите 95% от населението, те НЯМА КОГО ДА ОГРАБВАТ!
    Трябва просто да станем и кажем: ТАКАВА СИСТЕМА НЕ НИ УСТРОЙВА! И да се организираме по друг начин!
    И няма как да ни лъжат, че "международните договори, били по-важни от нас..."
    НИЕ МОЖЕМ ДА ИЗМЕНИМ ВСИЧКО В СТРАНАТА СИ! ЗА НАРОДА ДА Е НОРМАЛНО, да се живее!
  • 13 Какво ни пречи

    3 1 Отговор
    важните отрасли за хората да станат държавни?
    Ток, вода, жилища, градски транспорт, медицина?
    Пък ИТ, електроника, химическа промишленост, техническа поддръжка, сервизи и ремонти, техника за бита и останали производства да са си частни?
    Югославия беше нещо смесено, между капитализъм и социализъм и даже след разпадането й, пак са по-добре отделните парчета от нас!
    ЗАЩО? Една държава трябва да е И социална, НО и да не се убива инициативата на предпринимачеството и възможността за реализация на тези, които могат и искат повече!
    Те ще "дърпат" страната напред. НО, не всички са родени равни! Трябва и по-слабите да могат да живеят нормално, иначе за какво ни е общество?
    Може веднага да си стане джунгла и кой може да яде другите??? Силата на хората е в обществото. По отделно щяхме да сме нищо! Още в пещерите!
  • 14 ЦИГАНЕТО ОТ ФАКУЛТЕТО

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тъпанари!":

    ТУВА Е БРАДЧЕДИ ЗАРАДИ , СЛАБОТО НАРОД И ПРОСТОТО ДУРЖАВА ,.ПО ПРОСТО ОТ НАЗИ.БРАДЧЕДИТИ !!!😃😀😀🤣😁🤣😀😃!!!.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сандо

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "клолк":

    Първо се замисли какво е нужно и как да го постигнеш,за да направиш социална държава.

    Коментиран от #17

  • 17 клолк

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сандо":

    Да спрат кражбите в особено големи размери нагоре по веригата и корупцията по високите етажи на властта. Това няма да стане, докато органите се занимават с кокошкарство и хвърлят в затвора за 4 год. хора за 58 лв. Проблемът да не сме социална държава е "горе", не е в низините.
  • 18 клолк

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "безпартиен":

    Що не питаш откъде идват парите за държавните хрантутници? Един милион души нищоправци колко милиарда опоскват годишно? Та те са по- зле даже от маха.лите. Заплати, премии, бонуси, 13. заплата, пари за облекло, почивни бази, паразити и са непригодни да оцелеят на свободния пазар, макар да са здрави и прави. Прати 1 такъв в частния сектор и гледай колко време ще оцелее. Обаче държавата ги хрантути наготово. Скоро ще станат повече от 1 милион. Тая опорка "откъде пари" вече се изтърка. Пари има, ама се крадат и то по много се крадат.

    Коментиран от #19

  • 19 безпартиен

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "клолк":

    Това е първото предложение-от съкращаване броя на получаващи заплати от бюджета-държавен или общински!!!Ние сме единствената държава в ЕС където пенсиониран служител от бюджета продължава да работи на същото място или на по висок пост но вече и с пенсия като бонус!Такова нещо няма нито в Русия с бившите ОНД републики нито в САЩ и Канада!Само в МВР такива "работещи" са над 5000 души със заплати над 2500-3000 лв.месечно на човек!За година са поне 180-2000 млн.лева разходи при намален брой на населението с поне 10% за последните 20 години!!!Необходима е спешна промяна на законите за пенсиониране и този на когото му се работи да работи и получава заплатата си!Реши ли да се пенсионира-да се изпрати с почести/ако е заслужил/!Така ще се съкрати поне 8-10 % от личния състав като тези са все на ръководни длъжности!Ще се освободи място за кариерно израстване на млади кадри и няма да се източва бюджета!А колко ли такива пенсионирани работници има в други министерства,инспекторати,общини и т.н.?Милиарди се прахосват,но на никого не му пука!Сега минусите ще са от "бюджетниците"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол