Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 12:19 11 183 29

Нова схема със сиренето и млякото

  • сирене-
  • кашкавал

Разфасовките стават все по-малки

 Нова схема със сиренето и млякото - 1
Снимка: БГНЕС

Производители и търговци свиват грамажите на храните, за да не се усети поскъпването от клиентите.

Разфасовките на сиренето и кашкавала стават все по-малки.

В една от веригите може да се намери буквално миниатюрно парче скъпо италианско твърдо сирене, опаковано във фолио. То е с тегло от едва 42 грама, а големината му е почти колкото човешки пръст, уточнява Blagoevgrad24.bg.

Цената за един килограм е доста стряскащите 37,90 лева. На клиента обаче това няма да му направи толкова силно впечатление, защото търговецът е докарал миниразфасовката до цена от едва 1,59 лева, която се възприема по-добре психически от купувача.

Френско меко сирене, което струва 31,90 лева за килограм, пък се продава в разфасовка от 80 грама. Цената ѝ е 2,55 лева, което също е щадящо психиката на потребителя.

Нискокачественият кашкавал, направен от вносни заготовки и предназначен за клиенти с по-скромни финансови възможности, е нарязан и опакован във фолио и се продава в разфасовки от по 200-300 грама. Цената за килограм е 11,90 лева, но купувайки малко количество, купувачът ще плати само 2,88 лева за 242 грама.

Отделно в част от веригите цената на насипните сирена и кашкавали, изписана на етикетите, е вече не за килограм, а за 100 грама. Същата практика се прилага и на щанда със сирене на буци в тави, където всеки може да поиска да му отрежат колкото голямо парче иска.

Така на етикета за българското краве сирене е изписана цена от 1,09 лева. С по-дребен шрифт е уточнено, че тази цена е за 100 грама, а стойността на килограм е 10,90 лева.

Сиренето по БДС пък е намалено с 29% и в момента в една от веригите се продава по 11,90 лева за килограм вместо за 17 лева. Цената обаче отново е за 100 грама и на етикета с най-едрите букви е изписано 1,19 лева.

Българското бяло саламурено сирене, което идва във веригите предварително пакетирано в заводска опаковка, също вече масово е в по-малки разфасовки до 400 грама. Така цената от 5-6 лева не действа толкова стряскащо, отколкото ако на етикета с големи букви се изпише 12-13 лева за едно кило.

Производители на кисело мляко също започнаха да намаляват грамажите на кофичките. Още преди няколко години масовата разфасовка бе свита от 500 грама на 400 грама.

Сега някои млекопреработватели намаляват още повече кофичката, която вече става по 380 грама, или с около една супена лъжица по-малко.

Въпреки това цената за млякото с 3,6% масленост обаче не е по-ниска от другото по 400 грама и е 1,39 лева.

Намаляването на кофичката към момента е по-скоро изключение и не е масова практика.

Никой няма да тръгне да си сменя опаковката, защото тя струва пари. В момента цените на печат и на самите суровини са се качили много и млекопреработвателите трябва да отделят огромни средства, за да поръчват нови, по-малки опаковки, а това допълнително ще ги вкара в разходи, коментираха от браншовата асоциация. От там обясниха, че на бранша тепърва му предстои промяна на етикетите, които ще се залепват от горната страна на млечните продукти, което води до допълнителни харчове.

Снаксовете също са сред стоките, които се смаляват. Пликовете, в които се продават, стават все по-малки, а грамажът е орязан. Производители слагат в опаковката на някои видове зърнен снакс вече с десетина-петнадесет грама по-малко. Така пакетчето е вече по 75-78 грама вместо по 90. Цената обаче не пада.

Собственици на заведения също започнаха да икономисват от порциите, за да не вдигат цените. Новата тенденция в някои курорти е да наливат по 400 мл вместо по 500 мл бира. Цената си остава същата като за половин литър.

Засега заводският хляб остава без промяна. Малките фурни обаче могат да си променят грамажите, защото няма стандарт за тегло на печивата. Това показа проверка, направена от "Телеграф“.

Правото на всеки хлебар е да произвежда хляб и закуски с какъвто прецени грамаж. Никъде не е задължен и в закона да спазва определено тегло за печивата. Темата беше повдигната от колеги, които казаха, че ще намалят грамажа, за да не повишават цената. Става дума обаче за грамаж в рамките на 20-50 г. Това обикновено се случва в малките обекти, където се работи ръчно и с прости машини. В големите хлебозаводи не е възможно, защото там техниката се настройва автоматично, каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.

Няма никакво занижаване на качеството на тестените изделия при членовете на нашия съюз. Това са фирми, които присъстват отдавна на пазара, който е свръхчувствителен в този момент. Освен това пшеницата е с много високи хлебопекарни качества, обясни тя.

От началото на март мандрите, които ще продават сирене с над 60% вода, вече няма да могат да го предлагат насипно в тави, а само пакетирано. На опаковката ще пише съдържанието на водата.

Предстоят съвместни проверки от Българската агенция за безопасност на храните с представители на бранша, казаха от Асоциацията на млекопроизводителите.

Оттам обаче допуснаха, че най-вероятно има недобросъвестни млекопреработватели, които удрят в грамажа на едро, когато обаче предлагат продукцията си в тенекии. В този случай обаче са потърпевши предимно търговците, защото те са клиентите на такива разфасовки.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    43 0 Отговор
    този номер е стар важи за много продукти.
  • 2 Далавери ,

    33 0 Отговор
    далавери - всичко е алъш вериш !

    Коментиран от #22

  • 3 /////

    36 0 Отговор
    Производителят свива грамажа, а търговеца свива парите на потребителя все едно няма свиване на грамажа.
  • 4 Алдин

    64 6 Отговор
    Ами пуснете безмитен внос на млечни продуктит (без да ви пука от оядените енагляри в Брюксел) от Турция, Сърбия, Македония и Беларус за да ядем и по-евтино, и по-вкусно! ЕС затри животновъдството за да си продава месото и сухото мляко и масло в България! Товаие ЕС мафията!

    Коментиран от #9, #10

  • 5 Онзи

    26 2 Отговор
    Махайте митото на хранителните продукти. Така ще се внасят и повече храни извън ЕС.
  • 6 хатче

    17 1 Отговор
    ако знете какви съдове се използват от искупувателите на млеко ПЛАСМАСОВИ БИДОНИ КОИТО НЕ ОТГОВАРЯТ НА ИЗИСКАВАНИЯАТА ЗА ХРАНИТЕ И НЕСЕ ИЗМИВАТ СЕКИ ДЕН смърди сутрин тъгват бусоете със отворени врати за да неим прилошее
  • 7 Механик

    28 2 Отговор
    Някога, когато имаше/спазвше БДС имаше стандартни грамажи.
    - Килограм/Литър
    - Половин килограм/литър
    - 750 грама/милимитра
    - 220 грама/милилитра (четвъртинка)
    Всичко останало, само на кантара и пред теб.
    Сега има какви ли не разфасовки с цел да се лъже клиента.
    Как един възрасен човек да се ориентира? Ми ще се излъже на всяка цена.
  • 8 Дедо ви

    61 1 Отговор
    Купих от Кауфланд сирене Елена в метална кутия 800 грама. Като го отворих се оказа, че кутията е пълна на две трети от обема си със сирене, а останалото е вода. Премерих сиренето и се оказа 600 грама въпреки обилното напояване със саламура. Не трийте коментара. Нека хората да знаят. Докато фирмите крадци са анонимни няма да се оправят нещата.

    Коментиран от #19, #23, #26

  • 9 .....

    37 2 Отговор

    До коментар #4 от "Алдин":

    Не, това е дело на българската мафия, която внася боклуци и ни ги продава на десеторна цена. В страните от ЕС храните са в пъти по-евтини и мноооого качествени.

    Коментиран от #14

  • 10 прррц

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алдин":

    има стоки които са повече опаковка отколкото продукт. такива трябва да ги облагат с данък за опаковката... трябва и пластмасовите бутилки да си събират в супермаркетите като в Германия например.
  • 11 ХА ХА ХА

    26 3 Отговор
    АБЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ , ТУЙ НЕЩО ГО КАЖЕТЕ НА КИРЧО ! ЧЕ МНОГО СЕ РАДВА НА ТОВА , ЧЕ ЦЕНИТЕ НЕ СА МРЪДНАЛИ НАГОРЕ ! И СИ ПРИПИСВА ГОЛЕМИ ЗАСЛУГИ И СПОСОБНОСТИ ЗА ТОВА!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да изясним

    19 3 Отговор
    Меделеев е в сиренето и кашкавала.Откъде толкова фирми и мляко от крави ?Кисело и прясно същата работа .Всички шефове на подобни фирми да ги застигне най лошо начело с Зоров и неговия афер Борисов
  • 14 Калитко

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от ".....":

    Без пари ги дават направо.
  • 15 СИЬ

    15 2 Отговор
    Промяната настъпва.Малък грамаж , високи цени, обаче малки заплати и пенсии.
  • 16 32 години стигат !

    34 6 Отговор
    Ами лапайте банани бе ! Нали за банани скачахте преди 32 години ! Социализмът ви омръзна. Държавните предприятия и икономика въобще я обявихте за ...НЕЕФЕКТИВНА ! Искахте всичко да е ...ЧАСТНО - искахте да прилагате -ИНИЦИАТИВА ! Ей сега берете плодове от това де "посяхте" преди 32 години , след ,като ИЗОРАХТЕ до основи -ДЕ КАКВОТО ИМА !
  • 17 Засега заводският хляб остава без промян

    10 0 Отговор
    е да беше 90 стотинки а сега двойно промяна никва
  • 18 Бай Ганьо

    3 1 Отговор
    ще груха по-малко и накрая ще отслабне
  • 19 Еее

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо ви":

    Така е в Кауфланд, Лидл, била, т маркет. Евтини но кл у ци ставащи идинствено за кочината.
  • 20 гост

    15 1 Отговор
    новото "нормално" отивам в магазина и оставям два надника без да съм купил почти нищо, брутална скъпотия
  • 21 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    10 1 Отговор
    Много лошо, от една страна производители и търговци имат увеличени разходи за електричество, отопление и транспорт - по-скъпи горива. От друга страна 70%-80% от купувачите разполагат с почти същите мизерни приходи/доходи/ като преди няколко години. Пък и текат демографски процеси, населението, т.е. купувачите намаляват с по около 50 000 годишно.

    Изходите от тази ситуация според ме са

    Първият връщане на цените на електричество и отопление до нива близки на тези отпреди година. И съответно връщане и на цените на храните. Т.е. стабилизиране на икономиката.

    Втория запазване на сегашните високи цени. Това според мен ще доведе до тежка икономическа ситуация. Нарастване на безработицата и фалит на малка част от хранителни магазини. Което ще натисне заплатите надолу, особено по-високи заплати, защото и сега няма смисъл да се ходи на работа за МРЗ, дори и за 1300 лева месечно няма смисъл да се работи.
  • 22 ГЕРБ=БСП=ДПС

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Далавери ,":

    Вече никой не иска да работи. Защото няма смисъл да се работи при тези мизерни заплати и огромни осигуровки и то най-вече за най-бедните българи.

    70%-80% от получаващите заплати у нас и по света са "нищопроизвеждащи" и безполезни "лай..но-смето-производители", като депутати, министри, кметове, общински съветници, журналисти, политолози, социолози, чиновници, офис сътрудници, IT специалисти, бармани, сервигьори, камериерки, рецепционисти, портиери, пазачи, милиционери, войници, актьори, сценаристи, музиканти, певци, шофьори, учители, медици, фармацевти ...
  • 23 ГЕРБ=БСП=ДПС

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо ви":

    "Купих от Кауфланд сирене Елена в метална кутия 800 грама..."

    Само не мога да разбера по коя точно логикота. ЕДИНСТВЕНИТЕ ВИНОВЕНИ са Кауфланд, Лидл, Била ...? А БГ бизнесмена производителите като ЕЛЕНА ... да са НЕВИННИ. Ами техните бг работниците "произвеждащи" и пакетиращи сирене ... да не би да са невинни. Ами работещите за Кауфланд, Лидл, Била ... продавачи, касиери, склададжии, шофьори са те би и те да са невинни?

    Ти поне си купил 800 гр и си получил 600 гр. А аз си купих от една голяма БГ търговска верига килограм лъскави ябълки и една ряпа. И когато ги разрязан в къщи всички се оказаха гнили отвътре. Случвало ми се е и с картофи... Т.е. купувам 1 кг. "храна" в магазина и едва в къщи разбирам, че са ми продали 1 кг. лай..на/смет/.
  • 24 Васил

    8 1 Отговор
    Българските продукти са боклук от класа даже на Африканският пазар няма да се котират ама са им наблъскали цени като премиум продукт.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 В е л и к и я

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо ви":

    Вие като видите сирене в метална кутия си мислите че е като онова от онова време , а не може да проумеете че няма как по добър номер да ви скроят от тоя за да ви измамят перфектно ... Аз лично не вярвам нито едно сирене или кашкавал , ама нито една марка в магазинната мрежа да е направено само от истинско мляко и мая ...!
  • 27 Димитрова

    1 0 Отговор
    Лъжи , лъжи! Това ли е важно , боклуци на високи цени!
  • 28 Запознат

    2 1 Отговор
    Българите бяхме 9.5мил. и киселото мляко струваше 26ст. прясното 30ст. истинското сирене 2.80ст. .....Сега сме 6.3мил. сега киселото мляко е 1.35лв ,прясното мляко/фалшивото което като го свариш каимак няма /стува2.60лв. Фалшивото сирене от сухо мляко и натъпкано с палмово масло струва 13лв. Е драги Българо за това ли мечтата ? За каква Демокрация става въпрос? Сега като сте свободни можете да пътувате до кадето си поискате и да си пазарувате ,но всичкото ще е боклук също като Великата Демокрация. Сега имаме право да мрем свободно.
  • 29 Анджело

    1 0 Отговор
    Айде догодина по 10 грама
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове