Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 15:30 5 808 48

Чужденци, работещи у нас: Тук е евтиния, защо се оплаквате

  • чужденци-
  • работа-
  • цени-
  • продукти

"Храната е евтина и наемите са много, много по-евтини. Не мога да кажа като заплата какво получаваме, но със сигурност е повече, отколкото средната заплата в България", заяви Томас

Чужденци, работещи у нас: Тук е евтиния, защо се оплаквате - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Продължава увеличението на цените на някои основни храни през последната седмица. Томас и Ейдриън са в България по работа и само за няколко дни са натрупали впечатления за цените у нас.

"Мога да кажа, че плодовете и зеленчуците например са около 20% по-евтини тук, отколкото в Португалия. Храната е евтина и наемите са много, много по-евтини. Не мога да кажа като заплата какво получаваме, но със сигурност е повече, отколкото средната заплата в България", заяви Томас пред Bulgaria On Air.

"Единственото нещо, което ми се струва различно и е по-скъпо тук, е техниката. Но всичко друго е по-евтино тук", коментира Ейдриън.

Цените у нас продължават да растат, показват последните данни. Само от началото на годината т.нар. индекс на тържищните цени е нараснал с почти 5 на сто. А ръстът в цените на едро неминуемо се отразява и върху тези за крайния.

"Трябва още време, за да може тази производствена инфлация да се разнесе, ако не изцяло, то поне частично към потребителските цени и потребителските стоки. Така че ще усещаме въздействието на високите цени поне в първото тримесечие на тази година", заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Заложената в бюджета инфлация за тази година е близо 6 на сто, а според експертите е възможно тази година тя да е по-ниска от миналогодишната.

"Надявам се към средата на тази година да има успокояване на енергийните цени след зимния сезон. Откъдето да дойде и едно стабилизиране на всички останали потребителски цени. Така че в края на тази година да имаме по-ниска инфлация, отколкото миналата година", прогнозира икономистът.

Инфлация от около 6 на сто тази година очакват и от Европейската комисия. Оттам обаче предупреждават, че по-високите цени на енергията и храните допълнително намаляват покупателната способност на домакинствата с ниски доходи, ако те не получат компенсации.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    89 3 Отговор
    Мда. Затова португалците се избиват за българско гражданство.
  • 2 Опонент

    106 4 Отговор
    ✔"Храната е евтина и наемите са много, много по-евтини. Не мога да кажа като заплата какво получаваме, но със сигурност е повече, отколкото средната заплата в България", заяви Томас✔
    😎Като уж не знае, то най-добре е да си трае! 😎
  • 3 München

    107 3 Отговор
    Защото взимате заплати от чужбина. При надница 30 лв/ ден, за каква евтиния говорите?
  • 4 zeus

    107 3 Отговор
    Евтиния е ако вземаш западна заплата и я харчиш тук, да, ама ако вземаш нашенска?
  • 5 Тити

    92 4 Отговор
    И аз ако взимам 3000 евра ще викам че е евтино.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    58 0 Отговор
    Блаженни са вярващите, че нещо което веднъж е поскъпнало, ще поевтинее
  • 7 Asdfg

    84 3 Отговор
    Този Томас…да му е…м…защо не каже колко му е заплатата тук и колко е заплатата на средностатистическия българин?!? Защо ни занимавате с такива недоразумения като този Томас?!?
  • 8 Фффффф

    60 5 Отговор
    И аз да получавам 5- 10 хиляди евро заплата ще кажа че е ефтино в България

    Коментиран от #28

  • 9 Ивайло

    74 2 Отговор
    Евтиния било, хахаха!!! С вашите заплати - да!!! Ама я поживейте с една наша заплата само месец и пак ще си приказваме!!!

    Коментиран от #23

  • 10 адаша

    75 3 Отговор
    Просто съм шашнат от тази статия! Много лъжи натрупани на камара! Не ви ли е срам бе!
  • 11 кабел

    42 3 Отговор
    Не мога да кажа като заплата какво получаваме, но със сигурност е повече, отколкото средната заплата в България", заяви Томас пред Bulgaria On Air. И АЗ ДА ВЗИМАМ ЗАПЛАТА,КАТО ВАШАТА В ПОРТУГАЛИЯ,ЩЕ КАЗВАМ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ Е ПО-ЕВТИНО.

    Коментиран от #15

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 3 Отговор
    но много БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ на ръбът на ОЦЕЛЯНВАНЕТО
  • 13 И аз така

    39 1 Отговор
    Като отида в Турция се чудя що се оплакват. Толкова е евтино. А в Куба средната заплата е около 30 долара
  • 14 Факт

    43 2 Отговор
    И на мене с немската заплата в България ми е добре!
  • 15 Жица

    8 29 Отговор

    До коментар #11 от "кабел":

    Заплатите в Португалия са колкото в София .

    Коментиран от #45

  • 16 Да бее.

    32 2 Отговор
    Тие работещи "чужденци" къде пазаруват!!? В ц.иганска махала ли?
  • 17 В Киреча

    27 3 Отговор
    Ко разправят тия с една пенсия 25 кила краставици може да си купиш! А както знаем "краставицата съдържа 2% сухо вещество и 98% вода"!
  • 18 Българка

    41 3 Отговор
    Тези чужденци да останат не 2-3 дни и да пазаруват с еврозаплатите си. Нека поживеят и поработят с около минималната запла 2-3 месеца и тогава да дават оценки на българската покупателна възможност и цените на стоки и услуги. Другото е вбесяваща подигравка с нас
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Белчев от Гамбия

    28 5 Отговор
    Ми и аз като се прибера при племето си в Гамбия с с европейската си българска заплата от 350 евро и аз така говоря на братчедите си - Ама тука си е супер, защо се оплаквате?
    А те мигат на парцали и ме чакат да им купя някоя дъвка или шоколад!
  • 21 марийке

    17 2 Отговор
    Я се обади на шефа ти да ти понамали заплатата като ги пишеш тия глупости!
  • 22 гост

    8 2 Отговор
    Егати унодините джендари тези да не са нещатни служители на правителсвото
  • 23 Гошо

    2 15 Отговор

    До коментар #9 от "Ивайло":

    Точно ,за да станат заплатите ни европейски ,първо цените трябва да се уеднаквят с европейските нпр. с Лихтенщайн /страната с най висок БВП /и заплатите ще нараснат А сега какво ниски цени ниски заплати ,работодателите нямат стимул да ги увеличават Я да направим цените като в Норвегия да видиш какъв стимул ще е това за работодателя Ето аз примерно ако ми дадат възможност да си вдигна цените с едно 200,300% веднага ще увелича на работниците си заплащането с поне 10% А сега какво нямам стимул
  • 24 Храната

    7 2 Отговор
    била 20% по евтина от Португалия ами там заплата юономална гледам 860 евро бре тука 330!!!!И

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хаха

    10 1 Отговор
    Ефтиния за чужденците. Да си разменим заплатите и пенсиите и тогава да си поговорим отново!
  • 27 Той Томас сам си е отговорил на въпроса

    8 1 Отговор
    Цените ниски, а заплатите още повече!
  • 28 5 - 10 000€ заплатс???

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фффффф":

    Можеш ли да ми ми дадеш тип къде в Европа се получават такива заплати? Ти трябва да бъдеш най-малко Manager или политик, да си на много високо ниво за такава заплата, аз живея в Германия от 30 години и виждам как хората се убиват от работа, за да могат нормално да съществуват, защото от 3000 € заплата ти остава 1/6 от заплатата като си платиш всички сметки и да поясня, че 3000€заплата не получава всеки, зависи от квалификацията и образование, в известна степен и връзки. Така че фантазията 10 000€ можеш веднага да я забравиш

    Коментиран от #30

  • 29 800€ заплата

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Храната":

    Е да, ама цените им не са български
  • 30 123

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "5 - 10 000€ заплатс???":

    както сте споменали 5000 евро заплата на месец а на много квалифициран и образован човек, 10 000 евро на месец е заплата на Мениджър с най малко 10 години стаж обикновенно е повече години стаж. И данаците на тези 10 000 евро заплата в зависимост от държавата са между 50% и 60 % данък доход.Иначе мечтите и въображението на гладна Българска кокошка просо сънува са огромни. Мислат си само как само трябва да отидат на запад и всичките пари и богатсвто тях чакат да отидат и да започнат да ги прибират.Пари там има но се изработват с труд и умения, не със пушене на цигари, пиене на кафе и огромни думу без покритие.Когато направите в България да се цени работливоста, предприемчивоста,таланта,честноста, уменията, професионалната квалификация тогава България ще бъде добре.

    Коментиран от #34

  • 31 Cartera sin asa

    7 1 Отговор
    И какво работи в България? Вероятно е от новодошлите военни дето уж ги няма. Едва ли работи в някоя кравеферма или на полето както българите в Португалия.
  • 32 Тракиец

    6 1 Отговор
    Когато разберр,че не тук не може да се вземе и седмичната му заплата тогава ще го питам
    А да не говорим,че тук храната не е с качеството както при тях.За плодовете.Е нали тези плодове който вместо у вас да ги изхвърлят като 2 качество се продават у нас.
  • 33 Тракиец

    7 1 Отговор
    А господата Томас и Ейдриън дали четат етикетите на продуктите.Едно е да си мислиш ,че в сиренето и кашкавала има мляко а всъщност да си хапваш палмово масло.И за господата Томас и Ейдриън . Четете етикета след това коментирайте.
  • 34 10000€ заплата

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "123":

    Абсолютно точно, професионализъм и коректно отношение са критерии, които се ценят, само че в Бг това е забравено или се игнорира

    Коментиран от #35

  • 35 123

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "10000€ заплата":

    За това всички си плащат цената за Бай Ганьовските си измами, номера,мързел и интриги.Българина е научен че с труд и учение няма да прогресира, но ако открадне,измами, ограби ще живее добре и всеки един друг ще му завижда.Да но докато един Българин краде и е добре той оставя 100 други човека сънародници гладни, но това се толерира от НС И правителството.

    Коментиран от #36

  • 36 Бай Ганьо

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "123":

    За съжаление сте абсолютно прав, лека и спокойна нощ 🙋‍♀️
  • 37 Harisson

    4 2 Отговор
    Живее в България вече 5 година. Тук всичко евтино, храните, наемите, жените. Екстра си е. Какво се оплаква? Да види американки какви хипопотамс

    Коментиран от #39

  • 38 ГОСТ

    3 0 Отговор
    Да отиват в тамбукту там е по евтино .
    За Турист навсякъде е евтино .
    Да рабити за БГ заплата и няма да ги намерим да ги питаме даже колко е евтино.
  • 39 Harisson

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Harisson":

    Fenomenal, за 5 години успяхте да научите най"интересното" за България - жените, парите, цените, имате ли други интереси към България или с този примитивитет се изчерпват всичките Ви интереси? Ако разбира се не се шегувате, защото за мен коментара Ви не е сериозен, да не кажа stupide
  • 40 chi

    5 0 Отговор
    Евтино за тези дето крадат и много скъпо за работещите...
  • 41 Ностадамус

    2 0 Отговор
    Томас не знае още но идва времето,когато българите ще умрат от глад, а всички горди демократи ще заживеят като българи.
  • 42 Е.. Нема такова ж..

    2 0 Отговор
    Когато се смята сравнение се ползва съотношението на дохода спрямо стоките, ако имаш широк достъп до стоки и услуги, си високо развита страна. За това се ползва : PPP индекс.
  • 43 Киро

    5 0 Отговор
    Цените на храните в БГ са доста по-високи, отколкото в Англия. Примери много.
  • 44 Паци

    6 0 Отговор
    Пишете пълни глупости, има роднини в Холандия, според тях цените тука и там са едни и същи. Митът, че в България е евтино отсавна не върви
  • 45 Пътешественик

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Жица":

    По- ниски са бе пич! Къде ще сравняваш скапаната Пуртугалия със България!:) Особено пък със София!:) Наскоро бях по работа в Лисабон. Ле-ле! Пълно е с просяци по улиците, а жените им се продават за жълти стотинки!:)

    Коментиран от #47

  • 46 Киро

    3 1 Отговор
    Цените на храните в БГ са доста по-високи, отколкото в Англия. Примери много.
  • 47 Пламенти

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Пътешественик":

    Това за жените ми хареса,че тука много вдигнаха мизата
  • 48 цените не са евтиния

    0 0 Отговор
    само доходите ни са ЕВТИНИЯ- единственото евтино нещо в бг.а тея ако искат може да си разменим доходите да го докажат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове