Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 23:10 1 909 36

Важните новини във ФАКТИ на 14 февруари

  • важни новини-
  • факти-
  • 14 февруари

Испанските власти изпратиха до МВР доказателства за пране на пари в случая "Барселонагейт", задочни престрелки между Петков и Борисов по темата, осъдиха капитана на "Вера Су"

Важните новини във ФАКТИ на 14 февруари  - 1
Снимка: БГНЕС

Испанските власти: В “Барселонагейт” са изпрани над 5 млн. евро

Има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. Това се разбира от заключенията на испанските власти, изпратени на ДАНС в края на януари. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", пише "Сега".

Справката от 21 страници, се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Обилно се цитират и медийни публикация, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания "подадената в жалбата информация е вярна". "Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов", пише още в материалите, пратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол.

Кирил Петков: Снимки на Борисов присъстват в доклад на испанско разследване

Премиерът Кирил Петков коментира пред бТВ испанско разследване, посветено на „Барселоагейт“ и висшестоящи български политици, за които се смята, че са замесени в пране на пари.

„Докладът, който аз видях, нямаше точно споменато лице, но имаше снимки на Бойко Борисов. Не го уличават директно, но го дават като част от доклада и има замесени висшестоящи лица в тази афера. Факт е, че ако испанските власти са го открили това, а нашата прокуратура не е – как е възможно?“, коментира премиерът.

Министър-председателят коментира, че чуждите служби не целят да създадат дипломатически скандал, а просто подават информация на българските си колеги, като очакват прокуратурата у нас да си свърши работата.

„Г-н Божков през уикенда каза, че е давал лично пари на Горанов. Имаме толкова много доказателства и информация, така че прокуратурата да започне да работи. (…) Парите за къщата в Барселона идват от България, през български политици – с пране на пари. Докладът е от испанските власти, изпратено към МВР“, уточни Петков.

Борисов: Аз съм се снимал много пъти в Испания

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дава изявление за медиите в Централата на партията.

Аз съм се снимал много пъти в Испания, заяви Борисов в коментар относно изявлението, което минути преди това направи премиерът Кирил Петков във връзка с аферата "Барселонагейт".

Борисов определи публичните твърдения като "пореден опит да бъдем шантажирани, дискредитирани".

Неясен е начинът, по който определени медии получават тези данни и какви слухове има в доклада, коментира Борисов.

Нито съм имал къща в Барселона, нито имот, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя, там където съм се родил, там където влачеха ковчези и сега си живея, заяви Борисов.

Председателят на ГЕРБ обаче благодари на премиера Кирил Петков, като заяви, че той е бил коректен в изказването си.

Осъдиха капитана на Вера Су

Капитанът на товарния кораб „VERA SU“, заседнал край бреговете на Камен бряг през месец септември 2021 година, получи наказание „лишаване от свобода” за срок от три години. Изпълнението му се отлага за срок от пет години, а 59-годишният подсъдим ще трябва да заплати половината от направените по делото разходи в общ размер от 7203, 47 лева.

Х.Е. беше привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Добрич за това, че е допуснал плавателният съд да заседне, като така е причинил значителни повреди на чужд имот и е създал опасност за живота на другиго – престъпление по чл. 340, ал. 1 от НК, заедно с втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

Панчо Панайотов напусна ДСБ, след избора на ген. Атанасов

Възмутен от преизбирането на Атанас Атанасов начело на ДСБ, синята легенда д-р Панчо Панайотов напусна партията.

"Уважаеми. Преди няколко месеца бях приет за член на ДСБ. Мотивът - да дам морална подкрепа, за смяната на този. Вече се обадих на шефа на дупнишкия клуб да ме отпише. Нямам никакво намерение да се занимавам с недорасляци", избухна във Фейсбук някогашният син кмет на Дупница и борец срещу червеното правителство на Жан Виденов.

"Ако тези 200 човека заедно с Цецка Бачева, решите, че е безсмислено да продължите там и решите да се създаде истинска дясна партия. Истинска. Аз съм готов да се включа.

Както се подразбира, нито може да разчитате на моя глас, нито на никаква подкрепа. С ментета не работя, нито комуникирам. Много ви здраве", продължи в социалната мрежа дупнишкият доктор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пумиарския Тулуп

    28 1 Отговор
    Дигнал пръста.

    Коментиран от #5

  • 2 Барцелона

    30 3 Отговор
    Бай чекмеджан на затвор на затвор
  • 3 Maris

    20 1 Отговор
    Хубава снимка Бойко , но не забравяй, че когато единият пръст сочи напред другите три сочат към теб !!!!
  • 4 ЗА ЗАСЛУГИ

    19 0 Отговор
    СКОРО ВРЕМЕ СЕВДА ТВ ЩЕ ПРЕДАВА ОТ ....ВЕКИЛСКИ ИЛИ ГЕ МЕ ТО !!!
  • 5 Мисирню

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пумиарския Тулуп":

    Вика ша извадя петте санта
  • 6 Веско

    18 2 Отговор
    Днес да не е събота или неделя, че Бойче е излъчил нов скеч сериал по Севда ТВ. Или май е настъпен по мазола и е вдигнал 200 кръвно след шамара на премиера Кирил Петков при гербаджийката Цветанка Оризова в предаването "Лице в лице".

    Коментиран от #10

  • 7 5 милки

    9 3 Отговор
    Ох кьор фишеци ,в България винаги се е крало ,кой колкото може .Не съм за ББ но това е прах в очите на хората изкрадоха се милиарди за 32 години,но за тях ТИШИНАААА

    Коментиран от #29

  • 8 Веселин

    19 3 Отговор
    Няма място за никакви предположения - "Барселонагейт" представлява един подкуп от 5 млн. евро платен от "Лукойл" на Бойко Борисов заради размотаването да се монтират измервателните уреди.

    И то платен не както плащат простаците му - с пачки и кюлчета, а културно и изискано - със закупуване на къща и отваряне на бутик в Барселона чрез използване на подставени лица и кухи фирми. Испанците обаче са се усетили - това не е чак толкова трудно - и заверата лъсна в целия си блясък.
  • 9 Тони

    14 0 Отговор
    Газ, Шервиньо и европари: Героите с бутика в Барселона добиват газ и усвояват милиони от Европа."Племенник на Йордан Христов се оказа начело на компанията, която добива газ от българските находища в Черно море. Христов стана известен като съпруг на Борислава Йовчева с къщата в Барселона. Близката до ГЕРБ Росица Велкова, която купи нейния бутик Шервиньо е представител на голям посредник на газовия пазар и работи с фирмата на племенника Иван Йорданов.
  • 10 АЗ ПОДМЯНАТА

    4 9 Отговор

    До коментар #6 от "Веско":

    Ботове ботове ботове яростно защитават Подмяната Служебните превратаджии
  • 11 Мони

    12 3 Отговор
    И сега ако не го подхване прокуратурата вече не знам кога

    Коментиран от #24

  • 12 CaizerSoze

    7 1 Отговор
    Вижте го как изглежда, и дори зъбите не си оправи 20 години. Или няма доверие на зъболекар, поне няколко години власт още му гарантираха хубави зъби!
  • 13 Гражданин

    2 0 Отговор
    Важната новина за хасковлии е, че Димитър Рачков чака бебето да се роди в Хасково.
  • 14 Леко мебелите

    14 3 Отговор
    Борисов, нали испанците я пращат тая информация, а пък те едва ли. ще ти се извинят и то първо щото не те бръснат за нищо и второ няма как да ги плашиш с празни приказки.
  • 15 Миро

    19 2 Отговор
    Тоя дебелак не се ли измори да говори глупости ? Никой не казва, че той има къща в Барселона . Твърдението е, че с негови пари е купена къща в Барселона и бутик на името на мутресата му Борислава Йовчева .
  • 16 Петър

    11 3 Отговор
    Божков пръв изпрати доказателства по Фейсбук.Това е началото за ужасния края на шайката ГЕРБ и Борисов. Управляваше с мутри, мафиоти, метреси Цветелина Бориславова и Мата Хари.Изпрати доказателствата на прокуратурата на Кьовешии в ЕС.Видяхме и чухме за новите ужаси в спалнята на Борисов в резиденцията в Бояна. Спи с пистолет да пази чекмеджета с пачки от 500 евро, златни кюлчета.Рашков пръв започна с доказателства и разкри тайните на строители с фирми и подставени лица.За източените милиони и милиарди от бюджета за строителството на магистралите не само за Хемус. За рекета и изнудването на бизнесмени.Не се съгласиха да плащат данък спокойствие на Горанов и Борисов Откраднаха бизнеса им и дадоха на свои хора.В правова държава прокурорите са адвокати на обвинението в МС.Не са магистрати.Съдиите са независими.Осъждат и наказват.Борисов,Цацаров и Гешев да не се оправдават.Не обвиниха и наказаха виновните полицаи за терора на битите протестиращи с Андонов.Гешев го скри за защита в Бюрото.
  • 17 Стоев

    10 2 Отговор
    Борисов си намери майстора от Рашков.Заместих Спец съда,Спецпрокурата сами се закриха.Временно съм гл.прокурор.Няма да спра и не видим Борисов в затвора.ГЕРБ и ДПС са ОПГ.Със схема за кражба на милиарди от магистралите иконимиката, банки. В АПИ са най-много кражбит.Те са престъпленията на века,заедно с фалита на КТБ от Борисов, ДПС и Пеевски,напълниха чекмеджето на Борисов, на Пеевски и в партийната каса на ДПС.Има доказателства и за стари скандали.Заметени са под килима от Цацаров и Гешев.Модела с кръга Котараците, суджуците, къщи за гости на Борисов от ГЕРБ и ДПС.Незаконните подслушвания от ДАНС с Гешев.Арестувах купувачи на гласове от ГЕРБ и ДПС.За 8-те джуджета.За битите протестиращи разследвам Маринов и Терзийски.Уволних шефовете на службите.НАП,Митниците.Аз съм преградата за Борисов и ДПС против новото правителство. Конституцията нямаше закон за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС. НС има право да разпусне ВСС.Прие се нов закон.Цацаров подаде оставка и с Гешев си отиват.
  • 18 Стоев

    14 2 Отговор
    Десет милиона за държанка. Това може да си го позволи някой с крадени стотици милиони, а може би и милиарди?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Спас

    7 2 Отговор
    Ама представяте ли си, той се бил снимал с испански гвардейци и тази снимка е в доклада от испанската полиция, я бе тоя верно приема голяма част от българите за прости!
  • 22 Стефанов

    14 2 Отговор
    Тоя вече не разбира къде се намира. Испанската полиция не е цветановата полиция и прокуратура.
    Те съдят собствения си Крал.

    Нямал бил къща в Барселона и нямало да има.
    Парен каша духа. Кой казва, че имаш, бе.
    Казват, че са прани пари и името ти е замесено.
  • 23 Теодор

    11 0 Отговор
    Испанските служби са открили доказателства, от които може да се предположи, че в случая станал популярен като "Барселонагейт", в който е замесено и името на бившия премиер Бойко Борисов, са изпрани над 5 млн. евро. Разследването е за международно пране на пари.

    Ало , г- Главен прокурор, това не са изрезки от вестници . Това е разследване за МЕЖДУНАРОДНО ПРАНЕ НА ПАРИ. Открити са доказателства за участие на ВИСШИ държани ръководители в случая "Барселонагейт" . Ако и това не си разбрал , значи си функционално НЕПРИГОДЕН да заемеш пост , зает след Конституционно нарушение. Остава ти избор- или оставка , или затвор. Или комбиниран - дисциплинарно уволнение и затвор .Красота .

    Коментиран от #32

  • 24 Пони

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мони":

    Няма как да подхване който и да било щот онея горе са една глутница и всеки пази другия за да може в тази формация да грабят....всеки там си има функция и никой не посяга на другия виж на обикновен човек от народа ше му отроват живота но помежду си се обичат и крепят
  • 25 6969

    2 2 Отговор
    Отиде коня вряката боко узря гешо е следващия
  • 26 6969

    1 3 Отговор
    Отиде коня вряката боко узря гешо е следващия
  • 27 Мутро

    4 3 Отговор
    Де юре нямаш, дефакто с 5 милиона евро крадени пари от народа, чрез поставени лица опита да си купиш къща за мутресата. Де факто лъжеш, защото имаш крадени пари от народа, това е, за което те обвиняват мутропитеко. А ти обявявай , че нямаш къща, имаш къща от откраднатите пенсии на българите или не знаеш какво е пенсионер, защото няма да се пенсионираш в затвора.
  • 28 Емо

    5 2 Отговор
    Борисов е престъпник! Тези 5 милиона Евро са прашинка от откраднатите от него десетки милиарди...Доживотен затвор за този!
  • 29 Досега

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "5 милки":

    никой не е говорил, че за престъпления се влиза в затвора и няма недосегаеми... Браво на смелчагата Кирил, той ще промени България.
  • 30 извода

    3 3 Отговор
    Накрая ще осъдят Елена Йончева за клевета на висш държавен служител. А Радев ще го замерват с камъни на стари години.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Теодор":

    Ти само с българския ли имаш проблем или...?Навсякъде се говори за предположения.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 гост

    1 0 Отговор
    докато правителството се занимава с барселонагейт..... бензина ще стане 4 лева а хляба 5 лева......... и накрая кво.... има ли още наивници тук които вярват че ще има възмездие за бойко и компания..... хващам се на бас с всеки за квито пари иска че нищо няма да се случи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол