Last news in Fakti

26 Март, 2024 16:39 1 959 16

Любомир Каримански: Фактите не са на страната на финансовия министър

  • любомир каримански-
  • факти-
  • финансов министър

"Силно се съмнявам, че ще успеем от 1-ви януари 2025 г. да влезем в еврозоната", коментира финансистът 

Любомир Каримански: Фактите не са на страната на финансовия министър - 1
Снимка: БГНЕС

Политическите турбуленции няма как да не се отразят на финансовата стабилност на страната. Това заяви пред БНР Любомир Каримански, финансист и бивш депутат. "Политическият риск влияе върху всички сектори. Няма как, докато не се предвидят ясен хоризонт и визия за управлението в икономическия сектор и администрацията, и отделните показатели да бъдат достатъчно постоянни. Събираемостта на данъците през 2023 г. е по-ниска в сравнение със събираемостта през 2022 г. като процент от БВП. На какво стъпват прогнозите за 2025 и 2026 година? Дали прогнозният дефицит ще се запази под 3%? Когато виждаме, че няма как България да се развива стабилно икономически и да има ръст, тогава няма как да оставим този финансов министър да продължава да бъде такъв. Фактите не са на страната на финансовия министър".

И премиерът в оставка Денков, и Асен Василев следват много стриктно записа, който изтече преди време, посочи Каримански в предаването "12+3".

"Асен Василев и Кирил Петков бяха казали, че са се обаждали на Урсула фон дер Лайен и тя е обяснила, че за еврозоната трябва да измислят как да заобиколят няколко критерия, за да влязат в рамките. Да разчитаме ли, че през 2023 г. Асен Василев направи точно това? С различни счетоводни манипулации заобиколи отделните правила, за да подготви страната ни за влизане в еврозоната".
Поне една година преди въвеждане на еврото хората трябва да бъдат подготвени, да тече разяснителна кампания, подчерта експертът.

"Виждаме едни анимирани клипчета, не се разяснява на отделните възрастови групи. Защо не направиха така, че още сега в търговската мрежа да има цените и в евро, и в лева? Няма организация и цялостна визия. Силно се съмнявам, че ще успеем от 1-ви януари 2025 г. да влезем в еврозоната. ", казва Каримански.

Той коментира препоръките, отправени към страната ни от МВФ - да премахнем плоския данък и да въведем прогресивно подоходно облагане. Те казват, че е необходимо час по-скоро да има реформи. Акцентът пада върху производителността. Ако смятаме козметично да слеем НАП и митниците, какъв ефект ще постигнем? С какъв коефициент ще се повиши събираемостта? И дали тя би могла да доведе до намаляване на сивия сектор, или обратното – до задълбочаване? Дали сме готови като потенциал да съберем двете? МВФ също ни обръща внимание на това".
"Обвиненията към президента , че той е виновен, че иска да управлява служби и всичко останало са абсолютно неоснователни. В записа и Асен Василев, и Кирил Петков казват, че трябва да бъдат ограничени правомощията на президента максимално. С това ограничение ръцете на президента са вързани и по отношение на финансовия министър и на министър-председателя", отбеляза още Каримански.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    20 10 Отговор
    Баце сменя Еврозоната с Евроазията.
  • 2 Тоя

    21 9 Отговор
    "капацитет" нали беше направил партия с фъфлещата Ива ?

    Коментиран от #11

  • 3 диван чапраз

    23 9 Отговор
    Кандидат крадците от миндерната партия се активираха.
  • 4 Ачо

    36 9 Отговор
    Е какво може да очакваме от Харвардски тройкаджия.Не е бил на много уроци, а и се е занимавал само с кражби и далавери. Василев е срам за нацията
  • 5 флипп

    23 9 Отговор
    Натискат за еврозоната за да могат да на наложат тотален контрол, не защото много са се загрижили за нас, приемането на еврото ще е тотален апокалипсис за бедния българин, колко да е сложно, вижте какво стана в развити държави след приемане на еврото, в бедна България просто ще приключим мача. Обаче вече няма да има мърдане.
  • 6 8-ми март

    10 3 Отговор
    Имаме си нова коалиция. ГЕРБ ДПС ИТН. Честито на данъ5оплатците.
  • 7 Париманов

    23 4 Отговор
    Не мога да разбера този напън, тип рядко щастие във финансите, който е обхванал тези няколко евролюбци. Зор за евро никой освен тях няма! Нямало да ни приемат, супер, ама никога нямало да ни приемат, е и?
  • 8 Ранбо

    5 13 Отговор
    г-н Каримански е отличен служител на ДПС и ше бъде прекрасен министър на финасите през идните години!
  • 9 Кари кари, мани мани, ски ски скибай

    7 5 Отговор
    Не мога да го разбера този Гарибалски, какво се напълва да разбира финансите. Видяхме ги на Славчо икономистите. - Пламен Шнорхела и разни други циркаджии
  • 10 Без име

    7 7 Отговор
    Оффф,този Каримански голям злоба излезе!Толкова му личи,че иска мнооого власт....И страда,че не е фактор....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ха ха

    1 2 Отговор
    Подгряването на плебеите срещу еврото започва. Провали ли се минаването към евро на 01.01.2025 съветвам всички левовете в марки...
    Ако някой ми обясни как Северна Гърция и Турция са пълни с харчещи българи при условие, че икономиките им не са по-зле от нашата, как у нас лихвеният процент е по-нисък, защо у нас има недостиг на работна ръка, инфлацията е по-вискока, цените на стоките от първа необходимост са по-високи, заплати и пенсии скачат с 10+ процента в продължение на години при далеч по-ниска инфлация... Някой да обясни тези дисбаланси и да ги свърже с курса 1: 1.95... На всичкото отгоре и проруски настроения в 30-40% от изветрялата популация... Чакам разумно обяснение. Щото подобни дисбаланси не остават ненаказани. Пак вижте Аржентина!
  • 13 ациклий

    5 1 Отговор
    ДПС ГЕРБ целенасочено ли се стремят към това да не влезем в еврото защото когато това се случи обръчите от фирми няма да мога да кажат българските данъци
  • 14 ГОСТ

    2 2 Отговор
    Кокорчо закопа страната за да уготи на избирателите си и на него самия. Много е жалко когато за собствено его хвърляш цялата страна в дългова криза. Долни измамници пп дб днес пак се молиха на ГЕРБ СДС НЕЩАСТННИЦИ.
  • 15 Този

    1 2 Отговор
    Изскочи и той гладния за власт,който подписа милион да получи клошар от банката,близка на Доган в която е работил.Ами такива експерти са безнадеждни.Горанов пък след 5 години беше разбрал за 700млн.,които уж дължал хазарта.
  • 16 До Ком.4

    1 2 Отговор
    А бе тъпанар смешник,недей разпространява лъжи.Когато фактите говорят и простаците мълчат.Иска им се на тоя и други да са като Василев умни ,ама не да.Затуй го плюят.Само при него българите повишиха стандарта си,но не могат да му простят невежите и наредените на мафията.С лъжи и инсинуации искат да го унижат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол