Last news in Fakti

21 Март, 2024 17:10 2 516 35

Народното събрание задължи финансовия министър да върне 1 млрд. лв.

  • народно събрание-
  • финансов министър-
  • 1 млрд.лв

Решението се прие с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, БСП и ИТН

Народното събрание задължи финансовия министър да върне 1 млрд. лв. - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Депутатите приеха решението финансовият министър да внесе 1 млрд. лв. във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” (ФЕС) до 31 март, съобщи БГНЕС.

Решението се прие с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, БСП и ИТН.

Председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на заседание на енергийната комисия уточни, че реално има една дупка от 1 млрд. лв. във Фонда" и апелира Министерството на финансите и финансовият министър Асен Василев да преведат тези средства към фонда.

Дойде атака от предложения за енергиен министър от Габриел Жечо Станков от ГЕРБ-СДС. “Винаги фондът е бил на излишък с 850 млн. Вие успяхте и тази “мазнинка” да пренасочите. Сега да постъпим отговорно-трябва да насочим средства от бюджета към ФЕС, да предотвратим възможността за повишаване цената на електроенергията за битовите потребители и то тази сума да бъде възстановена до 31 март 2024г.”, призова Жечо Станков.

“ГЕРБ създаде Фонда за енергийна сигурност, а вие го унищожихте и го декапитализирахте”, заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

“Асен Василев източи парите в българската енергетика”, заяви Йордан Тодоров от “Възраждане”.

Критика дойде и от ИТН. “Асен Василев е некадърен финансов министър. Неговата финансова политика е пагубна”, категорична е Павела Митова от ИТН.

Искрен Митев и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ защитиха Василев, като уточниха, че финансовата политика не е пагубна. “Финансовата политика на държавата не е пагубна. Кое от нея според вас е пагубно?”, попита Митев.

Искрен Арабаджиев пък подчерта, че няма риск от вдигане на данъците.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ-СДС, коментира, че са източени 5,411 млрд. лв. от бюджета и са похарчени за незнайно какво, но не и за бизнеса. “От фонда близо 2,2 млрд. са източени. Господин Арабаджиев ако трябва ще го поканим в енергийна комисия да му обясним как стоят нещата”, предложи Добрев.

Драгомир Стойнев от БСП прехвърли фокуса на дебата и засегна решението домакинствата да излязат на свободния енергиен пазар като определи реформата за ненужна, след което обвини Асен Василев за това. “От 1 юли НЕК вече не е обществен доставчик. Затваряме въглищни централи, не сме конкурентни. Във фонда “Сигурност на електроенергийната система” няма средства, как ще се компенсират домакинствата и електроразпределителните дружества, след като се излезе на свободния енергиен пазар и фондът няма средства?”, попита Стойнев. Той припомни, че БСП ще внесат решение за отлагане излизането на домакинствата на свободния енергиен пазар с една година, тоест от 2025г. “Това е нужно, за да създадем работещ модел. Това прибързано решение за 2024г. бе инициатива на Асен
Василев”, добави депутатът от БСП.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ репликира на Стойнев като заяви, че от либерализацията има реална полза за домакинствата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 13 Отговор
    Бълха го ухапала Кокорчо.Той открадна милиарди.
  • 2 456

    32 10 Отговор
    Да връща.

    Коментиран от #31

  • 3 Българин 🇧🇬

    23 15 Отговор
    Няма да има великденски набавки за седесарките пенсионери.
  • 4 бай герги

    44 12 Отговор
    кокорестия сигорно вече избрал дестинацията със своя приятел/спецката/

    Коментиран от #16

  • 5 Асен Василев

    40 8 Отговор
    Не могада го внеса обещал съм го този милиард на козяк.
  • 6 Пепо

    42 8 Отговор
    Малеее, парламента отсвири ПП-ДБ.
  • 7 Хахаха хахаха

    33 6 Отговор
    Разкол в ОПГ на козяк ППДБ и ГЕРБ.
  • 8 Никой

    29 5 Отговор
    Новата партия ГЕРБ-ДПС, СДС-е само абревиатура с нов подход, всички обединени срещу ПП-ДБ. Да смажем главата на змията. После Бойко ще почерпи,извинете ,мафията ще почерпи.Всички сме от едно котило,забравихте ли ?
  • 9 някой

    6 4 Отговор
    ми те са млади да се вземат
  • 10 Кирил Петков

    23 7 Отговор
    Асен да не е фокусник от къде да вземе милиарда като Кенед Мартен вече го взе?
    Ааа... маха ще чупим едно шише в трибуната на НС.
  • 11 флипп

    29 6 Отговор
    Абе то човек да не открадне един милиард, Асенка тъкмо се беше нагласила на острова с мускулестия си любовник...язък
  • 12 Предлагам

    33 1 Отговор
    Да върнат и парите за "Хемус"!!!
  • 13 Никой

    27 5 Отговор
    Големия мачо се покри зад гърба на едни грозни женици / харпии /. Прати ги те да му вършат мъжката работа,щото другите мъже му се подигравали и се държали непочтително с него.
  • 14 Бамбука

    25 5 Отговор
    Хасковския тарикат и свитата в полички не са ли загрижени къде са таксите от Турски поток ? Има ли ги, няма ли ги ? Тъжна родна картинка как бандитите се съюзиха, всичко в името НЕ НА РЕФОРМИТЕ.

    Коментиран от #27

  • 15 българка

    15 24 Отговор
    Мафията атакува! С това доказва, че наистина посочените по-горе структури, атакуващи Асен Василев, са сдружени и мафиотски. България няма шанс!

    Коментиран от #21

  • 16 И аз

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "бай герги":

    И аз това си помислих,че от тук-от там,от посредници и други,явно си е казал--а стига толкова,давай да духвам,пък балъците да духат супата.
  • 17 Някой

    19 12 Отговор
    Хаха! Мощен шут в задните части на Асенчо! Чак кракът хлътна до коляното. Но проблемът е, че на Асенчо може и да му е харесало, и да иска още от същото.
  • 18 Това беше

    25 1 Отговор
    пълен фарс от продажниците , съюзени в далавери и мръсотии ! Но , сега ще видят кон боб яде ли ! Българските граждани не са неграмотни и тия смятат , че ако до сега са ги подмятали по върбите и сега ще им повярват в скалъпената им постановка , че всичко правят за тяхно добро и са "загрижени" за тях !
  • 19 боко

    14 7 Отговор
    И после се хвали,че уж от Чаталджа спечелил милиона а той прибрал процент от милиарда
  • 20 свидетел

    16 1 Отговор
    я, вдигнахме дефицита и инфлацийката !
  • 21 В какъв смисъл

    9 8 Отговор

    До коментар #15 от "българка":

    Трябва да го оставят "да си разиграва коня" ли ? Чудя се,как го оставиха до сега.В персонален план съм доволна,че махна тавана на пенсиите,много важно,че внуците ми ще връщат заемите.Или ,че ядем краставици по 5 лева.Той не работи в дългосрочен план,а гаси пожари.За момента решението му е добро,а следващата година,а по-следващата...
  • 22 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    21 5 Отговор
    Пари от бюджета за бизнеса?!
    Тия за пазарна икономика не са ли чували?
    От къде на къде с нашите данъци ще спонсорират бизнеса?!
  • 23 Кокорчо

    9 6 Отговор
    Вай,вай,вай...........кой дявол мъ накара да съ обаждам неподготвен.
  • 24 БеГемот

    15 0 Отговор
    Тия сега ще потопят бюджета само и само да си отмъстят...
  • 25 Минувач

    20 2 Отговор
    Явно Кокорчо е изтеглил парите, за да манипулира финансовото състояние и дефицита и да му мине номера за еврозоната. Сега, като се вкарат тези пари от бюджета и хак да и е на еврозоната.
  • 26 Бамбука

    7 6 Отговор
    Хайде далавераджиите изредени като защитници на финансите да съставят правителство. Имат супер болшинство, еднакво мислене, идеи,познават се. Дерзайте, нали за това ви плащат !
  • 27 Е как ?

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бамбука":

    Те искат само най - доброто за българските граждани - ПАРИТЕ ИМ ! Днес престъпници от всички групировки се обединиха , треперейки за мизерната си същност , за заграбеното от народа , а това са милиарди , за кожата си и от страхът , който не им дава покой - от Асен Василев ! Ново , както казва народът ни , който се смее последен , най - добре се смее !
  • 28 Дедо ви...

    12 4 Отговор
    Асен Василев трябва да бъде разследван за източване на българската енергетика, както и на Фонда за безопасност на движението
  • 29 Предлог

    4 5 Отговор
    Новата коалиция оглавявана от бойко пеевски.
  • 30 Мдаа

    11 1 Отговор
    Ако всички партии за последните 30 години върнат субсидиите и откраднатите пари от бюджетите България ще е най-богатата страна в Европа.
  • 31 От къде ще ги вземе?

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "456":

    Никой не казва. Само с декларации не става. ДАНС следят ли паричните потоци? Сравняват ли харченето с основанието и до колко то е истинско? Ако Кокорчо си е позволил своеволие, да се сигнализира съдебната власт и после е ясно.
  • 32 А50

    5 1 Отговор
    А от този фонд се плаща на Сащките Марици за скъпия ток, който продават на НЕК, за да бъде по-евтин за потребителите също и да поемат колебанията на цените. А парите във фонда влизат основно от разликата в центите от по-евтиния ток от Козлодуй, така че АЕЦа работи и вкарва яко пари в бюджета, а наще тиквеници ликвидираха два нови реактора и готов проект, струвал 6млрд.., а дадоха пари на вятъра за 6 изтребителя и ремонт на базата, за да могат някога да кацат капризните фъ-16
  • 33 УЖАС

    7 1 Отговор
    КОКОРЧО БИЛ НАЙ ДОБРИЯТ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ДА ТОЙ Е ЦАР НА ИЗТОЧВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ НО СЕГА ЩЕ СЕ ОКОКОРИ ЯКО
  • 34 Избирател

    5 1 Отговор
    Предлагам от шкафчето на Банкята и всички подържащи и облажили се и приближени на политиката на ГЕРБ да върнат откраднатите и липсващи милиарди във времето на тяхното управление . И ако Василев е неправилно взел прехвърлил не според финансовите правила вие къде бяхте че за тези неправомерни действия не уведомихте съответните проверяващи и разследващи органи преди да го одобрите като финансов министър . Интриганта от Банкя за да се спаси от правосъдието ви нарежда да лъжите и създавате недоверие в хората които искат да въведат ред в държавата
  • 35 Джоко

    0 0 Отговор
    Кокорини е с еднопосочен билет за германския Гезуннген..... Но той е бит пес и знае какво да прави в Парламента!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове