Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 05:01 3 025 6

Иван Иванов: Предстои мащабна инвестиция в българското земеделие

  • иван иванов-
  • земеделие-
  • инвестиции-
  • министър

Държавата трябва да покаже, че е добър партньор на българския производител, заяви ресорният министър

Иван Иванов: Предстои мащабна инвестиция в българското земеделие - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Иван Иванов заряза лозята във видинското село Гомотарци, където са масивите на винарска изба и отбеляза, че регионът има потенциал за развитието на винопроизводството:

"Този район има своето бъдеще и подобна инвестиция е пример за другите, които имат желанието, имат възможността да го направят. Държавата ще бъде един добър партньор на всеки един, който участва в подобно начинание. Както тази година, така и в бъдеще ще бъдем рамо до рамо до всички земеделски производители. Както знаете, в бюджет 2022 година са предвидени 111 милиона лева за помощ по така наречените ковид мерки, от които немалка част ще отидат и за лозаро-винарския сектор, както и нашият бъдещ Стратегически план за развитието на селските райони ще бъде една мащабна инвестиция в българското земеделие, за да бъде на нашата трапеза тази продукция, която се произвежда от нашите земеделски производители, да разчитаме на тези, които са се грижели в едни тежки условия за нашата земя, която, както казваме, е дар от Бога и ние трябва да се погрижим плодовете, които тя дава, да стигнат до българските граждани. Така че, следващите дни ще стане ясно в какъв мащаб, която ще направи държавата за следващите пет години, за следващия програмен период, за да покаже, че тя е един добър партньор на българския производител. На всички празнуващи честит празник!"

Над 1 600 декара са масивите на винарската изба в село Гомотарци. Виното от сорта шардоне, отглеждан в района, е сред петте най-добри на изложение във Франция. С Трифон Зарезан за лозарите и винарите започва периодът на предизвикателства, но и на удовлетворение, каза Ивайло Йотов, собственик на винарската изба:

"Добре дошли на всички и честит Трифон Зарезан! Трябва да отбележа, че това е една много стара традиция, българска, която искрено се надявам, че ще пребъде във времето. Знаем, че днес символично се зарязват лозите и започва най-тежкото, но и най-интересното време за лозарите и за винарите в България, период, който до септември ще ни срещне с много сложности, предизвикателства, трудности, но и ще ни надари с много радости, много удовлетворение и вярвам с искрено човешко щастие за успехите, които съм убеден, че септември месец ще пожънем."

В Гомотарци Негово Високо преосвещенство Видинският митрополит Даниил извърши освещаване на лозарските масиви в епархията:

"Радваме се, че в началото на сезона по обработка на лозите, който започва със зарязването им, както е традицията започва с молитва, защото Господ ни е казал: "Без Мене не можете да вършите нищо" и народът ни това го е видял и изпитал многократно в историята си. Още повече в днешно време, когато виждаме колко са слаби и немощни нашите човешки сили пред предизвикателствата, които ни заобикалят. Като ни е казал, че без Него не можем да правим нищо, с това Господ ни е казал, че ни се притичва на помощ и изрично ни е казал, че няма да изостави никой човек, който се обръща към Него. В този смисъл ние не сме съгласни много с тази поговорка, която казва, че лозето не иска молитва, иска мотика. Лозето иска и молитва."

Заедно с министъра на земеделието и собствениците на винарската изба лозята зарязаха и народните представители от управляващата коалиция Иво Атанасов, Петър Миланов и Филип Попов, както и кметът на Видин Цветан Ценков. На събитието присъстваха и заместник-областният управител Анелия Влаховска и заместник-кметовете на Видин Борислава Борисова и Светослав Скорчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Османов-ортопед

    14 1 Отговор
    Тази инвестиция закъсня с цели 32 години ве

    Коментиран от #2

  • 2 не бързай

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Османов-ортопед":

    Чакай , чакай , тя тази инвестиция , още никой не я е видял. Да не мислиш , че ще дадат 430 евро на селскостопански производител помощ, за 1 декар лозе , както е във Франция.
  • 3 Бенчо бенчев

    8 1 Отговор
    Значи вече ше имам и частен самолет и остров

    Коментиран от #4

  • 4 Министъра

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бенчо бенчев":

    За Бенчо и бенчовци може.
  • 5 Питайти

    9 1 Отговор
    Собственика на лозята от къде са му работниците и защо???????
  • 6 безпартиен

    4 0 Отговор
    Преди около 12 години имаше една още по голяма инвестиция!Тогава по селата бяха "оземлени" с по 3-4 декара без имотни и безработни ц..гани от държавния или общински фондове!За земята не платиха нито лев!Платиха само прехвърлянето при нотариус!Веднага дадоха земите на арендаторите с пълномощни за прехвърляне на собственост след изтичане на срока от 10 години,а в същност продадоха дадената даром земя на цени от 300 лв.!Сега ц..ганите отново са без земя и на помощи,но правилните хора извършиха "приватизация" на нещо което не им принадлежеше!Въпросът към този е дали знае за това и КОЛКО ДЕКАРА ПРЕМИНАХА ПО ТАЗИ СХЕМА В ЧАСТНИ РЪЦЕ?Само да не каже,че не знае!Ако не знае-значи не е за този пост!Ако знае и си трае-също!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове