Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 18:05 5 503 56

Почина последният офицер на царство България

  • дянко марков-
  • починал-
  • офицер

Дянко Марков е ветеран от Втората световна война и кавалер на орден за храброст

Почина последният офицер на царство България - 1

Последният жив офицер на Царство България – о.з. полковник Дянко Марков – почина на 99 година, броени месеци преди да отпразнува 100-годишния си юбилей. Това съобщиха негови близки.

Той е ветеран от Втората световна война и кавалер на орден за храброст.

Преди три години полковник Марков бе удостоен с почетен знак на Министерството на отбраната под звуците на стария химн на България – „Шуми Марица“.
Дянко Марков, прекарал години по лагери и затвори по времето на т.нар. „социализъм“, бе народен представител във Великото народно събрание.

Той „пръв и единствен дръзна да посочи, че тогавашният заместник-председател на Народното събрание, Благовест Сендов, е изменил на истината и клетвата си и, твърдейки неистини в Израел по адрес на българите, е опозорил държавата си в името на вярата си към комунизма.

Комунистите така и не простиха на Марков и години наред заливаха името с помия и клевети. Пригласяха им новите комунисти, розовите такива от безбройни правозащитни организации.

Нито една от тях не се заинтересува да защити неговите права, когато през последните години ставаше жертва на множество нападения, побои и ограбвания в дома му, пише за достойния българин младият политик-консерватор Кристиян Шкварек на личната си страница във Фейсбук.

„Дянко Марков стана емблема на истината и борбата за нея. Имах честта да се срещна и разговарям три пъти с него, последният от които беше, когато феновете на голям софийски футболен клуб му купиха и инсталираха домашна аларма, за да бъдат прекратени нападенията в дома му.

Нещо, което никой от правозащитниците и бранителите на "маргиналните и уязвими групи" не се сетиха да направят, нито пък се съгласиха да отразят. Те няма да отидат там, където Дянко отива сега. Мир на душата му!“, завършва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    27 99 Отговор
    Шуми марица е химна на фашистите от Царство България преди 1944г на убийците кои избиваха антифашисти без съд и присъда .

    Коментиран от #14

  • 2 Професора

    28 74 Отговор
    Щом е ходил по лагерите след 1944г значи участието му във ВСВ се свежда до прследване и убийства на партизани антифашисти в горите и градовете на България !

    Коментиран от #11, #44, #47, #50, #51, #52

  • 3 SDEЧЕВ

    22 25 Отговор
    БОЖЕ ПАЗИ ЦАРЯ
  • 4 Софиянец

    54 16 Отговор
    Поклон

    Коментиран от #6

  • 5 Историк

    22 33 Отговор
    Царските офицери са били политически некоректни към републиката, дори и при награждавенето си от легитимтите републикански власти! А как Шкембе войвода допусна да звучи химна на Царство България?

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Софиянеца

    31 38 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Ми тинси придворен знаеш как да се кланяш. Социалистите построиха модерна България заводи,язовири, градове, а през тъй наречената,, демокрация " разрушихте държава и републиката!

    Коментиран от #25

  • 7 Един

    13 51 Отговор

    До коментар #5 от "Историк":

    ... фашист по-малко!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Хисторик

    18 41 Отговор

    До коментар #5 от "Историк":

    Нищо не разбираш, награди ли са го защото преди 1944г Царство България е било в съюз с нациска Германия, Италия, Япония съотвено армията ни е била лояшлна на нацистите. В България след 1989г реабилитират фашизма и слугите на фашизма!
  • 9 Отряд ",, Чавдар,,"

    32 50 Отговор

    До коментар #7 от "Един":

    Децата от село Ястребино нямаха шанса да живеят до 99 години, разни офицери на царя им го отнеха шанса да живеят!

    Коментиран от #21, #36

  • 10 Сърп и чук

    46 14 Отговор
    Достоен човек, българин и офицер! Пилот на бомбардировач, сражавал се срещу германците след 9 септември! Депутат в началото на демокрацията! В един почивен ден посети наше южно поделение. Два часа чака при дежурния, командира на поделението да дойде и уважи ако не депутата, то българския офицер от старата армия, носител на възрожденските ценности на България! Командира не се яви, явно знаеше, че ще го пенсионират скоро от новата власт! Без Военно училище, останал на служба от старшина школник! Дянко Марков си отиде огорчен,! След около месец, командир, НЩ, политотдел, тил, - всичко изхвърча! Така се прави промяна, а не с харвардски дипломи!
  • 11 безпартиен

    45 12 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    Професоре,излез сега в нелегалност с оръжие в ръка да свалиш от власт тези които не ти харесват!Как мислиш ще те определят?Като освободител или като терорист?Такива са били законите тогава,такива са и днес!Спомни си само,чак еди стреляше с автомат по полицаи и после му отвърнаха с гранатомет!!!Да не би да са го съдили в демократичния ни съд?Законите са за това за да се спазват-добри или калпави закони са!Братът на дядо ми също е бил офицер,участник във ВСВ ротен командир,награждаван,осъден на смърт,заменена присъда с доживотен затвор,един от първите 15 души в Белене преди още да е имало една барака!От тях живи след 20 години остават само той и бай Стефан полковника!Вината е била-царски офицер!Мислете!

    Коментиран от #15

  • 12 Хадес

    6 38 Отговор
    Всички антикомунисти отиват в Ада спокойно!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    36 16 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Тъй наречените "Антифашисти" са терористични банди под ръководството на инструктори финансирани и подготвени в Москва....

    Коментиран от #17

  • 15 КОНТРАТА

    15 26 Отговор

    До коментар #11 от "безпартиен":

    Тоо затова и лежаха по лагерте след 1944г защото поддържаха режим на човеконенавстниците от Германия. Кво се
    оплакват 50 000 000 жертви заради имперските интреси за западните капиталисти от Германия.

    Коментиран от #48, #49

  • 16 също

    22 6 Отговор
    В последните години всички станахме жертва на кражби , и ограбвания , но това си дойде с демокрацията.
  • 17 КОНТРАТА

    17 22 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Антифашисти има в цяла Европа не само в България и тех ли ги финансира Кремъл? Кремъл ли финансира френската, норвежката, унгарската, италианската, шведската.. съпротива?

    Коментиран от #24, #28

  • 18 Абсурдистан

    37 10 Отговор
    Смел човек, преживял е комунистическия геноцид! Вечна му памет!
  • 19 Aлфа Вълкът

    26 7 Отговор
    Да почива в мир!
  • 20 Верно ли

    27 3 Отговор
    Лека му пръст на човека. Да почива в мир!
  • 21 Патриот

    29 5 Отговор

    До коментар #9 от "Отряд ",, Чавдар,,"":

    Жертвите от атентата в "Света Неделя " - тоже!
  • 22 МнениЕ

    22 6 Отговор
    Един истински българин! Поклон..
  • 23 Гост

    19 8 Отговор
    "Борис, България, Бог" ! Поклон!
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "КОНТРАТА":

    "а Вие защо биете негрите?"
  • 25 Display

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянеца":

    Ама как никой не разбра разликите между фашисти-комунисти и нацисти-социалисти.........
  • 26 ЗНАЕЩ

    24 11 Отговор
    ВЕЛИК. Беше ми приятел. Живял е в къщата на дядо ми. Един от най доблестните и честни царски офицери. Мир на душата му. Комунизма е забранен със закон. Всички комунисти в концлагер трябва да бъдат въдворени. Работа доживот в полза за държавата

    Коментиран от #35

  • 27 Син съм

    16 9 Отговор
    на царски офицер.Капитан от лебгвардейския полк на негово величестъво Цар Борис III.Има много логични несъответствия в статията.Царските офицери мразят Англия и САЩ,Не биха застанали доброволно срещу Русия и са имали за еталон немската военна машина.Този ми говори за САЩ като за приятелска страна.Липсва каквато и да е информация за неговото офицерство.На времето всички офицери от царската армия са се познавали а и след 1944г.Този индивид го чувам за първи път.Комунистите в България идват на власт чак 1948-49 година а народния съд преди това е организиран от САЩ,Англия,Гърция,Югославия и СССР и изпълнен от ОФ. Те са тези,които дават зелена светлина да се изтреби цвета на нацията.Ордена за храброст от 2-рата световна е за участие в нея на страната на СССР.Имам го същия а останалите ордени на баща ми са с царската корона най отгоре-получени за участие в Освобождението на Добруджа,освобождението на Македония и войната с Югославия.През 1956 година,всички царски офицери,които са били на служба и в НРБ,получават покана да станат партийни членове,поради високите си постове,които заемат в армиията.Баща ми с останалите 99,99% отказва и всички биват принудително пенсионирани,но без никакви репресии срещу тях.Сега да се говори за престъпната комунистическа машина,коло е била безмилостна е като да се целуват едновременно и американски задни части,които царското офицерство е мразело до гроб.Все пак лека му пръст на този господин но няма осанка на царски офицер,а това се

    Коментиран от #29

  • 28 Сърп и чук

    11 6 Отговор

    До коментар #17 от "КОНТРАТА":

    Полковник Шукшин Константин Дмитриевич! Командир на полк, през август 1941 е ранен от мина при Великие Луки и попада в плен! Попада в лагер в Западна Европа! Бяга с други съветски военнопленници и в белгийската съпротива става командир на партизанска бригада ,,За Родину"! През 1945 г. бригадата е разформирована в Одеса, но полковника не е възстановен в армията, защото Смерш са подозрителни към пленниците. Работи в завод в Саратов, където години по късно пристига белгийска делегация. Един гост казва, че е воювал като партизанин под командата на съветски полковник. Работниците поглеждат към Шукшин, Белгиеца проследява погледите и възкликва - Да! Това е нашият командир - поковник, антифашист!
  • 29 Чук и Гек

    8 6 Отговор

    До коментар #27 от "Син съм":

    ,,Народа русофил, предприемачите англофили, офицерите германофили! Само аз ли съм българен в тази държава!?" - ?

    Коментиран от #30

  • 30 Българин

    18 15 Отговор

    До коментар #29 от "Чук и Гек":

    Всички българи са русофили(80%) а останалите 20% са небългари, съвъкупност от лакеи на чужди интереси и двата големи етноса.Определението ти за българин е неправилно.Русофилството е уважението и респекта към една нация,която е дала в пъти повече жертви за нашето освобождение от самите нас,по време на рускотурската война.Русофилството е респекта и уважението към Сталин и СССР,които съумяха да запазят териториалноста и държавноста на България,а не да бъде поделена между гърци,турци и сърби.Ако това не е причина да сме русофили,какво е тогава.И какво общо има уважението ми към даден народ с моя патриотизъм.България винаги е на първо място.

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 офицер

    4 5 Отговор
    Пич и ти издуха супата. Проблема ти беше, не че си царски офицер,
    а защото позволи на боклуци да се заиграват с офицерската ти чест.
    Като колега БЪЛГАРСКИ /не царски или комунистически/ офицер, почивай в мир.
  • 34 Тоалетна хартия

    14 4 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Алоооо, това са думи на Цар Борис III.... В България е нямало комунисти, а само терористи и шумкари!!! И са били на отчет на Москва-евреите!!!! Нищо лошо против Русия, но на тая, която е сега и преди 1917год....Марков е пилот, най-добрия, как ще е избивал шумкарите гладни???!!!Проеетете в гугъл какъв е бил!!!

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Фашист

    14 10 Отговор

    До коментар #9 от "Отряд ",, Чавдар,,"":

    Какви ястребинчета ве парцал миризлив?
    Какъв Палаузов ,калитко и други миризляци?
    300 000 малтретирани,избивани изселвани от прокажените комунисти.
    Грамотни ,умни,интелигентни,красиви хора.Истински хора.
    А ти боклук още се къпеш веднъж на месец и плюеш семки през балкона панелен.У.од.
    Ще ви настигне скоро провидението.
  • 37 Чук и Гек

    8 6 Отговор

    До коментар #34 от "Тоалетна хартия":

    Как да е нямало комунисти, бре,сербезин!? Кой тогава е изтрепал интелигенцията?
  • 38 Историк

    6 13 Отговор
    Първо да кажа лека му пръст като за човек.Второ родения през 1922 година,няма как да е завършил военна академия и да бъде царски офицер.Не знам какъв е бил,но офицерското звание може да му е дадено за заслуги,но това не го праяви царски офицер.Какви са му заслугите и кой го е произвел в чин офицер?Всичките царски офицери,независимо кой род войски са били са завършили военната академия Г.С.Раковски а този поради невръстните си години по времето на царя,няма как да е учил в нея.Няма царски офицер,който да е участвал като политик,а този много активно е участвал в най престъпното за момента СДС,което унищожи България като икономика и военна мощ.Нека някой да даде някаква история за този индивид,защото и в Гугъл няма,което ме кара да мисля че е поредния самозванец,минал между капките,поради възраста си.Да,знам че за умрелите се пише само добро или нищо,но не съм привърженик,да се променя осанката на истинските царски офицери,поради появили се самозванци или политици,искащи да извлечат някакви дивиденти.Царския офицер е бил за пример.Не е ходел по кръчми а само във военни клубове и задължително е носел белите ръкавици,признак на себеуважение и чистота.Никога в политиката и винаги за България и Царя.
  • 39 Аоо

    15 10 Отговор
    Комунистите са най долнота паплач.Техния бог е вожда.Избиха много неводни хора по лагерите в белене и ловеч.Кражбата е най доброто което притежават.
  • 40 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    3 2 Отговор
    вечни няма!
  • 41 И чудо

    6 13 Отговор
    Тоя беше легионер и нацист по убеждения и чудо...доживя като репресиран близо 100 години.
  • 42 Репресиран

    2 3 Отговор
    Абсолютен комунист ! Абсолютен егоист !
  • 43 Panzerkorps

    8 5 Отговор
    Да почива в мир! С него си отива една по-добра епоха от българската история. Една по-добра България.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Заради

    4 10 Отговор
    Заради такива като тоя легионер и нацист в Македония ни мразят,а Шкимбе войводата и Далаверко го наградиха.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 На сапун

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "КОНТРАТА":

    Който е юдεo-бoлшeвиk трябва да бъде тpeпaн, бе, мъpшo! А Γниди като тебе нямат право да коментират най-великия човешки строй!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Nako 👍

    7 3 Отговор
    1944 г е бил на 22 г какъв капитан преписахме му всички злини на фашизма
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бай Гого

    1 1 Отговор
    Кога е станал полковник,нали е бил репресиран?
  • 56 Panzerkorps

    3 0 Отговор
    За седми път! Не мисля, че е убивал шумкари, но дано да го е правил! Комунистите трябва да се избиват без съд и присъда, вонящите им трупове да се хвърлят в крайпътните канавки да гният!

    Откъде извирате, бе, боклуци? Бих ви залял с газ и бих ви подпалил
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове