Last news in Fakti

28 Февруари, 2022 18:11 1 267 12

АОБР с предложения за спешни мерки

  • аобр-
  • икономика

Причината е войната в Украйна

АОБР с предложения за спешни мерки - 1
Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, икономическия министър Корнелия Нинова, социалния министър Георги Гьоков и енергийния министър Александър Николов.

От АОБР предлагат спешни мерки във връзка с войната в Украйна. Публикуваме позицията без редакторска намеса:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) приветства бързите и координирани действия на българското правителство в отговор на кризата в Украйна, включително решенията в областта на засилване на киберсигурността, създаването на единен информационен портал и предприетите спешни консултации с нас за по-нататъшни действия. Именно в тази посока предлагаме нашето активно участие при овладяването на хуманитарната криза, като заявяваме, че българският бизнес e готов да наеме на работа украински граждани, които потърсят и получат закрила от Република България.

На база на предишни проучвания, анализи на нивото на безработица и тенденциите на пазара на труда, като се вземе предвид нивото на образование и квалификация, считаме, че на пазара на труда биха могли да се наемат около 200 хиляди украински граждани.

Обръщаме внимание, че съобразно действащите нормативни изисквания, лицата в процедура по предоставяне на международна закрила имат правото да работят 3 месеца след подаване на молбата за закрила по чл. 29 (3) от Закон за убежището и бежанците. Предлагаме българското правителство да разработи целева програма, насочена към намаляване на сроковете за получаване на бежански/хуманитарен статут за украински граждани, която да действа за ограничен период от време, като позволи нормални условия на живот и труд на украинските граждани. Подобна програма може да подкрепи и работодателите, осигуряващи заетост на тези лица, като поема част от средствата за издръжката за определен период от време. Изграждането на база данни по професии и умения на тези лица ще позволи по-лесното им интегриране на пазара на труда.

Успоредно с мерките за справяне с хуманитарната криза, настояваме и за две спешни антикризисни мерки:

I. Предприемане на мерки за овладяване на тежката ситуация на пазара на електрическа енергия и предотвратяване на енергийна криза, посредством:

- Създаване на предпоставки за удължаване на срока на действие на компенсациите на потребителите на електроенергия на свободния пазар за цените на тока за месеците април – юни;

- Синхронизиране на работата на КЕВР, МЕ, КЕ за ново ценово решение след мораториума (около 5% увеличение е постижимо и поносимо);

- Работа на максимални обороти на държавната енергетика и контролираните от нея генерации (ТЕЦ1 и ТЕЦ3 в МИ), НЕограничаване на износа и използване на печалбите за компенсиране на потребителите на електроенергия и газ в страната;

- Бързо приемане на облекчения (уведомителен режим) на административните процедури при изграждане на ВЕИ-та само за собствено потребление;

- Спиране на продажбите от Чирен, запасяване с горива;

- Настояване пред ЕК за временно регулиране на пазара на СО2-квоти (нови емисии, фиксиране на цени, отстраняване на финансови институции като купувачи).

II. Предприемане на мерки за подпомагане на българските компании от загубата на международни пазари и затруднени транспорти връзки:

- Увеличаване на дела на пряката подкрепа на предприятията в Националния план за възстановяване и устойчивост;

- Финализиране на преговорите с ЕК по оперативните програми за периода 2021-2027, като също се ревизира и значително намали делът на финансовите инструменти;

- Използване на капацитета и инструментите на Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия за подпомагане на браншовете, които търпят най-големи загуби от затварянето на международни пазари, чрез инициативи за диверсифициране на износа и навлизане на нови пазари;

- Съдействие за осигуряване на алтернативни транспортни връзки към зони, близки до военния конфликт.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Натрупващите се кризисни ситуации и нарастващите предизвикателствата изискват координирани и бързи действия, и показват нуждата държавата да действа в непрекъснат диалог и синхрон с бизнеса, в което ние сме надежден и отговорен партньор".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Натото и ес

    14 2 Отговор
    Да ви помага нали гласувахте за тях
  • 2 РАБОТОДАТЕЛ НА АОБР

    13 0 Отговор
    ЗА ВАС КАКВА ХУБАВА РАБОТА ИМАМ В ЗАТВОРИТЕ ДА МЕСТИТЕ ЕДНИ КАМЪНИ ОТ ЕДНО МЯСТО НА ДРУГО
  • 3 Майна

    13 1 Отговор
    Причината е СЛУГИНАЖ НА ЧУЖДА, НЕБЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА И СПЕКУЛА ПО ВЪРХОВЕТЕ!!? НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
  • 4 Костадин Костадинов

    4 2 Отговор
    Путин ми заповяда България да не се въоръжава, че виж кво става в Украйна! САЩ им даде въоръжение за едни смешни 2.5 милиарда долара, и ние вече една седмица не можем да превземе и един голям град!
    18:18 28.02.2022
  • 5 На кратко

    10 1 Отговор
    От фондация "Америка за унищожението на България" спешно да приемат мерки за евакуацията на българските работодатели от страната.
  • 6 Високооктановият бензин стигна 3.10 лв.

    4 5 Отговор
    Брагодарим товарищь Путину! Българский робский народ е готов да плаща и 5.00 лв. за литър, стига парите да отидат за Русия да си купи с тях оръжия за почне да бомбардира и нас!

    Коментиран от #11

  • 7 БСП на Бунището

    6 2 Отговор
    Сега очакваме Корнелия Нинова да Забрани назначаване на Украински работници и бежанци в подкрепа на Военно престъпниците от Руската Федерация и лично към Другаря Путин,развявайки Червени знамена и с Венсеремус на уста....Оставка !!!Лустрация на Комунистическите партии в България!!!
  • 8 Ох пофто, голям кеф

    6 0 Отговор
    Хората бягат от война ние ги чакаме с мизерни заплати. Същото беше по морето като идваха да работят. После разбраха как се живее с тези пари и до там. За това 2 млн. българи избягаха от България.
    Един гледа война друг келепир
  • 9 морков

    3 0 Отговор
    и тия са част от виновниците за войната , заедно с политическата шайка
  • 10 Разбира се

    6 0 Отговор
    Че искате да ги вземете украинците - да работят на минимална заплата от 350 €.Затова и никой не иска да работи тук.Най-ниските заплати в ЕО, най-ниските данаци за вас !НАЙ-СТЕ АЛЧНИ .
    Защо да работят тук като в Еврора могат да получат 5 пъти повече?
  • 11 kriss

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Високооктановият бензин стигна 3.10 лв.":

    НЕ ПУТИН ТИ ВДИГА ГАЗТА
  • 12 А за нас, българите

    0 0 Отговор
    ще осигурите ли работа?!?Или е много по- важно да продавате България, парче по парче,за да си напълните чекмеджетата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове