Last news in Fakti

2 Март, 2022 11:59 1 097 27

Лорер и работодатели координираха настаняване и намиране на работа на идващите от Украйна

  • даниел лорер-
  • бежанци-
  • украйна

Бизнесът е готов да осигури до 200 хил. работни места в различни сектори на икономиката

Лорер и работодатели координираха настаняване и намиране на работа на идващите от Украйна - 1
Снимка: МИР

Mинистърът на иновациите и растежа Даниел Лорер проведе среща с представителите на работодателските организации. На нея бяха набелязани конкретни стъпки за координация на усилията на държавата и бизнеса да помогнат на бежанците от войната в Украйна като настаняване и намиране на работа.

На срещата стана ясно, че ще бъде създаден Национален координационен щаб с участието на работодателите, който ще подпомага украинските граждани, които търсят убежище и работа в страната ни.

"Трябва да канализираме процеса, така че по-лесно да включим бесарабските българи и украинци в пазара на труда у нас и да им осигурим достоен живот", посочи министър Лорер.

"Ще им бъдат осигурени възможности за облекчаване на условията за пребиваване и работа в България", допълни той.

От страна на бизнеса беше изразена готовност за наемане на работа на украински граждани, които потърсят закрила у нас. Възможностите за преквалификации също са изключително важни, смятат работодателите.

Представителите на АОБР обявиха, че има възможност да бъдат наети до 200 хил. специалисти във всички сфери на икономиката. От тях 20 хил. би наела само текстилната промишленост, но също така и в преработващата промишленост, в селското стопанство, в туризма и др. Има нужда от машинни инженери, шофьори, строители и др. Максимално бързо ще бъде събрана информация от бизнеса за възможностите в кои сектори е най-голямо търсенето. Бесарабските българи и украинските граждани са добре дошли у нас, беше подчертано от всички на срещата.

На нея представителите на ИТ бранша изтъкнаха, че могат да назначат до 30 хил. специалисти във високотехнологичните сектори. Те посочиха, че много от българските компании имат представителства в Украйна и са готови да осигурят работа в страната ни на специалистите оттам.

На срещата стана ясно още, че ще стартира и единен информационен портал, където ще бъде качвана информация за наличните работни места в България за украинските граждани. В него ще има информация за това какви професионални квалификации и образование се изискват.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    5 36 Отговор
    митрофановна още ли не е наритана от българия?
  • 2 Този Лорер

    47 3 Отговор
    Трябва да подаде оставка. Дразни само хората! Сложете някой българин на негово място!
  • 3 Шок и ужас

    48 5 Отговор
    Доживяхме да видим евреин да варди фашисти.
  • 4 Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌

    56 4 Отговор
    Те българите нямат работа ще спасяваме украинците... Те българите няма къде да живеят те настаняват украинците.. ех лицемерие лицемерие.. бавиайте ги и тях по бежанските лагери да живеят като животни както се държахте със сирийците...
  • 5 Шин Фейн

    41 3 Отговор
    А работата на българите кога щито хохлите работят и за 500 лв искат да ни подбиват заплатите ли?
  • 6 Наблюдателния

    52 4 Отговор
    Това се нарича застрашаване на националните интереси на България и българските работници! Българите ще работим в чужбина, а те ще
    осигуряват работа на чужденците!
  • 7 ДЛТ ПРЧ

    32 3 Отговор
    КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД ЧЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ ПО 700 ЛВ, НА БЪЛГАРИ, ЕДВА ЛИ ЩЕ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ НА УКРАИНЦИ. А С ТОЛКОВА ПАРИ И БЕЗ ЖИЛИЩЕ И СПЕСТЯВАНИЯ, КАК ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ НЕ МИ Е ЯСНО
  • 8 Национални предатели

    32 3 Отговор
    Оставка незабавно!
  • 9 Хахаха...

    35 2 Отговор
    Българите са много по изпаднали,гладни и мизерстващи.На тях кой ще им помогне
  • 10 Само питам, за един приятел

    52 2 Отговор
    "Бизнесът е готов да осигури до 200 хил. работни места в ...."Нямам против. Хора сме и трябва да помагаме на другите в нужда. Обаче нещо ме човърка. Значи за украинците може да осигурят 200 хил. работни места. А защо за безработните българи не може? Вече няколко болници обявиха, че ще лекуват безплатно украинци. А защо за болните българи не може? Настаняват украинците в хотели, къщи за гости, черкви, по домове на хора и т.н. А защо за бездомните българи не се прави това? Защо българите сме третирани като осмо качество хора и няма никакво милосърдие към нас? За унищожение ли сме нарочени? За един приятел питам и не чакам отговор.

    Коментиран от #15

  • 11 Те ще

    28 2 Отговор
    си вземат статут за пребиваване в България и ще заминат към Западна Европа !
  • 12 Сатана

    29 0 Отговор
    Според пропагандата Украйна не пуска мъже на възраст между 18 и 60 години,защото подлежат на задължителна мобилизация.По тази причина в България трябва да са приели беженци майки с деца до 18 год.и хора над 60те.
    Та,тези бежанци не влизат в категорията за работници.Помислете малко.
  • 13 Аааа

    20 2 Отговор
    Ами те май не искали да работят
  • 14 asd

    18 1 Отговор
    Онези, които искат да работят от там, не са бежанци! На Просто Киро ще му излезе излезе скъпо тази авантюра!
  • 15 123

    21 2 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам, за един приятел":

    Просто си правят PR на фона на цялата антируска истерия. През оная работа им е на нашите управляващи както и на европейците за обикновения българин и украинец...важното е шум да се вдига ( по команда разбира се )
  • 16 1944

    2 16 Отговор
    кремльовските хибридчици са се разпищяли. сички сте в списъците. чемадан вакзал мухосранск.
  • 17 Холокост

    18 1 Отговор
    Българите - безработни, принудени да търсят работа в чужбина, а за семейства на нацuku u фaшaгu ще ги благоустройстваме. Срамно е евреин да се грижи за бандеровци.

    Коментиран от #19

  • 18 сега е моментът

    8 1 Отговор
    Математиците да нагазят в блатото на прогнозите и
    да дадат таблици при каква бройка украинци у нас с колко % ще скочат цените във веригите ( колко на място определение).
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 напразно

    13 0 Отговор
    Бежанците не искат да работят тук, бе хиени!
    Търсите объркани, изплашени, уязвими хора, за да се възползвате от тях.
    Безсрамници!
  • 22 дядото

    16 0 Отговор
    и да те питам.не знам името към кой етнос те причислявано кога ще се активирате да намерите рбота на бедните и безработни българи.или ви натресоха във властта за да унищожите българия.мекерета
  • 23 миролюб бенатов

    9 1 Отговор
    А бе тоя с половото окосмение по главата...
  • 24 кириак петков

    3 0 Отговор
    лалугере мой верен дай първо да направиме проучване

    Коментиран от #25

  • 25 хе хе

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "кириак петков":

    Вече са го направили. Започва да ми се изяснява защо Петков беше в Украйна точно преди началото на войната.
  • 26 Тома

    3 0 Отговор
    Украйнците ще са временно при нас и после ще отидат в Европа да си работят за човешка заплата
  • 27 Мухаа,хаа!

    6 0 Отговор
    Мокрия сън на нашите пишман- бизнесмени.От 20 години насам! Сега се молят,палят свещ,да ударят с един куршум - два заека! Да хукнат обикновените ураинци на тълпи,за нископлатен работен доб,итък! А с втория куршум,да смъкнат на местно ниво във всички сфери, работната заплата.Е,риба вмирисана сте яли.Какво? Ще им русите по 2 бона заплати? Ще им наемете квартира,ще им плащате ток,вода,парно? Ще ги храните безплатно в бачкането? Че те ( ако изобщо се подлъжат) като видят цени на наеми,парното,тока,вода,който те ще трябва плащат,разходи за храна,транспорт,ще изчезнат не с 200 ,а 1200 от тук .Ще ни използват за транзитна площадка.От нас документи,натам е лесно.Защо не сте" загрижени" вие- хотелиери,бизнесмени,доктори,така за обикновените българи? И кога правите нещо,за без пари? Я у лево! Наливат ви отсега милиони,за да показвате пред Европа и Русия,колко сте съпричастни.Търгаш,ще дава жилище,безплатно? Смеех!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове