Last news in Fakti

4 Март, 2022 10:14 2 218 31

Доц. Джунова: На този етап няма и следа от радиация у нас, да не се пият таблетки йод

  • жана джунова-
  • радиация-
  • страната-
  • таблетки-
  • йод

На интернет страницата на МААЕ е пояснено, че в района на Чернобил е отчетена промяна в радиационния фон в изключително малка стойност, каза доц. Джунова

Доц. Джунова: На този етап няма и следа от радиация у нас, да не се пият таблетки йод  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

В момента в България няма основание за притеснение от радиация и няма никаква причина да се пие калиев йодид. Това заяви директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) доц. Жана Джунова.

„За да е ефективен, калиевият йодид, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появата на радиация и до два часа след появата ѝ, обясни тя, цитирана от БТА.

Доц. Джунова подчерта, че само една таблетка калиев йодид е достатъчна. През 2017 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува много подробно ръководство, в което за пореден път е отбелязано кога и как се пие калиев йодид, посочи тя. Той има някаква, макар и доста по-ниска ефективност, до 8 часа след появата на радиоактивен облак.

Всеки ден в страната ни се извършват замервания, увери доц. Джунова. Министерството на здравеопазването е разпоредило ежедневните замервания - вземане на проби от въздуха и атмосферни отлагания. По принцип нормалният контрол, извършван чрез замервания, се прави веднъж на три месеца.

В държавата ни има достатъчно добра организация и населението ще бъде предупредено навреме кога и дали трябва да пие таблетки йод. Таблетката, изпита преди появата на радиоактивен облак, не само че не помага, а вреди, предупреди доц. Джунова.

Йодна тинктура не трябва да се пие

Хората изобщо не трябва да пият йодна тинктура, която се продава в аптеките, предупреди доц. Джунова. По думите ѝ този йод, освен че няма с нищо да помогне, ще нанесе вреди, особено на хора, живеещи в йоддефицитни райони. Йодната тинктура не се пие, а се използва само при дезинфекция в хирургията и за дезинфекция на рани. Радиоактивен йод се използва и за лечение на рак на щитовидната жлеза.

За деца, за бременни и за кърмачки пиенето на калиев йодид без нужда е абсолютно забранено и е вредно, допълни доц. Джунова.

Таблетките калиев йодид, които са в подходяща дозировка, не се продават в аптеките, припомни тя. Тези таблетки се купуват от държавата, съхраняват се в складове и има планове за разпределянето им.

Точната дозировка, която имат таблетките калиев йодид, не може да се постигне с накапване на йод върху бучка захар, така, както се опитват да правят хората от страх след аварията в Чернобил. Доц. Джунова припомни фразата „дозата прави отровата“ и посочи, че с йод върху захар или ще се предозира количеството му, или дозата ще е недостатъчна и няма да се постигне търсеният ефект.

Радиационен фон в България

В момента в страната ни няма дори следа от радиация, каза доц. Джунова. По думите ѝ в България не се открива наличие на техногенни радионуклиди. Резултатите за цезий – 137 и йод – 131 са под минимално измеряемата активност.

Всеки ден НЦРРЗ публикува на интернет страницата си данни от собствените си измервания. Там има и линк към данните на Европейски портал за обмяна на радиологични данни, както и линк към страницата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), където всеки ден има информация.

Изпълнителната агенция по околна среда също имат достъпна онлайн система за измерване на естествения радиационен фон. В България са необходими комуникационни кампании, хората трябва да са информирани, каза тя.

Радиационен фон около Чернобил

На интернет страницата на МААЕ е пояснено, че в района на Чернобил е отчетена промяна в радиационния фон в изключително малка стойност, каза доц. Джунова. Около зоната на централата в Чернобил има изключително чувствителни датчици. Обяснението на МАЕЕ за промяната на стойностите е свързано с преминаването на тежка военна техника, заради която се вдига прах. Този прах е отчетен и в момента няма никаква заплаха за населението.

Защита на населението от радиация

При инцидент е задължително хората да слушат, гледат или четат проверени и надеждни източници на информация. По думите ѝ при съобщение за поява на радиационен облак, задължително хората трябва да се приберат на закрито, да се затворят прозорците на помещенията. Излизането навън не е желателно. Тези предпазни мерки имат почти същия ефект като таблетката калиев йодид, увери доц. Джунова.

Друго важно нещо е изследване на водата, на прясното мляко и на околната среда. Специалистът съветва в такива ситуации да се пие бутилирана вода, да не се пие вода от кладенци, да не се консумират листни зеленчуци, децата да пият сухо вместо прясно мляко. Всички животни трябва да се приберат в закрити помещения и да бъдат хранени със суха храна - смески, вместо да пасат трева.

При авария в атомна централа в атмосферата се отделят йод, цезий, стронций и др. За въздействието на цезий и стронций няма профилактика. Една таблетка калиев йодид, дадена навреме, би трябвало да предпази организма от вредните ефекти на йонизиращото лъчение при вдишване на йод.

Йодът, при дишане, попада в организма и се натрупва в щитовидната жлеза. Ако се приеме таблетката в подходящо време – когато радиационният облак е над главата ни, жлезата се напълва с йод и не натрупва радиоактивния йод, обясни доц. Джунова. Чрез таблетката на организма се осигурява стабилен йод. По думите на лекаря някои държави въобще не планират да дават йод на населението, защото не винаги таблетките могат да стигнат навреме до хората.

Таблетките калиев йодид се подновяват на всеки 5 години в резерва

Хората се притесниха заради информацията, че държавата отпуска определени средства за купуване на таблетки калиев йодид за попълване на резерва, но това се наложи, защото на всеки пет години се подновява количеството им. Тези таблетки са фармацевтичен препарат и имат срок на годност. Доказано е, а и много държави в Европа го взимат предвид, че като изтече този период, таблетките не губят ефекта си, но тъй като са фармацевтичен препарат, трябва да има процедура, която да ги изследва отново. България е възприела, че таблетките калиев йодит имат трайност пет години. Има държави, които са решили, че тази трайност е 10 години. Количеството им е изчислено за населението до 40-годишна възраст, защото рискът за хората над 40 години и възможността да развият някакъв тумор на щитовидната жлеза вследствие на радиация, на практика е по-нисък отколкото вредата, която може да нанесе даването на таблетките. Латентният период, докато се развие туморът е 20-30 години, което означава, че, ако човек е на 45 г. може и въобще да не се появи тумор, каза още доц. Джунова.

Препоръките на СЗО са за една таблетка, освен в много тежки случаи, в които може да се наложи прием на втора. В страната ни има достатъчно таблетки калиев йодид, тъй като ние поддържаме резерв заради АЕЦ „Козлодуй“, където се планира осигуряването им в 30-километрова зона. Поддържа се и допълнителен резерв, ако се наложи да се предоставят таблетки на хората, живеещи в другата част на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОРОНА

    24 3 Отговор
    ЙОДИРАНА КОРОНА СЕКТА АТОМ ВИРУС ВОЙНА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ГЛОБАЛИСТИ САТАНИСТИ ЦИРК ГОЛЯМ ЦИРК РОТШИЛД И СТАДО!
  • 2 Припят на Балканите

    11 2 Отговор
    Нямало следа. Ония у Хасково вече 30г пият вода с няколко пъти завишена норма на Уран.

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 така казаха и през 1986

    11 6 Отговор
    добре си спомням това.Значи има място за притеснение.
  • 5 Българка

    9 19 Отговор
    Един шизофреник на 70 години разтресе цяла Европа и света. Държи човечеството заложник на лудостта, алчността и его то си
  • 6 no name no face no number

    16 0 Отговор
    А що бре Те краварите и белина си подпииват, оставете и нашите козяшки фенове са се наслаждават , че то само с гмо от американските вериги за бързо хранене и кола не става купон, друго си е нещо по така

    Коментиран от #29

  • 7 ТаУмВзе

    15 1 Отговор
    Веднага ваксане против ядрен взрив по 10 пъти на ден и пембен сертификат!
  • 8 Разведка

    19 1 Отговор
    Сега пък йод ше пие народа. Още не е изпил белината...
  • 9 Кирил Мустафа Зеленски

    9 1 Отговор
    ген. д-р Мутраджийски:
    - Да не излиза!
  • 10 Лапнишарани

    15 1 Отговор
    Слушайте Зеленски и си истерясвайте. Овчето пролича при ковидната истерия, сега само се затвърждава. Да, време разделно е, делим се на хора и овце.
  • 11 За овце

    8 1 Отговор
    Всеки пълен идиот, свободен е да пие ѝод.
  • 12 С тези приказки

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Припят на Балканите":

    В Хасково пият УРАНжада и за това ще останат здрави след ядрена война.
  • 13 Дойче пропаганден шайзе

    12 1 Отговор
    Фазер са обявили, че техните ваксини успешно предпазват и от радиация.
  • 14 ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР

    6 0 Отговор
    ПРАВИЛНО👍ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СИ ПИЕТЕ БЕЛИНА👌
  • 15 Тези

    5 3 Отговор
    които помнят Чернобил знаят, че и тогава нямаше радиация и обикновените българи бяха жестоко облъчени. Сега радиацията да не започне отново да намалява?

    Коментиран от #23

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ на герб създаде паниката с ГОРИВАТА
  • 17 Бегом всички

    5 1 Отговор
    Към аптеките ако няма йод антифриза е добър вариант

    Коментиран от #25

  • 18 Ако

    3 3 Отговор
    Слънцето изгява откъм Козлодуй няма нужда да ставате Вече е късно :)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българин

    5 1 Отговор
    Споко ! Братушките вече завзеха АЕЦа .Край на проблемите !
  • 21 dddddd

    3 1 Отговор
    Каква радиация ви гони бе малко изтрезнейте смешници вкарват се във филми
  • 22 ИНЖЕНЕР

    5 0 Отговор
    Йод може да пиете САМО ако е разрушен реактора на АЕЦ. Иначе няма никакъв смисъл в поглъщането на допълнителни количества йод. А тези реактори в Запорожие са същите като козлодуйските. Ако бъдат обстрелвани с обикновени оръдия ще трябва да се изразходят стотици или хиляди снаряди за да се стигне до реактора. Бетонната "обвивка" е много дебела и не е една, а няколко. За да се стигне до разрушаване на реактора трябва да падне ГОЛЯМ самолет или удар от огромна бомба или ракета. Подобни оръжия обаче няма как да са в ръцете на полувоенни формирования или някакви бандити... които могат да го ползват безконтролно. Практически НЯМА опасност от радиация, най-просто казано.
  • 23 Повервах

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тези":

    Толкова жестоко бях облъчен от Чернобил,че вече станах на 50 години и още си режем ламарина докато пикам.

    Коментиран от #30, #31

  • 24 637458

    0 1 Отговор
    Гледайте на Ютюб:
    "Лавров - време е да си приберете ракетите вкъщи BG SUB"
  • 25 Нееее

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бегом всички":

    Хлорната вар е по добра
  • 26 Коко

    0 0 Отговор
    Ксанакс ще се пие от цяла Европа,че вече. Здрав разум не остана
  • 27 Имаше виц гатанка

    0 0 Отговор
    Кое е това, което го няма, но постоянно намалява...?
    Отговора през 1986.
  • 28 И. Иванов

    3 0 Отговор
    Запорожката АЕЦ е под контрол на Русия от три дни! Там са 6 блока като на АЕЦ Козлодуй. Само два работят в момента.
    Думнали са учебния център - там са били терористите, които вече са история с опушен край.
    Не се поддавайте на пропаганда - хора, не правете глупости! Йодните таблетки на никого няма да помогнат. Още повече, че са с отдавна изтекъл срок на годност - мисля, че ви става ясно каква е готовността на България за ядрена авария - в общи линии е никаква. Не говоря за случай на ядрена война, а за авария в АЕЦ. НИТО оповестяваща система, нито йодна профилактика, да не говорим за организирана евакуация - пълен абсурд!
  • 29 ААААААААААааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "no name no face no number":

    Недей така, защото по изследване на БТВ 20% тиквеници от България пият БЕЛИНА, а едни ядат БЮЛЕТИНИ
  • 30 ААААААААААааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Повервах":

    Е АЗ цели 60 години изкарах, баща ми 86 години, от ....... какво да очакваш
  • 31 👍👍👍👍👍👍

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Повервах":

    А ТИ В МК„КРЕМИКОВЦИ” ЛИ ХОДИШ ДА ПИ....АШ☝
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол