Last news in Fakti

10 Март, 2022 16:28 839 5

Дават 30 млн. лв. за системи за възобновяеми енергийни източници в болниците

  • мррб-
  • болници-
  • енергийни източници

Зам.-министър Иванова отбеляза, че в момента процедурата за подпомагане на държавните болници е в етап на одобрение и се очаква да стартира до края на май

Дават 30 млн. лв. за системи за възобновяеми енергийни източници в болниците - 1
Снимка: МРРБ

Държавните лечебни заведения ще получат финансиране за възобновяеми енергийни източници, за да подобрят енергийната си ефективност и намалят сметките си за електроенергия. За целта ще бъдат осигурени близо 30 млн. лв. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Пилотният проект се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по инструмента за възстановяване от кризата с COVID-19 REACT-EU. Общият бюджет по този инструмент е над 129 млн. лв. Това обяви заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на програмата Деляна Иванова на годишната среща за преглед на нейното изпълнение. В събитието участваха Агнес Монфрет – началник на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Главна Дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия, експерти от Министерски съвет, Министерството на финансите, Фонда на фондовете и др.

Зам.-министър Иванова отбеляза, че в момента процедурата за подпомагане на държавните болници е в етап на одобрение и се очаква да стартира до края на май. Бенефициент ще бъде Министерство на здравеопазването в партньорство с държавни лечебни заведения.

Пилотното изграждане на системи за производство на електроенергия чрез възобновяеми енергийни източници ще помогне на болниците да не са изцяло зависими от покупката на електрическа енергия, на природен газ или дизелово гориво за отопление. Мярката ще подпомогне значително болниците, разположени в стар сграден фонд, който е енергийно неефективен и консумацията на енергия е изключително висока. По този начин ще се облекчи финансовото им състояние и ще се намали замърсяването на околната среда. С енергията от собствени ВЕИ ще може да се захранват отделни болнични системи, което ще доведе до значителни спестявания и ще намали въглеродния отпечатък, стана ясно при представянето на проекта. „Основната ни цел е да укрепим капацитета и устойчивостта на здравната система“, коментира заместник-министърът.

Деляна Иванова информира, че в процес на одобрение са още два проекта, насочени към здравната система с финансиране от 100 млн. лв. от ОПРР по линия на REACT-EU.

Първият е „Подкрепа на структури за извънболнична помощ и центрове по трансфузионна хематология за управление на кризи“. Той предвижда доставка на ново медицинско оборудване за структурите за извънболнична и центровете по трансфузионна хематология. Към него ще има модул за телемедицина, който ще позволява оказване на медицинска консултация в отдалечени населени места.

Вторият проект –„Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реагиране при кризи“, включва строително-монтажни работи за създаване на изолирани зони за лечение и наблюдение на пациенти и осигуряване на необходимото медицинско и немедицинско оборудване, дихателна медицинска апаратура, легла за интензивно лечение, мобилни рентгенови апарати и др. Очаква се и двата проекта да бъдат одобрени до края на април.

По време на годишното събрание бяха отчетени резултатите от предприетите мерки от страна на МРРБ и ОПРР за подпомагане на здравната система от началото на пандемията преди 2 години. Зам.-министър Иванова отбеляза, че още в началото на епидемията са осигурени над 40 млн. лв. С тях са доставени 453 респиратора и 10 000 медицински пулсови оксиметъра, болнично оборудване, апарати за белодробна вентилация, специализирано оборудване за инфекциозни отделения. Доставени са лабораторни апарати за PCR изследвания, лабораторно оборудване, диагностика за първична и потвърждаваща диагностика, лични предпазни средства, дезинфектанти.

Чрез приоритетната ос „Подкрепа на здравната система за управление на кризи” е извършена реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за изграждане на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19. Модернизирани са държавни и общински лечебни заведения, центрове по трансфузионна хематология и др. Подпомогнати са 107 лечебни заведения и 2 лаборатории.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прогноза

    9 0 Отговор
    Пак милиони за наши хора . Този , който го е измислил да го оперират в операционна със стабилно електричество от ВЕИ .
  • 2 Дядо Гъдю

    9 0 Отговор
    Няма по- предани европейци и по-верни натовчетаот българите.Продаваме евтината електроенергия от АЕЦ Козлодуй навън,защото е произведена от вражеска Русия,а ползваме ток от Мариците,защото е произведен от братския задокеански народ.Их бин Булгар,булгар(следва тупане в гърдите).
    Както е казал народът,,Студ ма гони,мамо тафралък ма не оставя"...
  • 3 Красимир Петров

    4 0 Отговор
    Партията която премахне търговските дружества,на следващите избори ще е номер 1.
  • 4 Красимир Петров

    3 0 Отговор
    Сербезова е поредната пионка на бялата мафия.
  • 5 Това го дрънкаха

    7 0 Отговор
    Още по ремето на ТИКВАТА тогав бяха даже 640 мил. Евра но ги откраднаха сега се готви същата схема
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове