Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Март, 2022 08:53 7 357 76

Кризата свари властта по долно бельо

  • кузман илиев-
  • българия-
  • криза-
  • пари-
  • цени-
  • българи

Световната икономика навлиза в трудни, бурни води

Кризата свари властта по долно бельо - 1
Снимка: БГНЕС

„За нормалност не може да говорим, трябва да сме реалисти. Световната икономика навлиза в трудни, бурни води, които нищо чудно в даден момент да се изразят в така наречената стагфлация, която е един много неприятен коктейл между високи цени, инфлация, заради това, че кредитът е много изобилен, заради това, че хвърчат нагоре цените на енергоресурсите, защото има опасност с доставките“.

Това заяви в интервю за БГНЕС Кузман Илиев, икономист от Съвета по икономически и публични политики. Той посочи, че това е единият елемент на стагфлацията, а другият – икономическата рецесия

Още новини от Украйна

„Не стига, че цените в магазина са високи, ами компаниите започват да имат много проблеми, да освобождават хора, да не инвестират. Това се вижда много ясно в някои признаци на инфлацията“, каза икономистът и даде пример с последното тримесечие на миналата година в Германия, когато бе регистриран отрицателен икономически растеж. Ако и през първото бъде регистриран отрицателен растеж, тогава страната ще изпадне в рецесия.

„Никой не е правил разчети за 1000 лева мегават часа за електроенергия в България. Това са безумни рекорди, никой не си мисли, че може да говорим за такива измерения като 3000 евро газа, че петролът може да хвръкне до 130-140 долара. Никой не е правил толкова негативен сценарий за икономиката. И когато това нещо започва да се случва, трябва да си кажем, че навлизаме в сложно време“, заяви икономистът.

Кузман Илиев е категоричен, че „българското правителство е хванато по долно бельо“. Проблемът е, че никой не е прогнозирал толкова големи рискове, никой не е направил трезв анализ, който да е лишен от партийните боричкания за власт.

„Големият риск е геополитическият с Украйна, който може да доведе до значително намаляване на предлагането на горива. Големият риск е инфлационният, който също ще продължава да се развива, защото централните банкери от Европа и САЩ няма как да спрат печатницата в тази конкретна ситуация. В САЩ има 40-годишен рекорд на инфлацията от 8 процента на годишна основа, при това без да се смятат вътре храните и горивата. Европа също е с рекордна инфлация, в България тя също е по-висока“, каза Илиев.

Според него в тази ситуация „правителството има вратичка, няма шанс“. Той препоръча в енергийния сектор да се направят неща, които досега бяха изпуснати като срокове. Например, за отлагане на затварянето на една втора от нашата енергийна система поради спирането на въглищните централи в Маришкия басейн.

Войната в Украйна също е проспана от управляващите, макар че конфликтът между Запада и Русия не е от вчера там, а продължава вече 8 години след Майдана от 2014 г. „Има война… ние не сме готови, започва да се говори за ограничаване на износа на електроенергия като някакъв пожелателен вариант. Ама Европа в момента е със счупени капачки от самопобоя, който си нанесе със Зелената сделка. Европа не може да помогне, тя е в много тежка ситуация. Нейният икономически мотор Германия се отказа от ядрените мощности, от въглищните си централи и др. Тоест в момента в Германия, хората там, икономиката, правят молебен за вятър и слънце. И това е моторът“, каза икономистът от СИПП.

„Влизаме, за съжаление, в сложна геополитическа обстановка, в която се прекрояват някакви сфери на влияние, има тектонични разломи в международните отношения. И в тези условия ние сме много-много зле снаряжени и подготвени и май ще платим голямата цена. Защото за САЩ погледнете каква е равносметката: като се отказваме от руските изкопаеми горива, ние ставаме изключително зависими от втечнения газ от САЩ, от неговата цена, която също изхвърча нагоре. Американците с тия ниски цени на петрола, примерно, когато бяха по 30-40 долара, че и надолу слизаха, те затваряха рафинерии, слагаха катинара и дадоха заплати на том мениджърите, на топ инженерите да стоят в готовност. Сега в момента при тези ценни това е манна небесна. Акциите на тези компании хвърчат нагоре, руснаците също най-вероятно, когато успеят да си продадат горивата на Китай, също ще са доволни. Американските оръжейни компании също трупат невероятни печалби, а Европа? Тя е на 50 процента зависима от вноса на руския природен газ. Започнала е зелената сделка с изключително рестриктивна политика относно затварянето на въглищните централи. Не останаха варианти“, добави Кузман Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъп

    43 2 Отговор
    Да му мислят тези, които харчат чужди пари

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 По - тежък

    13 61 Отговор
    старт и по - тежко наследство от тях , никой до сега не е имал ! Но , ще се справят !

    Коментиран от #5, #25, #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Евала

    21 6 Отговор

    До коментар #3 от "По - тежък":

    на разбирачите
  • 6 Криро лайк сноу болс

    43 3 Отговор
    В гриндера ходимЕ без бельо, може да почнете да ни пляскатае!
  • 7 вввв

    42 3 Отговор
    парното в Софето не ми се мисли колко ще стане . На село сме си добре и опашки за олио нема
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АША

    81 13 Отговор
    Правителството не е хванато по долно бельо , а без бельо. Господата вече три месеца са на власт и е зле положението. Липсва им управленчески опит, липсва им много, много, но за сметка на това са много послушни към господарите си не към народа.

    Коментиран от #47, #60, #72

  • 12 jeevs

    54 7 Отговор
    Най- накрая един обективен анализ

    Коментиран от #69

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Безвластие!

    56 15 Отговор
    Криза ли?! Няма по голяма криза, от кризата на безвластието спрямо гербавите крадци. Борисов и крадците му, вместо да са зад решетките, те са зад микрофоните. И така до следващите избори. Крадците винаги са на свобода.

    Коментиран от #19, #73

  • 15 БСП ВИЦЕТО В ШОК

    7 5 Отговор
    АЗ ПО БЕЛЬО.........
  • 16 Дамаджони Уокър

    43 4 Отговор
    Споко, те си имат по няколко ката дрехи а и дебели сметки в чужбина.Така, че не ги мислете, а на нас д..... да ни е яко......
  • 17 Викайте

    25 8 Отговор
    Канонизирания да се обади на Почетния и да оправят България. Ясно слаби преподаватели в Харвард!
  • 18 Кузман Илиев

    18 13 Отговор
    ПЛАТЕН ТРОЛ НА ЗАДКУЛИЕСИЕТО СЪМ. Пък съм и мното про...ст и необразован пишман икономист. Ако скоро не сваля от власт Киро Канадеца, ще спрат да ми плащат огромната запла. И ще трябва да стана портиер или чистач, щото само това мога да съм вечно нечий лакей.

    Плямпам всякакви глупости срещу заплащане.

    Коментиран от #64

  • 19 РАШКОВ ДЪНИШ СЕ

    24 6 Отговор

    До коментар #14 от "Безвластие!":

    БАЦО В БАНКЯ СИ ПИЕ КАФЕТО, А ТИ САМО ГОВОРИШ КОЛКО ВИНОВЕН БИЛ. РАДЕВ И ТОЙ СИ ТРАЙКА. НЕЩО БЪРЗО СВИХА БАЙРАЦИТЕ
  • 20 Фффффф

    22 1 Отговор
    Ние и долно бельо нямаме,хем сме в НАТО,хем 90 процента са за Путин
  • 21 Алооо, сбъркания

    25 11 Отговор

    До коментар #2 от "НАТОВЕЦА+КАНАДЕЦА=ХИПЕРИНФЛАЦИЯ":

    3000 хиляди за долар бяха при Жан Некадърний, не при Костов. Тука само лъжци ли сте се събрали?
  • 22 Анонимен от Бъдещето

    21 8 Отговор
    Когато доларът бъде заменен със златната рубла, всичко ще се успокои...

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 big

    35 1 Отговор
    У нас кризите винаги ни сварват не по долно бельо, а дори без него! Проблема е двоен: 1. нашите политици и управници нямат необходимия интелект да знаят и могат, те винаги са функция на някой друг. 2. те винаги чакат кукловода да им каже какво да правят и не вземат никакви мерки за превенция. За съжаление, твърде често се оказва, че сме техни опитни зайчета за политиките им!
  • 25 Абе

    33 12 Отговор

    До коментар #3 от "По - тежък":

    Какъв тежък старт!?
    Два милиарда бюджетен излишък и половин милиард от магистрала Хемус. Към тях прибави и четири милиарда нов кредит.... Отидоха за 5 месеца незнайно къде...
    С тия некъдърници и старта и финала ще са трудни, ама само за нас!

    Коментиран от #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 7 Отговор
    то от ИВАН КОСТОВ започна ИВАН КОСТОВ съсипа икономиката индустрията на БЪЛГАРИЯ а МЕГЛЕНА КУНЕВА ПРЪМОВА по времето на ндсв по заповед на ЕС затвори 1234 БЛОКОВЕ на АЕЦ КОЗЛОДУЙ ацар СИМЕОН ни излъга с колко дни ще оправи БЪЛГАРИЯ СЕГА НОВИТЕ лъжци ни докарват галопиращи цени ХИПЕР ИНФЛАЦИЯбдност на власт са КАРТЕЛИТЕ МАФИЯТА МУТРИТЕ а БЛОРИСОВ изнусдва и заплашва производителите на олио

    Коментиран от #42, #45

  • 28 Васил

    14 13 Отговор
    По бели гащи защото имаме другарката Нинова която не в час просто тя ще потопи кораба докрай.

    Коментиран от #34

  • 29 big

    21 8 Отговор
    Канадския ентусиаст и предходната пародия го доказват, никаква подготовка и никакви знания, особено по патриотизъм!
  • 30 Хихи

    10 17 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен от Бъдещето":

    Златна рубла ще бъде от месинг.
  • 31 ха ха

    13 1 Отговор
    и тоя се крие зад яловите решения на властта все едно ги критикува , ясладжиите станаха по многобройни от работещите , а оня зализания е в несвяст
  • 32 И сто

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "Абе":

    пъти повторена една такава неистина , никога няма да я направи истина , но си продължавай !
  • 33 СДС Иван Костов

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "По - тежък":

    "по - тежко наследство от тях , никой до сега не е имало"

    ДАЛИ НАИСТИНА Е ТАКА? Ти да не си някой ученик, роден след 2000 г.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 шундурко

    7 2 Отговор
    това плъхче,що не почне да гледа буби, сигурен съм ,че там ще успее
  • 36 Бойко

    15 11 Отговор
    Радевата зима дойде... То и температурите през март са си като за зима...
  • 37 мой

    11 6 Отговор
    Статията - среден три. Изборът на Кузман за партия - слаб 2.
  • 38 мечкаря

    8 3 Отговор
    кузиту ръси това що нема
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Едно нещо

    26 3 Отговор
    Едно елементарно нещо можеха да направят, да забранят износа на ток от АЕЦ КОЗЛОДУЙ. Той произвежда най-евтиния ток в Европа и трябва да е само за вътрешния пазар нс България. Американските централи да продадат на общия европейски пазар тока си, както искат. Не го правят, защото ги притиска американското посолство или са пълни некадърници. Евтин петрол, както съм писал и друг път, може да се купува от Алжир.

    Коментиран от #54

  • 41 Коцалиев

    16 4 Отговор
    Корнелия все си ходи без бельо и все се надява . .. ... но няма кой да се навие да се хвърли в тази лоена безна
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 делфийский

    8 12 Отговор
    Ура другаре ! Искам и аз да пиша за рубли ! Аз съм много честен и никога не лъжа ! Аз РУСОФИЛ съм ! Искам да вземам и аз много пари и рубли ! Ша пиша всичко , квото ми кажат ! Ура другаре ! Урааааааааа
  • 45 Трябва да се добави

    18 4 Отговор

    До коментар #27 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Че България от икономически гигант се превърна в икономическо джудже благодарение на псевдодемокрацията
    Нека някой да ми каже дали не е псевдо псевдо е категорично само в няколко страни е истинска от северна европа

    Коментиран от #52, #66

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 байо

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "АША":

    Не само управленски опит,вижда се че им липсват и знания по много други теми. Министър на траспорт ,дава акъл на Президент по отношение на сигурноста.В самата коалиция има хора които разбират,но си траят отстрани,има други знаещи, но вече компрометирани от предни управления и довели до подобни кризи в миналото.Резултата е налице,за три месеца изтърваха положението.Да приказваш хубави приказки,обикаляйки де що има телевизии в България е едно, да ги приложиш е съвсем друго.Видя се че външната ни политика е слаба работа,сега се опитват да прехвърлят всичко на службите, а те самите( външно) какво анализираха три месеца не е ясно.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ХиХиХи

    17 4 Отговор
    С тоя цени СИВ ще се върне и без войни, даже и ГДР
  • 50 Емилия

    13 5 Отговор
    Кузман Илиев се провали с партийната заигравка с ВМРО и за жалост това петно ще му стои дълго време.
  • 51 На който не му е ясно, че

    13 2 Отговор
    територията приключва, значи няма акъл за 5 ст.
  • 52 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Трябва да се добави":

    да точно така е

    Коментиран от #55

  • 53 3582

    12 2 Отговор
    Найш колко им пука на тях, вий ходете се бийте за олио. Пасмина.
  • 54 Не го

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "Едно нещо":

    Правят щото токът заминава за Германия
  • 55 Атила.

    8 1 Отговор

    До коментар #52 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Как е Деси санитарката👰, от Лом бе козлодуйски жребецо 🐎 напоследък не я споменаваш да не сте скъсали ?
  • 56 Нямам Срам

    16 5 Отговор
    Риск ли ? Оставаме неутрални купуваме си газ от Русия. Това че сме член един къде си нямат право да ни казват да заемаме страна .Ние сме независима страна ... Това е конфликт между Русия и Украйна.И между другото всички санкции върху физически лица и частни руски фирми са незаконни . Нарушаването на бизнес отношения без съд и доказана вина е наказуемо ... Аз съм против войната но България не и мястото в този конфликт
  • 57 Кузман Илиев!! Много Надуваш, лъжеш!!

    9 2 Отговор
    Какви са цените на Руския газ в Германия Австрия, Унгария, Сърбия, Турция, Гърция!! От 150 до 400 Евро за кубик!! На Свободния пазар в Пеък газа се търгуваше за 1600Евро за кубик!! ЗА Тарикатите, които няма договори с Русия или Норвегия!! Пишеш Измислици и "свободни съчинения" Кузман Илиев!!!
  • 58 Към 57.Петък

    4 0 Отговор
    Петък
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Фермер

    3 13 Отговор

    До коментар #11 от "АША":

    Само Възраждане
    Да живее България
  • 61 казва се

    12 1 Отговор
    по бели гащи ама в случая са кафеви
  • 62 Айде

    2 1 Отговор
    По-спокойно, Кузманчо!
  • 63 Pitar Pan

    6 2 Отговор
    То, хубаво сте го написали това нещо но кой си е мислел, изобщо за такава ситуация.Живяхме близо осемдесет години мирно,не трябва да се критикува,дано свърши това безумие по- скоро но като гледам работата отива на по-лошо!
  • 64 stan4o

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кузман Илиев":

    Не съм трол, но не съм и наивен , и прост и затова не разбирах Борисов. По същата причина не одобрявам управлението на сегашната власт. Проблемът е, че разумните нямат представители в Парламента.

    Коментиран от #71

  • 65 Антикомунист

    9 0 Отговор
    Давах ви акъл преди да ги натресете на мислещите българи , кой става за нещо от смешната четворка, особено другарката а да не забравим и "главнокомандващия " . Все по " хубаво" става. Другия път да слушате , старо и патило.
  • 66 stan40

    6 3 Отговор

    До коментар #45 от "Трябва да се добави":

    Какъв гигант, надут балон. Икономиката ни се държеше конкурентноспособна единствено с евтината работна ръка , евтините суровини от Русия и осигурените пазари на СИВ. Затова балона се спука в условията на пазарна икономика. Това за великата икономика по време на соца е розова пропаганда!
  • 67 Антикомунист

    6 3 Отговор
    Колкото и да ревете срещу Борисов, БВП от сто и осемнадесет милиарда ще видите на какво лято

    Коментиран от #74

  • 68 Антикомунист

    2 1 Отговор
    По горе е "куково лято "
  • 69 И аз да кажа

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "jeevs":

    Нищо подобно, доста демагогски внушава, че без Русия всичко ще се срути. Не може страна с БВП 2% от световния да има такова влияние. Нищо не споменава, че Норвегия декларира, че може да покрие нуждите на Европа. Нищо не споменава, че Русия продава на Китай по 170$ и ако спре да продава ще й извият още ръцете. Че Франция не е особено зависима от руските доставки. Че Полша и Латвия, скандинавските и балтийските държави не се интересуват от тях. Доста плоско мнение, но може да възрадва русофилите. А после... ще стане както винаги- който потрива ръчички за гибелта на гнилия Запад, ще се чуди що пак се е издънил. Горките хора
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Антикомунист

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "stan4o":

    Не винаги най -- умните са и най полезни в политиката, трябват тарикати. Чърчил да не би да е бил много умен но всички го дават за пример......
  • 72 Антикомунист

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "АША":

    Че за нищо не стават си много прав, ама стига конспирации, напълно суверенна държава сме , трябва само да се спазват правилата на ЕС.
  • 73 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Безвластие!":

    Защото тези не са крадци.Прадали са се още преди да дойдат но власт.
  • 74 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Антикомунист":

    Много точно казано
  • 75 Валентин

    1 1 Отговор
    Нека приключва това недоразумение Европа с нейната либерално - малоумна политика . Няма мисъл , нито някакви ценности в ЕС. Изглежда е решила да се самоубие ,тогава нека го направи
  • 76 Ккккк

    1 0 Отговор
    Тези правителства дето ни управляваха трийсет години.
    Разрушиха и окрадоха родинатани
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове