Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 16:44 1 862 16

Кузман Илиев: С Бюджет 2022 се отвори Кутията на Пандора

  • кузман илиев-
  • бюджет 2022-
  • кутията на пандора

"Няма как да станем по-богати с една и съща сума пари. Взема се от едни, за да се даде на други - това е цялата философия на бюджета", коментира икономистът 

Кузман Илиев: С Бюджет 2022 се отвори Кутията на Пандора - 1
Снимка: Нова телевизия

"С Бюджет 2022 се отвори Кутията на Пандора, което не биваше да се прави, да се опитваме да местим от единия джоб - в другия и да създаваме усещането, че реално сме забогатели. Не, не сме забогатели - разпределяме това, което изкарва икономиката, през бюджета". Този коментар направи пред БНР икономистът Кузман Илиев.

"Когато започнеш да раздаваш на всички по-гласовити групи, това прави впечатление на други, които се чувстват ощетени, някои виждат възможност, като нададат вой, да получат и те от баницата. Проблемът е, че по този начин не ставаме по-богати, няма как да станем по-богати с една и съща сума пари. Взема се от едни, за да се даде на други - това е цялата философия на бюджета", обясни той.

Според него по политически принцип се решава от кого да се вземе и на кого да се даде:

"За съжаление доста далече се стигна с тази робинхудщина. ... Политиците се занимават с едно простичко нещо - рейтинг. Критериите са електорални - независимо кой е на власт. Може да го наричаме модел "джипка", "стартъп", както искаме. Едно и също се случва и това е много жалко".

По думите на икономиста ще може да се говори за смяна на модела, когато държавата взема не 50%, а 25% от това, което са изкарали с труда си хората:

"Ако вземате повече от 25% от труда на някого, вие му убивате всякакви стимули. Когато раздавате политически, създавате паразитизъм и всяка една група ще си иска по-голямо парче от баницата. Защото всеки иска да получи едни пари на готово".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МВРО

    23 10 Отговор
    Марш при Шкемебе шефа.Винаги съм те мислил за по умен апък ти се хвана с най големите г..ци.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мотив

    12 8 Отговор
    Ай Кузмич, Кузмич какой тъй п. ч, за едно ночю пропил Москвич !
  • 4 Българка

    14 8 Отговор
    Нима Кузман не знае, че в природата винаги има равновесие. Когато то се наруши, следват катаклизми. Та така и с бюджета. Той трябва да е балансиран. Не може всеки, който ревне, трябва да получи. Значи, за да получават всички в бюджета повече, то ощетяват тези, които ги издържат и произвеждат БВП. Най- редно е да се преразпределят пари в самия сектор на бюджетни работници, които не произвеждат. Нормално е (подкрепям правителството) повече пари след реформи, оптимизация на разходи и съкращания
  • 5 хах

    8 8 Отговор
    Бвгай лизач
  • 6 333

    9 7 Отговор
    Като лека полека затворят кранчетата, които изтичат към такива като теб, ще станем по-богати с една и съща сума пари. Всички останали, освен такива като теб на хранилка на едни бивши.
  • 7 Пловдив 1912

    5 6 Отговор
    М дааа , трябва богатите да не се притесняват и да стават по богати , а бедните по бедни ......ходи се избръсни , Белгия ти дойде акъла в главата ...по тъпо обяснение за бюджета не бях чел и чул ...
  • 8 гост

    5 4 Отговор
    И веднага ти казвам кои са едните и кои другите. Ще се взема от бедните и ще се дава на богатите.Така е било и така ще бъде.
  • 9 Пенсионер от МВР, подкрепящ протеста

    5 2 Отговор
    Реформите в МВРса възможни от раз но няма КОЙ да премахне закона за държ.служител, само по ЗМВР и КТ да работят както си беше -другото е Бойкова измишльотина. Без пенсионери в МВР и другите служби в сектор сигурност. Дори и РАШКО щом предаде служителите, че и той е пенсионер). После Академията на МВР без бройки за студенти, само с курсанти(образованието в АМВР не се цени, само школата в Пазарджик важи). Елементарни неща и от раз решават проблеми. А за заплатите всички освободени пенсионери могат и да почакат с изплащането им -вече 78 месеца гушкат и пенсия и заплата. Това е СЕГА, на първо време пък анализирайте колкото си искате да.глупостите на тия, дето все мимикрират и оцеляват. И вас ПП ще пързалката. Ясно е,че МВР се управлява все от сержанти-кримки. Знае се. Образованите не са на почит. ДЧР и те прогнози, чрез ЗДСл напълниха МВР с външни-болшинството са кухи лейки. Няма воля за реални,ефективни реформи.НЕ СИ СТИСКА,А ТРЯБВАТ И МНОГО ПАРИ. ДА СЕ ЗНАЕ, така е по закон.
  • 10 БиБи

    2 3 Отговор
    Не познавам Пандора, не съм и купувал къща. Брифинг от 18.00 часа, ама ха...и не съм я отварял!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ха ха

    1 1 Отговор
    ама тя пандора ли привиква ушаците за инструктажи и раздаване на кинти ?
  • 13 Тома

    5 3 Отговор
    Много грешен избор направи кузман като пристана на агент иван
  • 14 gost

    4 2 Отговор
    Oт мен едно голямо БРАВО на г-н Илиев- абсолютно същата прогноза направих и аз. Добре е, че не се влищ от политиците и не казва на черното бяло и обратно. От 2.5 години пазарното поведение на семейството ми е съобразено с икономическите анализи, които създаваме през около 2-3 месеца и засега нямаме сътресения в семейният бюджет. Предвидили сме да няма сътресения в него и след 01.04.2022 г. Всеки, който не си е направил сметката и не е сложил в нея инфлацията и заради влизането на България в еврозоната, ще изпищи на умряло до 8 месеца и няма да може да скалъпи семейният си месечен бюджет - кой както иска, така да го разбира...

    Коментиран от #15

  • 15 gost

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "gost":

    влищ- т.е. влияе
  • 16 Ради

    1 0 Отговор
    Защо при пенсиониране на военни се дават 20 заплати, същото важи и за учителите 11 заплати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол