Last news in Fakti

15 Март, 2022 06:44 1 927 41

Момчил Неков: Олиото гранясва, не се презапасявайте

  • момчил неков-
  • олио-
  • пшеница-
  • зам министър-
  • земеделие

Имаме достатъчно пшеница и за износ, заяви зам.-министърът на земеделието

Момчил Неков: Олиото гранясва, не се презапасявайте - 1
Снимка: БНР

"В България има достатъчно пшеница и слънчоглед. Производствените мощности са натоварени за преработката на слънчогледа в олио. Министър Нинова ясно каза, че всички държавни институции, които са отговорни ще следят за спекула с цената. Мога да кажа най-важното - продоволствието е подсигурено. Не виждам проблем. Цената на този етап е спекулативна. Институциите трябва да си свършат работата", заяви зам.-министърът на земеделието Момчил Неков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че хората не трябва да се презапасяват с олио, защото гранясва. А пшеница има и за износ.

"България е нетен износител на пшеница. Имаме достатъчно количества, които да бъдат изкупени през Софийската борса, и да останат достатъчно количества за износ. След 3 месеца ще имаме и нова реколта, очакват се добри добиви. Няма причина цената на нещо от продуктите от малката потребителска кошница, освен спекула, да бъде повишена", уточни заместник-министърът пред Bulgaria ON AIR.

Неков беше категоричен, че намаляването на ДДС на стоките от първа необходимост няма да се отрази на крайната цена и да има очаквания от потребителите ефект.

"От години това е борба на БСП. ДДС на продуктите от малката потребителска кошница да бъдат намалени на 9%. На този етап финансовият министър казва, че тази промяна няма да се усети от потребителите. Ще бъде изядена по веригата. В същото време 800 млн. лв. влизат от ДДС в хазната", посочи Неков.

Събеседникът коментира скандала, който разтресе коалицията след твърденията на Александър Дунчев за корупционни схеми в горите.

"Не виждам къде Дунчев вижда "лов на вещици". Той явно има други интереси. Може би отново иска да оглави Изпълнителната агенция по горите, която ръководеше по време на преговорите за създаване на коалицията. Ясно е, че там има дървена мафия, затова ИАГ отива към Министерския съвет, за да има по-добър контрол. Прехвърлянето е въпрос на дни", подчерта зам.-земеделският министър.

Неков успокои земеделските производители, че пари има.

"България е на трето място в ЕС по критерий съфинансиране. Досега имахме 85% евросредства и 15% национални. Сега националното съфинансиране е 60% срещу 40% европари. Бюджет от над 8 млрд. евро като директни плащания следващите 5 години е нещо, което не е постигано в България. Целта ни е да подготвим земеделските производители да са експортно ориентирани в качествено отношение, да превърнем България в една аграрна държава", подчерта събеседникът.

Друга цел е връщането на българския вкус на родната трапеза.

"През 2023 г . започваме ударно да променяме образа на селското стопанство в България, дотогава - преплуваме", каза още зам.-министър Неков.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гранясва ти мозъка

    25 5 Отговор
    Съврененните продукти имат висока трайност.

    Коментиран от #14, #23

  • 2 вижда се

    28 5 Отговор
    Овцете хора никога няма да станат !!!В цял свят видяха войната за олио в държава от ЕС.

    Коментиран от #10, #12

  • 3 Човек от щаба

    32 2 Отговор
    Олиото гранясва, нападайте тоалетната хартия. Или тя беше за друга криза?
  • 4 Реалност

    35 3 Отговор
    Момчил Неков: Не се презапасявайте, изчакайте да стане 20 лева бутилката!
  • 5 Селянин

    24 0 Отговор
    Докато има износ цените няма да мирясат, разчитат на износа и затова си играят с нас

    Коментиран от #29

  • 6 Ако

    15 3 Отговор
    е качествено и правилно съхраненено няма да граняса , а то ни едното , ни другото ! Такава , че се чудя на истеричното запасяване !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бойко

    16 1 Отговор
    Като не можете да ги контролирате ще е така!
  • 9 Зейтин

    16 0 Отговор
    Че си правят циганска баница - филия глеб и зейтин 😁
  • 10 Укронацистите по затворите

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "вижда се":

    Я се скрий!
    В Америка магазините са празни, празни!
    да повторя ли?
    Празни!
    И не от вчера!

    Коментиран от #40

  • 11 Не е истина

    17 0 Отговор
    Този ни е зам министър!
  • 12 Голям праз

    27 1 Отговор

    До коментар #2 от "вижда се":

    Три години гледахме Западна Европа и САЩ - маски, каски, домашен арест на цели държави, задължителни медицински експерименти, а стадата покорно изпълняваха...гледам френското стадо вече и за пета доза се реди по опашки.
  • 13 Сашко

    9 0 Отговор
    От вас само гаргите се плашат
  • 14 Това, че не знаеш

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гранясва ти мозъка":

    Не означава , че си прав !

    Коментиран от #36

  • 15 Asdfg

    16 1 Отговор
    Неков,ти си гранясал по рождение!
  • 16 чико

    20 0 Отговор
    Истинските държавници на Турция Сърбия Макед. и др. ЗАМРАЗИХА цените на няколко основни продукта и, не разрешиха спекула със страха и печалбарство . А олиото НЕ гранясва защото в него има много малко слънчоглед , другото са добавки . За това е като вода и бързо се изпарява .
  • 17 Бай Дизел

    14 0 Отговор
    Като граняса го слсгм в резервоара на колата.

    Коментиран от #21

  • 18 Христо Божилов

    12 1 Отговор
    Ей Харвардчета, е аз за какво купих 30 кила олио??? Ще ви го изсипя пред парламента
  • 19 Този

    17 0 Отговор
    господинчо защо се мъчи да баламосва хората с бабешки аргументи ?
  • 20 свидетел

    13 0 Отговор
    когато граняса, работи добре в старите дизели.
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Дизел":

    Ами това е нормално :: Дизеловите двигатели са кръстени на изобретателя си Рудолф Дизел, а не на горивото. Всъщност първите дизели работят на фъстъчено масло.‼️‼️‼️
  • 22 да попитам

    14 0 Отговор
    Щом има достатъчно олио, защо му вдигате цената?

    Коментиран от #41

  • 23 да попитам

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гранясва ти мозъка":

    "Олиото гранясва" ни казват, за да не купуваме олио. Обаче то е с трайност до края на годината. Някога нашите деди са съхранявали храните- брашно, олио, царевица и пр. цяла година до новата реколта и храната не се е разваляла. По селата са доставяли цели цистерни олио, хората са купували големи количества, пълнели са тенджери, бидони и др. големи посуда, които са съхранявали в мазетата си и са ползвали олиото цяла година. Тогава нямало пластмасови опаковки. По- късно започнали да го продават в стъклени шишета.
  • 24 Каква

    2 0 Отговор
    Ще е тази ударна промяна по селското стопанство? Нещо май пак ще ни удари, "ако успеем да преплуваме"
  • 25 зевзек

    4 0 Отговор
    много бързо ти тръгна момченце, първо евродепутат, сега зам министър, рисуваш тука разни картинки красиви, моли се все така да ти върви в живота, щото досега, нищо реално не си показал още като резултати, явно някой те бута отзад, може да се окаже, че случайния ти късмет, хич не е бил случаен
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анонимен

    1 1 Отговор
    За гранясването се говори на олиото от старите хора на улицата, но кой да ги чуе. За след 6 месеца де, иде дума. А един самотен човек, защо му са стек с олио. Буда лък по българските земи, с неограничени хора и не ходили на школо. И 5 лева за бутилка да е, както е вчера в кауфланд, никой не купува, или определено малко комичество се изкупува. 1 ден без цигарен дим тютюн и ето ви бутилка олио за по-малко от 5 лева в големите вериги. За кварталните, купуват от големите магазини на едро и им вдигат цените в кварталните. И така стоките им се залежават и биват изхвърляни на боклука. Поне отстрани ги оставяйте от магазините, някой човек бедняк да си хапне. Не се ли промени нрава на народа, не очаквайте политиците да ви налеят сиво в къртуните.

    Коментиран от #28

  • 28 вече

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Анонимен":

    Стига вече с една кутия цигари по- малко и ето ти олио, ето ти брашно, ето ти ток, ето ти парно... Ама това всичкото не е колкото кутия цигари. Пенсионерките не пушат. И пак пенсиите не им стигат. Тия пенсии и заплати не са само за олио, а за безброй други неща. И спрете с мантрата- Не си купувай еди- какво си, за да имаш пари за друго! От 30 год. внушавате на хората ДА СЕ ЛИШАВАТ от какво ли не, за да оцелеят. И защо да се лишават? Щото бизнесът не иска да плаща заплати, не иска да внася осигуровки, държавата не иска да актуализира пенсиите. Докато хора от властта ошушкват НОИ, НЗОК, европейските пари, субсидиите и пр.
    Робски съвети даваш.
  • 29 moiraine

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Селянин":

    А спрат ли износа, производителите тутакси ще спрат да доставят на магазините. Ще създадат изкуствен дефицит и когато все пак пуснат стоката, ще е на тройна цена. Прецакан е пак обикновеният човек. И това е само началото. Чакат ни много по-лоши неща от глада, който се задава.
  • 30 Бай Ламби

    6 0 Отговор
    Божееее... и тоя ми бил зам.министър на земеделието?!?!?Абе учения, в България отдавна няма олио което да гранясва!Има неква течност съставена от химия която може да изкара и 10 години в бутилката без да мръдне. Ама с такива министри толкоз както се казва.
  • 31 Читател

    0 1 Отговор
    И пенсионерите ги знаем. Идват деца, внуци, вземат им пенсии. Те си го казват и смърдят, да не обидя някои си. Пари за вода, прах, ядене се иска, а са били много заможни, имали са мелници за брашно ореди 9 септември 1944. Умна е старицата, но доближиш ли се почва повръщане, ако страдаш от алергии. А и за ицаните. Таксита, цигари, кафета, нищо лично, но все реве нашата пари нямам, а мифат по 500 лева на месец, вместо да нахранят десата си. Това пе са млади, не ги прави, че са нещо повече от умните старци. Някои млади неграмотници много си повярваха на младостта. Но една гола младост, без учение си остават примати и всеки на избоеи срещу 50 лева се възпилзваше от мнозина И тия горе вместо да си наврат главите в миша дупка, се изкарват днес светци. Да ама не. Но тяхен си проблем. Продължавайте с измамите, лъжите срещу глас купен, и пари народни.

    Коментиран от #34

  • 32 Анонимен

    3 0 Отговор
    Истерия за олио и.. В Румъния. България продаваше по билла румънско олио, кво стана пак хихи май ше готвите манджа с грозде хихи
  • 33 незнайко

    2 0 Отговор
    Никой вече не Ви вярва Явно не сте наясно кога гранясва олиото ! Когато почнете да опровергавате слухове ЗНАЧИ СА ВЯРНИ !!! Винаги е било така .Що се отнася за селското стопанство - СЕТИХТЕ СЕ НАКРАЯ !!! Без телевизор, телефон и друга техника можем, но без ХРАНА не можем !!!
  • 34 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Читател":

    Много грешки имате господине. Трудно Ви се следи мисълта и какво искате да кажете .
  • 35 васева

    4 0 Отговор
    Хората се запасяват НЕ защото се страхуват ,че няма да има олио ,брашно и др.хранителни продукти,а защото цените им ще станат непосилни
  • 36 ОЛИО И ЗЕХТИН ГРАНЯСВАТ

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Това, че не знаеш":

    СААААААМО АКО ГИ ДУРЖИШ НА СЛЪНЦЕ ИЛУ В ГОРЕЩИ ПОМЕЩЕНИЯ ДЪЛГО ВРЕМЕ.ДЪРЖИШ ЛИ ГИ НА ХЛАДНО И ТЪМНО МЯСТО ЩЕ СА КАЧЕСТВЕНО ДЪЪЪЪЪЪЛГО ВРЕМЕ...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ИМПЕКСОВА Е ЛУДА ДА СЛОЖИ ТОЯ В МИНИСТЕР

    1 0 Отговор
    СТВОТО ............ ТОЙ Е ОТ МАЛЦИНСТВОТО !
    “ Важно е да адресираме кризите, още по-важно е да ги решаваме, но най-важно е да бъдем единни „
  • 39 ЕТО НА

    0 0 Отговор
    Истерия и паника в Румъния за олио и брашно
  • 40 Мечтател

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Укронацистите по затворите":

    Щом там са празни значи в българия няма магазини Американците са по летищата и всеки момент ще престигнат в българия като емигранти Те са 360 милиона в българия ще са около 10 милиона
  • 41 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "да попитам":

    За комисионни Те газ продават за пари Но ще имаме акумулатори Много са хубави Да му мисли. следващото правителство те забогатяха и ще бягат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове