Last news in Fakti

21 Март, 2022 15:05 3 809 34

Прокуратурата разследва случая с джипа на Горанов

  • прокуратура-
  • владислав горанов-
  • джип-
  • разследване

От наблюдаващия прокурор незабавно са предприети действия в рамките на неговата компетентност. Дадени са указания по хода на разследването и за събиране и проверка на доказателства, които следва да бъдат изпълнени от Главна дирекция "Национална полиция"

Прокуратурата разследва случая с джипа на Горанов - 1
Снимка: БГНЕС

По случая с издирвания джип, с който бившият финансов министър Владислав Горанов се опита да премине границата към Сърбия в края на м.г., е образувано разследване за престъпление по служба. Това каза пред "Сега" говорителката на Софийската градска прокуратура и зам.-градски прокурор Десислава Петрова. Тя поясни, че делото е стартирало на 6 януари и за това, че "за времето от 6 март 2020 г. до 20 декември 2021 г. в София длъжностно лице е нарушило или не е изпълнило служебните си задължения или е превишило властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това са настъпили немаловажни вредни последици". Тъй като това е просто текстът от НК, по който е образувано производството "Сега" попита какво е това длъжностно лице, дали е от МВР, както и кой е облагодетелстван. Прокурор Петрова обаче заяви, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор да оповести тази информация.

В отговорите на прокуратурата се казва още, че "от наблюдаващия прокурор незабавно са предприети действия в рамките на неговата компетентност. Дадени са указания по хода на разследването и за събиране и проверка на доказателства, които следва да бъдат изпълнени от Главна дирекция "Национална полиция". Прокурор Петрова обясни и че в момента се разследва активно, тъй че ако се съберат доказателства за вината на определено длъжностно лице, те ще бъдат преценени с оглед привличането му като обвиняем.

Скандалът с джипа на Горанов гръмна в края на миналата година, когато се разбра, че той е опитал да премине границата към Сърбия с "Тойота", обявена за издирване. Вместо колата да бъде задържана на границата обаче, Горанов обръща и се връща във вътрешността на страната, а когато по-късно се появява отново на граничния пункт, но с друг джип и придружен от шеф на голяма автобусна фирма, е пуснат да премине в Сърбия. Версията на Горанов е, че става дума за грешка, а "Тойота"-та е клонирана. "Джипът на Владислав Горанов е напълно редовен. Купен е от Хамбург от официален дилър на "Тойота" и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се издирва в Русия", обясни шефът на "Мото пфое" Атанас Фурнаджиев на 18 декември, веднага след като се разбра за случая.

"Този автомобил е със странна история. По твърдения на самия Горанов той е получил на лизинг чисто нов автомобил. Това твърди и собственикът на фирмата лизингодател. Автомобилът е с регистрация от 1 януари 2018 г., а е произведен през август 2018 г., т.е. регистрацията предхожда производството. Странно е, че точно досието на този джип го няма в архивите на КАТ. За всички други коли на простосмъртни български граждани документите ги има там. За този автомобил няма никаква следа. Сега тече процедура по дерегистрацията на автомобила", каза вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за "Сега" в средата на февруари.

В МВР още няма наказани

Заради автомобила в МВР тръгна и дисциплинарна проверка срещу служителите на гранична полиция, които са оставили Горанов да обърне и да си тръгне от границата. Рашков коментира преди повече от месец, че "тези дни ще се вземе решение за тях". Все още обаче това не е станало. "Не може служител, който е на граничния пункт, да има подобно отношение към водач на автомобил, който се издирва. Със сигурност ще има наказани. Дисциплинарният състав ще предложи наказанията, накрая ще реша аз. Ако нещата стоят по този начин, аз бих освободил незабавно този служител от МВР", каза пред "Сега" Рашков през февруари.
Дни след като се разбра за историята с джипа на Горанов, Националната агенция за приходите обяви, че започва проверки на лизингополучателите на леки автомобили. НАП се закани, че ще извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи. Близо 3 месеца по-късно резултатите и от тези проверки още не са обявени.

Междувременно Горанов бе арестуван от МВР за 24 часа заедно с партийния си лидер Бойко Борисов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова по делото за изнудване на Васил Божков. В петък той бе освободен, защото прокуратурата прие, че няма достатъчно доказателства срещу него.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За нещо по сериозно

    35 3 Отговор
    Няма ли
  • 2 Ако беше някой сиромах

    62 3 Отговор
    Щеше да кибичи в ареста
  • 3 Дейвид

    41 3 Отговор
    Ей! Чакайте, не са минали поне 5 години, много се разбързахте

    Коментиран от #9

  • 4 Омазан

    46 4 Отговор
    до ушите , бездомника племенник ! Джипа е дребна работа !
  • 5 Анализатор

    44 5 Отговор
    Прокуратурата ще разследва всичко друго, но не и парите получавани чрез рекет от Божков, защото те водят към Борисов!!!
  • 6 сигрно

    27 2 Отговор
    И тук виновен няма да има защото ще е гррнаджия
  • 7 Да,бе

    21 3 Отговор
    Наблюдаващият адвокат се е събудил...
  • 8 Европа

    20 4 Отговор
    С фиксиращ поглед а ла Сачева и този да си носи послеьвтвията
  • 9 Пепи

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дейвид":

    Така де, бързат да го изперат!
  • 10 ГОРАНОВ КРАДЕЦА

    23 2 Отговор
    У ЗАТВОР
  • 11 Българка

    31 4 Отговор
    Да се проверят от НАП всички придобивки ,които са купили, а и ползват тримата айдуци и семействата/ домакинствата по пазарни цени, а не по данъчни или застрахователни оценки. Владко обитава палат, който не е на негово име. Да се ревизира собственика. Да се проверят декларирани доходи, стандарт на живот (разходи), платени данъци, произход на парите
    Прибирайте ги в ареста, какво чакате, да замитат следи, сплашват свидетели, които прокурорката от СГП услужливо не само посочи, но разказа показанията им

    Коментиран от #26

  • 12 gost

    26 3 Отговор
    Щом нашата прокуратура се занимава, значи да е спокоен Горанов.
  • 13 Професор

    7 32 Отговор
    ГОРАНОВ НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ НАРОДА Е ЗАД ТЕБ И ТЕ ПОДКРЕПЯ MAЧKAЙ KOMУНИCTИТE! CAMO ГЕРБ ДА ЖИВЕЕ ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ!

    Коментиран от #15

  • 14 емигрант

    27 4 Отговор
    А чекмеджето кога ще бъде разследвано от прокуратурата ? За джипката на крадеца Вл.Горанов зная какво ще се произнесе тази шибана прокуратура, ще каже, че всичко е редовно, все пак Горанов открадна достатъчно милиони за да си плати "разноските" към прокурор ! Аз искам да зная защо най-главният крадец в ГЕРБ Кирил Ананиев не е разследван за милиардите които изчезнаха по чекмеджета, Тиквата няма нищо в главата си за да може да открадне и един лев от държавата, той може само да нареди да се открадне, Ананиев е АРХИТЕКТЪТ на кражбите, не случайно беше държан на тази длъжност в 5 крадливи правителства, заради майсторството му в кражбите беше назначен и за здравен министър, за да се обере и здравната каса и здравеопазването....ще остане ли извън борда на съдебната система най-добрият в кражбите - Ананиев ?
  • 15 емигрант

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "Професор":

    Професоре, то по простотия ли си професор ? Да кажеш мачкай комунистите на комунисти е върхът на простотията !

    Коментиран от #17

  • 16 БРАВО

    14 6 Отговор
    ЗА 30ГОДИНИ ПЪРВОТО ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ИЗПЪЛНЯВА ОБЕЩАНИЕТО КОЕТО Е ДАЛО ДА ВКАРА КРАДЛИВИТЕ НЕГОДНИЦИ В ЗАТВОРА ДРУГИТЕ ВСЕ НЯКАК ЗАМАЗВАХА И ИЗЧИСТВАХА ПРЕДИШНИТЕ

    Коментиран от #27

  • 17 Професор

    3 18 Отговор

    До коментар #15 от "емигрант":

    КОЙ ПPEБИ С ТОЯГИ ДЯДОТО НА ГЕНЕРАЛА? КОМУНИСТИТЕ. КОЙ ИСТЕГЛИ МИЛИАРДИ ЗАЕМИ И ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА? ОРЕШАРСКИ - КОМУНИСТ. ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ Е ДЕСЕН С ЕВРО АТЛАНТИЧЕСКИ ВИЖДАНИЯ И ЕВРОПЕЙСКО ВЪЗПИТАНИЕ. ЗАТОВА Е ПРИЯТЕЛ С МАКРОН, МЕРКЕЛ, ПУТИН, ОРБАН, ЕРДОГАН И ДРУГИ. ОСВЕН ТОВА ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ Е ВЕГЕТАРИАНЕЦ! И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ГЕШЕВ Е РАДОСТ! ИВА НИКОЛОВА ОТ ПИГ Е МИС БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #20, #28

  • 18 По всичко ЛИЧИ ! Щом СЪДа не РАБОТИ !

    9 1 Отговор
    Май Дан ски СНАЙПЕРИ и у нас демократична - Грузия ще трябва да Осигури ! Имаме нужда от " НЕБЕСНА СОТНЯ !"
  • 19 " Небесня СОТНЯ " е тъй НУЖНА !

    8 1 Отговор
    По всичко личи , че ГАРГА на ГАРГА - некълве !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Индивида

    11 3 Отговор
    Е абсолютен престъпник тепърва ще бъде привлечен в ЦСЗ и за рекета над Божков заедно с мутрата от сик ш ПКП
  • 22 Дим

    6 0 Отговор
    Смоук он дъ уорър.
  • 23 знаем ги тия

    7 1 Отговор
    Тема по избор , с надежда нищо да не " излезе ".
  • 24 "Чалгар"

    5 2 Отговор
    Ало прокуротурата, само вие явно не го знаете това. Което ДАЖЕ и малките деца знаят: ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ и БОГАТАШИ като рекетьора Владислав Горанов, колежката му рекетьор Севда... и шефа им Тиквенике. Няма да седнат да се излагат, да се занимава с кокошкарски кражби на джипове струващи 150 000 лева в магазина. Когато специалности му е рекет за стотици милини на бг НЕПРИЛИЧНО богати бизнесмени укриващи милиони данъци чрез рушвети към властимащите като Васил Божков, Веселин Денков, братя Бобокови, баща и син Златанови-собственици на монополния асансьорна завод, ...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Що така, бе моме, немой с рого. Как да ги проверява човека от НАП накиснал се до ушите с милионите които дължи на държавата за продадената си фирма на беден човек като теб? Сите са се увъртолили у шаматата с парите крадени от нас ... целото полит-воинство се е нагушило без разлика на партия и цвят :) Както казва народа "Хвани единия, па удари другия и утепай всичките".
  • 27 гост

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "БРАВО":

    На кое викаш браво ? Ония замазваха, а тия си измислят. Така няма да стане , момчета !
  • 28 "Чалгар"

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Професор":

    "КОЙ ПPEБИ С ТОЯГИ ДЯДОТО НА ГЕНЕРАЛА?"

    А ти като ги пишеш тези неща, проверил ли си?

    Как внука на УТЕПАН от комунистите ФАШИСТ, е станал пожарникоро-милиционер? И после е стонал гавазин на Тодор Живков.

    Проверил ли си, дали въобще е имало ДЕДО? Дали е бил УТЕРЕПАН ДЕДОТО, КЪДЕ, КОГО?

    Да не се окаже, че не е имало ДЕДО. Или, че ДЕТОТО, не е бил кмет, а бил селски пъдър, или портиер на кметството на Банка, или шофьор на кмета. И че са го УТЕПАЛИ ФАШИСТИТЕ докато е крал ...т.е. това, което е ТРЕБВАЛО да пази.

    Че ние си имаме една поговорка:

    "ДЕДОТО, не пада по-далече от ВНУКА."
  • 29 Ицо

    4 2 Отговор
    Ма той резултата от разследването е ясен прекратявайте делото то вече никой не очаква друго от гешефтурата
  • 30 Знайко

    6 1 Отговор
    Ало ПРЕСТЪПНИЦИНЕ, няма да ви позволим да се измъкнете.

    Народното събрание да гласува ЗАКОН, с който ДА НЕ СЕ ПРИЗНАВА ДАВНОСТ за престъпления НАПРАВЕНИ докато Цацаров, Гешев и подобни на тях, са заемали длъжноста ГЛАВЕН ПРОКУРОР. Да се премахне ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР в сегашният му вид. И да се въведат максимум 1 или 2 или 3 4-5 годишни мандати. За всички депутати, министри, кметове, главен прокурор, членове на висшия съдебен съвет, висши чиновници като шефовете на Булгаргаз, АЕЦ Козлодуй, НЕК ...

    Гешев няма вечно да е главен прокурор, надявам се да не изкара пълен 7 годишен мандат.
  • 31 тони

    2 0 Отговор
    Е, СЕГА ВЕЧЕ ГО ПРЕМЕСТИХ.........
  • 32 Имало едно време една държава с прокурор

    6 2 Отговор
    Прокуратурата не може да разследва нищо. Там на власт е мафията, а начело е човечето Гешев. Злото е на власт в тази многострадална държава. Злото управлява.
  • 33 Aлтънпармаков

    6 0 Отговор
    Трябваше някой ербап българин още на третия ден да повтори извършеното от Горанов и да видим реакцията на МВР и Прокуратурата. 100% залагам, че щеше да бъде арестуван, обвинен и вече осъден. Но случая с Горанов ще приключи без обвинения. Просто ще се забрави. Цялата система е проядена. А ревем за инфлация и бедност!
  • 34 Чегобара

    3 0 Отговор
    "Прокуратурата разследва.." Да бе да!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол