Last news in Fakti

25 Март, 2022 09:10 1 755 20

Политолог: Има институционален блокаж

  • христо панчугов-
  • доц. стойчо стойчев-
  • тихомир стойчев

По думите на Тихомир Стойчев пък голяма част от хората, които в момента са в изпълнителната власт, са „случайни хора, дошли от нищото“

Политолог: Има институционален блокаж - 1
Кадър бТВ

В момента у нас има институционален блокаж, каза в „Тази сутрин“ по бТВ политологът Христо Панчугов, визирайки войната между прокуратурата и МВР.

„В момента, в който прокуратурата и изпълнителната власт са на две съвсем противоположни позиции няма механизъм, през който да бъде гарантирано помирението между тях.

Според него при този казус липсва разказа за политическата промяна.

„Сега е моментът да се убеди българското общество, че има идея какво да се прави. Към този момент изглежда, че просто сме взели да се надцакваме“, смята политологът.

По думите му може би е по-добре прокуратурата да бъде в изпълнителната власт, защото тогава няма да има този блокаж на институциите.

„Големият въпрос тук е защо тази власт се прави на изненадана. Какво точно е новото в тази ситуация, освен очевидно скандалът, който се търси и който е на голяма цена. Това, което се вижда от обществото е една аматьорщина“, каза още Панчугов.

„Големият минус от случващото е за нас гражданите, защото ангажиментът на МВР покрай това да разследва предишните управляващи води до по-слаб контрол върху престъпността. Това се усеща през ръста на битовите престъпления, както и тези на МПС“, коментира от своя страна политологът доц. Стойчо Стойчев.

„Това мнозинство дойде със заявката, че ще уволни Иван Гешев и ще закрие специализираните съд и прокуратура. Не виждам защо изпълнителната власт трябва да е изненадана, че има ответна реакция от страна на главния прокурор. Очевидно, че проблемът в комуникацията идва на първо място от изпълнителната власт“, на мнение е Стойчев.

„На мен ми се струва, че вървим към пореден провал не на едно правителство, а към провал на досегашната политическа система“, коментира от своя страна Тихомир Стойчев, бивш шеф на ЦСБОП.

По думите му голяма част от хората, които в момента са в изпълнителната власт, са „случайни хора, дошли от нищото“.

„Аз не видях ролята на изпълнителната власт – тя направи ли прочит на онова, което се е случвало на системата за сигурност. Хиляди служители бяха уволнявани през годините от хора на върха на тази пирамида“, каза още Стойчев.

Той допълни още, че службите през годините са станали силно политизирани.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВСИЧКИ ФАШИСТИ

    25 4 Отговор
    И АМЕРИКАНСКИ ШПИОНИ ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА И ТЕЛЕВИЗИИТЕ!
  • 2 Абе общо взето

    9 1 Отговор
    Мухабет да става с хонорари. Нищо съществено не казват. Неща все които знаем и без тях...Пари хвърлени на вятъра от медията.
  • 3 много е просто

    5 3 Отговор
    Мафията си е оглевдала институция, която самостоятелно може да блокира цялата държава при нужда. Това е нещо като последната Цитадела на статуквото.
    Тази институция получава медиен комфорт през годините и най-дълъг мандат, апропо.
    Въобще нямаше да си говори мза нея, ако отбранителната линия на Мафията не беше компрометирана чак до сърцето на щаба й.
    Какво да правим ли? Бърза личностна промяна и скоростна промяна на регламента.
  • 4 Пич

    13 1 Отговор
    Блокаж е пълен !!! Досега - само оправдания с войната , и с предишните ! И мрънкане , че в Европа е същото ! А заплатите същите ли са ???!!! Като толкова обичат да се равняват с Европа , от там беше препоръчано , да се компенсира инфлацията , с повишаване на доходите !!! На хората , не на олигарсите !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Справка

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    В Румъния мин.работна заплата е 515 евра. Туке 355. Ми кажете благодаря на 240 толопа ве???

    Коментиран от #11

  • 6 WTF

    4 4 Отговор
    Физиономията на Стойчо казва всичко хаха
  • 7 Toshko

    9 8 Отговор
    Може гербавите чиновници и калинки да саботират правителството!
  • 8 ТОЗ

    3 3 Отговор
    КОМПИР НАЙ-ВДЯСНО МАЛКО КАТО ИЗПОЛЗВАН ПРЕЗВАТИВ Е ИЗЛЕЗНАЛ...
  • 9 Българка

    6 9 Отговор
    Прокуратурата не води война с МВР, а води война срещу българското общество. С тоя Главен прокурор и такава структура прокуратурата е адвокатския отдел на мафията и оръжие срещу неудобните на мутрите.
    Спешната правосъдна реформа е залог за успеха на всички положителни промени във всички обществено-политически сфери. Докато престъпниците не влязат в затвора, а ни се надсмиват от НС, от екраните не може да се каже, че има какъвто и да е напредък

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Справка

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Справка":

    За Български пенсионер 10-15 лева на дет, за Украински бежанец 40 лева, а за афганистанец или сириец 0 лева и лагери. Ем кажете благодаря ве???
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гай Турий

    6 5 Отговор
    Партията на кирливаците трябвада поумнее и да се забърза. Прекалено много пъти кирчо си стреля в краката сам. Народът вече му изгуби доверието. ВСС трябва незабавно да бъде сменен с нови хора, така че да успеят да смачакта гешефтурата и да изритат каскета. В бюджета от 1 юли МС и НС да намалят парите на прокуурватурата наполовина. Тогава продажниците и сметкаджиите в нея сами ще избягат на отсрещната страна.
  • 14 Експерта

    4 8 Отговор
    Аз не видях аматьорщина от Рашков. Ако медиите имаха желание (ако бяха добросъвестни) нямаше да представят ареста като провал, защото само на Менков му е изгодна това да изглежда провал. Напротив, Рашков дискредитира Гешев пред Кьовеши, което ще има последствия.

    Коментиран от #17

  • 15 Оракула

    5 3 Отговор
    Стойчев... Стойчев,
    не хората в голямата си част,
    " дошли от нищото", блокират сега институцийте,
    блокират ги такива ,"дошли
    от нещото", наречено престъпност и корупция,
    които са си там от 30 години,
    язък ти за " политологическия мерак!"
    Плямпай си тъпотиите , "от нещото"
    и чакай Иван Гешев, да те прегърне !
    -"Пази боже, сляпо да прогледа"!
  • 16 MGewehr

    2 0 Отговор
    В БеГето от край време е така, иска се нещо да се направи но никой незнае как и по какъв начин. Народа народааа!("Народа прост, живота тажък скучен" Христо Смирненски)
  • 17 От чужбина

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Експерта":

    Добре, че е Рашков!
    Иначе щяха тези от Хунтата ,
    още да се облизват, за пари по асфалта!

    И сигурно този коментар ,
    щеше да бъде моментално изтрит.
  • 18 мисирка

    1 0 Отговор
    стойчо - ПШуменскаП...еперудка!
  • 19 3669

    1 0 Отговор
    ПИК да не е затворила? Тук е пълно с нейни журналя!
  • 20 гнила държавност

    4 0 Отговор
    То този институционален блокаж е от 30 години! Институции, в които се назначават само некадърни партийни калинки, няма как да работят! Това се вижда навсякъде! И няма да се промени със смяната на няколко човека! Моделът е за смяна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове