Last news in Fakti

29 Март, 2022 21:21 3 642 38

Предлагат преглед при специалист и без посещение до личния лекар

  • специалист-
  • личен лекар-
  • доц. антон тонев

Пациентски организации приветстваха идеята, но лични лекари се обявиха против

Предлагат преглед при специалист и без посещение до личния лекар - 1
Снимка: Shutterstock

Предложение за реформа и намаляване на ролята на личния лекар. От "Продължаваме промяната" предлагат да можем да ни прегледа специалист, без да се налага да посещаваме джипитата. Пациентски организации приветстваха идеята, но лични лекари се обявиха против, съобщи бТВ.

Синът на Илияна Пашова е с бронхиална астма и се налага да посещава често детски пулмолог. Според майката има и недостиг на педиатри.

„За да взема направление за детски пулмолог трябва да чакам два часа“, заяви тя.

Предложените промени сега не засягат детското здравеопазване. Фокусът е върху семейните лекари. Идеята е диспечери да насочват пациента към конкретен специалист чрез електронна платформа, казват от Националната пациентска организация.

„Да има механизъм, чрез който самите пациенти да достигат директно при специалист или избран от тях личен лекар, без да се налага преди това да бъдат записани при един или друг конкретно“, обясни председател на Националната пациентска организация д-р Иван Вецев.

Лекарят издава по 150 направления на месец и идеята е да се облекчи.

„В началото на реформата - 2000 г. общопрактикуващите лекари бяха 5000, сега са 3600, рискът е те да станат до края на годината до половината“, заяви общопрактикуващият лекар и дерматолог д-р Михаил Михов.

Според предложените промени заплащането ще става след извършен преглед, а не по пациентска листа, както е сега.

„В момента всеки личен лекар работи с ненормирано работно време. Искаме да подобрим техния начин на работа“, заяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев.

Предложението е на етап публично обсъждане.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дано

    34 3 Отговор
    Най после нещо малко по разумно , тия Джипита ги направихме милионоери и пак чакаме с часове пред кабинетите поне една от храниликите е премахната .Докато лекарите се ЕТ няма да се оправиме с здравното
  • 2 истина е

    27 3 Отговор
    Личните лекари ще ревнат защото сега пет бонки не ги харесват !!
  • 3 Петър

    32 1 Отговор
    Айде на бас че утре в сутрешните блокове ще ревнат всички лични лекари, точно като нотариусите, те така ревнаха когато преди 11 години имаше идея да отпаднат при продажба на МПС.
  • 4 Леле

    34 1 Отговор
    "Предлагат преглед при специалист и без посещение до личния лекар"....Най-после! Досега личния лекар ти даваше направление за очен лекар, като че ли има опасност ти да отидеш при ушен ако имаш проблеми с очите.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Петър

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Леле":

    Принципно, ушите и очите са на един бушон.
  • 6 Хаха

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Леле":

    Ми да, не се знае на къде ще тръгнеш. А така с направлението си на точното място 😂🤣😂🤣😂
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 15 Отговор
    След като в Германия има лични лекари....Вие бг..Къъдя сте тръгнаале???Да не сте по- пестеливи от Германците,та да ги премахнете -джипитата!

    Коментиран от #21

  • 8 А аз предлагам

    9 6 Отговор
    да няма и специалисти. Циганка врачка онлайн ще изписва билки и насочва към най- близката погребална агенция за всеки случай. Ще продължаваме да плащаме здравни вноски, разбира се.
  • 9 Заю Баю

    22 0 Отговор
    В лудницата минава комисия да види кой се е оправил да го пуснат и кой ще остане да се лекува още. Питат поредния пациент: Какво ще стане ако ти отрежем ушите? Ами няма да виждам добре, отговорил той. Върнали го за долекуване. И така 5 години поред. Накрая шефа на комисията не издържал и се развикал: Ама как няма да виждаш бе, нали ще ти отрежем ушите. Ти с ушите ли виждаш? Не, господин докторе, отвърнал пациента. Обаче ако ми отрежете ушите ще ми паднат очилата и няма да мога да виждам.
  • 10 Зззз

    14 2 Отговор
    Дано стане, но не вярвам,то такъв кански рев ще има от личните лекари ,че на бърза ръка ще бъде заменено под килима .Всяко ново нещо е добре забравено старо,въпреки че не сме измрели тези, които помнят здравеопазването по времето на соца.
  • 11 Мдааааа

    20 1 Отговор
    Личният лекар на един комшия го лекува 2 години от жълтеница. Накрая разбра, че е китаец и спря лечението.
  • 12 Иван

    21 4 Отговор
    Че хората откъде да знаят към какъв специалист да се обърнат? Човека го боли кръста и той отива при ортопед, а всъщност е трябвало да отиде при нефролог, може би и при невролог. Но през това време ортопедът може да го оперира без причина, за да вземе пари по пътека. Личните лекари поне може да те ориентират от какво си болен и да те насочат към правилния специалист. Търговците-болници са върли врагове на пациентите. С малки изключения. Затова хората гледат да се самолекуват.

    Коментиран от #19

  • 13 трябва да стане

    11 4 Отговор
    С личните лекари само си губим времето. Всеки човек знае, от какъв специалист има нужда. Защо трябва да се молим на личните за направления ?????

    Коментиран от #16

  • 14 150 направления

    17 2 Отговор
    По 3 лв са си 450 лв. Явно съвсем са го закъсали. Плюс 3-4 хиляди за капитация, плюс 1000 лв потр такси, плюс още 1000 за амбулаторни прегледи. Докарват си над 7 бона. Ако ги декапитират, ще останат с 2000 лв доход и ще трябва да си спомнят общата медицина.
  • 15 Ами че който

    5 5 Отговор
    е разбиралка и знае кой специалист му трябва и сега може да отиде директно като цакне парички. Кой му пречи??

    Коментиран от #38

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 как???

    11 1 Отговор
    Как ще се ходи при специалистите...срещу потребителска таккса или...
  • 18 Мушкато

    16 5 Отговор
    ПП както винаги работят срещу българите - сега ви очаква пълен хаос и влощаване на здравното обслужване...помнете ми думите!
  • 19 Като отиде на трима специалисти

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    без нужда, щото е много знаещ и от Гугъла така са му казали, и си плати на всичките, ще се научи.
    То във всяка нормална държава има фамилни лекари, само в България директно на специалист.
  • 20 Може да има некъв лимфом

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Айде като си толко отворен":

    това всеки го знае.
    Или да има някакъв гломерулонефрит.
    Това също е добре известно.
    За да се изясни диагнозата пациентът сам си назначава изследвания, скенер и накрая има диагноза.
  • 21 Пенсионер

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    А,стига вече с тая Германия бре.Оди там.От вчера я споменаваш.Я си сакам бай Тошовио модел например.Одиш по докторе и не плащаш нищо.Одиш по зъболекаре и па не плащаш.Да,ама не щат да го върнат тоя модел.И направления немаше даже.
  • 22 комунистче

    6 10 Отговор
    това са глупости, лични лекари има и в Германия и в САЩ, само ганьо е решил индивидуално да си намира лекар, и да открива топлата вода сам, платформата щяла да го ориентира, къде и какво го боли, кой ти пречи и в момента да идеш в частен кабинет, и да си платиш, не става въпрос за улеснение, а за пари, които някой ще взима, и за интереси, поредната тъпа идея, занимават се с глупости, докато страната е затънала в кризи, с всеки изминал ден олеква това правителство
  • 23 И така и онака

    9 0 Отговор
    Хората с хронични заблявания не е необходимо да ходят при личния.Аз с моя късмет имам страхотна комбинация от неврологично и ортопедично на ходовата част.Научих се да ги разпознавам и нямаме разминаване с личния. А за другите с оплакване "болят ме краката" докторът бая разпит трябва да проведе, та да разбере на ортопед, невролог или съдов да го прати.
  • 24 Супер

    15 3 Отговор
    Няма да сме закрепостени при тези некадърници личните лекари

    Коментиран от #29

  • 25 33 години реформа

    12 0 Отговор
    и накрая племето изпука, половината!
  • 26 Пациент

    9 4 Отговор
    Изглежда е въпрос на късмет да поподнеш на добро DP. За мое щастие,личния ми лекар е точно такъв,а сигурно има още много такива,покриващи стандартите за добър лекар.
    И все пак личния лекар издава направление на база медицинска компетентност,състоянието на пациента и история на заболяванията. Сигурно тока е по -добре отколкото да си поставяш диагноза и да търсиш специалист. При специалист и сега можеш да идеш без направление за 60-70-80 или повече лева.
    Въпреки милионите професори и доценти само една малка част ще направи опит да те излекува-другата част ще ти одере кожата с пари и в един момент ще си отидеш освен болен и без лев в джоба.
  • 27 кир Ливанчо

    8 4 Отговор
    Аз предлагам да пуснат хората да се лекуват в Гугъл. Нали само това могат новите... Гугъл. И второ мнение в бг мама или от съседката... Чекръкчиите изобщо не ги споменавам. Щом личните лекари са против, значи не е толкова хубаво за тях... И със сигурност ще донесе хаос.
  • 28 Тотьо

    7 0 Отговор
    Доктори ,лекари и с тях не може ама без тях хич. Що се отнася до спешното билет за вечните ловни полета.
  • 29 Разумно е

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Супер":

    То такова е и предложението. Предвижда се възможност пациентът да отиде при специалист, без да е необходимо да ходи при личния.Не е казано, че изцяло ще ги махат.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    ДАНО защото много джипита станаха ЕТ и мильонери а и малко са ИСТИНСКИТЕ ХИПОКРАТОВИ ДОКТОРИ
  • 32 Пациент

    8 2 Отговор
    Просто личните лекари са превърнати в писари,статистици и администратори. Кой ги е превърнал в такива-системата и безхаберието на високоплатените чиновници.
    Това което се анонсира в статията ,мисля,че не е в интерес на пациентите.
  • 33 ахааа

    3 0 Отговор
    докторе, зле съм, не знам какво ми е
    ето ти това хапче, не знам за какво е
    ела на контролен след месец
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 не мога....

    2 0 Отговор
    "Пациентски организации"
    хахаххахаххаха
    То не бяха, студентски, работнически, журналистически, кундурджийски и какви ли не организации не измислиха началниците ви, само и само да лъжете тука за глупости. Кой ли въобще ви вярва не знам. Някой, с много малко интелект и повече "вълна" в главата!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 е и

    4 1 Отговор
    Махайте личните лекари! Няма нужда от тях. Те не лекуват. Само пишат направления. По тяхна преценка. Често не изслушват пациента и го изпращат при съвсем друг специалист. Който след 1 месец безсмислени изследвания, препраща пациента към втори специалист и пак цял месец изследвания и лутане, и мотане от лекар на лекар, от кабинет на кабинет без диагноза, без лечение. Това е от години.
    Защо изследванията на скенер и ЯМР са ограничени? Тези изследвания най- точно и бързо разкриват заболяванията. При скенер и ЯМР няма нужда от ходене от кабинет на кабинет, от лаборатория на лаборатория. Колко направления, колко прегледи и колко други изследвания спестяват скенера и ЯМР?!
  • 38 е и

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ами че който":

    Като ще цакваш парички на частен лекар, за какво внасяш осигуровки към НЗОК? Да пълниш джоба на личния лекар, който те води бройка и взема пари за това? И да пълниш джоба на частника. А ти ще плащаш 2 пъти- веднъж здравна осигуровка и втори път за частен преглед.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове