Last news in Fakti

6 Април, 2022 11:49 5 278 30

В РВД вземат по 245 000 лв. обезщетение при пенсиониране

  • рвд-
  • заплати-
  • обезщетение-
  • ивайло мирчев

Дружеството не ползва никакви бюджетни средства, а приходите му изцяло са от такси

По около 245 000 лв. средно получават като обезщетение при пенсиониране от Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение” ръководителите на полети, а инженерно-техническият състав - по около 105 000 лв. Това става ясно от писмения отговор на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев на парламентарен въпрос, зададен от народния представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев.

В края на март Мирчев попита министъра на какъв принцип се изчисляват паричните средства, които се получават при пенсиониране от ръководители и служители на Държавно предприятие “Ръководство въздушно движение, какъв контрол се упражнява от министерството на тази практика през последните 5 години?

От 1996 г. РВД има колективен трудов договор, според който при пенсиониране служителите му получават обезщетение, равно на последното брутно месечно възнаграждение, умножено по броя на отработените години в предприятието, отговаря министър Събев.

През 2006 г. е въведена формула, която слага таван на обезщетението. Така към последната брутна заплата и броят прослужени години се добавя и коефициент на съотношение между индивидуалната основна заплата и базова единица, приета за предприятието.

Обезщетения не получават генералният директор на РВД и членовете на управителния съвет, а само служителите на трудов договор.

Разходите за обезщетенията са включени като отделен раздел в Плана за ефективност на предприятието, който в последните 5 г. е одобрен от Европейската комисия, а надзор у нас осъществява Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”

Транспортният министър изтъква, че ДП РВД не ползва никакви бюджетни средства, а приходите му изцяло са от такси за предоставено аеронавигационно обслужване.

“Един полицай при пенсионирането си получава средно около 25 000 лв.”, коментира във Фейсбук депутатът Мирчев, и повдигна въпроса, дали не трябва да има реален таван на обезщетенията при пенсиониране в държавни фирми и институции.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ⚜️Просветен⚜️

    23 11 Отговор
    Оставете хората бе, вие въздушно движение някога ръководили ли сте?

    Коментиран от #29

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Миризлив пор

    31 7 Отговор
    Не му разбирам логиката на този - всички трябва да сме еднакво бедни? Във РВД се получават европейски заплати като в сектора а не нашенски. Ако там имаш "евтини" кадри шанса да ревем от катастрофи и последващи обезщетения е голям!
  • 6 Българка

    35 7 Отговор
    На фона на пенсии 300-400 лева за хора работили цял живот, това е скандално! Скандално е защото никой не е питал бедните данъкоплатци дали искат да издържат и обезщетяват стотици хиляди държавни търтея

    Коментиран от #14, #25

  • 7 нашето проДайБългериъ шиши

    5 0 Отговор
    и аз искам ама няма
  • 8 шишарка нашишкана

    17 2 Отговор
    “Един полицай при пенсионирането си получава средно около 25 000 лв.”- коментира във "Фейсбук" депутатът Мирчев. Не само полицаите,военните също получават толкова-20 заплати са. Като си изплатят дълговете и кредити,от тия 25 хилки нищо не остава. Ама 245 000 лв. са си доста пари. Оправят им живота за години напред. Ако имат и дадено ведомствено жилище,нещата съвсем им са наред.

    Коментиран от #20

  • 9 Те затова

    25 1 Отговор
    Там работят на Цецка Цачева съпруга, на Цв. Цв. близки и т.н. Смях се с глас като пуснаха по телевизията как търсят хора и който иска може да кандидатства. Хайде обаче разследващите журналисти да направят втори репортаж кои са назначени ама нещо не искат ми се струва. Като на едни близки преди време от Господарите им бяха отказали да се занимават с техния случай иначе на всяко предаване граждани сигнализирайте.
  • 10 Българска трагедия

    7 0 Отговор
    Няма край на издевателствата. Едни си отиват безнаказано, други гладни ги сменят и така до пълната победа на демокрацията и законността.
  • 11 Селяк

    11 2 Отговор
    И това е само обещетението, ами после нали взимат пенсии всеки месец и то какви само!

    Коментиран от #24

  • 12 Пешо

    18 0 Отговор
    Системата ползва обикновеният българин като резервна част, някой други се пенсионират с пачка.
  • 13 ???

    5 3 Отговор
    Този неприятно закръгления нещо яд ли го ?
  • 14 Бозар

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Къде видя че РВД се издържа от данъкоплатците? Не можеш ли да четеш? Издържа се от таксите, които всеки преминаващ над България самолет плаща. И тези хора не са търтеи, а професионалисти, които си съсипват здравето. Авиодиспечер е най-стресовата професия в света.

    Коментиран от #16

  • 15 234

    9 2 Отговор
    това теле по какво точно е специалист, изглежда глупаво и говори небивалици
  • 16 Пешо

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бозар":

    А частните фирми кога ще почнат да дават такива обезщетения.Сигурно никога.

    Коментиран от #26

  • 17 лют пипер

    11 1 Отговор
    Халал да са им парите. Тези електромагнитни вълни,които ги пекат по 24 часа,когато са на дежурство,са им докарали болести. Най-малко всички радиолокатористи са с високо кръвно.

    Коментиран от #19

  • 18 Най гот е да си милиционер

    8 1 Отговор
    Цял живот въртиш синджира и на 45 години се пенсионираш с пачка и огромна пенсия.

    Коментиран от #22

  • 19 И ти не ходиш на училище

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "лют пипер":

    На всеки 100 метра има GSM станции, кито ти пекат мозъка. Затова дращиш глупости.
  • 20 ддд

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "шишарка нашишкана":

    Дай тогава да сравним службиците на полицията, военните и РВД. Хората работят тежка работа нормално е да получават и повече пари. Българина все гледа в чуждата паница, а не прави нищо да напълни своята.
  • 21 мнение

    4 1 Отговор
    Не им трябва Солунска митница
    По Щастливеца
  • 22 Беше

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Най гот е да си милиционер":

    Сега са полицай и изискуемия минимум е 55 годишна възраст, които може да бъде удължен до 60. Като си започнал на 19 до 55 те плюят и ти викат мързелив милиционер, а управляващите и началниците те ползват за роб и ти казват пари няма управяйте се ама всичко в което ние не участваме е корупция.
  • 23 Someone

    5 1 Отговор
    Този Шишко трябва с камъни да го изгоним, заедно със онова с неопределения пол, този с големия нос и изцъкления Йода. Съд за предателите!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 някой

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Ти нещо в междеуушието имаш ли ? Казва ти си че нито лев държавна пара не отива към тях,като и да са държавно предприятие.Авиация е това,не драскане по форумите и да се правиш на остроумна ли,остроумен ли ,не те знаем,може и от ,,новите жени " на България да си.Имаш ли представа какво е да водиш 30-40 самолета на час във въздушното пространство на България?Май нямаш
  • 26 ЬЬЬЬЬЬЬььььььььь

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пешо":

    Еми стачкувай срещу частника, искай си, що блееш? Скачай девиза го знаеш КОЙ не скача е ........ДЕМОКРАЦИЯ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА УУУУ ААА ЕЕЕ Ъъъъ. СДС СДС СДС
  • 27 ЬЬЬЬЬЬЬььььььььь

    4 0 Отговор
    Тоя що си мисли, че в АЕЦ Козлодуй дават по малко?
  • 28 ПЕТКО

    6 1 Отговор
    СРАМ!!! ГОЛЯМ СРАМ!!! Работата в "РВД" наистина е трудна и отговорна, но затова получават супер заплати. Това за което става дума обаче е недопустимо?
  • 29 Onix

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Просветен⚜️":

    Да и какво? В ДП РВД има толкова много "наши хора", че другите служители се дразнят на тези назначения без конкурс и ценз.
  • 30 Копейкин

    9 1 Отговор
    Съгласно някакъв еврорегламент всички такси от полети остават в системата на РВД и не може да влизат в държавния бюджет. По този начин те "насила" трябва да си ги поделят и затова се получават такива заплати, обезщетения и т.н. Отделно РВД си има почивни станции по курортите със субсидирани цени. Евтинийка... Всички хора, които познавам и работят там далеч не са свързани с авиацията или с образование близко до такава дейност. Всякакви има там. Почти 100% са връзкари, в огромната си част попаднали по някаква партийна или шуробаджанашка линия. Има и връщане на ресто на тези, които са ги вкарали в тази система. Ръководенето на полетите става в голяма степен автоматизирано и трябва да си пълен кретен да объркаш нещо и да се предизвика инцидент. Таксите за полетите които пълнят тази каца с мед не е бащиния на ползващите го в този кръг от хора. Това са приходи защото към България летят самолети, а те летят към и от България не благодарение на служителите на РВД. Така че тези тролчета защитници които ги има и тук да си трайкат за да не излизат много-много на светло и да лъсне голямото лапане и свързаното с него и крадене от тази хранилка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове