Last news in Fakti

15 Април, 2022 15:50 3 662 28

Йордан Цонев разкри защо Иво Прокопиев иска да сложи ръка на БНБ

  • йордан цонев-
  • иво прокопиев-
  • бнб

Този дебат е продължение на почти половин година дебат

Йордан Цонев разкри защо Иво Прокопиев иска да сложи ръка на БНБ  - 1
Снимка: БГНЕС

Олигархът Иво Прокопиев се опитва да глътне цяла България. Много му е важен регулаторът БНБ, страшно му е важен този пост. За да си вземе лиценз на македонската банка, за да подкара банките, които не ги е оставил с български собственици вече 15 години и т.н. Това заяви от трибуната на парламента зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Йордан Цонев по време на дебатите за избор на нов управител на БНБ. Единственият кандидат бе председателят на Бюджетната комисия в НС Любомир Каримански (ИТН). Управляващото мнозинство не подкрепи обаче кандидатурата му. За него гласуваха единствено депутатите от ИТН и ДПС.

Този дебат е продължение на почти половин година дебат по темата. Следя го много голям професионален интерес – и като политик, и като икономист, и като финансист, каза Цонев, припомняйки именно той като председател на Бюджетната комисия в НС внесе в парламента текста за въвеждането на валутния борд в България.

През всичките тези години обаче толкова много неточности не бях слушал, каза Йордан Цонев и обори трите основни тези по време на дебата.

Първата теза в управляващата коалиция, за да не се обединят около Каримански, бе, че той нямал достатъчно знания или авторитет, или други неща, които касаят репутацията. Това не е вярно. Два парламента част от мнозинството го избира за председател на Бюджетната комисия. Сегашният и бивш финансов министър се довери на него. Аз знам какво е това – председателят на Бюджетната комисия е по-важен на финансовия министър от зам.-министрите му, подчерта Йордан Цонев, който в 47-оно НС е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси.

Без председателя на Бюджетната комисия финансовият министър е обречен на провал. Фактите показват, че Асен Василев има пълно доверие на Каримански, каза Цонев. И се обърна към мнозинството: „Петните г-н Каримански и заблуждаване обществото!”.

Втората теза бе, че управителят на БНБ е толкова важен, че едва ли не трябва да поверим поста на някой абсолютен професионалист от чужбина. Чл. 18 от закона на БНБ обаче отрежда скромна роля на управителя - да бъде административен ръководител на персонала в банката, да ръководи УС и да я представлява в чужбина, обясни Йордан Цонев. И риторично попита депутатите: „Знаете ли, че подуправителите имат автономност на дейностите. Те са независими. Нищо не зависи от управителя!”

Йордан Цонев се обърна към депутатите от „Възраждане”: „Ние сме опоненти, но уважаваме тезите ви. В българското общество няма консенсус за въвеждане на еврото и вие представлявате тази част от обществото, която е против. Затова сте необходими в този дебат, за да може той да се доведе докрай. Но, колеги, въвеждането на еврото не зависи от БНБ и нейния управител. Това е политическо решение. Ако стане – ще стане в тази зала.”

Гласувайки против избора на управител на БНБ вършите една друга работа. Дали не оставяте по-дълго време на власт тези, които преди 2 часа казахте, че искате да свалите, попита още „Възраждане” Цонев.

Не намирам нито един полезен аргумент за управлението целият този ажиотаж около избора да става пред очите на обществото. Да беше външен човек – добре, но тук става въпрос за народен представител, за когото повечето от вас два пъти са гласували да бъде председател на Бюджетната комисия, подчерта Цонев.

Зам.-председателят на ДПС разкри истинските причини партии от управляващото мнозинство да не подкрепят Любомир Каримански: „Зависимостите на премиера и вицепремиера от Иво Прокопиев!”.

ДПС е изключително информирана партия, каза Цонев. И заяви: „Олигархът се опитва да глътне цяла България, но ще му приседне. Много му е важен регулаторът БНБ, страшно му е важен този пост. За да си вземе лиценз на македонската банка, за да подкара банките, които не ги е оставил с български собственици вече 15 години и т.н.”.

Това прави този човек от години и сега е еманацията на неговата дейност. Иска този регулатор затова е целият този ажиотаж. Но това вреди на държавата, категоричен бе Цонев.

Той коментира и „воплите, че ако няма единна кандидатура, управителят ще зависи от опозицията – ГЕРБ и ДПС”. Кой избра сегашния управител Димитър Радев, който чудесно си върши работата? Избраха го ГЕРБ и ДПС, отсече Цонев. И подчерта, че Каримански е достойна личност.

Стига сте слугували на олигарсите, защото ще платите много висока цена на изборите. И на запад, и тук вече виждат какво стана. Много е ясна картинката. И, ако някой от вашите ръководители се опитват да са вързани с този човек Иво Прокопиев, аз ви съветвам вие да не го правите, призова Йордван Цонев.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подобна история

    8 2 Отговор
    През нощта на 8 ноември 1912 г. „Хамидие“ е атакуван от 4 български торпедоносци, ръководени от капитан Д. Добрев и е обстрелван с торпеда от тях, като торпедото на единия – „Дръзки“ (с командир капитан Г. Купов) – е изстреляно от едва 60 метра и улучва носа на османския крайцер, отваряйки пробойна от 10 m². Морската битка е сериозна. С потънала носова част и човешки загуби от 8 убити и над 30 ранени корабът е извлечен от придружаващ го турски разрушител с кърмата напред към Цариград, където е ремонтиран. Удържането му на вода е по чудо и се дължи не толкова на водонепроницаемите прегради, колкото на абсолютно тихото море.
  • 2 АнтиГост

    27 12 Отговор
    Каза Данчо Ментата.
  • 3 Илхан

    27 14 Отговор
    Менте мента лъжлива мента, вярваме ти.
  • 4 цербер

    17 7 Отговор
    Много му е важен регулаторът НА БНБ, страшно му е важен този пост!
  • 5 Казал

    26 10 Отговор
    си предните щуротии мазнещия се неистово на ДПС келнер !
  • 6 Премиер

    22 19 Отговор
    Прокопиев премиер.Само от него ги е страх ДПСмафията.

    Коментиран от #14

  • 7 Абе,

    28 9 Отговор
    Мента,стига рева като не допушил си зеленски ! Досега управителя на БНБ ,бе ваш човек и видяхме как замаза КТБ далаверата !
  • 8 Българка

    17 21 Отговор
    Това се очакваше, ДПС отново са прави, колкото и да не ми се иска, но са прави.
  • 9 Гост

    17 9 Отговор
    Е па Ментаааа, само вие ли ще слагате ръце на банки бе, тарикат?!!! Знаеш ли колко много хора искат да сложат ръка на банка, ама не се получава, а при вас отма се получи....
  • 10 Хаха

    25 10 Отговор
    На дпс тоя Прокопиев им живее в главата на безплатна квартира.
  • 11 Sion

    20 18 Отговор
    По изключение Ментата е много прав

    Коментиран от #15

  • 12 Данчо ментата

    24 6 Отговор
    промотира анадолската партия.
  • 13 Иво Прокопиев

    19 20 Отговор
    Е собственик на Киро Петков,крепостен и слуга.
  • 14 Аха

    11 11 Отговор

    До коментар #6 от "Премиер":

    Прокопиев щото не е мафия! Прост народ!
  • 15 Много вярно

    17 14 Отговор

    До коментар #11 от "Sion":

    Всяка дума му е точно на място!
  • 16 Никой

    15 10 Отговор
    ДПС + ИТН = ЛЮБОВ

    Коментиран от #17

  • 17 Ами

    17 1 Отговор

    До коментар #16 от "Никой":

    Прокопиев и Доган и техните сателити ДБ, ПП, ДПС, ГЕРБ, БСП, възраждане, имат неистова нужда от прости хора, продаващи си бъдещето!
  • 18 Хаха

    18 5 Отговор
    И това го казва партия ДПС която пласира Каримански чрез ИТН=ДПС2 ?
    хахаха, по трагично нещо няма

    Коментиран от #28

  • 19 ФедерастПрокопи

    13 4 Отговор
    Мента ще надмина вашето шиши по далавери и кражби
  • 20 мой

    18 5 Отговор
    Всяка дума изречена от човек на ДПС е или лъжа или манипулация независимо за какво говорят това не е партия това е мафия. Докато ДПС реве всичко е наред. Антибългарска партия пълна догоре с продажници и ренегати.
  • 21 7.62

    17 4 Отговор
    Кога ще бъде забранено на противоконституционно регистрираното дъпъсъ да участва в изборите ???
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анонимен

    3 0 Отговор
    Той и следовател ли е
  • 24 черния

    5 4 Отговор
    БНБ винаги е била на ДпС и винаги ще бъде! Дали с каримански или с друг, начело на БНБ може да е само някой, дето се е заклел се във вечна вярност пред Сарая!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бонго

    6 4 Отговор
    Бейййй, депесарите сигурно и на сън го сънуват тоя Прокопиев!!!Ами като е така предлагам Иво Прокопиев - ПРЕЗИДЕНТ да са оакат на цяло.
  • 27 Мента

    7 4 Отговор
    Му кажи и не го обиждай. Чудя се, как може някой да възприеме нещо казано пт Данчо Ментата за истина?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове